ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Λουτρό αίματος

Νέο κύμα φρικτών σφαγών στην Αλγερία τις πρώτες μέρες του Ραμαζανιού

ΑΛΓΕΡΙ.-

Σταματημό δεν έχουν οι αποτρόπαιες σφαγές που συγκλονίζουν τις επαρχίες της Αλγερίας και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 800 άτομα, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του νέου χρόνου. Κύμα προσφύγων από τα ρημαγμένα χωριά συρρέει στις μεγάλες πόλεις. Από την πλευρά της, η αλγερινή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διεθνούς παρέμβασης για τον τερματισμό του εμφύλιου σπαραγμού.

Στα τεμένη και στις πλατείες των μεγάλων πόλεων έχουν αναζητήσει καταφύγιο τρομοκρατημένοι χωρικοί, που επέζησαν από τις φρικτές σφαγές που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στα ορεινά απομακρυσμένα χωριά της Δυτικής Αλγερίας, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη ζωή τους.Ο τραγικός απολογισμός των αλλεπάλληλων επιθέσεων αγνώστων ενόπλων αυξάνεται διαρκώς και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον αλγερινό Τύπο, περισσότερα από 400 άτομα σφαγιάστηκαν με τσεκούρια και μαχαίρια, μόνο τις τρεις τελευταίες μέρες, στα χωριά που βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης Ρελιζάνε, 250 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου. Δεκάδες είναι οι χωρικοί που συρρέουν στις πόλεις Τσεκάλα και Μεκνάσα, όπου στην πρώτη 412 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, στις 30 του Δεκέμβρη, και στη δεύτερη 117 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή. Μάλιστα, πολλά ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός ότι η σφαγή στην πόλη Μεκνάσα έγινε παρά την ισχυρή παρουσία του στρατού στην περιοχή.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε, όπως συνηθίζεται, την ευθύνη για τις αποτρόπαιες σφαγές, τις οποίες οι αλγερινές αρχές αποδίδουν στους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Εντούτοις, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η ευθύνη δε βαραίνει μόνο τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις και κατηγορούν εμμέσως την αλγερινή κυβέρνηση, αλλά και το στρατό ότι έχει ανάμειξη στο αιματοκύλισμα, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των ισλαμιστών.

Ο εντεινόμενος εμφύλιος σπαραγμός στην Αλγερία έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Η Ουάσιγκτον και η ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης διεθνούς δράσης, με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας μέσω της σύστασης μιας διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει το φαινόμενο των σφαγών. Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αλγερινής κυβέρνησης, που κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή Κάμερον Χιουμ να δώσει εξηγήσεις. Οπως μετέδωσε το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων, η αλγερινή κυβέρνηση "απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα σύστασης διεθνούς επιτροπής έρευνας, από όπου και αν προέρχεται και όποια και αν είναι η φύση της επιτροπής αυτής", επαναλαμβάνοντας ότι δε δέχεται καμία ανάμειξη στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ με ανακοίνωσή της, που καταδικάζει την αιματοχυσία στην Αλγερία, γνωστοποιεί ότι θα αποστείλει ειδική ομάδα έρευνας στη χώρα μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά της, η ΕΕ φέρεται να εξετάζει τη γερμανική πρόταση περί παροχής κάποιου είδους βοήθειας προς την αλγερινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πάταξης των εξτρεμιστών, αλλά και προς τα θύματα των σφαγών. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κλάους βαν ντερ Πας παραδέχτηκε ότι "λίγα πράγματα μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την κατάσταση".

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού που ταλανίζει την Αλγερία από τις αρχές του 1992 έχουν χάσει τη ζωή τους, επισήμως, περισσότερα από 75.000 άτομα, ενώ πέρσι πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο των σφαγών αθώων πολιτών και ιδιαίτερα χωρικών από άγνωστους ενόπλους. Οι βουλευτικές και κοινοτικές εκλογές που διακήρυξε ο νυν Πρόεδρος Λιαμίν Ζερουάλ κατάφεραν να νομιμοποιήσουν την εξουσία του, αλλά δεν έδωσαν τέλος στην αιματοχυσία.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σε αναμονή της συνέντευξης Χαταμί στο CNN

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μετάδοση της πρώτης συνέντευξης του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, μέσα από το τηλεοπτικό δίκτυο που όμως θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο Χαταμί απευθύνεται πολλές φορές με φιλικό τόνο προς τον αμερικανικό λαό, με τον οποίο τονίζει ότι επιθυμεί να έχει "καλύτερες σχέσεις". Ταυτόχρονα, ο Ιρανός Πρόεδρος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ασκεί κριτική στην αμερικανική ηγεσία, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη της διακοπής των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης το 1979, οπότε 52 διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη είχαν μείνει όμηροι των, πιστών στον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ισλαμιστών μαχητών για 444 ημέρες.

Τη διάθεση της Ουάσιγκτον να αρχίσει διάλογο με το Ιράν επανέλαβε, με αφορμή την επικείμενη συνέντευξη Χαταμί, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα επιστήσουν την προσοχή τους στα ζητήματα της παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράν, της υποστήριξης της τρομοκρατίας και της αντίθεσης της Τεχεράνης στην"ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή.

Οι ισορροπίες, που φέρεται να τήρησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Μοχάμαντ Χαταμί, φαίνεται ότι ικανοποίησαν τους "σκληροπυρηνικούς" της ιρανικής πολιτικής σκηνής και τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου "σκληροπυρηνικός" Αλί Ακμπάρ Νατέρ - Νουρί δήλωσε ότι "καμία πτέρυγα της ιρανικής πολιτικής σκηνής δεν έχει αντίρρηση για σύσφιγξη σχέσεων με τους Αμερικανούς πολίτες".

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρώην πρόεδρος;

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Ο 82χρονος, πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Πίτερ Μπόθα θα προσέλθει να απολογηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, εξαιτίας της πρόσφατης άρνησής του να καταθέσει στην "Επιτροπή για την Αλήθεια και Επανασυμφιλίωση".

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη χτες στο Κέιπ Τάουν από τον ανώτατο εισαγγελέα, Φρανκ Καχν, και εάν εφαρμοστεί, τότε θα σημάνει την για πρώτη φορά παραπομπή στη δικαιοσύνη ανώτατου πρώην αξιωματούχου νοτιοαφρικανικών κυβερνήσεων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το "Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο" σημείωσε ότι η απόφαση του ανώτατου εισαγγελέα "υπογραμμίζει πως κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο, αλλά όλοι είναι ίσοι απέναντί του". Από την άλλη πλευρά, το "Εθνικό Κόμμα" (του οποίου ο Μπόθα ήταν ηγέτης στη διάρκεια της 11ετούς παραμονής του στον πρωθυπουργικό θώκο, 1978-1989) τάχθηκε υπέρ της απόφασης του ανώτατου εισαγγελέα για παραπομπή του Μπόθα στη δικαιοσύνη, κατηγόρησε ωστόσο την "Επιτροπή Αλήθειας και Επανασυμφιλίωσης" ότι τηρεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά για μέλη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Περίπολος του αλγερινού στρατού

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατηγορίες σε βάρος των Ταλιμπάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενώ εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούσαν τους κυρίαρχους του 80% του Αφγανιστάν, ισλαμιστές Ταλιμπάν, ότι οδηγούν σε λιμοκτονία 160 χιλιάδες ανθρώπους για "πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους" και ότι μετατρέπει τη διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε μέθοδο πολέμου, στα γραφεία του ΟΗΕ έφθανε επιστολή της συμμαχίας της αντιπολίτευσης του Αφγανιστάν, η οποία κατήγγειλε τη σφαγή περίπου 600 ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, στην επιστολή που εστάλη προχτές στον Κόφι Ανάν αναφέρεται ότι μαχητές Ταλιμπάν "έσφαξαν αδιακρίτως αμάχους" στην επαρχία Φαριάμπ. Περίπου 20.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή έπειτα από τις επιχειρήσεις των Ταλιμπάν στις 1 και 2 του Γενάρη.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Θύελλα απεργιών "προαναγγέλλει" ο φόβος απολύσεων

ΣΕΟΥΛ.-

Σε απεργίες ετοιμάζονται να κατέβουν την ερχόμενη βδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι εξαιτίας των αντεργατικών όρων που "συνοδεύουν" το πρόσφατο δάνειο των 57 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Η απόφασή μας είναι απλή και σταθερή", δήλωνε χτες χαρακτηριστικά ο Γουν Γιανγκο - Μο, εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης "Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων", η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους που απασχολούνται κύρια στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε ναυπηγεία. Ο Γουν επισήμανε την ορατή απειλή απολύσεων για χιλιάδες εργαζόμενους, καταδικάζοντάς την "ως το εύκολο μέτρο" της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Η συμπολιτευόμενη "Ομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων", που ισχυρίζεται πως έχει 1,5 εκατ. μέλη, εξέφρασε μεν την αντίθεσή της στις επικείμενες απολύσεις, χαρακτηρίζοντάς τις ωστόσο "αναγκαίο κακό". Η συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση υιοθετεί τη στάση του πολιτικού κατεστημένου, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ Σαμ και του νέου Προέδρου Κιμ Ντάε - γιουνγκ έχουν αποδεχτεί τους δυσβάσταχτους όρους του δανείου των 57 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας σε χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους ότι "χωρίς απολύσεις, οι ξένοι δε θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία να αντιμετωπίσει ακόμη χειρότερες περιπέτειες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ