ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
"Απλώνουν χέρι" στο ένσημο!

Υποκρινόμενη ότι ασκεί "κοινωνική πολιτική", η κυβέρνηση προώθησε μέσα από το νόμο για τους νέους αγρότες μια ιδιαίτερα επιβλαβή διάταξη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων και τα έσοδα του ΙΚΑ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει τα εργασιακά και κυρίως τα ασφαλιστικά δικαιώματα και των οικοδόμων,ενός κλάδου που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Το άρθρο 26 του πρόσφατου νόμου για τους νέους αγρότες, με το οποίο μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των οικοδόμων στα οικοδομικοτεχνικά έργα σε αγροτικές περιοχές, είναι απ' ό,τι φαίνεται η αρχή. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην επίθεση για την πλήρη ανατροπή του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού των ενσήμων στις οικοδομές,προς ικανοποίηση των απαιτήσεων κατασκευαστών και μεγαλοεργολάβων. Επιπλέον, εκφράζονται από αρμόδια κυβερνητικά χείλη τα σχέδια για κατάργηση και του χειμερινού επιδόματος.Ολα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι δυο παράλληλοι "κοινωνικοί διάλογοι" για εργασιακά και ασφαλιστικά, άλλη μια απόδειξη της απάτης που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων.

Πολιτική με ξένες τσέπες

Με το άρθρο 26 του νόμου για τους νέους αγρότες, που με βάση την πεπατημένη, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε κατακαλόκαιρο, μειώνονται στο μισό οι ελάχιστες υποχρεωτικά καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές για την εκτέλεση οικοδομικοτεχνικών έργων σε "αγροτικές περιοχές". Ως τέτοιες αναφέρονται ορεινές περιοχές, ημιορεινές, μειονοτικές, παραμεθόριες και περιοχές που βρίσκονται μέσα στα όρια οικισμών.Η ρύθμιση αφορά κατασκευή ή επέκταση πρώτης κατοικίας, αποθηκών, στάβλων, υπόστεγων, βοηθητικών εγκαταστάσεων, περιφράξεων, περιτοιχίσεων, κλειστών δεξαμενών... Στο ειδικό καθεστώς θα εντάσσονται οι κατασκευές που γίνονται από αγρότες, νέους αγρότες, νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, ομογενείς (!) και εργάτες γης.

Είναι φανερό απ' τα παραπάνω ότι το πεδίο εφαρμογής του άρθρου είναι αρκετά ευρύ και δεκάδες χιλιάδες οικοδόμοι θα υποστούν τις συνέπειες και θα στερηθούν το πιο απλό δικαίωμα. Να τους καταβάλλεται δηλαδή για κάθε μέρα εργασίας το ένσημό τους. Το πλήγμα απ' την αφαίρεση των μισών ενσήμων τους θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα λειτουργήσει σωρευτικά σε ήδη υπάρχοντα αρνητικά φαινόμενα, όπως της "μαύρης εργασίας", που έχει πάρει μεγάλη έκταση κυρίως στις αγροτικές περιοχές, όπου είναι τελείως ανύπαρκτοι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σήμα κινδύνου για το ΙΚΑ

Εξίσου σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στο ΙΚΑ,μια και οι οικοδόμοι αποτελούν μια από τις σημαντικές και σίγουρες πηγές εσόδων του και οι απώλειες που θα έχει - σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις - θα ανέλθουν σε αρκετά δισ. δραχμές. Η κυβέρνηση δίνει ένα τόσο σοβαρό χτύπημα στα θεμέλια του ΙΚΑ, την ίδια στιγμή που χύνει "κροκοδείλια δάκρυα" για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρώτο ασφαλιστικό ταμείο, "ξεχνώντας" τις δικές της ευθύνες. Παράλληλα υποκρίνεται ότι ασκεί "κοινωνική πολιτική" για τους αγρότες, επιτρέποντας την αξιοποίηση των μέτρων από το μεγάλο κεφάλαιο στον αγροτικό τομέα.

Εκείνο που αποτελεί το βασικό "αγκάθι" είναι ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ενσήμων στις οικοδομές, που κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβοι τού επιτέθηκαν λυσσαλέα εξαρχής. Πρόκειται για τις ελάχιστες υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στις οικοδομές, δηλαδή το 1,5 ένσημο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να το ανατρέψουν, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, προχωρώντας ακόμα σε παράνομο "λοκ άουτ", τον περασμένο Απρίλη. Η αποφασιστικότητα του κλάδου ακύρωσε αυτές τις προσπάθειες. Ωστόσο, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Αυτό δείχνει άλλωστε η αιφνίδια σύγκληση της διοίκησης του ΙΚΑ, στις 28 Νοέμβρη πέρσι, με θέμα τη μείωση του συντελεστή προσδιορισμού των ενσήμων από 1,5 ανά τετραγωνικό μέτρο, σε 1,20.Η άμεση αντίδραση του κλάδου, με την κατάληψη του υπουργείου, οδήγησε στην αναβολή της συνεδρίασης. Η κυβέρνηση επανήλθε, πλαγιοκοπώντας τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ενσήμων, με το άρθρο 26 και αναμένεται συνέχεια...

"Χέρι" και στο χειμερινό

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να σταλεί στον "Καιάδα" και το χειμερινό επίδομα και να ολοκληρωθεί έτσι το πέρασμα όλων των χρημάτων του ΟΑΕΔ στις τσέπες των βιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,σε ημερίδα για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης, είναι αποκαλυπτικές: "Μια τέτοια μορφή επιδόματος ανεργίας χρειάζεται επανεξέταση, προκειμένου το επίδομα αυτό να εκπληρώνει το σκοπό του"!Ξεκαθάρισε ότι η επανεξέταση θα αφορά απασχολούμενους στον τουρισμό, στις κατασκευές και τις αγροτικές εργασίες και το αιτιολόγησε (όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ) με το ότι οι εποχιακά απασχολούμενοι αποτελούν περίπου το 70% των ανέργων που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ...

Τα κείμενα έγραψε η Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

"Θα το καταργήσουμε στην πράξη"

Συνδικαλιστές οικοδόμοι από διάφορες περιοχές της χώρας καταγγέλλουν την κυβερνητική μεθόδευση και δηλώνουν ότι θα αντισταθούν αγωνιστικά στην εφαρμογή της διάταξης

Για τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του άρθρου 26, μίλησαν στο "Ρ" συνδικαλιστές οικοδόμοι από νομούς με μεγάλες αγροτικές περιοχές, οι οποίοι τόνισαν ότι "θα το καταργήσουμε στην πράξη".

Ο Β. Αξής,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης,θα τονίσει: "Οι μεγαλοεργολάβοι έχουν βάλει τα δυνατά τους για να καταργήσουν το νέο τρόπο ασφάλισης. Φαίνεται ότι με τις προσπάθειες κάτι πέτυχαν. Εκτός από τις συμβατικές οικοδομές, έβαζαν θέμα για μείωση του συντελεστή προσδιορισμού των ενσήμων και στις άλλες κατασκευές, όπως αποθήκες, αγροτικές κατασκευές κλπ., όπου είναι μικρότερος. Τώρα μειώνουν το συντελεστή και στα σπίτια". Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην περιοχή, θα επισημάνει πως "οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης πλήττονται αφάνταστα, αν λάβουμε υπόψη τα δεκάδες χωριά που υπάγονται στο νομό και που ουσιαστικά εκεί υπάρχει ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Προετοιμαζόμαστε για δυναμικές αντιδράσεις".

Πάνω από 4.500 είναι οι οικοδόμοι που δραστηριοποιούνται στο Νομό της Λάρισας. Οπως θα πει ο Θ. Βάιος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας,"εδώ που είναι αγροτική περιοχή θα είναι μεγάλο το χτύπημα για τους οικοδόμους. Υπάρχει κίνδυνος, με τη "μαύρη εργασία" και την ανεργία, να μείνουν πολλοί εκτός ασφάλισης, όπως πριν απ' το '84, όταν για να βάλουν ένσημα, η οικοδομή θα έπρεπε να ήταν πάνω από 250 κυβικά μέτρα. Την έκαναν τμηματικά και δεν ασφάλιζαν κανέναν. Ταυτόχρονα ανοίγει παράθυρο για τους επιτήδειους, που θα εμφανίζονται ως αγρότες. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Θα παλέψουμε για να μην εφαρμοστεί στην πράξη".

Ανάλογα σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις στην Πάτρα,όπου δραστηριοποιούνται πάνω από 5.500 οικοδόμοι. Ο Α. Αντωνόπουλος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, θα σημειώσει: "Ενα μεγάλο τμήμα του νομού είναι αγροτική περιοχή, που σημαίνει ότι αντικειμενικά "ακουμπά" ένα μεγάλο τμήμα των συναδέλφων. Θα έχουμε ένα "νόμιμο" πετσόκομμα των ενσήμων, παράλληλα με αυτό που γίνεται παράνομα από τους κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους. Είναι μια ακόμα προσπάθεια στην κατεύθυνση του να μας γυρίσουν στην εποχή της ληστείας των ενσήμων μας". Η αντίδραση είναι δεδομένη και όπως θα πει, "ήδη πραγματοποιούμε συνεχείς εξορμήσεις ενημέρωσης, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη θα γίνει Γενική Συνέλευση για να καθορίσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

Αβάσταχτοι φόροι

Οι αβάσταχτοι φόροι, και όχι τα ένσημα των οικοδόμων, επιβαρύνουν την οικοδομή

Το πρόσχημα της κυβέρνησης για το "πετσόκομμα" των ενσήμων των οικοδόμων και για το πλήγμα που καταφέρνει στο ΙΚΑ, με το άρθρο 26, είναι η ενίσχυση των νέων αγροτών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν το κόστος οικοδομής, μόλις 7,5%.

Συγκεκριμένα, η τιμή αγοράς για μια μέτρια κατοικία 100τμ ανέρχεται στα 20 εκατ. δραχμές. Απ' αυτά, μόνο 1,5 εκατ. δραχμές είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή θα καταβάλλονται 700 χιλ. δρχ. λιγότερα. Ενσημα και ημερομίσθια συμμετέχουν στο συνολικό κόστος κατά 19%.Ουσιαστικά, εκείνο που αυξάνει υπέρογκα το κόστος είναι τα περισσότερα από 27 είδη φόρων που επιβαρύνουν την κατοικία. Και κυρίως η ασυδοσία των επιχειρήσεων εξόρυξης δομικών υλικών που εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές τους και τα υπερκέρδη των εμποροσπιτάδων.

Η "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης ασκείται σε βάρος του ΙΚΑ, ενώ την ίδια ώρα προσφέρονται απλόχερα στους μεγαλοκατασκευαστές από τον κρατικό προϋπολογισμό 34 δισ. δραχμές (αντιστοιχούν σε 2.000 σπίτια), για να αναγείρουν κατοικίες... ποιοτικές!

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να εφαρμόσει στεγαστική πολιτική προς όφελος και των αγροτών, αλλά και των εργαζομένων, προτάσεις υπάρχουν. Προτάσεις που αποτελούν πάγιες θέσεις και αιτήματα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Οπως να δοθούν κονδύλια για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, ισοδύναμα με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Να καταργηθούν οι πολλαπλοί φόροι και να καθιερωθεί ενιαίος φόρος με τον κατώτερο φορολογικό συντελεστή. Να ελεγχθεί όλο το κύκλωμα διαμόρφωσης των τιμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ