ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκβιασμό από την εργοδοσία καταγγέλλει έγκυος εργαζόμενη

Οπως κατέθεσε στην Επιθεώρηση Εργασίας, την εκβιάζουν να «ρίξει» το παιδί για να συνεχίσει να δουλεύει ή να παραιτηθεί

Εργοδότης στην Κρήτη απείλησε εργαζόμενη να «ρίξει» το παιδί που κυοφορεί, προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει! Αυτό καταγγέλλει η ίδια η εργαζόμενη στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου, όπου προσέφυγε μαζί με σωματεία την Τρίτη. Σύμφωνα με την καταγγελία, η 33χρονη γυναίκα προσλήφθηκε ως υπάλληλος γραφείου με μισθό 615 ευρώ μεικτά, ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου, εντάχτηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι ο εργοδότης επιβαρύνεται μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Παρόλ' αυτά, η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνη (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ), ενώ της οφείλονται επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας, όπως και υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα. Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η εργαζόμενη έχει δεχτεί απειλές να «ρίξει» το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει, έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία και έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά, με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης.

Για κερασάκι στην τούρτα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην Επιθεώρηση Εργασίας, δέχεται εκβιασμό για να υπογράψει παραίτηση, ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Κι αυτό επειδή, με βάση τη νομοθεσία, από τη στιγμή που θα γεννήσει η εργαζόμενη προστατεύεται από απόλυση για 18 μήνες και η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει όλους τους μισθούς γι' αυτό το διάστημα.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ορίσει τριμερή συνάντηση αύριο Παρασκευή, λόγω του επείγοντος που προκύπτει από το γεγονός ότι η εργαζόμενη είναι έγκυος. Φαίνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μοναδική. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», μόνο στην Επιθεώρηση Εργασίας του Ηρακλείου έχουν κατατεθεί πάνω από 10 ακόμα καταγγελίες από έγκυες γυναίκες, για διάφορα ζητήματα που προέκυψαν στη δουλειά τους (άδειες, άρνηση επαναπρόσληψης κ.ά.).

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το περιστατικό σαν «μία ακόμα περίπτωση που αναδεικνύει τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν σε εκατοντάδες εργασιακούς χώρους στο Ηράκλειο. Η εργοδοσία ξεσαλώνει, αφού έχει στο πλευρό της ένα αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κανένας μόνος του! Να ενώσουμε τις φωνές και το βηματισμό μας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη, στις 10 π.μ. στην Πλ. Ελευθερίας».

Πρόληψη του «Εμπολα» ... διά αλληλογραφίας

Η ...αλληλογραφία μεταξύ των υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας για τα μέτρα που «θα» πρέπει να ληφθούν, είναι οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει για τη λήψη προληπτικών μέτρων απέναντι στον ιό «Εμπολα» στο λιμάνι του Πειραιά. Η έλλειψη κάθε προστατευτικού μέτρου ήρθε στην επιφάνεια με το πρόσφατο ύποπτο κρούσμα στο φορτηγό πλοίο «ΜΑΓΔΑ Π», που ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε. Αναδείχθηκε, όμως, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των ναυτεργατών στα ανεφοδιαστικά («ποκεράδικα» ή αλλιώς μπάριζες) πλοία, στις λάντζες, στα ρυμουλκά, πλοηγίδες και συνολικά όλων όσοι έρχονται σε «επαφή» με διερχόμενα πλοία.

Σε αυτά τα καράβια, στα οποία δεν υπάρχει ούτε υποτυπώδης έλεγχος, ανεβοκατεβαίνουν οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των ανεφοδιαστικών πλοίων που τα προμηθεύουν με καύσιμα, χώρια οι υπόλοιποι, όπως λατζέρηδες κ.ά. Ναυτεργάτες από τα πληρώματα των ανεφοδιαστικών, καταγγέλλουν: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης. Ακόμα και εμείς να προμηθευτούμε μάσκα και γάντια δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε και πού θα πρέπει να τα πετάξουμε. Σε μια μέρα μπορεί να ανεφοδιάσουμε και 3 και 4 διερχόμενα πλοία, όπου συνεργαζόμαστε αναγκαστικά πολύ στενά με τους συναδέλφους αυτών των πλοίων. Πέρα από τους όποιους κινδύνους διατρέχει η δική μας υγεία, μπορούμε τελικά να γίνουμε και φορείς του ιού από καράβι σε καράβι;».

Σε αυτά τα ερωτήματα, η επίσημη απάντηση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας (ΥΝΑ), ήταν η εξής: «Από τον Απρίλη που έγινε γνωστός ο ιός του "Εμπολα" από την αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας έχουν γίνει 7 έγγραφες ενημερώσεις προς το Ναυτικό Επιμελητήριο, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την ΠΝΟ. Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 14 Νοέμβρη όπου αναμεταβιβάζεται σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας και αφορά την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας. Τα έγγραφα τα μεταβιβάζουμε στους ναυτικούς»...

Κινητοποίηση της ΟΓΕ για το επίδομα τοκετού

Κινητοποίηση για το επίδομα τοκετού οργανώνει η ΟΓΕ τη Δευτέρα, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Από το τέλος του 2012, το επίδομα έχει καταργηθεί για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια ή ιδιωτικά μαιευτήρια και διατηρείται μόνο για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι. Η ΟΓΕ διεκδικεί την επαναφορά του επιδόματος και παράλληλα ζητά να παρθούν πίσω τα «ραβασάκια» με τα οποία το ΙΚΑ ζητά από μητέρες να επιστρέψουν το ποσό, αφού γέννησαν μετά από αυτήν την περικοπή και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το επίδομα τους χορηγήθηκε «κατά λάθος». Επισημαίνει πως το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια. Διεκδικεί επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Περί στρατηγικών στο φάρμακο...

«

Εμείς έχουμε πάγιες θέσεις και για εθνική βιομηχανία, εθνική φαρμακαποθήκη. Οταν μιλάμε για εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, δεν εννοούμε μονάχα την ιδιωτική. Εχουμε στόχο και σχέδιο. Αλλά μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Είναι δυνατόν να υπάρχει υπουργός Υγείας, που να αδιαφορεί για το εάν αύριο θα πεταχτούν στο δρόμο 20 χιλιάδες εργαζόμενοι σ' αυτή τη βιομηχανία; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ' αυτή την ασυδοσία του προηγούμενου διαστήματος και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτό». Αυτά έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα φάρμακα στις 26/11/2013. Ηταν τότε που είχε ξεσπάσει η άσφαιρη αντιπαράθεση συγκυβέρνησης - με πρωταγωνιστή τον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη - και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τιμές των φαρμάκων.

Πρόσφατα, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία. Στο κεφάλαιο για το φάρμακο, αναφέρει ότι η πολιτική του θα κινηθεί σε τρεις άξονες (ποιοτικός έλεγχος, παραγωγή και εξασφάλιση επάρκειας και έλεγχος κόστους), για να τονίσει: «Μεγάλης σημασίας στρατηγική μας επιλογή αποτελεί η επανίδρυση της Εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο την παραγωγή ποιοτικού φαρμάκου και τη λειτουργία εξισορροπητικού μηχανισμού στον ανταγωνισμό και την τιμολογιακή πολιτική». Στις 18/11/2014, ο Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος απ' την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, παραβρέθηκε μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, γιατί θεώρησαν «ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει εδώ», κατά την έκφραση του Γ. Μπασκόζου. Ηταν μια εκδήλωση όπου η ντόπια φαρμακοβιομηχανία, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατέθεσε τα αιτήματά της κοστολογημένα: Να καλύψει το 70% των φαρμάκων στην αγορά και το 50% στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην ομιλία του ο Γ. Μπασκόζος, μεταξύ των άλλων, είπε: «Για μάς το φάρμακο είναι πρωτίστως κοινωνικό αγαθό. Θεωρούμε ότι κάθε παραγωγική προσπάθεια θα πρέπει να κατατείνει στο να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση... Ομως, τα εγχώρια παραγόμενα ποιοτικά ελεγμένα φάρμακα μπορούν να αποτελέσουν, εκτός απ' τον κοινωνικό ρόλο, και ατμομηχανή της κίνησης της οικονομίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς αυτό το παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Θέλουμε και θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Θέλουμε την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, των ποιοτικά ελεγμένων με έναν άλλον αναβαθμισμένο ΕΟΦ, για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη. Μας ενδιαφέρει όμως, παράλληλα, να συνομολογήσουμε και να συμφωνήσουμε μια πολιτική τιμών που θα μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο τον προωθητικό. Να βάλουμε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στην καθημερινή πράξη του ιατρικού Σώματος, με τη συναίνεσή του με την πλήρη ενημέρωσή του... Θα φροντίσουμε και θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι κάθε αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα και στην αύξηση της απασχόλησης, στο σεβασμό των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων αυτών που ήδη εργάζονται και, που, ελπίζω ότι είναι εδώ μαζί μας. Θα επιδιώξουμε και θα καθιερώσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, στο οποίο βεβαίως αυτοί που έχουν θα δίνουν περισσότερα, αλλά οι όροι θα είναι σταθεροί. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, η αύξηση της διείσδυσης στην ελληνική αγορά σε όφελος των αρρώστων, αλλά και της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για τις τιμές που θα επιτρέπει και αύξηση του όγκου, άρα ως εκ τούτου και συζήτηση για τις τιμές, γιατί το περιθώριο κέρδους θα είναι μεγαλύτερο να γίνουν ταυτόχρονα με ένα και βασικό γνώμονα: Το συμφέρον των ασθενών, των πολιτών αυτής της χώρας αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει στους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους ό,τι και η κυβέρνηση και ταυτόχρονα καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας τους, με μεγαλύτερη διείσδυση στην εγχώρια αγορά, μπορεί να συμβαδίζει με τα συμφέροντα των εργαζομένων στο Φάρμακο και να ικανοποιεί παράλληλα τη σύγχρονη ανάγκη για φθηνό και ποιοτικό φάρμακο! Ανάλογη, όμως, ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας: «Η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα», είπε ο Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clowback (των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας στα ασφαλιστικά ταμεία). Σημειώνουμε ότι οι πωλήσεις φαρμάκων στην Ελλάδα το 2013 ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 75% (ή 3,975 δισ. ή 2,2% του ΑΕΠ) τα καρπώθηκαν 55 πολυεθνικές και 50 ντόπιες φαρμακοβιομηχανίες. «Είναι πολλά τα λεφτά Αρη», όπως ακούγεται και στην παλιά ελληνική ταινία...


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ