ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ
«Μικρό καλάθι» για τους μικρούς ΕΒΕ

Προβλήθηκε υπέρμετρα από την κυβέρνηση, δήθεν ως στήριγμα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ωστόσο οι προσανατολισμοί του ευνοούν τους ...μεγάλους «μικρούς»

Πριν ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία της εταιρίας «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ» (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ειδικότερα, προσπάθησαν να αποκομίσουν ένα υπέρμετρο πολιτικό κέρδος μόνο και μόνο από την εξαγγελία του. Η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της εταιρίας, στα μέσα του Δεκέμβρη, επισφράγισε αυτή την επιδίωξη. Σε λίγες μέρες και μετά από συνεχείς αναβολές πολλών μηνών η «ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ» θα αρχίσει δουλιά. Ωστόσο, όσοι από τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους πίστεψαν τις κυβερνητικές διακηρύξεις και προσδοκούν εύκολο δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, μάλλον θα απογοητευτούν, εκτός και αν είναι ανάμεσα στους λίγους τυχερούς που θα αποτελέσουν και το άλλοθι αυτής της διαδικασίας.

Η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διευκολύνει τη χρηματοδότησή τους είναι πάγιο αίτημα των ΕΒΕ, ωστόσο το αίτημα αυτό δεν ικανοποιείται για τη συντριπτική πλειοψηφία τους από μια Ανώνυμη Εταιρία που λειτουργεί με τους όρους της «αγοράς», όχι μόνον της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής, καθώς και με βάση τα όσα επιτάσσουν η κυβερνητική πολιτική και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Απέναντι σε εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΕΒΕ που χειροκροτούν τη δημιουργία του Ταμείου προσβλέποντας, εύστοχα, στην ενίσχυση των μεγάλων «μικρών» επιχειρηματιών, υπάρχουν και οι δυνάμεις που καταγγέλλουν την κυβερνητική δημαγωγία. Συνδικαλιστές και οργανώσεις που έχουν στο κέντρο της προσοχής τους, πραγματικά, μικρούς ΕΒΕ δηλώνουν ότι η νέα εταιρία έχει κύριο στόχο να διασφαλίσει τις τράπεζες που θα δανείζουν τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τις επισφάλειές τους. Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί το κόστος του δανεισμού, καθώς η εταιρία ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ θα παίρνει προμήθεια για την εγγύησή της, ενώ θα λειτουργεί και σαν εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτική υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στρατηγικές κατευθύνσεις

Η ίδια η εταιρία έρχεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τον Κανονισμό Παροχής Εγγυήσεων. Σ' αυτόν δηλώνεται ότι οι στρατηγικές κατευθύνσεις της εταιρίας παίρνουν υπόψη τους, μεταξύ άλλων, «τις προσδοκίες της πολιτείας» και κυρίως «τις ανάγκες των ΜΕ (μικρών επιχειρήσεων) σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πάντα όμως με γνώμονα το τρίπτυχο αποτελεσματικότητα, ανταγωνιστικότητα, δυναμικότητα».

Οπως η ίδια η εταιρία δηλώνει, «το τρίπτυχο αυτό σημαίνει ότι η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ θα πρέπει να λειτουργεί με κριτήρια τέτοια, ώστε να διατηρείται όσο είναι δυνατόν ακέραιο το μετοχικό της κεφάλαιο, να καλύπτει ικανοποιητικό μερίδιο στη νεοδημιουργημένη αγορά των εγγυήσεων στη χώρα μας αποκτώντας ταυτόχρονα καλή φήμη και να προσαρμόζεται διαρκώς στις διαμορφούμενες συνθήκες της Αγοράς Εγγυοδοσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στο πλαίσιο αυτών των κατευθύνσεων, θα επιδιωχτεί: Συγκράτηση των καταπτώσεων σε χαμηλό επίπεδο, όπως και του λειτουργικού κόστους. Χαμηλό «σχετικά» κόστος για τις επιχειρήσεις. Διατήρηση αποστάσεων από τα εμπλεκόμενα μέρη (τράπεζες, επιχειρήσεις). Ανάπτυξη στενής συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται μάλιστα να αντιφάσκει με την προηγούμενη διατύπωση. Τελικό ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα της εταιρίας σε βάθος χρόνου.

Ποιες επιχειρήσεις θα ευνοηθούν

Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ήταν αποδεκτοί εάν η εταιρία εγγυήσεων υπηρετούσε τον μικρό επαγγελματία, βιοτέχνη και έμπορο, που πιέζεται ασφυκτικά από τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων και την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης. Ομως, η επιλογή της ΕΕ, την οποία υιοθετεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είναι η συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων και η ενίσχυση ή δημιουργία επιχειρήσεων «μικρών» και «μεσαίων» μόνον κατ' όνομα. Αυτό το είδος των επιχειρήσεων - με δεκάδες εργαζόμενους και τζίρους εκατομμυρίων ευρώ - θα υποστηριχτεί προνομιακά από την Κομισιόν, καθώς και από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που αυτή δημιουργεί, όπως η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο Κ. Σημίτης, στην ομιλία στα εγκαίνια του Ταμείου αναφερόμενος στις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις»: «Θέλουμε να ορθοποδήσουν, να μεγαλώσουν, να γίνουν ανταγωνιστικές. Οχι μονάχα μέσα στην Ελλάδα ή σε έναν περιορισμένο χώρο, αλλά και στη γειτονική περιοχή και την Ευρώπη. Θέλουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν τη χώρα μας περιφερειακή οικονομική δύναμη. Θέλουμε να παράγουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Θέλουμε να αποκτήσουν εξωστρέφεια, εξαγωγικό προσανατολισμό. Θέλουμε να δικτυωθούν στην ευρύτερη περιοχή, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά τους και μέσω θυγατρικών εταιριών».

Μερικές λεπτομέρειες
  • Οπως και τώρα, οι τράπεζες θα κρίνουν εάν θα δανείσουν ή όχι μια επιχείρηση και αυτές θα ζητούν από το ΤΕΜΠΜΕ να εξετάσει την εγγυοδοσία για κάθε περίπτωση
  • Παρά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού και άλλων για κάλυψη 15-20 χιλιάδων επιχειρήσεων μέχρι το 2008, οπότε λήγει και η ενίσχυση από την πλευρά της ΕΕ, το ΤΕΜΠΜΕ κάνει λόγο για 11.000
  • Εάν το Ταμείο δεχτεί να εγγυηθεί - καλύπτει το ανώτερο μέχρι το 70% του ποσού - η τράπεζα θα μπορεί και πάλι να ζητήσει εγγυήσεις για το υπόλοιπο ποσό, εκτός από την πρώτη κατοικία
  • Εάν το δάνειο καταστεί ληξιπρόθεσμο, η τράπεζα πρέπει να κινήσει διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Το Ταμείο θα πληρώσει μόνο για το ποσό που δε θα καταφέρει να εισπράξει η τράπεζα μετά και την κατάσχεση
  • Η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που θα βοηθούν την ανταγωνιστικότητα ή θα ασχολούνται με τη νέα οικονομία, που θα ασχολούνται με την έρευνα και την τεχνολογία για τις Ενοπλες Δυνάμεις, την ενέργεια, την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, τη μεταβίβαση, εκχώρηση ή συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων. Υπάρχει και πρόβλεψη για ενίσχυση νέων, γυναικών, παλιννοστούντων, Τσιγγάνων, μακροχρόνιων ανέργων..!
  • Θα προωθήσει συνεργασίες με παρεμφερή συστήματα και εταιρίες εγγυήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έως και με ασφαλιστικές εταιρίες
  • Τα «προϊόντα» της θα καλύπτουν εγγυήσεις για μεσομακροπρόθεσμα δάνεια, βραχυπρόθεσμα, σε εταιρίες Leasing και Factoring, εγγυήσεις σε τράπεζες για τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών σε μικρές επιχειρήσεις.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Η βάση της παραπλάνησης

Μπορεί ο τίτλος της εταιρίας «ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ» να αναφέρεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι όμως αναγκαίο να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοούν οι δημιουργοί του με αυτούς τους όρους. Τα κριτήρια τα έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τηρούνται απαρέγκλιτα, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από κάθε άλλο φορέα.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, που καθορίζονται με τη Σύσταση 96/280/ΕΚ, «Μικρή» επιχείρηση θεωρείται σήμερα εκείνη που απασχολεί μέχρι 49 εργαζόμενους, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 7 εκατ. ευρώ και ετήσιο συνολικό ισολογισμό έως 5 εκατ. ευρώ. «Πολύ μικρή» επιχείρηση είναι εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Είναι φανερό ότι όταν τα κυβερνητικά στελέχη «κόπτονται» για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν αυτά τα μεγέθη στο μυαλό τους.

Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει πολύ σύντομα. Από το Γενάρη του 2005, ουσιαστικά σε ένα χρόνο, θα ισχύουν νέα κριτήρια. Σύμφωνα με το νέο ορισμό, «Μικρή» επιχείρηση παραμένει εκείνη που απασχολεί μέχρι 49 εργαζόμενους, αλλά ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο συνολικός ισολογισμός της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ!!! Ανάλογα, οι «Πολύ Μικρές» επιχειρήσεις θεωρούνται και πάλι εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους, με τη διευκρίνιση ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο συνολικός ισολογισμός τους δεν πρέπει να ξεπερνούν τα... 2 εκατ. ευρώ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ