ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επίθεση στο δικαίωμα για μόρφωση συνεχίζεται

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, πραγματοποιούν οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ

Από περσινές πικετοφορίες φοιτητών και σπουδαστών, με απαίτηση να καταργηθούν τα «κολέγια»
Από περσινές πικετοφορίες φοιτητών και σπουδαστών, με απαίτηση να καταργηθούν τα «κολέγια»
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή θα πραγματοποιήσουν οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, την Τρίτη 25 του Αυγούστου στις 6 το απόγευμα, με αφορμή τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις». Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να προχωρήσουν σε αντεπίθεση, αφού «η επίθεση στο δικαίωμα για μόρφωση και για δουλειά με δικαιώματα συνεχίζεται».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε:

  • Κατάθεση σχεδίου νόμου που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Την απόφαση για αδειοδότηση ιδιωτικών κολεγίων (ΚΕΣ) και το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα.
  • Την υπογραφή τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα ΑΕΙ.

Η ΚΝΕ επισημαίνει ότι αυτές οι εξελίξεις δεν εκπλήσσουν, ούτε την αιφνιδιάζουν: Πρόκειται για συνέχεια προηγούμενων επιλογών και αποδεικνύουν τι σημαίνει και πού οδηγεί η πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, που «βασική κατεύθυνσή του είναι να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στο εργασιακό μοντέλο των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των ευέλικτων μορφών "απασχόλησης", στοιχείο που το πετυχαίνει με τα πτυχία πολλών ταχυτήτων που θα προκύπτουν από μια "σούπα" μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Συνέχεια των προηγούμενων αντιδραστικών νόμων

«Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί παραπέρα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, αυτό το δρόμο υπηρετούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», επισημαίνει η ΚΝΕ, και συνεχίζει:

«Με τις προωθούμενες αλλαγές, που είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιδραστικών νόμων, όπως ο νόμος - πλαίσιο, ο νόμος για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, των εξαγγελιών για τη δήθεν αναβάθμιση του σχολείου, ενισχύονται πτυχές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, όπως:

  • Η ισοπέδωση πτυχίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και η εξίσωσή τους με τρίχρονα πιστοποιητικά ψευτοκολεγίων.
  • Η κινητικότητα και η κατάρτιση στο χώρο της λεγόμενης μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
  • Θωρακίζεται η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα λειτουργούν για τα κέρδη του κεφαλαίου, σαν επιχειρήσεις.
  • Οι δυνατότητες του κεφαλαίου για κερδοφορία».
Να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι

Η ΚΝΕ τονίζει ότι αυτές οι αντιδραστικές επιλογές είναι «απόλυτα συνυφασμένες με την αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί η ΕΕ και έχει τη σύμφωνη θέση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου». Το ΠΑΣΟΚ τις συναποφάσιζε στις συνόδους της Μπολόνια και της Λισαβόνας και σήμερα επί της ουσίας συντάσσεται με αυτές, και μέσω του προέδρου του απαιτεί την ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων». Σημειώνεται ότι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχος αφού είναι υπέρ της ΕΕ, οι προτάσεις του δεν αμφισβητούν αλλά προωθούν τις επιλογές του κεφαλαίου (π.χ., Ερώτηση Αλαβάνου που ζητά να μην εμποδίζεται η λειτουργία των ΚΕΣ και προτάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για «βελτιώσεις» του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου).

Στην ανακοίνωση της ΚΝΕ υπογραμμίζεται: «Οι ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι τεράστιες όχι μόνο επειδή έχουν στηρίξει αυτή την πολιτική με την ψήφο τους αλλά και για τις αυταπάτες που σπέρνουν σε φοιτητές και σπουδαστές. Ο φοιτητής των ΑΕΙ και ο σπουδαστής των ΤΕΙ δεν έχουν κανένα συμφέρον από μια μεταξύ τους αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Μια τέτοια αντιπαράθεση, που σηκώνουν οι συντεχνίες των ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ, πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποπροσανατολιστική σε μια περίοδο που ξεθεμελιώνονται εργασιακά δικαιώματα. Είναι αποπροσανατολιστική γιατί κρύβει τον πραγματικό ένοχο για τη σημερινή κατάσταση, γιατί στην πράξη αθωώνει την ουσία της κυρίαρχης πολιτικής, που δεν είναι άλλη από τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται ότι το κεφάλαιο και τα κόμματά του όταν πρέπει να υπηρετήσουν την πολιτική τους δε λογαριάζουν νόμους και Σύνταγμα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16, η ανάγκη δηλαδή να πολιτικοποιείται ο αγώνας των φοιτητών και των σπουδαστών, να βρίσκεται στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, να βγάζει σε γενικότερα συμπεράσματα για την ανάγκη διαμόρφωσης κοινωνικής συμμαχίας, που δε θα εγκλωβίζεται σε σενάρια δικομματικής εναλλαγής αλλά θα θέτει ζήτημα εξουσίας. Επιβεβαιώνεται ότι μόνο η συνεπής αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και ότι πίσω απ' αυτή τη γραμμή υπάρχει μόνο η ενσωμάτωση.

Εμπόδιο η άσχημη κατάσταση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα

Αποδεικνύεται ότι η εκφυλιστική κατάσταση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα οδηγεί σε αδυναμία απάντησης στην επίθεση που εκτυλίσσεται, οδηγεί σε αφοπλισμό. Αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή η ανάγκη για ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, για συγκρότηση διακριτού αγωνιστικού πόλου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα συγκρούεται με τα συμβιβασμένα ΔΣ και τις πλειοψηφίες των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αλλά και με τους δήθεν αριστερούς, που με τη στάση τους ρίχνουν νερό στο μύλο της κυρίαρχης πολιτικής. Που θα οργανώνει την πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, στο πλευρό του ΠΑΜΕ, σε γραμμή σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική».

Με βάση όλα τα παραπάνω καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να μπουν μπροστά στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Καλεί σε πάλη για την κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ΚΕΣ, για τη μη εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών 48/89 και 36/05, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία και για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, παράλληλα με ένα σύστημα δημόσιων και δωρεάν μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών, με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σπέρνει νέα ΑΕΙ...

Σε συνέχεια της πολιτικής που σπέρνει σχολές και Τμήματα ΑΕΙ σε πόλεις και χωριά, συχνά χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αντίκρισμα, ιδρύεται το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο, σύμφωνα με χτεσινή τροπολογία των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων Ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδα υπάγονται τα τρία τμήματα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, και ένα καινούριο τμήμα. Πρόκειται για τα τμήματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος των Φυσικών Πόρων και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, που είναι ενταγμένα στη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων, και το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Σε αυτά προστίθεται και το καινούριο τμήμα Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων. Το πανεπιστήμιο θα στεγάζεται σε έκταση 178 στρεμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο του Αγρινίου όπου βρίσκονται ήδη τα τρία πρώτα τμήματα.

Στην αιτιολογική έκθεση, υποστηρίζεται ότι η ίδρυση των τριών τμημάτων που μέχρι τώρα υπάγονταν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απέβλεπε στην κάλυψη του ακαδημαϊκού κενού που προέκυψε από τη μεταφορά στην Πάτρα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούσε στο Αγρίνιο. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρώτη σκέψη της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν είναι το «ακαδημαϊκό κενό» αλλά η αντίληψη για «κάθε πόλη και σχολή» για ...τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής από τις τσέπες των φοιτητών και των γονιών τους.

Αξιολόγηση στην υπηρεσία της αγοράς

Παράλληλα, η κυβέρνηση στην ίδια τροπολογία εγκρίνει τις δαπάνες που έγιναν μέχρι το 2008 από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), προκειμένου να γίνει «αξιολόγηση», ώστε οι απόφοιτοι των τμημάτων να είναι στα μέτρα της ελεύθερης αγοράς και να πληρούν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ΕΕ, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εάν δεν ξεκινούσαν οι διαδικασίες «αξιολόγησης». Και θυμίζουμε ότι στη σύνθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέταξε την έκθεση εξωτερικής «αξιολόγησης» του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τα τρία απ' τα πέντε μέλη της ήταν στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων...

Εξετάσεις ομογενών

Οι εξετάσεις για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των παιδιών Ελλήνων του Εξωτερικού γίνονται στις 7 μέχρι 11 Σεπτέμβρη, σε τέσσερα εξεταστικά κέντρα. Συγκεκριμένα: Στην Αθήνα στο Πειραματικό Γυμνάσιο - Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής και στο 1ο ΓΕΛ Αμαρουσίου. Στη Θεσσαλονίκη στο 3ο Γενικό Λύκειο και στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς. Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται από επιτροπή που θα εδρεύει στο Βαθμολογικό Κέντρο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Μοσχάτου και στο υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ