ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Σε εξέλιξη οι μεθοδεύσεις για την εμπορευματοποίησή του

Οι «ανάσες» για χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που προσφέρει το πάρκο οδεύουν προς εμπορευματοποίηση
Οι «ανάσες» για χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που προσφέρει το πάρκο οδεύουν προς εμπορευματοποίηση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μεθοδεύσεις με στόχο την εκτεταμένη εμπορευματοποίηση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» συνολικής έκτασης 1.200 στρεμμάτων που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Ενας χώρος που για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Δυτικής Αθήνας αποτελεί το μοναδικό μεγάλο ελεύθερο χώρο πρασίνου.

Ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής που εποπτεύει το Πάρκο, με μια σειρά από προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κάλεσε πρόσφατα σε κατάθεση προσφορών για εμπορικές χρήσεις στο χώρο του πάρκου (πωλήσεις προϊόντων, λούνα παρκ κ.ά.). Ειδικότερα, η κατάθεση προσφορών για τις δυο πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος είχε καταληκτική ημερομηνία την 4η Ιούνη και για τις άλλες δύο την 11η Ιούνη. Κάτω από το βάρος της λαϊκής κινητοποίησης η προθεσμία κατάθεσης προσφορών και για τις 4 προσκλήσεις μετατέθηκε για τις 15 Ιούνη, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα ειδοποιηθούν με δημόσιο τρόπο, αλλά με ειδική πρόσκληση.

Ενδεικτικό για το πώς αντιμετωπίζονται από τον πρόεδρο του ΔΣ οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και οι διαμαρτυρίες συνολικά του λαού της περιοχής που υπερασπίζονται το πάρκο ως λαϊκή περιουσία και εναντιώνονται στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίησή του είναι η ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «...οι ανησυχίες και οι διαφωνίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πήρε το ΔΣ, να προκηρύξει διαγωνισμούς, είναι σεβαστές, αναιρούνται όμως μόνο μέσα από θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες».

Οι προσκλήσεις για κατάθεση προσφορών είναι συνέχεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης του πάρκου τα τελευταία χρόνια και αλλοιώνει πλήρως το χαρακτήρα του ως χώρου αναψυχής για δεκάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες της Αττικής. Αποκαλυπτική για τις προθέσεις σχετικά με το πάρκο είναι η μελέτη του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, Μάης 2008) για τη λεγόμενη «οικονομική βιωσιμότητα», στην οποία τονίζεται ότι το Πάρκο «Τρίτση» δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί απλά σαν άλλο ένα, έστω γιγαντιαίων διαστάσεων, άλσος. Προτείνει τα έσοδα να προέρχονται από: ενοίκια χώρων εστίασης, των λαϊκών αγορών, των φεστιβάλ οικολογικών προϊόντων και ανθαγορών. Από το εισιτήριο του μικρού τρένου, από τη λειτουργία της «Μυθούπολης», από την ενοικίαση χώρων για εκδηλώσεις, από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, από τη λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης. Παράλληλα, προωθεί και τη συνεργασία με χορηγούς.

Για όλα τα παραπάνω, σημαντικές ευθύνες έχουν οι δημοτικές αρχές των δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που, με τη στάση τους, έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, ενώ είναι σύμφωνοι με τη λογική της εμπορευματοποίησης. Οι διοικήσεις αυτών των δήμων συμμετείχαν στο παρελθόν στις διοικήσεις του πάρκου που είχαν τέτοιο προσανατολισμό.

Σημαντικοί αγώνες

Το πάρκο «Αντ. Τρίτσης» δημιουργήθηκε και περιφρουρήθηκε από τους αγώνες του λαού της περιοχής με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Αποτελεί ανάσα για τους εργαζόμενους στη Δυτική Αθήνα, συνολικά στο Λεκανοπέδιο. Οι Κομματικές Οργανώσεις των Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του καθολικά δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου. Ολα τα προηγούμενα χρόνια κινητοποίησαν τον κόσμο για την υπεράσπισή του, παίρνοντας πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, δεντροφυτεύσεις κ.ά. Πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για να μην παραχωρηθεί έκταση του πάρκου σε ιδιώτες. Δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης του χώρου στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και 2009.

Σημαντική η διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο χώρο του πάρκου για πρώτη φορά, το Σεπτέμβρη του 2010. Είχε προηγηθεί άρνηση επί δύο συνεχείς χρονιές από τον φορέα διαχείρισης του πάρκου. Αντίθετα, στο Πάρκο το 2009 είχε διοργανωθεί φεστιβάλ ναρκω-κουλτούρας με την ανοχή των δημάρχων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του Πάρκου και στην ανάδειξη του διεκδικητικού δρόμου για την υπεράσπισή του. Βοήθησε στο να γίνει γνωστό και σε εργαζόμενους εκτός Δυτικής Αθήνας. Η εθελοντική εργασία των μελών της ΚΝΕ συντήρησε και αναβάθμισε υποδομές.

Να υπογραμμιστεί ότι το ΚΚΕ προσεγγίζει το πάρκο και τα σοβαρά προβλήματά του, με αφετηρία τη θέση ότι πίσω από τις αστικές διακηρύξεις για την προστασία περιβάλλοντος, κρύβεται ο βασικός στόχος που είναι να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία. Το πάρκο «Αντ. Τρίτσης» αποτελεί πραγματική ανάσα για τη Δυτική Αθήνα και για όλο το Λεκανοπέδιο και πρέπει να περιφρουρηθεί μαζικά και αποφασιστικά ο καθολικά δημόσιος χαρακτήρας του, από το λαό της περιοχής.

Να απαιτήσει ο κόσμος: Την κατάργηση των προσκλήσεων ενδιαφέροντος για εμπορικές χρήσεις στο χώρο του πάρκου. Την έκτακτη χρηματοδότησή του για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, ιδιαίτερα μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο. Τον απαραίτητο σχεδιασμό πυροπροστασίας. Επαρκή, σταθερή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για αντιπυρική προστασία στο Σέιχ Σου

Στην αντιπυρική προστασία του Σέιχ Σού και γενικότερα των δασών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αναφέρεται Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης.

Η Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου αναφέρει:

«Το Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου), έκτασης 30.188 στρεμμάτων, βρίσκεται Βορειοανατολικά του οικοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστός και αναγνωρισμένος ο πολύπλευρος ρόλος του και είναι χαρακτηρισμένο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κηρυγμένο αναδασωτέο από το 1935.

Δεκαεπτά (17) χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 6ης Ιουλίου 1997, όταν κάηκαν 17.500 στρέμματα, τα έργα που είχαν αποφασιστεί από τις σχετικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ είναι γεγονός ότι το νέο δάσος που έχει αναπτυχθεί προήλθε κατά 78,6% από φυσική αναγέννηση και κατά 21,4% από αναδάσωση (μελέτη Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ).

Σήμερα, έχουν γίνει τεράστιες περικοπές χρηματοδότησης της τάξης του 50%, με αποτέλεσμα ο αντιπυρικός σχεδιασμός, το σύστημα πρόληψης, προκαταστολής και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, η βελτίωση και κατασκευή τεχνικών έργων δασικού οδικού δικτύου, οι Δασοκομικοί Χειρισμοί Αντιπυρικής Προστασίας να «καρκινοβατούν». Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις υποχρηματοδοτούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία του δάσους.

Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικά ορεινής υδρονομίας - διευθέτησης των χειμάρρων σε όλη την έκταση του Περιαστικού Δάσους, δεν έχει γίνει πλήρης ανάπτυξη σύγχρονου δικτύου υδατοδεξαμενών και πυροσβεστικών κρουνών κ.λπ.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών για το Περιαστικό Δάσος είναι, για άλλη μια χρονιά, τεράστιος, πολύ περισσότερο που το ξέσπασμα πυρκαγιάς θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή το δάσος και ιδιαίτερα την κρίσιμη για το μέλλον του δάσους, φυσική αναγέννηση.

Την ίδια στιγμή, το νέο Ρυθμιστικό για τη Θεσσαλονίκη, κηρύσσει το Σέιχ Σου «Περιφερειακό Πάρκο», επιτρέποντας σε αυτό από την κατασκευή ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ μέχρι την εγκατάσταση μεταλλευτικών και λατομικών εκμεταλλεύσεων, επιδιώκοντας την αλλαγή χρήσης του δάσους του Σέιχ Σου που έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, ενώ παράγοντες της τοπικής Διοίκησης κάνουν δηλώσεις για την αναγκαιότητα επιβολής εισιτηρίου εισόδου στο Σέιχ Σου, προς αντιμετώπιση των εξόδων διαχείρισής του.

Ερωτώνται οι υπουργοί,

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την έγκαιρη εφαρμογή του αναγκαίου σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας του Σέιχ Σού και γενικότερα των δασών της ΠΕ Θεσσαλονίκης.
  • Πώς θα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας, και της ενίσχυσής τους σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Γιατί επιδιώκει μέσω του Ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης την αλλαγή χρήσης δασικών τμημάτων του Σέιχ Σου και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα που θα αξιοποιήσουν τις όποιες αλλαγές στη χρήση και το χαρακτήρα δασικών τμημάτων - εκτάσεων για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε βάρος του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να εμποδίσει την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στο Σέιχ Σου, αφού το δάσος ανήκει σε όλους»;
Συναυλία ΚΚΕ - ΚΝΕ για το πάρκο

Για πάρκο ανοιχτό στο λαό, κλειστό στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίηση, οι Οργανώσεις των Δυτικών Συνοικιών ΚΚΕ - ΚΝΕ διοργανώνουν την Παρασκευή 27 Ιούνη στις 9 μ.μ. στο θεατράκι του Πάρκου Τρίτση, συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με το μουσικό συγκρότημα Δυτικού Τομέα του ΚΚΕ.

Θα γίνει ομιλία από τον Γ. Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ