ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
Το «κρυφτούλι» των «δεκαπέντε» με τη διεύρυνση της ΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίστηκε και στο Γκέτεμποργκ η συμπαιγνία των «δεκαπέντε» εις βάρος των λαών, των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη. Η σουηδική προεδρία είχε θέσει το θέμα της διεύρυνσης στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής. Η κυβέρνηση της Σουηδίας φιλοδοξούσε να δώσει μια σαφή απάντηση στις κυβερνήσεις των υποψήφιων χωρών σχετικά με το πότε θα αρχίσει η διαδικασία της ένταξής τους στην ΕΕ. Αντ' αυτού η απόφαση της Συνόδου παραπέμπει, ουσιαστικά, το θέμα στις καλένδες. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατηρεί αυτές τις χώρες σε κατάσταση ομηρίας και ενόψει της ένταξης θα απαιτεί από αυτές «μεγαλύτερες θυσίες», «καλύτερη προσαρμογή», «ταχύτερη ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Αοριστολογίες

Μνημείο αοριστολογίας είναι η απόφαση της Συνόδου του Γκέτεμποργκ για τη διεύρυνση. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Με την προϋπόθεση ότι η πρόοδος προς την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, ο "χάρτης πορείας" θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το 2002 για τις υποψήφιες χώρες που θα είναι έτοιμες. Ο στόχος είναι να συμμετάσχουν ως μέλη στις εκλογές του 2004 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Πίσω από αυτές τις περίπλοκες και αόριστες προτάσεις, η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Οχι πριν το 2005

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μια επιλογή στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και ιδιαίτερα για τις ιθύνουσες δυνάμεις της. Αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής είναι η Γερμανία, η οποία ενδιαφέρεται περισσότερο από όλα τα κράτη - μέλη αφού η πλειοψηφία των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι ήδη γερμανικοί «δορυφόροι». Ομως η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη των νέων κρατών - μελών, την ολοκλήρωση της επόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, κύριο θέμα της οποίας είναι η «ομοσπονδιοποίηση» της ΕΕ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί καμιά χώρα πριν από τις αρχές του 2005 αφού η Διακυβερνητική θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2004.

Εμπαιγμός

Ομως, επειδή μια τέτοια μετάθεση της ημερομηνίας ένταξης θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων των υποψήφιων χωρών, οι «δεκαπέντε» αποφάσισαν να ρίξουν το δόλωμα των ευρωεκλογών του 2004. Στην απόφαση αναφέρεται ότι «για τις έτοιμες χώρες ο στόχος είναι να συμμετάσχουν ως μέλη στις εκλογές του 2004 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές θα συμμετέχουν στις εκλογές σαν να είναι μέλη, δηλαδή θα εκλέξουν ευρωβουλευτές οι οποίοι θα πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο όταν οι χώρες τους γίνουν πλήρη μέλη. Καθαρός εμπαιγμός.

Η λεηλασία συνεχίζεται

Η εξήγηση μιας τέτοιας τακτικής είναι σχετικά απλή. Οι ιθύνοντες της ΕΕ με το δέλεαρ της ένταξης θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις υποψήφιες χώρες. Θα συνεχίσουν τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, θα συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται ως πηγές φθηνού και καλού εργατικού δυναμικού, θα συνεχίσουν την πολιτική της ενσωμάτωσής τους στις «ευρωατλαντικές» δομές, δηλαδή στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών για την κατάκτηση νέων αγορών και την καθυπόταξη των λαών.

Και βέβαια, όταν θα ολοκληρωθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη και θα έχει καθοριστεί ποιος θα έχει την ηγεμονία στην ΕΕ, τότε θα εντάξουν αυτές τις χώρες ως μέλη τρίτης κατηγορίας.

Κυβερνητικοί υπολογισμοί

Οσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, έδειξε ιδιαίτερο «ζήλο» για το θέμα της διεύρυνσης λόγω της Κύπρου. Υπολόγιζε, μάλιστα, ότι αν διατηρούνταν το όριο του 2002 για το τέλος των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες χώρες, θα ήταν σε θέση να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003 όταν θα ασκεί την προεδρία. Αν υπολογίσουμε ότι το 2003 θα είναι χρονιά εκλογών, τότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε την πρεμούρα του κ. Σημίτη και των άλλων μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Γκέτεμποργκ για τη διεύρυνση.

Βεβαίως, στο τέλος της Συνόδου, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τα μπαλώσει λέγοντας ότι είναι καλύτερα που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την ένταξη της Κύπρου... Τέλος για άλλη μια φορά αποσιωπήθηκε ότι οι περισσότεροι «εταίροι» και ιδιαίτερα οι «μεγάλοι» έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη της Κύπρου αν προηγουμένως δε «λυθεί» το Κυπριακό.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Συνεχίζεται η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Ασχημα τα μαντάτα για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον Απρίλη του 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Απρίλη σημειώθηκε νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ. Στη «ζώνη Ευρώ» η πτώση ήταν -0,5% σε σχέση με το Μάρτη του 2001. Ομως και το Μάρτη η βιομηχανική παραγωγή είχε μειωθεί κατά 0,3% σε σχέση με το Φλεβάρη. Από τον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα προκύπτει ότι το Μάρτη η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα έπεσε κατά 3,4% σε σχέση με το Φλεβάρη. Ενα στοιχείο που έγινε τώρα γνωστό καθώς δεν είχε δημοσιοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Νόμος και Τάξη

Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά η περιφρόνηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την ετυμηγορία του λαού της Ιρλανδίας ήταν κάτι περισσότερο από προκλητική. Εδωσε το μέτρο του σεβασμού της γνώμης των λαών.

Λίγες μέρες μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα όπου το 54% είπε «ΟΧΙ στη Συνθήκη της Νίκαιας», οι «δεκαπέντε» έδωσαν την απάντηση τους από το Γκέτεμποργκ: «Δε μας νοιάζει»...

Βεβαίως, στην πραγματικότητα, το θέμα του ιρλανδικού «όχι» τους απασχόλησε και τους προβλημάτισε πολύ. Οχι μόνο γιατί η εφαρμογή της Συνθήκης προϋποθέτει την έγκριση από όλα τα κράτη - μέλη, αλλά και γιατί είχαν μια ακόμη απόδειξη για το χάσμα που τους χωρίζει από τους λαούς των κρατών μελών της ΕΕ.

Στην απόφαση της Συνόδου του Γκέτεμποργκ αναφέρεται: «Οσον αφορά το ιρλανδικό δημοψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο στις 11 Ιουνίου, στα οποία δηλώνεται η προθυμία του να συμβάλει με οιονδήποτε τρόπο ώστε να βοηθήσει την ιρλανδική κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης. Επιβεβαιώνει δε την προσήλωσή του στη διεύρυνση και στη διατήρηση του καλού ρυθμού προόδου των διαπραγματεύσεων προσχώρησης».

Ηταν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσουν τη Συνθήκη της Νίκαιας και ότι αν οι Ιρλανδοί επιμένουν στο «όχι», τότε... τόσο το χειρότερο γι' αυτούς.

Ουσιαστικά από το Γκέτεμποργκ, οι ηγέτες της ΕΕ διαμήνυσαν όχι μόνο στο λαό της Ιρλανδίας, αλλά σε όλους τους λαούς των κρατών - μελών ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. Εξάλλου το απέδειξαν και εμπράκτως με τον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων έξω από το κτίριο της Συνόδου.

Απλή η μέθοδος για την αντιμετώπιση του ιρλανδικού «όχι». Από τη μία ένα μπαράζ προπαγάνδας και κάποιων κονδυλίων με στόχο την εξαγορά των Ιρλανδών και από την άλλη εκβιασμοί του τύπου: «Το "όχι" σημαίνει έξω από την ΕΕ», «Εξοδος από την ΕΕ είναι καταστροφή». Και μετά ένα νέο δημοψήφισμα με την ελπίδα ότι οι Ιρλανδοί θα έχουν «βάλει μυαλό».

Χωρίς προσχήματα, χωρίς υπεκφυγές οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξαν την περιφρόνησή τους για τη γνώμη των λαών. Απέδειξαν ότι οι εντολές και τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι γι' αυτούς ο Νόμος και η Τάξη.


Δ.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ