ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Μέγα πλήθος ζητά παραίτηση της κυβέρνησης

Με καθιστική διαμαρτυρία σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, η «Χεζμπολάχ» και οι πολιτικοί της σύμμαχοι

Αποψη των διαδηλώσεων

Associated Press

Αποψη των διαδηλώσεων
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σιιτικών οργανώσεων «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ», του «Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος» του χριστιανού Μαρωνίτη Μισέλ Αούν και των συμμάχων τους στην αντιπολίτευση, κατακλύζοντας, χθες το μεσημέρι, το κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας, με αίτημα την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σινιόρα και τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές της διαδήλωσης, η μεγαλειώδης αυτή συγκέντρωση ήταν μόνο η αρχή συνεχόμενων διαμαρτυριών που θα πάρουν τη μορφή, κατ' αρχάς, καθιστικής διαμαρτυρίας γύρω από την έδρα της κυβέρνησης, μέχρις ότου αυτή παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, το πλήθος που συγκεντρώθηκε, χθες, στην Πλατεία των Μαρτύρων, αλλά και σε όλους τους πέριξ δρόμους ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Με βάση την κατεύθυνση που είχε χαραχτεί από τη «Χεζμπολάχ» και τους πολιτικούς της συμμάχους στην αντιπολίτευση, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μόνο σημαίες του Λιβάνου και όχι ξεχωριστών οργανώσεων, ενώ διανέμονταν κατά χιλιάδες προκηρύξεις που εφιστούσαν την προσοχή στην, πάση θυσία, αποφυγή επεισοδίων και οποιασδήποτε σύγκρουσης.

Μαχητές της «Χεζμπολάχ» είχαν σχηματίσει διπλή αλυσίδα προστασίας γύρω από το πλήθος, έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε διαπληκτισμός με τις ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Το πρωθυπουργικό μέγαρο και τα υπουργεία είχαν, ήδη, από το βράδυ της Πέμπτης αποκλειστεί με συρματοπλέγματα και οδοφράγματα ενώ τεθωρακισμένα οχήματα είχαν σταθμεύσει σε πολλές συνοικίες.

Το πλήθος ρυθμικά κάλεσε πολλάκις τον Σινιόρα να παραιτηθεί, ενώ ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της εθνικής ενότητας, αλλά και κατά «της αμερικανικής κηδεμονίας και της κυβέρνησης ανδρεικέλων που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιβάλει στη χώρα». Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, δεν εμφανίστηκε στη συγκέντρωση και μόνο ομιλίες του ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Αντίθετα, ο χριστιανός Μαρωνίτης Μισέλ Αούν παρευρέθηκε και δήλωσε ότι εύχεται «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να ήταν στη συγκέντρωση, γιατί όποιος έχει το λαό με το μέρος του, δε χρειάζεται συρματοπλέγματα».

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, υποστήριζε ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα έκφρασης», αλλά εκτιμούσε ότι οι χθεσινές συγκεντρώσεις «είναι μέρος ενός συρο-ιρανικού σχεδίου πολιτικού πραξικοπήματος». Αντίθετα, η προεδρική υποψήφια του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που βρίσκεται στο Λίβανο, απέφυγε να σχολιάσει τη συγκέντρωση. Εντούτοις, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανταλλαγής συλληφθέντων μεταξύ «Χεζμπολάχ» και Ισραήλ, αρκέστηκε να τονίσει ότι πρέπει η σιιτική οργάνωση να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προς Σαντρ «κοιτάζουν» και σουνίτες κυβερνητικοί

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη δυσφορία τους για την ανικανότητα της κυβέρνησης αλ Μάλικι να ελέγξει τη διαρκώς κλιμακούμενη ενδοκοινοτική βία εξέφρασαν, χθες, και δύο κορυφαία σουνιτικά στελέχη της κυβέρνησης, που φάνηκαν, σταδιακά, να προσεγγίζουν τις θέσεις που έχει εκφράσει ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, αποσύροντας την υποστήριξή του από την κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος Τάρικ αλ Χασίμι και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωναν ότι «η κυβέρνηση μοιάζει να μην μπορεί να ανταποκριθεί και είναι προφανές ότι πρέπει να βρεθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Επίσης, εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι για το αίτημα του αλ Μάλικι στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παραταθεί κατά ένα χρόνο η παραμονή των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, αίτημα που εγκρίθηκε. Ανάλογες θέσεις έχει εκφράσει ο Σαντρ, του οποίου στενός συνεργάτης επαναλάμβανε, χθες, ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στην κυβέρνηση των 5 υπουργών ή των 30 βουλευτών, ενώ δήλωνε «θετικός κατ' αρχάς» σε μια προσέγγιση με σουνίτες που έχουν ανάλογες θέσεις.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν, χθες, και οι ενδοκοινοτικές επιθέσεις (τουλάχιστον 12 νεκροί), αλλά και οι κατοχικές επιδρομές σε συνοικίες της Βαγδάτης (σουνιτική Φάντχιλ, 3 νεκροί, 11 τραυματίες, 43 συλλήψεις), στην Γιουσουφίγια, σε άλλες πόλεις του κεντρικού Ιράκ, όπως και οι μάχες στο Ραμάντι. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην ανοιχτή αγορά Γαζίλ της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 2 πολίτες και τραυματίζοντας 3. Την ίδια ώρα, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν το θάνατο 2 ακόμη Αμερικανών στρατιωτών και η Ρώμη την ολοκλήρωση της αποχώρησης και των τελευταίων 70 ανδρών της από το Ιράκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τέλειωσαν οι συνομιλίες με «Χαμάς», κατά τον Αμπάς

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Νεκρές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Οι παρατηρήσεις Αμπάς έγιναν στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της οποίας ηγείται.

Ο Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας στη «Χαμάς», τονίζοντας ότι δεν αποδέχτηκε καμία απολύτως αλλαγή στην πολιτική της και δε θέλησε να ικανοποιήσει καμία από τις βασικές απαιτήσεις, δηλαδή αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, αναγνώριση των υπαρχουσών συμφωνιών και αποκήρυξη της βίας. Σύμφωνα, πάντα, με παλαιστινιακές πηγές, ο Αμπάς σύστησε μια επιτροπή που θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, πλέον, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ενώ σκέφτεται, «σύντομα», να απευθύνει κάποιο διάγγελμα.

Από την πλευρά της, η «Χαμάς» κατηγόρησε τον Αμπάς για αδιαλλαξία και πραγματοποίησε μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Γάζας με αίτημα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στη Γάζα θα μεταβεί σήμερα και ο Αμπάς για να εξετάσει τις πιθανότητες επέκτασης της «εκεχειρίας» με το Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη. Ανάλογο θέμα θα έχει και η συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, την Κυριακή.

Κατά τα άλλα, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε, χτες, άλλον έναν 20χρονο Παλαιστίνιο στη Χεβρώνα, υποστηρίζοντας ότι πέταγε βόμβες μολότοφ, ενώ συνέλαβε 29 Παλαιστίνιους.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Βολική» επίθεση

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος με στόχο την αυτοκινητοπομπή του υπουργού Αμυνας, Γκοθαμπάγια Ρατζαπάκσε, ο οποίος κατά σατανική σύμπτωση τυχαίνει να είναι και αδελφός του Προέδρου της χώρας, Μαχίντα Ρατζαπάκσε. Σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές, τραυματίστηκαν 14 άνθρωποι, αλλά ο υπουργός Αμυνας δεν υπέστη ούτε γρατζουνιά. Φυσικά, οι αρχές της χώρας έσπευσαν να κατηγορήσουν για την ενέργεια τους Τίγρεις, την αυτονομιστική οργάνωσης της μειονότητας των Ταμίλ, ενώ το BBC πήγε τα πράγματα αρκετά μακρύτερα, χρεώνοντας το θάνατο ενός αγνώστου άνδρα, ο οποίος γαζώθηκε από τους σωματοφύλακες του Ρατζαπάκσε (το μαντεύετε;) στους Τίγρεις. Το γεγονός ότι υπουργός Αμυνας, σκληροπυρηνικός, υποστηρικτής της «στρατιωτικής λύσης» του μειονοτικού προβλήματος, έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, χρησιμοποιήθηκε φυσικά αμέσως από τον αδελφό του, που, αφού τον πήρε αγκαλιά γελώντας, έκανε τη δήλωση ότι «παραμένει απαρασάλευτα προσηλωμένος... στις προσπάθειές του να πολεμήσει όλες τις μορφές βίας και τρομοκρατίας».

Η επίθεση - που δημιουργεί πολλά ερωτήματα -περιλαμβανομένου του εάν επρόκειτο για άλλη μια προβοκάτσια των ανθρώπων του αποστάτη των Τίγρεων, συνταγματάρχη Καρούνα, που ειδικεύονται στο είδος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επιτυχίες» των δυνάμεων κατοχής

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.- Δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ και του λεγόμενου «εθνικού στρατού» του Αφγανιστάν σκότωσαν χτες 10 φερόμενους ως μαχητές των Ταλιμπάν και συνέλαβαν δύο φερόμενους ως «επικεφαλής» τους, σε έφοδο στην περιοχή Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ, όπου είχαν εντοπίσει «πυρήνα βομβιστών αυτοκτονίας». Επιπλέον, η δοσιλογική αφγανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της σκότωσαν έξι φερόμενους ως Ταλιμπάν και συνέλαβαν άλλους δύο.

Παράλληλα, χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι οι Βρετανοί στο νότιο Αφγανιστάν έχουν, από τον Οκτώβρη, αλλάξει πλήρως στρατιωτική τακτική, προτιμώντας να δρουν κινούμενοι με θωρακισμένα οχήματα και «εξαφανιζόμενοι» σε απόκρημνες περιοχές, αντί να «προστατεύουν τα αστικά κέντρα και στρατιωτικές βάσεις». Πλέον, οι μονάδες των Βρετανών δίνουν έμφαση στην «δυνατότητα κίνησης», με μικρά θωρακισμένα οχήματα και κοιμούνται στην ύπαιθρο. Μόνο που εκεί στις εσχατιές του Αφγανιστάν δεν κυκλοφορούν μόνο νυχτοπούλια και όλα τα GPS και τα συστήματα νυκτερινής όρασης και στόχευσης δεν αρκούν για να προστατεύσουν τις δυνάμεις κατοχής από τους μαχητές των Ταλιμπάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ