ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο Νομό Ιωαννίνων. Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδεψαν στην περιοδεία της ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και ο Χρήστος Λύκος, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της χθεσινής και τελευταίας ημέρας της περιοδείας περιλάμβανε:

- Στις 9.30 το πρωί επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συναντήσεις με τη Σύγκλητο, το Σύλλογο Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και τους εργαζόμενους, καθώς και με το Σύλλογο Φοιτητών.

- Στις 12 το μεσημέρι, επίσκεψη στο εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων «ΤΟΠ».

- Στις 13.30 συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η κυβερνητική αδιαφορία και εγκατάλειψη σ' όλο τους το μεγαλείο

Με τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας των Ιωαννίνων συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πέτροβας Σπύρος

Πέντε πανεπιστημιακά τμήματα δε λειτουργούν. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες. Τα ερευνητικά προγράμματα επαφίενται στον πατριωτισμό και στην ανοχή καθηγητών και φοιτητών. Ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή και μείωση της κρατικής επιχορήγησης, που τα τελευταία 13 χρόνια φτάνει το 20%, είναι η εικόνα που συνθέτει τη σημερινή κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ενα από τα μεγαλύτερα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

Η χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο Πανεπιστήμιο έδωσε την ευκαιρία στους καθηγητές, στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, στους εργαζόμενους και τους ίδιους τους φοιτητές να παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, το κυριότερο, να συζητήσουν για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.

Αρχικά η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη σύγκλητο του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης, Χρ. Μασσαλάς, ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για τα προβλήματα, τις φιλοδοξίες και το έργο του πανεπιστημίου και υπογράμμισε την ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης στους τομείς της «έρευνας, των κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών και γενικότερα σε προβλήματα μισθοδοσίας και ανανέωσης καθηγητών».

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε, ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει σοβαρές αλλαγές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη Διακήρυξη της Μπολόνια, όπως χαρακτηριστικά είπε. Η ίδια επισήμανε πως οδηγούμαστε σε υποβάθμιση των σπουδών και σε κατηγοριοποίηση ανάμεσα στα πανεπιστήμια. «Κινούμαστε προς το βρετανικό και αμερικανικό σύστημα, όπου 2 ή 3 πανεπιστήμια θα βγάζουν την "ελίτ" των εργατών επιστημόνων, ενώ τα υπόλοιπα θα παράγουν φθηνό ειδικευμένο προσωπικό». Και συνέχισε λέγοντας πως «τα πανεπιστήμια, τα οποία θα παράγουν το μορφωμένο ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, πρέπει να μπουν καθαρά και απροκάλυπτα στην υπηρεσία του κέρδους, στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι άνθρωποι που θα βγαίνουν από τα πανεπιστήμια θα περιπλανώνται ανάμεσα στην ανεργία και τη μερική απασχόληση».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη προς τους καθηγητές, τους κάλεσε «σαν επιστήμονες να αντισταθούν» και ανέφερε ότι «σύντομα το ΚΚΕ θα φέρει στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο για την εκπαίδευση και θα ζητήσει και τη δική τους επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, μέσα από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα πανεπιστήμια, επιδιώκει την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια της περιοδείας της η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου μπροστά σε φοιτητές και εργαζόμενους σ' αυτό. Μιλώντας, κυρίως προς τους φοιτητές, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, γιατί στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Πρέπει να διευρυνθεί η ανώτατη παιδεία, αλλά με επιστημονικό τρόπο, κατέληξε.

Εκτενή αναφορά, κατά την ομιλία της, η Αλ. Παπαρήγα έκανε και στη Διακήρυξη της Μπολόνια, την οποία χαρακτήρισε «Μάαστριχτ για το χώρο της παιδείας». Συντελούνται αλλαγές σ' όλη την Ευρώπη, τόνισε, «προκειμένου τα πανεπιστήμια να μπουν στην υπηρεσία του κέρδους. Στόχος είναι να αποσυνθέσουν το πτυχίο από το επάγγελμα. Θέλουν να οδηγήσουν τους νέους να επιλέγουν σύντομες σπουδές και μετά να μπαίνουν στη μάχη στα επαγγελματικά πεδία».

Και κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πως «πρέπει να μπει φραγμός σ' αυτή την προσπάθεια, ο αγώνας πρέπει να γίνει πολιτικός».

Μετά το τέλος της ομιλίας της, το λόγο πήραν φοιτητές, αλλά και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, «είναι απλήρωτοι για 6 ολόκληρους μήνες». Πρόκειται, ανέφεραν οι εργαζόμενοι, για φθορά και υπονόμευση της ανώτατης παιδείας.

«Λαιμητόμος» για τα λαϊκά στρώματα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Το εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων «ΤΟΠ» επισκέφθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους

Πέτροβας Σπύρος

Δεύτερος σταθμός της χτεσινής περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ήταν το εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων «ΤΟΠ», μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες. Ξεκινώντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τόνισε ότι «όλοι σήμερα θα μοιράσουν ευχές κοροϊδίας και παραπλάνησης στις γυναίκες, την ίδια στιγμή που η γυναίκα μέσα στις καπιταλιστικές κοινωνίες αποτελεί φτηνό και υποβαθμισμένο εργατικό δυναμικό».

Στη συνέχεια της ομιλίας της, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί, με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων, θα φέρουν ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους. Η ανεργία φουντώνει και η μερική απασχόληση όλο και περισσότερο αξιοποιείται από τους μεγάλους επιχειρηματίες, αφού με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν φτηνά εργατικά χέρια, με περιορισμένα ή ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα.

Βέβαια, ένα από τα θέματα που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό όλους τους εργαζόμενους είναι οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό. Με ερωτήσεις και κατάθεση του προβληματισμού τους, οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ζήτησαν από την Αλ. Παπαρήγα να τους ενημερώσει τόσο για τα τεκταινόμενα, όσο και για τις προτάσεις και θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. «Είναι "λαιμητόμος" για τα λαϊκά εργατικά στρώματα. Είναι συμφορά το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα», υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Αυτή τη συμφορά, όμως, ξεκαθάρισε η ίδια, πρέπει να την πολεμήσουμε. Δεν είναι επιδημία που δεν αντιμετωπίζεται, είναι θέμα πάλης και αγώνα. Να παλέψεις για να αποτρέψεις τα χειρότερα, να το παρεμποδίσουν οι εργαζόμενοι να έρθει στη Βουλή. Πρέπει να δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση το εργατικό κίνημα, που να αναγκάσει τους κυβερνώντες να πούνε ότι δεν το σηκώνει ο τόπος», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την κρατική χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση των εργοδοτών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Με αποτέλεσμα όλα τα βάρη να πέφτουν στους εργαζόμενους, οι οποίοι όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Στόχος τους είναι, κατέληξε, να χρεοκοπήσουν τα ταμεία και να οδηγήσουν τους εργαζόμενους προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Η πρόταση και η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. «Δεν πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ούτε μια δραχμή. Στην πορεία μάλιστα πρέπει να μειωθούν και να αυξηθούν οι εισφορές του κράτους και της εργοδοσίας». Στη συνέχεια της ομιλίας της, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν δωρεάν και ισότιμη υγεία. Πρέπει να διεκδικήσουν εξίσωση στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν. «Οι αγώνες δεν είναι μάταιοι, τόνισε. Ο,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνες. Πρέπει να κάνουμε αγώνες και για μας και για τα παιδιά μας. Κανείς δεν πρέπει να επαναπαυτεί, ούτε οι συνταξιούχοι, γιατί αύριο δε θα ξέρουν ούτε και αν αυτοί θα πάρουν σύνταξη». Και κατέληξε: «Ο λαός πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Τον Απρίλη το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή. Μέχρι τότε με κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, πρέπει να δηλώσει την αντίθεσή του. Ο αγώνας θα φέρει αποτελέσματα».

Μετά το τέλος της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα, ακολούθησαν ερωτήσεις των εργαζομένων και έγινε ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.

Η Ηπειρος σβήνει...

Η συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

Πέτροβας Σπύρος

Η ανεργία στο νομό Ιωαννίνων, ξεπερνάει το 18% και αυτό σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση της στατιστικής υπηρεσίας και όχι την «ανεπίσημη πραγματικότητα». Το τελευταίο δίμηνο, η ανεργία αυξήθηκε 2%. Τα μεγάλα έργα δεν τελειώνουν και η «μαύρη εργασία» οργιάζει στο νομό... Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Δημήτρης Νάστος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου με την Αλέκα Παπαρήγα.

Τα μέλη του ΔΣ υπογράμμισαν ότι στο νομό δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, οι νέοι άνθρωποι ζουν με το βραχνά της ανεργίας, ενώ η παραγωγική ανάπτυξη στους τομείς της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας είναι έννοια άγνωστη. Παράλληλα εξέφρασαν τους φόβους τους και την αγωνία τους για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, αλλά συγχρόνως δήλωσαν αποφασισμένοι να παλέψουν για να αποτρέψουν την προώθηση του νέου νομοσχεδίου.

Η Αλ. Παπαρήγα παρότρυνε τους εργαζόμενους να επιχειρήσουν «κατά μέτωπον επίθεση στο Ασφαλιστικό να απορρίψουν καθολικά τους σχεδιασμούς». Υπογράμμισε, ότι οι ίδιοι πρέπει να απαιτήσουν πλήρη και μόνιμη απασχόληση και να καλύπτονται ασφαλιστικά όλοι οι εργαζόμενοι. Αναφερόμενη στη συνέχεια στην παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα και να μειώσει δραστικά την ανεργία, αν αξιοποιούνταν οι πλητοπαραγωγικές δυνατότητες. Αν αξιοποιούνταν και δίνονταν κίνητρα στους πρωτογενείς τομείς ανάπτυξης, τόσο θα δημιουργούνταν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο βιομηχανικός κλάδος επεξεργασίας τους. Δυστυχώς, κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα, η πολιτική που σήμερα ακολουθείται στον τομέα της ανάπτυξης, κινείται και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τα λαϊκά συμφέροντα και την πρόοδο.

Ψευδεπίγραφη η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ

Μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πανεπιστημιακοί, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές, όλοι μαζί, πρέπει να εναντιωθούν στη Διακήρυξη της Μπολόνια, που ήδη μπαίνει στη ζωή από τα πλάγια και θα περάσει στη συνέχεια και στη Βουλή. Πρόκειται για μια διακήρυξη, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας, στην αγοραία σύνδεσή της με την οικονομία, δηλαδή με τους επιχειρηματίες, στην υποβάθμιση των σπουδών, στη μετατροπή της σε μια παιδεία κατάρτισης ενός εργατικού δυναμικού, το οποίο θα γίνεται αντικείμενο της πιο σκληρής και βίαιης εκμετάλλευσης.

Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν μετά τη Διακήρυξη της Μπολόνια να χάσουν τον επιστημονικό τους χαρακτήρα.

Το κυριότερο είναι ότι θα περάσουμε σε μια κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων, όπου εκεί θα εκδηλώνονται ακόμα περισσότερο οι ταξικοί φραγμοί που υπάρχουν στην κοινωνία μας».

Αναφερόμενη στη διαμάχη ΑΕΙ - ΤΕΙ, σημείωσε:

«Είναι μια παγίδα που δημιουργεί η κυβέρνηση, δίνοντας την ψεύτικη ελπίδα στα ΤΕΙ - και στα παιδιά των ΤΕΙ - ότι θα παρέχουν ανώτατη παιδεία. Στην ανώτατη παιδεία μπορεί να ανήκουν, ανώτατη παιδεία όμως δε θα παρέχουν.

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν σχολές των ΤΕΙ, που το αντικείμενό τους είναι επιστημονικό και πρέπει να ενταχθούν στην ανώτατη παιδεία και ταυτόχρονα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα αναβάθμισης όλων αυτών των σχολών. Μιλάμε για μια διεύρυνση της ανώτατης παιδείας, που θα συμπεριλάβει το γνωστικό της επιστημονικό αντικείμενο. Αυτό που λέγεται ανωτατοποίηση των ΤΕΙ είναι ψευδεπίγραφο. Στην ουσία, γίνεται κατώτατη ολόκληρη η ανώτατη παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ