ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Ενα αποκαλυπτικό άρθρο για το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, μέσα από το παράδειγμα της πλειοψηφίας στην ΟΜΕ - ΟΤΕ.
  • Σωματεία και φορείς της Αττικής συντονίζουν τη δράση τους στο μέτωπο της Υγείας.
  • Συνέντευξη για τη δράση της Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων εργαζόμενων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
  • Ιστορικό: Οι συνθήκες δουλειάς των λιθογράφων πριν από την απεργία του 1977.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΩΝ
Διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά με όπλο τις Επιτροπές Αγώνα

Συνέντευξη με την Σοφία Εξαδακτύλου, μέλος της Εργασιακής Επιτροπής Συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης

Από την πρόσφατη διαδήλωση που οργάνωσαν στην Αθήνα τα σωματεία των εργαζομένων και οι Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ
Από την πρόσφατη διαδήλωση που οργάνωσαν στην Αθήνα τα σωματεία των εργαζομένων και οι Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ
Την πείρα από την οργάνωση του αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, μέσα από τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, το συντονισμό της δράσης με τους συναδέλφους τους σε άλλους δήμους και την καθοριστική στήριξη από το κλαδικό σωματείο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης αναδεικνύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», μέσα από τη συζήτηση με την Σοφία Εξαδακτύλου, μέλος της Εργασιακής Επιτροπής Συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης.

Εναν αγώνα με τελευταίο κορυφαίο σταθμό την απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Οκτώβρη και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Αθήνα, όπου οι εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν μαζικά, έχοντας την ενεργητική υποστήριξη των κλαδικών ταξικών σωματείων των ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική. Στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης εργάζονται σήμερα περίπου 750 συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται με 8μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ.

***

-- Κάτω από ποια ανάγκη συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τι διεκδικήσεις προβάλλατε;

-- Αυτό που κυριάρχησε για χρόνια στην προσπάθεια των συμβασιούχων να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά, ήταν η προσφυγή στα δικαστήρια, με την ενθάρρυνση συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και παρατάξεων που έχουν παίξει ρόλο στη γενίκευση της ευελιξίας, της μερικής και προσωρινής εργασίας, με τη γενικότερη γραμμή τους στο κίνημα. Ολόκληρα δικηγορικά γραφεία στηρίζουν τη δουλειά τους εμπορευόμενα τις ελπίδες των συμβασιούχων και εισπράττουν υπέρογκα ποσά.

Εχοντας αυτήν την αρνητική πείρα, το Φλεβάρη του 2015 πήραμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε στους συναδέλφους μας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα, της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Αρχικά υπήρχαν επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, ενστάσεις. Τα 2 - 3 άτομα που ξεκινήσαμε, σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται περισσότερα. Από κάθε χώρο δουλειάς μπήκε κάποιος εκπρόσωπος και έτσι δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα.

Από την αρχή θέσαμε ως βασικό αίτημα τη σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, και σταδιακά εξειδικεύσαμε και εμπλουτίσαμε το πλαίσιο πάλης. Οταν ζητήσαμε στήριξη από το Σωματείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου την πλειοψηφία έχει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, μας είπαν ότι θα μας γράψουν μέλη, χωρίς όμως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Στον αντίποδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, όπου στην πλειοψηφία βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις, στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μας και μας άνοιξε τις πόρτες του για να γραφτούμε μέλη με πλήρη δικαιώματα. Η απόφασή μας να οργανωθούμε στο σύλλογο του νομού πάρθηκε μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση.

-- Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και πώς δουλέψατε για να ξεπεραστούν;

-- Το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο, γιατί αρχικά υπήρχε καχυποψία ανάμεσα στους συναδέλφους, ή και διαφωνίες ως προς το πλαίσιο των αιτημάτων, το ρόλο της Επιτροπής Αγώνα και τη λειτουργία της, ενώ δεν έλειψαν ούτε οι προσπάθειες διάσπασης. Το μεγάλο μας όπλο ήταν και είναι οι Γενικές Συνελεύσεις, όπου συζητάμε όλα τα ζητήματα, αποφασίζουμε συλλογικά και καθορίζουμε τη δράση μας.

Μέσα από την ίδια τους την πείρα και μαθαίνοντας για τη δράση της Επιτροπής Αγώνα, περισσότεροι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν σε μια πορεία. Προχωρήσαμε στη συγκρότηση Συντονιστικού Συμβασιούχων, με παρέμβαση σε άλλους εννιά δήμους της Θεσσαλονίκης, ενώ δημιουργήθηκαν Επιτροπές Αγώνα και σε Βόλο, Αγία Παρασκευή, Ηλιούπολη, κ.α.

Η προσπάθεια που έκαναν κάποιοι να δημιουργήσουν εντυπώσεις, μιλώντας για «κατευθυνόμενο αγώνα», για «κομματικοποίηση» και άλλα παρόμοια, έπεσε στο κενό, γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους απομόνωσαν. Οι συνάδελφοι κατάλαβαν ότι όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο και ότι αποκούμπι σ' αυτόν τον αγώνα μας έχουμε το κλαδικό σωματείο του νομού και γενικότερα τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα.

-- Πώς λειτουργούν και πώς συντονίζονται οι Επιτροπές Αγώνα; Πώς γίνεται ο σχεδιασμός της δουλειάς;

-- Πλέον, η Επιτροπή Αγώνα στο Δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως Εργασιακή Επιτροπή Συμβασιούχων του Σωματείου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και, αντίστοιχα, το Συντονιστικό των συμβασιούχων λειτουργεί στο πλαίσιο του κλαδικού Σωματείου. Σε πολύ τακτά διαστήματα μαζευόμαστε, καθορίζουμε το σχεδιασμό δράσης μας, καλούμε Γενική Συνέλευση. Εκεί γίνεται ενημέρωση στους συναδέλφους και αποφασίζουμε από κοινού για τα επόμενα βήματά μας. Γενική Συνέλευση μπορεί να κάνουμε και δύο φορές το μήνα, όταν κρίνουμε ότι χρειάζεται, πάντα με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός, το πλαίσιο πάλης, οι κινητοποιήσεις, οι συγκεντρώσεις μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η καλή λειτουργία των Επιτροπών είναι αυτά που κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, ώστε να δυναμώνει η συσπείρωση σ' αυτές. Είναι σημαντικό το στοιχείο ότι στην τελευταία απεργία η συμμετοχή των συμβασιούχων άγγιξε το 90% στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ οι περισσότεροι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ είμαστε μέλη του κλαδικού Σωματείου.

Στην πρώτη κινητοποίηση που κάναμε στην Αθήνα, ήμασταν 20 άτομα. Μέσα σε έναν χρόνο, τον επόμενο Δεκέμβρη, κατεβήκαμε 400. Το γεγονός αυτό δεν περνάει απαρατήρητο ούτε από τη διοίκηση του δήμου ούτε από τις πλειοψηφίες στο σωματείο και στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την πλούσια δράση μας, ποτέ και σε καμία κινητοποίηση δεν ήρθαν να μας συμπαρασταθούν, δεν έβγαλαν ούτε ένα ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα μας, ενώ επιμένουν να καταθέτουν διασπαστικές προτάσεις και να χωρίζουν τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους.

Μάλιστα, στην τελευταία κινητοποίηση, είχαμε απέναντί μας, φανερά πλέον, όχι μόνο την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, αλλά και εργολάβους που παραμονεύουν να διεισδύσουν στους δήμους, και απέτρεπαν τον κόσμο από το να συμμετέχει στην απεργία. Την ίδια στάση κράτησε και η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

-- Κάτω από την πίεση και του δικού σας αγώνα, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία με την οποία παρατείνει τις 8μηνες συμβάσεις για ένα χρόνο, εξαιρώντας όμως τους εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις που υπογράφτηκαν μέσα στο 2016. Πώς κρίνετε αυτήν την εξέλιξη;

-- Η αναδίπλωση αυτή της κυβέρνησης από τα αρχικά της σχέδια είναι οξυγόνο για τη συνέχιση του αγώνα μας. Ενας κόσμος που ήταν στο σπίτι του απογοητευμένος και έκλαιγε τη μοίρα του, συμμετείχε στον αγώνα, διεκδίκησε. Δουλέψαμε με σχέδιο και καλή προετοιμασία και πετύχαμε να είναι μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στην τελευταία απεργία και στη διαδήλωση στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα από τις μάχες που δίνουμε για το ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος, δηλαδή η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός και οι μεγαλοεργολάβοι. Καταλαβαίνουν καλύτερα το ρόλο του κλαδικού σωματείου και την υπονομευτική στάση που κρατάει απέναντι στην Επιτροπή Αγώνα ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αυτό αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες.

-- Πώς σχεδιάζετε να συνεχίσετε από εδώ και πέρα;

-- Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί, γιατί παλεύουμε για το αυτονόητο: Τη δουλειά μας και για δουλειά για όλους. Να σταματήσουν όλες αυτές οι ελαστικές μορφές εργασίας, αυτό το καθεστώς της σύγχρονης σκλαβιάς, που μας θέλει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με ημερομηνία λήξης, χωρίς διεκδικήσεις, έρμαια των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων σε συμβάσεις μόνιμου προσωπικού. Σε όλους αυτούς τους αγώνες έχουμε μπροστάρη το σωματείο μας και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Αυτό είναι που πολλαπλασιάζει τη δύναμη και το κουράγιο μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ