ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Λειτουργεί με το μισό προσωπικό

Ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό χαρακτηρίζουν το νοσοκομείο της Κέρκυρας

Οι υπηρεσίες υγείας στο Νομό Κέρκυρας με τους 110.000 κατοίκους - οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζονται - και τα πέντε νησιά βρίσκονται στην... εντατική. Ενα παλιό νοσοκομείο στην πόλη της Κέρκυρας, 4 Κέντρα Υγείας και 26 περιφερειακά ιατρεία (από τα οποία τα επτά στερούνται παντελώς κτιριακής υποδομής), που λειτουργούν με συνεχείς ελλείψεις, καλύπτουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού, αλλά και των τουριστών, που συνολικά την καλοκαιρινή περίοδο ξεπερνούν τις 250.000.

Στο Νομό Κέρκυρας περιλαμβάνονται εκτός από το νησί της Κέρκυρας και τα μικρότερα νησιά Παξοί, Οθωνοί, Ερεικούσα και Μαθράκι, για τους κατοίκους των οποίων η πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι δυνατή μόνο διά θαλάσσης και αέρος. Συνολικά τα ασθενοφόρα οχήματα, που λειτουργούν και καλύπτουν το νομό, ανήκουν 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, 1 στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, 1 στο Δήμο Θιναλίων, 1 στο Δήμο Κασσωπαίων και 1 σε ιδιωτική κλινική. Φυσικά, η κάλυψη του νομού από πλευράς ΕΚΑΒ είναι εξαιρετικά ελλιπής (λειτουργία ελικοπτέρου και οργάνωση ασθενοφόρων με εξειδικευμένο προσωπικό δεν υφίσταται), αφού ακόμα και σήμερα έρχεται αεροπλάνο από την Αθήνα για να μεταφέρει τον ασθενή σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι το πιο βασικό πρόβλημα του νοσοκομείου της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, η έλλειψη σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι 150 άτομα. Το ιατρικό προσωπικό είναι 51 από 76 που προβλέπονται και το νοσηλευτικό 139 από 157 που προβλέπει ο Οργανισμός. Το πρόβλημα όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο στην πραγματικότητα, αφού ο οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου αφορά δύναμη 170 κρεβατιών, ενώ σήμερα το νοσοκομείο έχει 220 κρεβάτια. Ετσι οι ελλείψεις σε προσωπικό ανέρχονται σε 299 άτομα, ενώ το ιατρικό προσωπικό έχει κάλυψη μόνο 52% και το νοσηλευτικό 64%.

"Αγγίζουμε τα όρια της εξάντλησης"

Ο Αντώνης Γεωργόπουλος,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και επίσης πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, μιλώντας στο "Ρ" περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα στο επίπεδο της περίθαλψης που προσφέρεται στον πληθυσμό του Νομού της Κέρκυρας.

"Ο μισός πληθυσμός που χρειάζεται υψηλή ιατρική περίθαλψη φεύγει από το νησί για τα κεντρικά νοσοκομεία. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον πληθυσμό. Το νοσοκομείο μας δεν είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Ελλείψεις παρουσιάζονται σε κάθε ειδικότητα του προσωπικού. Από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι και τις υπόλοιπες παραϊτρικές ειδικότητες και θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Το νοσοκομείο ουσιαστικά εφημερεύει με προσωπικό ασφαλείας. Αυτήν την περίοδο αντιστοιχεί 1 νοσηλεύτρια ανά 40 ασθενείς. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους του νοσοκομείου, οι οποίοι δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση. Αρκεί μόνο να σας πως ότι υπάρχει μια τουαλέτα σε κάθε όροφο".

"Οσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου και εκεί οι ελλείψεις που παρουσιάζονται είναι τραγικές", συνεχίζει. "Το 90% των ασθενών που χρειάζονται εργαστηριακή εξέταση φεύγουν από το νοσοκομείο, είτε προς κάποιο κεντρικό είτε απευθύνονται - όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος - σε ιδιωτικές κλινικές. Αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις στεφανιογραφίας, μαστογραφίας, τρίπλεξ, αφού δεν έχουμε προμηθευτεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οσο για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αυτή εγκαινιάστηκε το 1994 στο νοσοκομείο μας όταν θα γινόταν η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο νησί μας και φτιάχτηκε όπως φάνηκε αποκλειστικά γι' αυτήν την περίπτωση. Από τότε είναι κλειδωμένη με τον εξοπλισμό της μέσα, αλλά δε λειτουργεί". "Σήμερα, συνεχίζει ο Αντ. Γεωργόπουλος, το προσωπικό του νοσοκομείου μας αγγίζει τα όρια της εξάντλησης. Αρκεί να σας πω ότι υπάρχουν κλινικές με έναν και δύο γιατρούς. Στην αιμοδοσία υπάρχει ένας γιατρός με 11 άτομα προσωπικό, που κάνουν 6.500 αιμοληψίες το χρόνο".

Από ένα γιατρό έχουν επίσης η νευρολογική κλινική, η δερματολογική, από δύο η ουρολογική, η οφθαλμολογική, η νεφρολογική, η ωτορινολαρυγγολογική και η μικροβιολογική κλινική. Την ίδια στιγμή το νοσοκομείο διαθέτει γναθοχειρούργο χωρίς να υπάρχει τέτοια κλινική, ενώ προκηρύχτηκε και θέση γαστρεντερολόγου χωρίς να υπάρχουν τα μηχανήματα.

Κάτι ακόμα ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η δαπάνη των 40 εκατ. που έγινε πρόσφατα από το νοσοκομείο για τον κλιματισμό. Αφού αγοράστηκαν τα κλιματιστικά και εγκαταστάθηκαν, αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο υποσταθμός της ΔΕΗ δεν μπορούσε να τα "σηκώσει", με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν...

Τα Κέντρα Υγείας του νομού

Ανάλογες ελλείψεις παρουσιάζονται και στα Κέντρα Υγείας του νομού, αφού: Στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης σε σύνολο 16 γιατρών υπηρετούν σήμερα 6, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου σε σύνολο 15 γιατρών υπηρετούν 9, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αθανασίου σε σύνολο 16 γιατρών υπηρετούν 4 και στο Κέντρο Υγείας Παξών σε σύνολο 4 γιατρών υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος. Τα Κέντρα Υγείας του νομού θα μπορούσαν πραγματικά να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες στον πληθυσμό και να αποσυμφορήσουν κατά πολύ το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Ομως ο ανεπαρκής αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού σε αυτά δεν επιτρέπει την παραμονή και νοσηλεία ασθενών, με αποτέλεσμα ενώ διαθέτουν κρεβάτια να μη λειτουργούν.

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Προβλήματα στις υγειονομικές υπηρεσίες

Να θωρακιστεί υγειονομικά ο νομός ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής

Να λάβει μέτρα ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της υγειονομικής θωράκισης του Νομού Μαγνησίας, καλούν την κυβέρνηση, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας - Πρόνοιας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην Ερώτησή τους, "η λιτότητα, στο όνομα της ΟΝΕ, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, πλήττει σοβαρά τις υγειονομικές υπηρεσίες του νομού. Συγκεκριμένα, καθημερινά καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε στελεχικό δυναμικό στις Υγειονομικές Υπηρεσίες, με συνέπεια να μην εφαρμόζονται πλήρως υγειονομικές διατάξεις. Να μην πραγματοποιούνται διάφορα υγειονομικά προγράμματα, όπως υγειονομικοί έλεγχοι και δειγματοληψίες τροφίμων. Τέλος, να μην εξυπηρετούνται πολίτες για διάφορα αιτήματα, όπως για άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος - καταστήματα, στάβλοι και άλλα". Η κατάσταση - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - επιτείνεται από τα προβλήματα που προκαλούνται στη συνεργασία των συναρμοδίων, για την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, υπηρεσιών (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αστυνομικές αρχές, υγειονομικές υπηρεσίες). Αποτέλεσμα "η προσβολή του κύρους και της αξιοπιστίας των υπηρεσιών αυτών, η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες και οι μύριοι όσοι κίνδυνοι έπονται για την υγεία των κατοίκων του νομού".

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν οι Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής,από τις οχτώ θέσεις εποπτών Υγείας που προβλέπονται, στοννομό υπηρετούν μόνο δύο, όταν η Μαγνησία έχει πληθυσμό πάνω από 250.000 κατοίκους και σημαντική τουριστική κίνηση. "Γεγονός που συνεπάγεται αυξημένες απαιτήσεις διενέργειας ελέγχων για την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, ειδικά, μάλιστα, μετά την ανησυχία που προκάλεσε ο διατροφικός εφιάλτης, που δημιούργησε η ακόρεστη επιθυμία των καπιταλιστών για κέρδος και αυξήθηκαν οι ανάγκες αυτοψιών σε ανθυγιεινές εστίες", επισημαίνουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους. Τέλος καλούν την κυβέρνηση να φροντίσει για την υγειονομική θωράκιση του νομού, καθώς και να προσλάβει άμεσα τους έξι επόπτες Υγείας που υπολείπονται.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Γκρεμίζουν κινηματογράφο για να χτίσουν πολυκαταστήματα

Στο βωμό των συμφερόντων πολυεθνικής παραδίδει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας το χειμερινό - θερινό κινηματογράφο "ΠΑΛΛΑΣ" στην Κέρκυρα, για να κατασκευάσουν στο χώρο πολυκαταστήματα.

Η παραχώρηση του "ΠΑΛΛΑΣ" από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (στην οποία ανήκει) με έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε πολυεθνική - παρά τις αντιδράσεις των Κερκυραίων - θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή ενός από τους πιο παλιούς πολιτιστικούς χώρους, αλλά και των δεκάδων μικροκαταστημάτων του νησιού.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, "η παράδοση των πάντων, από την κυβέρνηση, στην οικονομία της αγοράς, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, φαίνεται, δεν έχει όρια. Τώρα έχει σειρά και ο κινηματογράφος "ΠΑΛΛΑΣ", ο οποίος, σχεδόν μισό αιώνα, λειτουργεί σαν τόπος πολιτιστικής και πολιτισμικής επικοινωνίας και αποτελεί μοναδικό δείγμα παλαιού θερινού και χειμερινού κινηματογράφου. Αν δεν ενεργοποιηθούμε άμεσα, θα μετατραπεί σε ένα τετράγωνο από μπετόν - κολοσσό - και οι πελάτες θα αντικαταστήσουν τους θεατές".

Στην ανακοίνωση, η ΝΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει ακόμη την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων, η οποία απέρριψε την πρόταση του δημάρχου και του προέδρου του, περί προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην αλλαχτεί η χρήση του "ΠΑΛΛΑΣ". Η ανακοίνωση καλεί τον κερκυραϊκό λαό να αντισταθεί για να παραμείνει το "ΠΑΛΛΑΣ" χώρος πολιτισμού. Καλεί ακόμη τον δήμαρχο Κερκυραίων να δηλώσει δημόσια ότι δε θα δοθεί άδεια λειτουργίας σε καμιάς μορφής μεγαλοκατάστημα στο χώρο του ΠΑΛΛΑΣ.

"Ο μοναδικός δρόμος για να αποτραπεί ο αφανισμός εκατοντάδων επιχειρήσεων είναι η αντίσταση στην απόφαση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας να παραχωρήσει το "ΠΑΛΛΑΣ" σε πολυεθνική εταιρία με κάθε μέσο", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι οι μαζικοί φορείς των επαγγελματιών και το Επιμελητήριο Κέρκυρας πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. "Το Επιμελητήριο δεν είναι μόνο για να χαρατσώνει τα μέλη του, υιοθετώντας ακόμα και τα αντικειμενικά κριτήρια, έχει υποχρέωση άμεσα να υποβάλει μελέτη βιωσιμότητας των κερκυραϊκών επιχειρήσεων και να παλέψει για την εφαρμογή της. Μετά τη χωρίς φραγμό επέλαση των πολυκαταστημάτων και το πέταγμα στο δρόμο εκατοντάδων επαγγελματιών και εμπόρων, η αλλαγή χρήσης του "ΠΑΛΛΑΣ" θα αλλάξει γενικά τη μορφή της πόλης της Κέρκυρας. Θα είναι η χαριστική βολή για κάθε κατάστημα. Ολοι μαζί μπορούμε, αν θέλουμε, με την πάλη μας να ανατρέψουμε τα σχέδια της πλουτοκρατίας για τον αφανισμό μας".

ΑΥΡΙΟ: Η κατάσταση στα Νοσοκομεία Αρτας, Πρέβεζας

Ακριβώς δίπλα από το χώρο που αποθηκεύονται φαρμακευτικά υλικά, λειτουργεί ο βόθρος του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο της Κέρκυρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ