ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις προς Κχαταμί
  • Επιστολή αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, είχαν στείλει, την περασμένη βδομάδα, ανώτεροι στρατιωτικοί
  • Για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, πιέζουν, από την άλλη, οι φοιτητές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Προειδοποίηση, και μάλιστα γραπτή, είχαν απευθύνει, την περασμένη βδομάδα, προς τον Πρόεδρο Μοχάμαντ Κχαταμί, ανώτεροι αξιωματικοί του ιρανικού στρατού, με την οποία του επιρρίπτουν την ευθύνη των διαδηλώσεων και των ταραχών που ξέσπασαν στη χώρα. Προειδοποίηση, όμως, ότι η υπομονή τους εξαντλείται απηύθυναν, χθες, και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φοιτητικών οργανώσεων που μίλησαν για νέο κύκλο διαδηλώσεων και εξέφρασαν φόβους για πραγματοποίηση πραξικοπήματος σε βάρος του Ιρανού Προέδρου.

Είκοσι τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί του, παντοδύναμου και πιστού στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, σώματος των Φρουρών της Επανάστασης καθώς και οι αρχηγοί των 3 Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού ξηράς, υπογράφουν την επιστολή, που φέρεται να έλαβε στις 12 Ιουλίου ο Πρόεδρος Κχαταμί. Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της ιρανικής σκληροπυρηνικής εφημερίδας "Καγχιάν", οι αξιωματικοί καλούν τον Πρόεδρο να "τιμήσει" τα καθήκοντά του απέναντι στην ισλαμική επανάσταση και το έθνος, προειδοποιώντας πως δε νιώθουν πλέον ότι "έχουν καθήκον να δείξουν περαιτέρω ανοχή" στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που προκάλεσε και τις αιματηρές διαδηλώσεις, καθώς "η υπομονή τους έχει εξαντληθεί".

Η αποστολή της επιστολής συμπίπτει με τις μεγάλες και αιματηρές φοιτητικές διαδηλώσεις της περασμένης βδομάδας, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως υποστηρίζεται επίσημα, σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, τραυματίστηκαν εκατοντάδες και συνελήφθησαν, τουλάχιστον 1.200, εκ των οποίων οι 750 φέρονται να έχουν απελευθερωθεί και για τους υπολοίπους εκκρεμεί το ενδεχόμενο να δικαστούν με την κατηγορία των "εχθρών του έθνους", που επισείει τη θανατική ποινή. Για πολλούς, η επιστολή των στρατιωτικών εξηγεί, εν μέρει, την αλλαγή στάσης του Ιρανού Προέδρου, ο οποίος, αν και στην αρχή είχε εκφραστεί θετικά για τις κινητοποιήσεις, παρ' όλο που ζήτησε να αποφευχθεί η βία, στη συνέχεια ενέκρινε τη σκληρή καταστολή τους.

Μάλιστα, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο Κχαταμί δήλωνε στην κρατική τηλεόραση ότι αρκετοί, ανάμεσα στους συλληφθέντες δεν είναι φοιτητές και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις "ότι τα κίνητρά τους δεν είναι διόλου αθώα", πλησιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, τη θέση που είχε εκφράσει ο σκληροπυρηνικός πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ. Τόσο το περιεχόμενο όσο και το ύφος του Ιρανού Προέδρου προκάλεσαν σοκ σε πολλούς υποστηρικτές του, όπως υποστηρίζει ο, φίλα προσκείμενος σε αυτόν, Τύπος, ο οποίος εκτιμά ότι ο Κχαταμί δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς και έχει βρεθεί "με την πλάτη στον τοίχο".

Εξαντλείται η υπομονή και των φοιτητών

Προειδοποίηση, όμως, προς την ιρανική ηγεσία απηύθυναν, χτες, και οι εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο κέντρο της Τεχεράνης. Οι Αλί Αφσαρί, Μορτεζά Αχμαντί και Ακμπάρ Ατρί υπογράμμισαν ότι "η υπομονή του ιρανικού λαού και της νεολαίας, που περιμένουν να δουν τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις να γίνονται πράξη, έχει φτάσει στα όριά της". Οι τρεις φοιτητές τόνισαν ότι η γενιά τους "είναι η τελευταία που πιστεύει, έστω και λίγο, στην επίτευξη λύσης στο τεράστιο αδιέξοδο της ιρανικής κοινωνίας, μέσω ενός ειρηνικού διαλόγου" αλλά συμπλήρωσαν ότι όσο περισσότερο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο κλείνει η "πόρτα του διαλόγου".

Ο Αφσαρί άφησε να εννοηθεί ότι οργανώνεται νέος γύρος φοιτητικών διαδηλώσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σιωπή, εκ μέρους της ιρανικής κυβέρνησης, καθώς και η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της επιστολής των στρατιωτικών, αλλά και το κλίμα καταστολής "δημιουργούν την εντύπωση ότι προετοιμάζεται πραξικόπημα για την ανατροπή του Ιρανού Προέδρου". Οι ηγέτες των φοιτητικών οργανώσεων κατήγγειλαν ότι οι καταστροφές και τα επεισόδια της περασμένης βδομάδας "ήταν έργο επαγγελματιών που είχαν ως στόχο να προβοκάρουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας και να δώσουν λαβή για καταστολή", και προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό η σκληροπυρηνική μερίδα της ιρανικής ηγεσίας να επιθυμεί να πλήξει με τον οποιονδήποτε τρόπο(είτε επιδιώκοντας αναβολή, είτε επιδιώκοντας να τρομοκρατήσει το λαό) τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για τη νέα στρατηγική συμφωνία ΗΠΑ - Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Νέα συμφωνία με το Ισραήλ που φέρεται να προωθεί την "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή, πέτυχε, χθες, η Ουάσιγκτον, η οποία υποσχέθηκε χρηματική βοήθεια και παραχώρηση νέου στρατιωτικού υλικού στο Τελ Αβίβ ως αντάλλαγμα σε ενδεχόμενες εδαφικές παραχωρήσεις που θα γίνουν προς τους Παλαιστινίους και τη Συρία.

Στη σύσταση επιτροπής από Ισραηλινούς και Αμερικανούς ειδικούς ασφαλείας που θα εργάζονται από κοινού και κάθε τέσσερις μήνες θα ενημερώνουν τις ηγεσίες των χωρών τους για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμυνα και η ασφάλεια του Ισραήλ, συμφώνησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Οπως έγινε γνωστό, ο Μπιλ Κλίντον δεσμεύτηκε για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ από τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, που είναι σήμερα, σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, μέσα στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και επέκταση της αντιπυραυλικής σειράς Arrow. Επίσης, ο Κλίντον υποσχέθηκε να παραχωρηθούν στο Ισραήλ μέχρι και 50 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F - 16 αλλά και να εγκριθεί η χορήγηση έκτακτης βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων για την τεχνική υποστήριξη της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη. Ολες αυτές οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν αφού πρώταεγκριθούν από το Κογκρέσο.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών του στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. "Δεν υποσχόμαστε θαύματα μέσα σε λίγες ημέρες", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μπάρακ και τόνισε ότι οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον. Παρά το αισιόδοξο κλίμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε επισταμένα να προσδιορίσει, τι ποσοστό εδάφους προτίθεται να παραχωρήσει από τη Δυτική Οχθη και από τα υψώματα του Γκολάν. Ο Μπάρακ αναχώρησε αργά χθες το βράδυ, για το Λονδίνο.

Οργή από Αραφάτ, θετική η Δαμασκός

Σοβαρές αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις αλλά και τα αποτελέσματα των σχεδίων του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, εξέφρασε, χθες, η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να ανάγει σε "εταίρο του στα πλαίσια της ειρηνευτικής συμφωνίας τις ΗΠΑ και να τις απομακρύνει από το ρόλο του μεσολαβητή που οφείλουν να διαδραματίσουν".

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που είχε, χθες, συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε, αργά το βράδυ, ότι απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ένταξης της "ενδιάμεσης συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον" στις τελικές συνομιλίες για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Ο Αραφάτ απέρριψε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα των 15 μηνών που έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί την άμεση εφαρμογή όλων των υπαρχουσών συμφωνιών και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, χωρίς να θέτει απαραίτητα χρονοδιαγράμματα και περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε "ελλιπή εφαρμογή των συμπεφωνημένων".

Θετικότερη ήταν η αντίδραση της Δαμασκού. Οπως υποστήριξε ο Ισραηλινός άραβας βουλευτής Ταλάμ ελ Σάνα, ο Σύρος Αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Κχαντάμ είχε, χθες, συνάντηση με το Παλαιστινιακό Μέτωπο Σωτηρίας, αιγίδα 8 μικρών παλαιστινιακών οργανώσεων που εδράζουν στη Δαμασκό και αντιτίθενται στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία". Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Σύρος αξιωματούχος ενημέρωσε τους Παλαιστινίους εκπροσώπους ότι θα πρέπει να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ, να παραδώσουν τα όπλα τους και να μεταλλαχτούν σε πολιτικούς σχηματισμούς σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στη Συρία και στο Ισραήλ. Στη συνάντηση δε συμμετείχαν το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Χεζμπολάχ, που ενημερώθηκαν στις αρχές του μήνα.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν έπληξαν κατοικημένες περιοχές κατά την τελευταία από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των μαχητικών τους αεροσκαφών στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή. Εντούτοις, ο 12χρονος Χασάν Μαέν είναι ένας από τους δεκάδες τραυματίες της επιδρομής, στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης, νοσηλεύεται σε κώμα στο νοσοκομείου του Αμπού Σκχέιρ και, μάλλον, δεν μπορούν να τον πείσουν οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ για το FARC

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αμεση και απευθείας ανάμειξη στα εσωτερικά της Κολομβίας έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή τη φορά μην κρατώντας τα προσφιλή του ψευδοπροσχήματα για την "πάταξη του ναρκοεμπορίου", του "εγκλήματος", της "τρομοκρατίας" ή τις "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"... αν και προέβαλλε το θάνατο τριών Αμερικανών πολιτών, που για τους γνωρίζοντες σημαίνει ακόμα και "δράση"...

Ο λόγος για τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του FARC (το ακρωνύμιο για την οργάνωση Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), τη μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της Κολομβίας, για "κυνική χειραγώγηση" των προσπαθειών να επιτευχθεί ειρήνη και κατέστησε τους εξεγερθέντες υπεύθυνους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς πολυάριθμων Κολομβιανών.

Το αμφίσημο, σκοτεινό και άκρως επικίνδυνο του "κατηγορητηρίου": Πρόκειται για την εντονότερη κριτική που έχει ασκήσει ως σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση στους αντάρτες του FARC, ωστόσο αξιωματούχοι... επισήμαιναν ότι τα σχόλια αυτά δεν προοιωνίζονται έναν ενεργό ρόλο των ΗΠΑ, στην κατεύθυνση τού να βοηθήσει την κυβέρνηση της Κολομβίας να καταφέρει στρατιωτική νίκη επί των ανταρτών! Ομως η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ήρθε καθώς η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία δεχόταν ακόμη μια οπισθοδρόμηση, με την αναβολή των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και ηγετικών στελεχών του FARC, οι οποίες επρόκειτο να αρχίσουν χθες. Ενώ ο Ρούμπιν προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα προσωποποιώντας τις κατηγορίες προς τους ηγέτες του FARC, Μανουέλ Μαρουλάντα και Χόρχε Μπρισένο,για την αναβολή αλλά και για το θάνατο τριών Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Μάρτη, αφού η ανταρτική οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι ένας μαχητής της είναι ο αυτουργός των δολοφονιών, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο άνδρας αυτός έδρασε χωρίς σχετική διαταγή από οποιονδήποτε αξιωματούχο της οργάνωσης και δεσμεύτηκε για την παραδειγματική τιμωρία του, χωρίς όμως ακόμα να την πραγματοποιήσουν.

Δεν ξέχασε δε να κατηγορήσει τους αντάρτες ότι "προστατεύουν" επιχειρήσεις διακίνησης ναρκωτικών, με αντάλλαγμα χρήματα για τη συνέχιση του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ