ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ-ΠΤ
Αυλαία με αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών

Οι διαδηλωτές βρήκαν τρόπους να αντισταθούν

Associated Press

Οι διαδηλωτές βρήκαν τρόπους να αντισταθούν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Καθώς η βδομάδα των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων, και κυρίως των διήμερων διαδηλώσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση με αιχμή την εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι διοργανωτές ήδη ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα και τις επόμενες κινήσεις ενός κινήματος που βρίσκεται στα σπάργανα και γεννήθηκε μόλις πριν από ελάχιστους μήνες στο Σιάτλ.

Αυτή τη φορά η Αστυνομία ήταν πανέτοιμη - τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόντες, για να αποκομίσουν εμπειρίες ήταν και αστυνομικοί διευθυντές από πολλές μεγάλες πόλεις της χώρες, όπως της Βοστόνης, του Σαν Φρανσίσκο κ.ά.- και με τη βοήθεια της εθνοφρουράς είχε αποκλείσει όλη την πόλη, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 12.000 διαδηλωτές να βρίσκονται αποκλεισμένοι. Οι διοργανωτές ακύρωσαν τη μεγάλη διαδήλωση για την αυλαία των διαμαρτυριών για το φόβο εκδήλωσης γενικής σύρραξης ακόμη και θυμάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδηλωτές ηθελημένα πέρασαν στην απαγορευμένη ζώνη, προκειμένου να συλληφθούν. Σύμφωνα με διάφορα μέσα, περί τα 600 άτομα συνελήφθησαν έξω από την έδρα του ΔΝΤ και της ΠΤ, με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 1.300 συνολικά ο αριθμός των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν τις πέντε τελευταίες ημέρες, στη διάρκεια όλων των μαζικών διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Οπως δήλωσε ο υποδιοικητής της Αστυνομίας Τέρι Γκέινερ, οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές, οι οποίοι παραδόθηκαν με τη θέλησή τους στους αστυνομικούς, δηλαδή «εθελοντικά». Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 2.500 συνολικά, καθώς μόνο το Σαββατοκύριακο είχαν συλληφθεί πάνω από 2.000 άτομα. Οι διοργανωτές τονίζουν επίσης ότι τα επόμενα ραντεβού γι' αυτό το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης είναι τα συνέδρια των δύο Κομμάτων το καλοκαίρι, όπου θα δοθεί το χρίσμα στους υποψηφίους για τις Προεδρικές, καθώς και το Σεπτέμβρη στην Πράγα, όπου θα γίνει η Σύνοδος των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

ΙΤΑΛΙΑ
Αναζήτηση νέου πρωθυπουργού

Οριστική η απόφαση ντ' Αλέμα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κεντροαριστερού συνασπισμού

ΡΩΜΗ.-

Αλλεπάλληλους γύρους συνομιλιών είχαν, χτες, όλη την ημέρα οι συγκυβερνώντες στην κεντροαριστερά κυβέρνηση συνασπισμού του Μάσιμο ντ' Αλέμα, προκειμένου να καταλήξουν στον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού και να διασώσουν την παραμονή τους στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της δεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια» και οι ακροδεξιοί του σύμμαχοι πιέζουν για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, των οποίων το αποτέλεσμα θεωρούν ότι θα γείρει υπέρ τους, με δεδομένη την εντυπωσιακή επικράτησή τους στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Νέο πρωθυπουργό, αλλά και νέο επικεφαλής του εκλογικού τους συνδυασμού συνεργασίας αναζητούν οι συμμετέχοντες στην κεντροαριστερά κυβέρνηση, μετά την οριστική, όπως σημειώθηκε, απόφαση του Μάσιμο ντ' Αλέμα να παραιτηθεί. Στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού τόνιζαν, χτες, ότι ο Μάσιμο ντ' Αλέμα θα ανακοινώσει την παραίτησή του, αμετάκλητα, στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να ακολουθήσει ούτε συζήτηση ούτε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά μόνο η σχετική συνεδρίαση και της Γερουσίας, που θα επικυρώσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Μετά το πέρας των διαδικασιών σε Γερουσία και σε Κοινοβούλιο, το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης περνά στη δικαιοδοσία του Προέδρου Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να διερευνήσει, κατά πόσο είναι δυνατό, το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης ή οι Ιταλοί θα κληθούν να προσφύγουν στις κάλπες των πρόωρων εκλογών υπό μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Δημοκρατικών, των Πρασίνων, των Ιταλών Κομμουνιστών και των Χριστιανοδημοκρατών καλούνται να καταλήξουν σε ένα νέο πρόσωπο στην πρωθυπουργία για να μπορέσουν να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία, αφού η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα σημάνει, πιθανότατα, μια νέα μεγάλη ήττα. Εντούτοις, μέχρι χτες το απόγευμα, η κατάσταση δεν είχε διαλευκανθεί, καθώς, με εξαίρεση τους Χριστιανοδημοκράτες, οι υπόλοιποι συγκυβερνώντες είχαν συμφωνήσει για νέο πρωθυπουργό στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο. Οι Χριστιανοδημοκράτες, όμως, επέμεναν στην επιλογή του Προέδρου της Γερουσίας Νικόλα Μαντσίνο. Οσο για τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό επέμεινε στη σιωπή του και απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση.

ZIΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ζητείται λύση για την αγροτική μεταρρύθμιση

ΧΑΡΑΡΕ.-

Λύση συμβιβασμού ανάμεσα στη λευκή μειοψηφία γαιοκτημόνων και το κίνημα των βετεράνων του πολέμου που καταλαμβάνουν εδώ και δυόμισι μήνες αγροκτήματα των πρώτων αναζητεί ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ολα αυτά ενώ οι βίαιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές οξύνονται ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα χτες να σκοτωθεί και ο δεύτερος -από το περασμένο Σαββατοκύριακο - λευκός γαιοκτήμονας...

Σε χτεσινό μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα για την 20ή επέτειο ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε από τη Βρετανία, το οποίο μεταδόθηκε λίγο μετά τη δολοφονία του δεύτερου λευκού κτηματία από βετεράνους, ο Μουγκάμπε παρατήρησε πως η αγροτική μεταρρύθμιση εξακολουθεί να είναι, μετά από δύο δεκαετίες, ένα κρίσιμο ζήτημα που αναζητεί λύση. «Μπορούμε να κατανοήσουμε την απογοήτευση των βετεράνων», τόνισε ο Μουγκάμπε, προσθέτοντας ότι αυτοί οι τελευταίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην όποια λύση του προβλήματος της αναδιανομής της καλλιεργήσιμης γης. Και ο Πρόεδρος της χώρας συνέχισε: «Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε, αλλά έναν τρόπο που να αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη της αγροτικής μεταρρύθμισης. Είναι το τελευταίο πρόβλημα της αποικιοκρατίας που χαρακτηρίζει την κυριαρχία μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε μια για πάντα»...

Οι καταλήψεις άρχισαν το Φλεβάρη, μετά την ταπεινωτική ήττα του Μουγκάμπε στο δημοψήφισμα, στο οποίο απορρίφθηκαν οι προτάσεις του για την αύξηση των εξουσιών του Προέδρου, προκειμένου να επιτραπεί μεταξύ άλλων στην κυβερνώσα παράταξη «ZANU-PF» να προχωρήσει στις άνευ αποζημιώσεων κατασχέσεις αγροτικών εκτάσεων. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμανε επίσης σημαντική πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος ενόψει δε και των επικείμενων εκλογών.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινιόφ, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών, στις οποίες συμμετέχουν από 5.000 έως 10.000 φοιτητές. Εχουν αντιπαραταχθεί απέναντί τους ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Εγιναν συμπλοκές των φοιτητών με τους αστυνομικούς. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Συνελήφθησαν 70 διαδηλωτές. Στο κέντρο της πόλης τα καταστήματα έχουν κλείσει, ακινητοποιήθηκαν τα μέσα συγκοινωνίας. Οι φοιτητές ζητούν να ανακληθεί η απόφαση που πήρε στις 15 Απρίλη η κυβέρνηση να καταργήσει το δικαίωμα στη δωρεάν διαδρομή στις αστικές συγκοινωνίες που είχαν οι φοιτητές από το 1992. Σύμφωνα με δηλώσεις φοιτητών, θα αναγκάζονται τώρα να δίνουν τη μισή υποτροφία τους για τη μεταφορά στα ΑΕΙ. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Σε ό,τι αφορά τις συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις στις 17 Απρίλη, οι φοιτητές κατηγορούν τους προβοκάτορες που είχαν διεισδύσει στις γραμμές των διαδηλωτών.

Με την ευκαιρία θυμίζουμε ότι πολλοί φοιτητές της Μολδαβίας συμμετείχαν στις αντισοβιετικές διαδηλώσεις στις αρχές της δεκαετίας του '90, θεωρώντας ότι η «ζωή θα είναι καλύτερη». Ομως, στη Σοβιετική Ενωση η παιδεία ήταν εντελώς δωρεάν, όλοι οι καλοί φοιτητές έπαιρναν υποτροφία (από 30 έως 55 ρούβλια), η μεταφορά με τα μέσα συγκοινωνίας ήταν 3 καπίκια (3 ρούβλια το μήνα), όλοι οι φοιτητές είχαν 50% έκπτωση στα σιδηροδρομικά εισιτήρια για οποιαδήποτε μέρος της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ με 30-50 καπίκια μπορούσαν να γευματίσουν στη φοιτητική εστία.

ΓΑΛΛΙΑ
Ολονύχτιες μάχες μετά τη δολοφονία μετανάστη

ΛΙΛΗ.-

Με ενισχύσεις από το Παρίσι, σταθερές και συχνές περιπολίες, αλλά και με απειλές για νέες πολυάριθμες συλλήψεις ετοιμαζόταν, χτες, η γαλλική αστυνομία να αντιμετωπίσει τους εξοργισμένους νεαρούς της φτωχογειτονιάς των Βορειοαφρικανών μεταναστών, που για δύο συνεχόμενες ημέρες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τους περιμετρικούς δρόμους της συνοικίας τους. Είναι η πολλοστή φορά που νεαροί από τις εργατικές συνοικίες, που κατοικούνται, κυρίως, από βορειοαφρικανικής καταγωγής Γάλλους, συγκρούονται με την αστυνομία, την οποία κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τους.

Αφορμή των συγκρούσεων που συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση για δύο ολόκληρες νύχτες ήταν η δολοφονία ενός 21χρονου Γάλλου, αλγερινής καταγωγής, του Ριάντ Χαμλάουι, την Κυριακή το βράδυ, από έναν, σχεδόν συνομήλικό του, αστυνομικό. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο Χαμλάουι εντοπίστηκε τη στιγμή που προσπαθούσε να κλέψει ένα αυτοκίνητο και πυροβολήθηκε επειδή εκτιμήθηκε ως «απειλητική» μια απότομη κίνησή του. Διαφορετική άποψη, όμως, έχει ο εισαγγελέας της Λίλης, Κλοντ Μαθόν, ο οποίος παρέπεμψε στα κεντρικά ανακριτικά των γαλλικών αρχών ασφαλείας, το νεαρό αστυνομικό, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ο Μαθόν υπογράμμιζε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία συγκλίνουν περισσότερο στην εκδοχή ότι πρόκειται για πυροβολισμό εκ προμελέτης και όχι από θέση αυτοάμυνας.

Την ίδια άποψη φαίνεται ότι έχουν, όμως, και οι εκατοντάδες νεαροί, μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, δύο νύχτες, και συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία, πυρπόλησαν αυτοκίνητα, κατέστρεψαν καταστήματα. Αναλόγως αναμενόταν να κυλήσει και η χτεσινή νύχτα, παρά τις 61 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν (εκ των οποίων οι 24 είναι ανήλικοι), αλλά και τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, στη Λίλη με επικεφαλής τον ιμάμη της πόλης και την οικογένεια του δολοφονημένου νεαρού, με κύριο αίτημα την ηρεμία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ζητούν θανατική ποινή για Σαρίφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εισαγγελείς εφεσίβαλαν χτες την απόφαση με την οποία επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Ναουάζ Σαρίφ, ζητώντας τη θανατική ποινή για τον αποπεμφθέντα πρωθυπουργό.

Ο Σαρίφ καταδικάστηκε για «αεροπειρατεία» και «τρομοκρατία» την 6η Απριλίου, πράγμα που «δεν ικανοποιεί» τους δημόσιους κατήγορους - όπως δήλωσε χτες ένας εξ αυτών, ο Ράζα Κερέσι. Διότι «θέλουμε πλήρη απόδοση δικαιοσύνης και στην περίπτωση της αεροπειρατείας η δικαστική απάντηση είναι η εσχάτη των ποινών», προσέθεσε ο ίδιος δικαστικός. Κατέληξε ότι θα αμφισβητηθεί και η αθώωση των υπολοίπων κατηγορούμενων για «συνωμοσία». Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο αδελφός του Σαρίφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ