ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
"ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ"
Προς "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας"

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Διαρκείς, πυρετώδεις διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων", αλλά και πολιτικούς άλλων κομμάτων της σημερινής, πλέον, "Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό" είχε χτες ο Λόρεντ Καμπίλα σε μία προσπάθεια να στελεχώσει τη νέα μεταβατική "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας" ώστε να μπει η - ρημαγμένη από τη 32χρονη δικτατορία του Μομπούτου - χώρα σε φάση ανασυγκρότησης και προετοιμασίας για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

"Αφήστε πίσω τις κομματικές ταυτότητες... Η νέα κυβέρνηση καλωσορίζει όσα άτομα δε συνεργάστηκαν με το καθεστώς Μομπούτου" εξηγούσαν στελέχη της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" σε ξένους διπλωμάτες, αλλά και δημοσιογράφους που αδημονούσαν να μάθουν τα κριτήρια, αλλά και πληροφορίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του Καμπίλα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αναμενόμενο "υπουργό Οικονομικών" της νέας ζαϊρινής κυβέρνησης, Μγουάνα Νάνγκα Μαουαμπάνγκα: "η νέα κυβέρνηση δε θα περιλαμβάνει κόμματα, αλλά μόνον άτομα. Η ώρα δεν είναι κατάλληλη για πολιτικούς διχασμούς. Ηρθε η ώρα της δουλιάς. Αυτό χρειάζεται μία χώρα ενωμένη". Μάλιστα, ο Μαουαμπάνγκα τόνισε ότι ο Καμπίλα είναι στενά δεσμευμένος στην προοπτική διεξαγωγής πολυκομματικών εκλογών μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τονίζοντας ότι μέχρι τότε χρειάζεται ανασυγκρότηση και προετοιμασία.

Αυτή η άποψη του στελέχους της "Εθνικής Συμμαχίας" επί των οικονομικών είναι απόλυτα ταυτόσημη με την εκτίμηση του Νοτιοαφρικανού αντιπροέδρου, Θάμπο Μπέκι, ενός ανθρώπου που συμμετείχε στο διπλωματικό μαραθώνιο για την αποτροπή αιματοκυλίσματος κατά την κυρίευση της πρωτεύουσας Κινσάσα από τους (πρώην) αντάρτες του (πρώην) Ζαϊρ. "Η χώρα αυτή είναι χρεοκοπημένη. Δεν υπάρχει καν σύνταγμα" δήλωσε πρόσφατα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η τρέχουσα περίοδος είναι άκρως ακατάλληλη και πρόωρη για τη διεξαγωγή εκλογών.

Μέσα στις επόμενες ώρες, οπότε θα γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν. Η επιλογή των περίπου 28 υπουργών που θα στελεχώσουν (πιθανότατα σήμερα) το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ο μόνος "πονοκέφαλος" του Λόρεντ Καμπίλα. Εξίσου σημαντικό ζήτημα, πέρα από τα άτομα που θα πρέπει να πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη σύνθεση των διπλωματικών αποστολών της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό" στο εξωτερικό, είναι η επιλογή των 11 κυβερνητών που θα διοικήσουν τις ισάριθμες περιφέρειες της χώρας.

Προβλήματα, όπως η "επιθυμία" ορισμένων περιφερειών να αποσπαστούν, ακόμη και να ανεξαρτητοποιηθούν (όπως η - γεμάτη ορυχεία χαλκού, κοβαλτίου και διαμαντιών - επαρχία Κατάνγκα), αλλά και θέματα όπως ο τρόπος οικονομικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, μιας που η διαφθορά και η υπερσυγκέντρωση όλων των εξουσιών στην Κινσάσα επί καθεστώτος Μομπούτου είχαν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση της χώρας σε κάθε τομέα...

Μέχρι στιγμής, τα στελέχη της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" φαίνεται να βλέπουν με πολύ ζέση τη λειτουργία της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό" πάνω στο διοικητικό, κυβερνητικό ομοσπονδιακό μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι, ωστόσο, διατεθειμένα να ζητήσουν επ' αυτού τη γνώμη του λαού της χώρας μέσω της διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος.

Προτεραιότητα στην οικονομία

Οικονομική πολιτική, ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, αλλά χωρίς τις υπερβολές του ανατραπέντος προέδρου Μομπούτου Σεσεσέκο φαίνονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν οι νέοι ηγέτες της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό", σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιους στενούς συνεργάτες του Καμπίλα στο Λουμπούμπασι.

Η Συμμαχία, στην οποία μετέχουν δυνάμεις που είχαν στο παρελθόν δεσμούς με το δολοφονηθέντα σοσιαλιστή ηγέτη Πατρις Λουμούμπα, έχει αποφύγει επιμελώς το τελευταίο διάστημα να αναλύσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στον οικονομικό τομέα, ρίχνοντας όλο το βάρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ομως, μετά την πτώση του Μομπούτου ήρθε η ώρα για τους νέους ηγέτες να διευκρινίσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα.

"Ανοικοδόμηση" είναι το κύριο ζήτημα της παρούσας φάσης, τονίζουν στελέχη της Συμμαχίας, καθώς ο Μομπούτου είχε μετατρέψει τη χώρα σε μια αποθήκη έτοιμη για λεηλασία. Στην αρχή, λοιπόν, φαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο γέμισμα των αδειανών κρατικών ταμείων με την είσπραξη φόρων από τους επιχειρηματίες, ενώ θα θεσπιστούν ρυθμίσεις για την προστασία των φτωχότερων τμημάτων της κοινωνίας της χώρας.

Αλλα στελέχη της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" προέβλεψαν ότι θα υπάρξει άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις, αλλά με ανταγωνιστικούς όρους, χωρίς προτιμήσεις προς κάποιες εταιρίες ή χώρες, όπως για παράδειγμα γινόταν επί καθεστώς Μομπούτου στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Πληθαίνουν οι θετικές αντιδράσεις από το εξωτερικό

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδεχτούν τη νέα ονομασία που έδωσαν στη χώρα οι δυνάμεις του Καμπίλα και θα συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση. Διευκρίνισε, όμως, ότι δε θεωρούν αναγκαίο να προβούν σε επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος.

Επιφυλακτικότερη, όλων των Αμερικανών αξιωματούχων, ήταν η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, που είπε: "Ελπίζουμε, αλλά παρακολουθούμε με προσοχή τις ενέργειες του Καμπίλα. Ομως, καθιστούμε απολύτως σαφές ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να μην κάνει διακρίσεις, να δώσει προσοχή στη δημοκρατική πρακτική και στα ανθρώπινα δικαιώματα"...

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δήλωσε χτες έτοιμη να συνεργαστεί με το νέο καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι "η αλλαγή της εξουσίας έγινε αναίμακτα".

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βαλερί Νεστερούτσκιν, εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι "η αλλαγή της εξουσίας στο Ζαϊρ δε θα τορπιλίσει την πολιτική διαδικασία που θα έχει ως κατάληξη τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών".

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χτες ότι θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση κάνοντας παράλληλα έκκληση για επιστράτευση όλων των προσπαθειών που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα. "Είμαστε ευτυχείς, γιατί η κατάσταση στο Ζαϊρ γίνεται πιο σταθερή μέρα με τη μέρα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεν Γκουοφάνγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση και να "αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις".

Η Πορτογαλία αναγνώρισε χτες το νέο καθεστώς, δηλώνοντας "τη θέλησή της να συνάψει (με τη νέα κυβέρνηση) μία σχέση βασισμένη στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τα δύο κράτη, βασισμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου" αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Κινσάσα κάλεσε χτες βράδυ τους Γάλλους επιχειρηματίες να επαναλάβουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες στη ζαϊρινή πρωτεύουσα. Εκπρόσωπος της πρεσβείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι με την έκκληση αυτή θέλησε να απαντήσει σε "φήμες", σύμφωνα με τις οποίες σημειώθηκαν στην Κινσάσα αντιγαλλικές διαδηλώσεις και ότι ως εκ τούτου είχε συστήσει στους Γάλλους υπηκόους, να μην επιστρέψουν στην Κινσάσα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Αυξάνεται η πίεση προς Μπερίσα

Οι μεγάλες δυνάμεις τίθενται υπέρ ενός "συμβιβασμού" των δύο πόλων πολιτικής εξουσίας στα Τίρανα

ΤΙΡΑΝΑ. -

Οι Ηνωμένες Πολιτείες,η Ιταλία και ο εντεταλμένος της Ευρώπης στην Αλβανία, Φρ. Βρανίτσκι,προανήγγειλαν χτες αύξηση της πίεσης προς τον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα,στην προσπάθεια να τον ωθήσουν να άρει το αδιέξοδο, όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα, στα τέλη Ιούνη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο,απείλησε να παραιτηθεί, αφού οι συνομιλίες των κομμάτων τη νύχτα της Δευτέρας δεν απέφεραν κάποιου είδους συμφωνία για τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η ψηφοφορία (το εκλογικό σύστημα). Ομως ο Φίνο παρέμεινε στη θέση του, κατόπιν σχετικών παραινέσεων από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι,τον Αμερικανό διπλωμάτη και πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κόρνμπλουμ και τον εντεταλμένο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι.Ο εκπρόσωπος του Φίνο, Βλάντιμιρ Πρέλα,δήλωσε πως οι τρεις "υποσχέθηκαν στον Φίνο ότι θα παρέμβουν ασκώντας πίεση στον Μπερίσα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση" και να γίνουν οι εκλογές κατόπιν συμφωνίας όλων των αλβανικών κομμάτων.

Η κυβέρνηση Φίνο ανακοίνωσε μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Δευτέρας ότι η εξέλιξη "οδηγεί την Αλβανία σε μια νέα, βαθιά κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες" και διατύπωσε τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι ο εκλογικός νόμος που πέρασαν οι Δημοκρατικοί "δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι εκλογές να επιφέρουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα".

Από τη Βουδαπέστη, όπου βρίσκεται, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πρόντι επανέλαβε χτες την προειδοποίηση ότι αν οι εκλογές αναβληθούν, η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, αλλά και η παραμονή της πολυεθνικής δύναμης των 6.000 ανδρών που βρίσκεται στην Αλβανία θα τεθούν εν αμφιβόλω.

Αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ έλεγαν χτες στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" στη Βιέννη ότι θα πρέπει να υπάρξει "συνολική λύση" στην αλβανική κρίση.

Συνεχίζοντας πάντως να αγνοεί τη διεθνή πίεση και την απειλή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, ο Πρόεδρος Μπερίσα συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος. Χτες επισκέφθηκε το Φίερι, 70 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν "τους αριστερούς εξτρεμιστές που παρέδωσαν την Αλβανία στις φλόγες"...

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον κυκλώνα που σάρωσε προχθές τις ακτές της χώρας, ενώ ο αριθμός των νεκρών φέρεται να φτάνει τους 500. Σύμφωνα με τις μονάδες αρωγής της Ερυθρά Ημισελήνου, οι νεκροί πιθανότατα ανέρχονται σε πολλούς περισσότερους καθώς πολλές εκατοντάδες φέρονται ως αγνοούμενοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 7.000 και οι άστεγοι πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο. Ο κυκλώνας έπληξε ολόκληρη την περιοχή στα νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Σιταγκόνγκ, και συνοδεύτηκε από ανέμους που η ταχύτητά τους ξεπερνούσε τα 230 χλμ. που στο πέρασμά τους κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς ολόκληρες περιοχές και δεκάδες χιλιάδες σπίτια.

Θανατηφόρος απροσεξία

Η απροσεξία τη στιγμή που ο Νικόλαος Μαρκάκης 33 χρονών περιεργαζόταν το υπηρεσιακό του περίστροφο, χτες στο Αργυρόκαστρο, τού στοίχισε τη ζωή.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διαλύοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν και έκαναν λόγο για δολοφονία του Ελληνα υπαστυνόμου, μέλους της φρουράς του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο.

Ο Ν. Μαρκάκης, ο οποίος ήταν πατέρας ενός κοριτσιού 8 ετών, υπηρετούσε στο προξενείο από τον Οκτώβρη του 1995 και χαρακτηριζόταν ως "άριστος αστυνομικός". Για τη διαπίστωση των αιτίων του συμβάντος, διεξάγεται ήδη Ενορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία αναμένεται να επισημοποιήσει τις εκτιμήσεις περί "ατυχούς περιστατικού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ