ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούνη 2009
Σελ. /32

Καθ' όλη την προεκλογική περίοδο τα δύο μεγάλα κόμματα απέφυγαν επιμελώς να μιλήσουν για τους πραγματικούς τους σχεδιασμούς στα εργασιακά και την Κοινωνική Ασφάλιση. Για την πολιτική τους ατζέντα και τα όσα ετοιμάζουν από αύριο για τους εργατοϋπάλληλους, στο πλαίσιο των όσων έχουν συναποφασίσει στα όργανα της ΕΕ. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έριξαν όσο γίνεται πιο χαμηλά κάθε θέμα που αφορά τις συντάξεις, τις σχέσεις εργασίας, τα μεροκάματα και τους μισθούς, την κατάσταση των Ταμείων, τα προβλήματα της Υγείας και της Πρόνοιας. Προκειμένου να βγάλουν λάδι την ΕΕ αποσιώπησαν όι η Ενωση των κεφαλαιοκρατών, όχι μόνο έχει σχέδια, αλλά τα προωθεί σθεναρά. Και μάλιστα, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση. Παρά την προσπάθεια συσκότισης και αποσιώπησης, τα δεδομένα εξελίσσονται μπροστά στα μάτια των εργαζομένων και πρέπει να αποτελέσουν το βασικό κριτήριο ψήφο στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Από αύριο, η πλουτοκρατία, τα κόμματά της και η ΕΕ ξαναπιάνουν το σχοινί από εκεί που το άφησαν προσωρινά λόγω ευρωεκλογών. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Το πόσο αποτελεσματικά θα σταθούν απέναντι σ' αυτή την επίθεση, εξαρτάται άμεσα και από το κατά πόσο οι σημερινές ευρωεκλογές θα βγάλουν σοβαρά λαβωμένες τις δυνάμεις του δικομματισμού και ενισχυμένο το ΚΚΕ.

Στα σκαριά η νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στη σημερινή κάλπη είναι όροι απαραίτητοι για να σταθούν με αποτελεσματικότητα οι εργαζόμενοι απέναντι στην επίθεση που από αύριο εντείνεται σε βάρος τους
Το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στη σημερινή κάλπη είναι όροι απαραίτητοι για να σταθούν με αποτελεσματικότητα οι εργαζόμενοι απέναντι στην επίθεση που από αύριο εντείνεται σε βάρος τους
Η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση θα ξεδιπλωθεί στο έδαφος των ανατροπών που δρομολογήθηκαν με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, που μειώνει τις συντάξεις, ιδιαίτερα τις επικουρικές, αυξάνει τα όρια ηλικίας ειδικά στις γυναίκες και στις εργαζόμενες μητέρες, ενθυλακώνει αποθεματικά από μια σειρά ταμεία και υποβαθμίζει τις παροχές Υγείας. Μάλιστα, η τελευταία στόχευση θα εκδηλωθεί μέσα από τις αλλαγές των Κανονισμών στις Παροχές Υγείας που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που οι συντάξεις είναι καθηλωμένες, στις επικουρικές δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ ορισμένα ταμεία δεν καταβάλλουν ήδη εφάπαξ και συντάξεις.

Το προανάκρουσμα αυτής της επίθεσης έγινε ήδη από την Πράγα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών - μελών στις αρχές του Μάη. Μία από τις βασικές κατευθύνσεις της Συνόδου ήταν η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», που παραπέμπει ευθέως σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους των επιχειρήσεων, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε παραπέρα στρίμωγμα της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων. Ανάλογη επίδραση στις εισφορές προς τα Ταμεία θα έχει και η γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, που επίσης αποφασίστηκε στην Πράγα.

Οι αποφάσεις αυτές κινούνται στην ίδια αντίληψη με τα πορίσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας, καθώς οι εκπρόσωποί του απερίφραστα συνέστησαν τη διευκόλυνση της μερικής απασχόλησης, άρα και της μερικής ασφάλισης. Επιπλέον, το ΔΝΤ εισηγείται και νέες παρεμβάσεις που θα «εναρμονίζουν» τις συντάξεις με τις εισφορές των εργαζομένων στη διάρκεια όλου του εργάσιμου βίου και πλέον θα εξαρτώνται άμεσα από το ύψος αυτών των εισφορών.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν απέφυγε να ομολογήσει ότι στα μετεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων, που έτσι και αλλιώς είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά και η ανατροπή στο καθεστώς των ΒΑΕ, για τα οποία ήδη υπάρχει έτοιμο το σχέδιο της αρμόδιας «επιτροπής». Ανατροπή που είχε δρομολογηθεί και από το σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ.

Στο στόχαστρο όμως είναι και συνολικά το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, αφού με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αυτή κατατάσσεται στην επαγγελματική ασφάλιση, ενώ οι γυναίκες του Δημοσίου θα εξαναγκαστούν σε τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.


Γ. ΖΑΧ.

Χτυπούν εργασιακές σχέσεις και μισθούς

Με βασικές προτεραιότητες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και το «πάγωμα» των μισθών, ξημερώνει η επομένη των ευρωεκλογών για τους εργάτες. Η αντεργατική επίθεση δεν πρόκειται να λήξη με την ολοκλήρωση του κύκλου της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Η «ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων», την οποία επικαλέστηκαν και οι απεσταλμένοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα μας, σηματοδοτεί τη διαρκή προσπάθεια από την πλευρά του κεφαλαίου και των κομμάτων του για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, όρος απαραίτητος για τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής που έγινε στην Πράγα και οι συμφωνίες των κοινωνικών «εταίρων» για την αντιμετώπιση της κρίσης διαμορφώνουν ως εξής την κατάσταση για τους εργαζόμενους από τις 8 του Ιούνη:

  • Ενίσχυση της «ευελφάλειας»: Οπως συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών - μελών χρειάζεται «διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας», αλλά με την «προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας». Δηλαδή, επέκταση και δημιουργία νόμων όπως αυτός με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ το 1998 καθιέρωσε την εκ περιτροπής απασχόληση του εργαζόμενου για όσο χρονικό διάστημα και όποτε κρίνουν απαραίτητο οι δείκτες κερδοφορίας της επιχείρησης για την οποία δουλεύει.
  • Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την προώθηση στην αγορά εργασίας των «ευάλωτων» κοινωνικών ομάδων (γυναίκες, νέοι, ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι). Το ΔΝΤ επισήμανε ότι χρειάζεται προώθηση της μερικής απασχόλησης για τη διευκόλυνση της απασχόλησης γυναικών και νέων. Ενα συνηθισμένο «κίνητρο» που παρέχεται, είναι π.χ. το κράτος να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ΣΕΒ και ΓΣΕΕ προτείνουν στα 11 σημεία της συμφωνίας τους να μειωθούν σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό.
  • Αξιοποίηση δημόσιου χρήματος για τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους», για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με όρους ομηρίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση υπουργείο Απασχόλησης - ΟΑΕΔ - ΚΕΔΚΕ υπέγραψαν συμφωνία για την απασχόληση 20.000 ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με συμβάσεις 36μηνης διάρκειας και χρηματοδότηση κατά 60% από τους δήμους και 40% από το κράτος και τον όρο οι συμβάσεις να μη μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Μέτρο που γενικεύεται ραγδαία, εκβιάζοντας τους ανέργους να δεχτούν θέσεις απασχόλησης με ημερομηνία λήξης και πετσοκομμένα δικαιώματα.
Στόχος το πάγωμα των μισθών

Ανάβοντας το πράσινο φως για την όξυνση της επίθεσης στα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, το κράτος - εργοδότης δεν έδωσε καμία αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων για το 2009. Μ' αυτόν τον τρόπο η επόμενη χρονιά θα βρει τους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικούν αυξήσεις με αφετηρία τα δεδομένα του 2008, ενώ τα βοηθήματα που μοιράστηκαν κάνουν σαφείς τις επιδιώξεις της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις αυξήσεις των μισθών με μια επιδοματική πολιτική, που θα έχει επίδραση και στις αποδοχές με βάση τις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη.

Καλύτερο «προηγούμενο» βέβαια δε θα μπορούσαν να περιμένουν οι βιομήχανοι, καθώς η χρονιά που έρχεται θα είναι χρονιά διαπραγματεύσεων για την επόμενη ΕΓΣΣΕ. Τις «αντοχές» της οικονομίας ήδη έχουν σπεύσει να υπερασπιστούν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, δείχνοντας μεγάλη κατανόηση για τη δοκιμασία που περνά το κεφάλαιο λόγω της κρίσης. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ήταν αυτοί που υπέγραψαν τον Απρίλη Συλλογική Σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις επ' αόριστον.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ