ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Οχι θαύματα" προειδοποιεί η Ουάσιγκτον
  • Συγκρατημένη η αμερικανική διπλωματία για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον - Νετανιάχου
  • Κατηγορηματικά αμετακίνητος δήλωνε ο Νετανιάχου πριν από τη συνάντηση
  • Για "ισραηλινό πόλεμο στην ειρηνευτική διαδικασία" μιλά ο Αραφάτ
  • Ενταση στη Δυτική Οχθη

"Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή έχει μεγάλη ανάγκη από νέες ιδέες και αυτές τις ιδέες πρόκειται να παρουσιάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου" δήλωνε, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου, αργά χτες το απόγευμα, ο Μάικ Μακ Κέρι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Μ. Κέρι απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παραδέχτηκε, όμως, ότι η αποστολή του Μπιλ Κλίντον είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η απόσταση που χωρίζει τις ισραηλινές από τις παλαιστινιακές θέσεις αρχίζει να παίρνει μορφή χάσματος.

Σχολιάζοντας τις φήμες περί δρομολόγησης μιας ισραηλινο- παλαιστινιακής συνάντησης κορυφής τύπου Καμπ Ντέιβιντ, ο Μακ Κέρι αρκέστηκε να δηλώσει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι, μάλλον, μακρινό στην παρούσα φάση.Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναλογία με την τότε συνάντηση του Αιγυπτίου Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπέγκιν, καθώς τότε και οι δύο πλευρές ήταν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία και είχαν γίνει, εκατέρωθεν, πολλές υποχωρήσεις.

Εξίσου συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να παίξουν το ρόλο της "γέφυρας", όμως, τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τη θέληση των δύο ενδιαφερομένων πλευρών. Ο Ρος δε δίστασε να πει ότι καλό είναι να μην αναμένονται "θαύματα" από τη συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου,καθώς πρώτιστα πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην ισραηλινή κυβέρνηση. Την εκτίμηση αυτή εξέφραζαν, χτες, και πολλοί στενοί συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι οποίοι έκλιναν στην εκτίμηση ότι δε θα υπάρξουν "θεαματικά αποτελέσματα".

Αμετακίνητος ο Νετανιάχου λίγο πριν τη συνάντηση

"Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψω τη διαίρεση της Ιερουσαλήμ και υπό κανέναν όρο" δήλωνε, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε συγκέντρωση μιας αμερικανικής φιλο- ισραηλινής οργάνωσης, επανέλαβε ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να καλύπτει τις ζωτικές ανάγκες ανάπτυξης των πόλεών της και ότι η οικοδόμηση του Χαρ Χόμα θα συνεχιστεί οπωσδήποτε. Παράλληλα, κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν έχει καταβάλει καμία σημαντική προσπάθεια να ελέγξει "την τρομοκρατική δράση των εξτρεμιστών".

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών, που είχε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, με τον Ιορδανό μονάρχη Χουσεϊν στο νοσοκομείο "Μάγιο" του Ρόντσεστερ, όπου νοσηλεύεται ο δεύτερος. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε, μόνο, ότι ο βασιλιάς Χουσεϊν παραμένει ένας "μεγάλος φίλος της ειρήνης", ενώ εξίσου ολιγόλογες και μη διαφωτιστικές ήταν και οι δηλώσεις του Ιορδανού ομολόγου του.

Στην Ουάσιγκτον, όμως, βρίσκεται και η Χανάν Ασράουι, ειδική απεσταλμένη του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Η Ασράουι επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ και το διαμεσολαβητή Ντένις Ρος. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσιγκτον και οι Μαχμούντ Αμπάς, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ και Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, μετά από πρόσκληση του Λευκού Οίκου,όπως επιβεβαιώθηκε και από τον γγ της Παλαιστινιακής Αρχής, Ταγιέμπ Αμπντελραχίμ.

Αραφάτ: Το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στην ειρηνευτική διαδικασία

Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε, από το βήμα του συνεδρίου του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο Δελχί, χτες το πρωί, το Ισραήλ ότι με τον παρατεταμένο αποκλεισμό των αυτόνομων εδαφών και την πολιτική του εποικισμού, έχει, ουσιαστικά, κηρύξει τον πόλεμο στους Παλαιστινίους και στην "ειρηνευτική διαδικασία". "Η αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας ήταν η ανταλλαγή γης για την ειρήνη, αρχή που η ισραηλινή κυβέρνηση δε θέλει να σεβαστεί. Αντίθετα, επιθυμεί να κερδίσει την ειρήνη, την ασφάλεια αλλά και τη γη χωρίς να να δώσει τίποτα" τόνισε, κατά την ομιλία του, ο Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε (και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έπεισε) τις 113 χώρες - μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων να υπογράψουν μία καταδικαστική, για την ισραηλινή πολιτική, ανακοίνωση, η οποία αναγνωρίζει "τα αναμφισβήτητα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην ανεξαρτησία και στην αυτοδιάθεση και καλεί άμεσα το Ισραήλ να αποχωρήσει από όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη". Επιπλέον, ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Γιάσερ Αραφάτ για επείγουσα σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και δήλωσε ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει σχετική απόφαση.

Ενταση, παράταση του αποκλεισμού και απειλές

Ενώ ο αμερικανικός διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένταση επικράτησε και χτες στη Δυτική Οχθη. Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά και αρκετοί άλλοι ελαφρότερα, χτες νωρίς το πρωί, λίγο έξω από τη Ραμάλα, όταν Εβραίος έποικος άνοιξε πυρ εναντίον συγκεντρωμένων Παλαιστινίων που λιθοβολούσαν το αυτοκίνητό του. Ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν και στη Χεβρώνα, μόνο που, στην περίπτωση αυτή, ο Εβραίος έποικος πυροβόλησε στον αέρα.

Λίγες ώρες μετά από τα γεγονότα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι ανακοίνωσε ότι παρατείνεται ο αυστηρός αποκλεισμός των αυτόνομων εδαφών μέχρι νεοτέρας εντολής. Η επ' αόριστον παράταση του αποκλεισμού συνέπεσε με μια νέα ανακοίνωση της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Τζιχάντ", η οποία προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων και καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να άρει την πολιτική της καταστολής εναντίον των μαχητών της γιατί, όπως τονίζεται, "ο εχθρός είναι κοινός και είναι η ισραηλινή πολιτική".

Ξεπεράστηκε η ένταση Ισραήλ - Τουρκίας

"Παρ' ολίγον" διπλωματικό επεισόδιο, χτες, ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία, με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, που αρχίζει σήμερα. Ο Ισραηλινός πρέσβης, στην τουρκική πρωτεύουσα, Ζβι Ελπελέγκ, αποκάλυψε, νωρίς το πρωί, ότι παρά τις επανειλημμένες "κρούσεις του στον Τούρκο πρωθυπουργό, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση σχετικά με τον προγραμματισμό μιας συνάντησης ανάμεσα στον Λεβί και στον Νετσμεντίν Ερμπακάν". Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι ο Λεβί θα ήθελε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αλλά το πρόγραμμά του θα το κανονίσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που είναι και ο "επίσημος οικοδεσπότης".

Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να "δουν" πίσω από την απροθυμία του Ερμπακάν να συναντήσει τον Νταβίντ Λεβί μια προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί και να αντιδράσει στη θέση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία επιθυμεί τη σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, αργά χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε, από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, ότι η συνάντηση Λεβί- Ερμπακάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Αντίθετα, δε δόθηκε λύση στη διπλωματική όξυνση, που δημιουργήθηκεανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ομάν, όταν το δεύτερο αρνήθηκε να εκδώσει βίζες εισόδου στη χώρα σε δύο Ισραηλινούς διπλωμάτες. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, λέει ο Τόνι Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τη συμφωνία του στην υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, εάν κερδίσουν τις εκλογές της 1ης Μάη, εξέφρασε ο ηγέτης των Εργατικών, Τόνι Μπλερ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά με τις δηλώσεις του τη συντηρητική στροφή του Εργατικού Κόμματος. Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή "Σαν", με τον τίτλο "Εάν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές για τη Βρετανία, συμφωνώ", ο Μπλερ δηλώνει τη συμφωνία του κόμματός του στις ιδιωτικοποιήσεις και απορρίπτει οποιαδήποτε "δογματική θέση" που αφορά το θέμα. Ενώ, στη χτεσινή ομιλία του προς τους οικονομικούς και χρηματιστηριακούς παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα δήλωσε ότι "για ό,τι αφορά εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, είναι καλύτερα ν' αφεθούν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που μετράει είναι να ξέρουμε τι είναι καλό για την οικονομία". Επίσης, για την Εταιρεία Υδάτων και την Επιχείρηση Σιδηροδρόμων, επιχειρήσεις που το κόμμα είχε την πρόθεση πριν μερικά χρόνια να τις επανεντάξει στο δυναμικό των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, δήλωσε ότι δεν μπορούν να εξαγοραστούν γιατί τα χρήματα ξοδεύτηκαν. Ο Μπλερ παραμένει αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων και του μετρό της πρωτεύουσας, που θα ενταχθούν όμως σε πρόγραμμα για να γίνουν πιο εμπορικά.

Ταυτόχρονα, η κάθοδος του Μάρτιν Μπελ, βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή του ΒΒC, ενισχύει ακόμα περισσότερο το κλίμα εναντίον του Συντηρητικού κόμματος και συμβάλλει στην πιθανολογούμενη νίκη των Εργατικών στις εκλογές. Ο Μπελ, που έγινε ευρύτερα γνωστός για τις ανταποκρίσεις από τη Βοσνία, κατέβηκε σαν ανεξάρτητος στην επαρχία Τόταν, υποστηριζόμενος όμως από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, εναντίον του συντηρητικού υποψήφιου, Νιλ Χάμιλτον, που τον βαραίνουν κατηγορίες διαφθοράς. Ακόμα και δημοσκοπήσεις, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γκάλοπ, το τελευταίο τριήμερο, δείχνουν τη σαφέστατη διαφορά των δύο κομμάτων. Το Εργατικό Κόμμα προηγείται με διαφορά 21%, διαφορά που παραμένει σταθερή από την ημέρα τηςπροκήρυξης των εκλογών και δείχνει ότι η ανακοίνωση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων δεν επηρέασε στο παραμικρό το εκλογικό σώμα.

Ο Μ.Νετανάχιου στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτων λίγο πριν την συνάντηση μ

Ο Μπ. Νετανάχιου στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Μπ. Κλίντον



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ