ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζαρεύει το επόμενο βήμα της εμπλοκής με αποστολή S-300 στην Ουκρανία

Την ώρα που η Ρωσία προειδοποιεί για «ανοιχτά εχθρική ενέργεια»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το παζάρι της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για αποστολή αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot», ώστε με τη σειρά της να στείλει τους S-300, που είναι αναπτυγμένοι στην Κρήτη, στην κυβέρνηση Ζελένσκι για χρήση ενάντια στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας. Πόσο μάλλον όταν τη Δευτέρα η Ρωσία χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ανοιχτά εχθρική ενέργεια», ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για «πλήρη πόλεμο» συγκεντρώνοντας πρόσθετες δυνάμεις σε όλη την Ανατ. Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή των S-300 (καθώς και άλλων πολύτιμων αντιαεροπορικών συστημάτων από τα νησιά, όπως τα TorM1) στο Κίεβο.

Ειδικότερα, στο φόντο διαρροών και δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών, ο Νεντ Πράις δήλωσε σχετικά ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της». Πρόσθεσε ότι «υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια», όπως την αποστολή S-300 από τη Σλοβακία στην Ουκρανία («ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε τη διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας», είπε), και ότι «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους (...) τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειές τους στην Ουκρανία».

Με τα λεγόμενά του ο Αμερικανός αξιωματούχος έδειξε ότι το παζάρι για την «κυκλική» ανταλλαγή οπλικών συστημάτων «τρέχει» σε όλα τα επίπεδα, ενώ λίγο - πολύ υπονόησε πως ήδη υπάρχει σχετική πρόταση στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα την κάνει δεκτή προκειμένου να σταλούν οι S-300 στην Ουκρανία.

Σημειωτέον, οι Ουκρανοί, καθότι εξοικειωμένοι με τέτοια συστήματα ρωσικής προέλευσης, τα έχουν ζητήσει ήδη πολλές φορές, ενώ επί της ουσίας κάθε άλλο παρά έχουν απορρίψει κυβερνητικά στελέχη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας σε όλους τους τόνους (ξανά και ξανά, όπως και την Τετάρτη) ότι η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα συνεχιστεί με όλους τους τρόπους, όπως και ότι η μόνη προϋπόθεση είναι η αντικατάστασή τους με άλλα αντίστοιχα.

Διόλου τυχαία, την Τετάρτη, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, απάντησε επί λέξει: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στο τραπέζι. Οποιαδήποτε κίνηση αντικατάστασης πάντοτε συνοδεύεται με αυτό που λέει και η λέξη: Αντικατάσταση με κάτι πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο σύγχρονο». Βάζοντας ανοιχτά την παράμετρο της ανταλλαγής μόλις προκύψει κάτι άμεσα διαθέσιμο.

Αλλωστε, με την ίδια λογική των «ανταλλαγμάτων» - την οποία στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής της εμπλοκής - η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε και έστειλε στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, τα οποία μάλιστα αφαίρεσε από την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, για να λάβει από τη Γερμανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Marder», τα οποία θα τοποθετηθούν στον Εβρο και όχι στα νησιά.

«Ευρωατλαντική σφραγίδα»...

Ολα αυτά με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, όπως το κατάπτυστο ψήφισμα - πολεμικό ντελίριο του Ευρωκοινοβουλίου που ζητάει τα κράτη - μέλη «να αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική τους βοήθεια» στην κυβέρνηση Ζελένσκι και το ψήφισαν από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις που έχει συνυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες συγκεντρώνουν πάνω από 300.000 ΝΑΤΟικούς στρατιώτες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, και στέλνουν νέα οπλικά συστήματα στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι με βασικό «κόμβο» διεκπεραίωσης την Αλεξανδρούπολη.

Αλλωστε, σε αυτές τις αποφάσεις παρέπεμψε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνοντας: «Πάντα παραπέμπουμε στις (σχετικές) χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με οποιαδήποτε συνεισφορά που κάνουν ή που ενδέχεται να κάνουν στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουμε τη βαθιά απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα. Είναι πάντα ένα θέμα συζήτησης όταν μιλάμε με τους Ουκρανούς εταίρους μας σχετικά με το τι χρειάζονται για να προστατεύσουν από αέρος τους ανθρώπους και τη χώρα τους. Ηταν ένα θέμα συζήτησης στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα».

Εξάλλου, για την παραχώρηση των S-300, των TorM1 και άλλων ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων που βρίσκονται στα νησιά, πιέζουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ, προσδοκώντας «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια»: Και να στηρίξουν την «αιχμή του δόρατος» του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία, και να «τρέξει» η ΝΑΤΟική «ομογενοποίηση» των εξοπλισμών στην περιοχή και φυσικά να «ανοίξουν» νέες χρυσοφόρες «δουλειές» καθώς η όποια συντήρηση, τεχνική υποστήριξη ή αναβάθμισή τους θα καθίσταται πια υπόθεση αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ολα αυτά με «μοχλό» και τα όσα προβλέπονται στον περιβόητο νόμο «East Med Act» (θέτει μεταξύ άλλων ως στόχο την «απεξάρτηση από τους ρωσικούς εξοπλισμούς»), στην κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις και στη χρηματοδότηση μέσω «εργαλείων» που διαθέτει ήδη το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, όπως το FMF (Foreign Military Funding), που θα ανοίξει τον δρόμο απευθείας επαφών μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών.

...μεγάλων κινδύνων

Την ίδια ώρα, το «επόμενο βήμα» στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας που σηματοδοτεί το ενδεχόμενο αποστολής και των S-300, ανοίγει «πόρτες και παράθυρα» σε μεγάλους κινδύνους για τον λαό, που μπαίνει ακόμα παραμέσα στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χαρακτηριστικά, μόλις τη Δευτέρα με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζαχάροβα, κάλεσε «την ελληνική κυβέρνηση προτού να είναι πολύ αργά να εγκαταλείψετε τα επικίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να επιδείξει υπευθυνότητα», λέγοντας ότι «θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για εφοδιασμό του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία». Εκανε ακόμη λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσο-ελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας της 30ής Οκτωβρίου του 1995 και προμήθειας στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν κατηγορηματικά στην Ελλάδα να επανεξαγάγει σε τρίτη πλευρά στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε από εμάς χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας».

Πρόκειται για τις «ρήτρες» που συνοδεύουν την πώληση των ρωσικών S-300 στην Ελλάδα. Σημειωτέον, η παραβίασή τους πέρα από ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης στις σχέσεις με τη Ρωσία, θεωρείται ότι θα ανοίξει επικίνδυνους δρόμους και για την αμφισβήτηση κάθε είδους διακρατικών συμφωνιών, με «προεκτάσεις» και στα Ελληνοτουρκικά.

Αλλωστε και η «συζήτηση» για την απόσυρση των κρίσιμων αυτών αμυντικών συστημάτων από τα νησιά γίνεται με φόντο τις απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίησή τους, που όλο και πιο συχνά και «εμφατικά» μπαίνουν στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού των δύο αστικών τάξεων, υπό την «επίβλεψη» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως έδειξε και η πρόσφατη «εν κρυπτώ» συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσώπων Μητσοτάκη - Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παρασκήνιο επικίνδυνων «διευθετήσεων» σε «πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης»

Πυκνό παρασκήνιο με ευρωατλαντική «σφραγίδα» μαρτυρά η συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις Βρυξέλλες, «εν κρυπτώ» η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, με τη μεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης και την παρουσία του σύμβουλου του Γερμανού καγκελάριου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γενς Πλέτνερ, με τις δύο πλευρές να διαρρέουν μετά ότι «αποκαταστάθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας».

Κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων, ενώ ΜΜΕ έκαναν λόγο για συνάντηση «με ανοιχτή ατζέντα» και «χωρίς προαπαιτούμενα», σε μια περίοδο που η Τουρκία θέτει ανοιχτά όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, μέχρι και περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, δήλωσε μάλιστα ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν καλοδεχτεί «μία μεσολάβηση της Γερμανίας» και δήλωσε με σιγουριά ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές».

Ο δε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες», προσθέτοντας πως «ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα», καλώντας σε «ενότητα» μεταξύ των συμμάχων.

Μόλις 24 ώρες μετά, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν «πολύτιμους συμμάχους» της λυκοσυμμαχίας στη «ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ» περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι «προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους στο Αιγαίο με διπλωματικά μέσα και σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης». Ενώ καθόλου τυχαία θύμισε και τη δημιουργία του ΝΑΤΟικού «μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής» μεταξύ των δύο χωρών, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι της κρίσης του 2020, τονίζοντας ότι «σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι σύμμαχοι να παραμείνουν ενωμένοι».

Και αυτές οι δηλώσεις αποτύπωναν έτσι πως ο αέρας των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών «φυσάει πρίμα» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, που κλιμακώνεται παραπέρα τις τελευταίες μέρες με συνεχείς εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο, προειδοποιήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο μέχρι και για πυραυλικά χτυπήματα στην Αθήνα (!) και ανακοινώσεις για μαζική παραγωγή πολεμικών - πυραυλικών και άλλων - συστημάτων.

Καταλύτη «διευθετήσεων» στην Ανατ. Μεσόγειο στο μεταξύ αποτελούν και τα σχέδια εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής από τα ευρωατλαντικά μονοπώλια που επιταχύνονται για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο φόντο αυτό, όπως και πρόσφατων ανακαλύψεων κοιτασμάτων με τελευταία αυτή που ανακοινώθηκε μεσοβδόμαδα στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, «δίνουν και παίρνουν» τα ιμπεριαλιστικά παζάρια, με την ελληνική αστική τάξη να συμμετέχει «μέχρι τα μπούνια», διεκδικώντας μερτικό από τη λεία και παζαρεύοντας γι' αυτό τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ