ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1998
Διεργασίες για ακόμα πιο σκληρή λιτότητα

Υπό τον εκβιασμό της κρισιμότητας της επόμενης χρονιάς για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων

Η κατάλληλη προετοιμασία της κοινής γνώμης, να δεχτεί τη συνέχιση και παραπέρα ένταση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της κυβερνητικής προπαγάνδας και του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις οι διάφοροι αρμόδιοι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Κοινός τόπος των σεναρίων αυτών, η επιβολή και η βαρβαρότητα των οποίων θα εξαρτηθεί και από το πόσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα συναντήσουν τη λαϊκή αντίδραση και αντίσταση, είναι η κλιμάκωση της λιτότητας και το 1998, στο όνομα της ένταξης της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Τα παραπάνω προκύπτουν από το περιεχόμενο της χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και το διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Τ. Γιαννίτση, αλλά και από την... ανεπίσημη πληροφόρηση στην οποία προχώρησαν αμέσως μετά παράγοντες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και του υπουργού, σχετικά με το αντικείμενο της σύσκεψης.

Κοινός παρονομαστής των πληροφοριών αυτών, είναι ότι το 1998 - και τα επόμενα χρόνια - θα αποτελέσει έτος "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής, της τάξης του 2,5%, εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, περικοπών των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού προς τους φορείς του δημοσίου και γενικότερα μέτρων που εντάσσονται στη συνολική κυβερνητική κατεύθυνση για "λιτότητα στο κράτος". Ολα αυτά βέβαια στο όνομα της "εθνικής ανάγκης" για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, για την οποία το 1998 θεωρείται κρίσιμο έτος. Σε σχέση μ' αυτό, απερχόμενος από τη χτεσινή σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως "πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι το '98 θα είναι ένα έτος κρίσης για την ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης", συμπληρώνοντας λίγο αργότερα ότι πρωταρχικοί στόχοι στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι ο πληθωρισμός και το έλλειμμα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα θα συμβαδίζει με τον προβλεπόμενο για το 1998 πληθωρισμό. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα "σύγκλισης" προβλέπει πληθωρισμό 2,5% (αρχή - τέλος), σχεδιάζεται να ανακοινωθεί εισοδηματική πολιτική της τάξης του 2 - 2,5% Στην πραγματικότητα βέβαια οι αυξήσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων - σε περίπτωση που προκριθεί ένα τέτοιο και όχι κάποιο χειρότερο σενάριο - θα υπολείπονται ακόμα και από το ποσοστό αυτό, αφού είναι γνωστές οι κυβερνητικές αλχημείες, να παρουσιάζεται ως εισοδηματική πολιτική το άθροισμα των δύο αναπροσαρμογών που γίνονται στους μισθούς στη διάρκεια του έτους. Ως γνωστόν, η εισοδηματική πολιτική, που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο τομέα, θα αποτελέσει "μπούσουλα" για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών στην υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Ιδιωτικοποίηση, μέσω της εισαγωγής ενός πακέτου μετοχών τους στο Χρηματιστήριο κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ, άλλων 10 περίπου Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) στην επόμενη τριετία. Μεταξύ των ΔΕΚΟ που θα προωθηθούν προς ιδιωτικοποίηση θα είναι οι Οργανισμοί των Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ), θυγατρικές της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ κλπ.
  • Υλοποίηση των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου, χωρίς επιπλέον φόρους για την ώρα - όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται επίσημα - πέρα από ένα ενδεχόμενο μείωσης της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα. Ας σημειωθεί πάντως ότι ακόμη κι αν δεν επιβληθούν νέοι φόροι, μία σειρά ρυθμίσεων που προωθούνται, όπως είναι η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση των τεκμηρίων κλπ, θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους φορολογούμενους.
  • Μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, μέσα από τον περιορισμό των επιχορηγήσεων προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και τις ΔΕΚΟ, την κατάργηση και συγχώνευση μιας σειράς φορέων του δημοσίου, καθώς και τον περιορισμό των προσλήψεων σύμφωνα με το καθεστώς: "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις". Αποφασίστηκε ακόμη οι επιχορηγήσεις να εξετάζονται πλέον από μηδενική βάση, κάτι που δεν είναι άσχετο με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, με αντικείμενο την πορεία του πληθωρισμού. Ενόψει της συγκεκριμένης σύσκεψης, η Βάσω Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, επιχείρησε να αμβλύνει την "κόντρα" που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τον Γ. Παπαντωνίου για τον πληθωρισμό, κάνοντας λόγο για θεαματική βελτίωση του πληθωρισμού. Επίσης, στο πνεύμα των προχτεσινών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, επανέλαβε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους επίτευξης της μείωσης του πληθωρισμού, λόγος για τον οποίο πραγματοποιούνται συσκέψεις όπως η σημερινή.

Η ακίνητη περιουσία

Ανάμεσα στους τρόπους άντλησης πρόσθετων εσόδων που έχει εφεύρει η κυβέρνηση είναι και η λεγόμενη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και του προέδρου της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), Ν. Γιακουμέλου. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της ΚΕΔ από δω και στο εξής. Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί από την ΚΕΔ περίπου 8.000 με 9.000 ακίνητα που θα αξιοποιηθούν μέσω της εκποίησής ή της εκμίσθωσής τους. Εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, μιλούν για έσοδα της τάξης των 5-6 δισ. δρχ. το 1997 από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενώ προσδοκούν έσοδα γύρω στα 15 δισ. δρχ. για το 1998.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στις επάλξεις για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών

Αποκαλυπτικές δηλώσεις της Β. Παπανδρέου. Μόνο έργο της κυβέρνησης η αύξηση των κονδυλίων που δίνονται προς το μεγάλο κεφάλαιο

Ενα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της διανομής κονδυλίων σε μεγαλοεπιχειρηματίες και παράλληλα η απαλλαγή του κράτους από επιχειρήσεις που του ανήκουν. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και της υφυπουργού Α. Διαμαντοπούλου,σε μια συνέντευξη που δόθηκε μόνο και μόνο για "να περάσουν" το μήνυμα ότι το υπουργείο έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο.

Η απλόχερη διανομή των κονδυλίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε και το μοναδικό επίτευγμα που εμφάνισε η Β. Παπανδρέου, συνδέεται με το λεγόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας (ΕΠΒ), το οποίο εντάσσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ανέρχεται στο ύψος των 2,8 δισ. ECU (σε σημερινές τιμές μεταφράζεται σε 840 δισ. δρχ. περίπου). Σ' αυτό το πρόγραμμα στηρίζεται όλη η "εκσυγχρονιστική" βιομηχανική ανασυγκρότηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διαχείρισή του έχει ανατεθεί έναντι 1,5 δισ. δρχ. σε κοινοπραξία με επικεφαλής την ΠΛΑΝΕΤ. Το πρόγραμμα, αφού αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων, κύρια εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων των επιχειρηματιών - οι οποίοι ανάγκασαν ακόμη και τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι δεν μπορούμε να μοιράζουμε χρήματα στον αέρα όπως κάποιοι απαιτούν - εμφανίζει ήδη αυξημένους ρυθμούς, χάρη στα "αμβλυμένα κριτήρια", με τα οποία δίνονται οι επιδοτήσεις. Για να πάρουμε μια γεύση των κριτηρίων αυτών, αρκεί να αναφέρουμε ότι με βάση τις επιδοτήσεις στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου, κάθε υποσχόμενη (που συνήθως δεν πραγματοποιείται) νέα θέση εργασίας στοιχίζει περίπου 70 εκατομμύρια δραχμές, όταν για πολύ μικρότερα ποσά καταδικάζουν ολόκληρες επιχειρήσεις στην αφάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, στις 20 Αυγούστου 1997 οι απορροφήσεις για το σύνολο του προγράμματος ανέρχονταν σε 20,5%, δηλαδή 176 δισ. δρχ. Στα τρία χρόνια εφαρμογής του ΕΠΒ έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται συνολικά 576 επιχειρηματικά σχέδια και ειδικές επενδύσεις (άρθρα 23α και 23β) εκ των οποίων 178 στο 23α και 398 στο 23β, συνολικού ύψους 488 δισ. δρχ. Παράλληλα έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 19 δικτύων επιχειρήσεων (clusters) στα οποία συμμετέχουν συνολικά 215 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό δράσης 11,7 δισ. δρχ. Ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται έργα σε 7 Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) και 5 ΒΙΠΕ - ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικά Πάρκα) συνολικού προϋπολογισμού 14,530 δισ. δρχ. Στο μεταξύ αναμένεται μέσα στο 1997 η υλοποίηση των προγραμμάτων για τις ΜΜΕ συνολικού προϋπολογισμού 101 δισ. δρχ.

Η άλλη πλευρά

Την ίδια στιγμή που το χρήμα ρέει άφθονο και ζεστό στα ταμεία των επιχειρήσεων, επιταχύνονται οι διαδικασίες των εταιριών ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΜΕΛ, ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και ΣΟΦΤΕΞ προκειμένου να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα εκποίησης που λήγει στο τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα και στα πλαίσια του να κλείσει ο ΟΑΕ μέσα στο 1998, όπως έχει εξαγγελθεί, 20 εταιρίες του Οργανισμού που βρίσκονταν ήδη υπό εκκαθάριση, πέρασαν στη διαχείρισή του με σκοπό επίσης μέχρι τέλους του 1997 να έχουν εκκαθαριστεί.

Οσον αφορά το καυτό θέμα του σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, η υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε χτες ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να συμπτυχθούν οι διαδικασίες επιλογής του ανεξάρτητου εκτιμητή, ο οποίος θα επανεξετάσει το τίμημα ανάθεσης των 179,5 δισ. δρχ. σε κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρία "Προμηθέας Γκας" του ομίλου Κοπελούζου. Η υπουργός χαρακτήρισε τις σκληρές δηλώσεις, που αντάλλασσαν τελευταία για το θέμα της Φλώρινας κυβερνητικά στελέχη, διαφορετικές απόψεις οι οποίες και οδήγησαν στην επιλογή πρόσληψης ανεξάρτητου εκτιμητή. Επιβεβαίωσε πάντως ότι το έργο θα γίνει.

παρουσίασε ως το μ' χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, ως επιτυχημένο έργο του υπουργείου που εποπτεύει. Από την άλλη και δίνοντας το στίγμα της μονομερούς πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην ίδια συνέντευξη εκφράστηκε το άγχος τόσο της υπουργού όσο και της υφυπουργού Α. Διαμαντοπούλου που διαχειρίζεται τον τομέα αυτό, να ξεμπερδεύουν μια ώρα νωρίτερα με την αποβιομηχάνιση της χώρας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) που αποδείχτηκε τελικά ότι είναι ίσως και ο μόνος ασφαλής τρόπος να οδηγήσεις μια επιχείρηση στο κλείσιμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ