ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ενδυνάμωση του αγώνα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ακριβώς με τη συμπλήρωση έξι εβδομάδων αγώνα οι συνδικαλιστικές, πολιτικές, κοινωνικές, φοιτητικές, αγροτικές και ιθαγενικές οργανώσεις, που συμμετέχουν στο Εθνικό Μέτωπο κατά του Πραξικοπήματος, κατά την ολομέλεια που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής στο Εθνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αποφάσισαν τη συνέχιση και την όσο το δυνατόν ενδυνάμωση του αγώνα μέχρι την εκδίωξη των πραξικοπηματιών από την εξουσία.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες από την Ονδούρα και το Μέτωπο κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη δολοφονική καταστολή και πολιτική καμένης γης με καταστροφή ολόκληρων χωριών στις διασυνοριακές περιοχές με τη Νικαράγουα, ενώ η «Via Campesina», η οργάνωση των ιθαγενών αγροτών, απευθύνει έκκληση σε όλες τις λαϊκές οργανώσεις στον κόσμο για τη στήριξη του αγώνα του λαού της Ονδούρας ενάντια στο πραξικόπημα, αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη καθώς έχουν άμεση ανάγκη φαρμάκων, τροφίμων και χρημάτων, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα. Σειρά εκδηλώσεων και διαδηλώσεων αλληλεγγύης ήταν προγραμματισμένες για χτες στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Τεγκουσιγκάλπα και το Σαν Πέδρο Σούλα συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις εν αναμονή της άφιξης και των τελευταίων διαδηλωτών που πορεύονται από την προηγούμενη Τετάρτη και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για την πραγμάτωση των μεγάλων συγκεντρώσεων. Οι μεγάλες διαδηλώσεις συμπίπτουν με την άφιξη της αντιπροσωπείας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και, όπως δήλωσε ο Χουάν Μπαραόνα, «θα τους πιέσουμε να παραδώσουν το τελεσίγραφο για την απομάκρυνσή τους από την εξουσία και όχι να διαπραγματευθούν»...

Πάντως, αμφιβολίες υπάρχουν όσον αφορά ή όχι την πραγματοποίηση της αποστολής της αντιπροσωπείας υπουργών Εξωτερικών της Αργεντινής, του Μεξικού, της Κόστα Ρίκα, του Καναδά, της Τζαμάικα και της Δομινικανής Δημοκρατίας για συνομιλίες με την κυβέρνηση των πραξικοπηματιών του Ρομπέρτο Μιτσελέτι, αλλά το BBC ανέφερε ότι ενδεχομένως ουδείς εκ των υπουργών Εξωτερικών θα πήγαινε, καθώς η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να μεταβεί στη πρωτεύουσα της Ονδούρας, καθώς θεωρήθηκε «ανεπιθύμητος» ο ΓΓ του Οργανισμού, Μιγκέλ Ινσούλσα. Χτες ο Μιτσελέτι αναδιπλώθηκε για μία ακόμη φορά, δηλώνοντας ότι ο Ινσούλσα θα γίνει δεκτός μόνο υπό τον όρο ότι θα μεταβεί «ως παρατηρητής».

«Δεν μπορώ να πατήσω ένα κουμπί και να ξαναγίνει πρόεδρος ο Σελάγια» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ότι τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης του Σελάγια προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αναλάβουν μονομερή δράση. Εντούτοις η δήλωση αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με τις πρότερες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφεραν ότι «οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν κανένα»...

ΙΡΑΝ
Δίκες με αντιδράσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεκίνησε το Σάββατο στο Ιράν η δεύτερη δίκη οπαδών της αντιπολίτευσης, που κατηγορούνται για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, τις οποίες προκάλεσε το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα της σαρωτικής νίκης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στις προεδρικές εκλογές του Ιούνη. Συγγενείς των κατηγορουμένων συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία αλλά και τους λόγους που οδήγησαν τους κατηγορούμενους στο εδώλιο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να τους απομακρύνει βίαια.

Τις ομαδικές δίκες καταδίκασαν η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση ως απαράδεκτες, δεδομένου ότι στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται μία Γαλλίδα υπήκοος, εργαζόμενη στη γαλλική πρεσβεία, η Κλοντίλ Ρις, και ένας Ιρανός, εργαζόμενος στη βρετανική πρεσβεία, αλλά και η ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας της ΕΕ, Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, να δηλώνει ότι «δίκες που διεξάγονται στην Τεχεράνη είναι δίκες - σόου».

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν κακομεταχείριση, βασανισμούς και βιασμούς των κρατουμένων που σχετίζονται με τα επεισόδια των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ καταγγέλλεται ότι οι κατηγορούμενοι υποχρεώθηκαν να ομολογήσουν ό,τι τους υπαγόρευσαν.

Τις κατηγορίες διαψεύδει κατηγορηματικά η ιρανική κυβέρνηση, διαμηνύοντας στις ξένες δυνάμεις, που εκτοξεύουν έμμεσες απειλές, ότι πρόκειται «για εσωτερική υπόθεση της χώρας».

Την ίδια στιγμή Ουάσιγκτον και Τεχεράνη διασταυρώνουν τα ξίφη τους και στην υπόθεση των τριών Αμερικανών «τουριστών», που δηλώνουν ότι μπήκαν «κατά λάθος στο Ιράν», αφού διέσχισαν τα σύνορα με το Ιράκ, κατά τη διάρκεια της «εκδρομής» τους στην περιοχή, σύμφωνα και με τον τέταρτο συνταξιδιώτη τους, ο οποίος δεν ήταν μαζί τους τη συγκεκριμένη στιγμή. Ιρανός βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας, συσχετίζοντας το «λάθος των Αμερικανών», που οδήγησε στη σύλληψη και κράτησή τους, με τις διαδηλώσεις για τις προεδρικές εκλογές, ισχυρίστηκε ότι «η παράνομη είσοδός τους δεν μπορεί να είναι εντελώς άσχετη με τη μετεκλογική αναταραχή... Τι αποστολή εκτελούσαν στο Ιράν;».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Διάταγμα με το οποίο διευρύνονται τα νομικά προσχήματα για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο εξωτερικό υπέγραψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το διάταγμα θα επιτρέπει στον Πρόεδρο να στέλνει στρατεύματα εκτός της ρωσικής επικράτειας για την «απώθηση επιθέσεων στο ρωσικό στρατό, την αποτροπή επιθετικότητας άλλου κράτους, την προστασία Ρώσων πολιτών ή την αντιμετώπιση πειρατών».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τρεις εκρήξεις μικρής ισχύος σημειώθηκαν την Κυριακή στη Μαγιόρκα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» αναφέρεται ότι υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από την ΕΤΑ, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως κάτι τέτοιο. Το Σάββατο, η ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη του Ιούλη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο μελών της ισπανικής πολιτοφυλακής.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Στάση των κρατουμένων και συγκρούσεις στη μεγάλη φυλακή της περιοχής Τσίνο της Καλιφόρνια είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 255 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 55 νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ακόμη 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ιδάλγο και Γκουαναχουάτο και προστίθενται στον κατάλογο των νεκρών του βρώμικου πολέμου μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας.

ΒΟΝΝΗ.-- Αρχισε χτες στη Βόννη ο τρίτος γύρος των προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων για το κλίμα με συμμετοχή περίπου 2.000 κυβερνητικών αντιπροσωπειών από 192 χώρες. Στόχος η επεξεργασία ενός κοινού ντοκουμέντου - μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνει ρήτρες δεσμευτικού χαρακτήρα - που θα καταλήξει προς έγκριση στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβρη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί πειρατές πήραν λύτρα 4.000.000 δολαρίων και άφησαν ελεύθερο το ιταλικό φορτηγό πλοίο «Μπουκανίρ» με 16μελές πλήρωμα, το οποίο είχαν καταλάβει πριν από τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ, ξένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι ένοπλοι της ισλαμικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμπ» στη Σομαλία αφαιρούν πλέον και τα χρυσά ή ασημένια δόντια από τους κατοίκους των νότιων περιοχών της χώρας, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν επίδειξη πλούτου και ομορφιάς που αντιβαίνει τον ισλαμικό νόμο...

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Οι ηγέτες τεσσάρων πολιτικών κομμάτων στη Μαδαγασκάρη υπέγραψαν χτες στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, συμφωνία προσωρινού διαμοιρασμού της εξουσίας συναινώντας στο σχηματισμό κυβέρνησης 15μηνης θητείας ώστε να τερματιστούν μήνες πολιτικής βίας και να διεξαχθούν στη συνέχεια εκλογές. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του πρώην Προέδρου της Μοζαμβίκης Ζοακίμ Τσισάνο.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Στη ΛΔ Κορέας μετέβη χτες η επικεφαλής του ομίλου της «Χιουντάι», Χιουν Τζουνγκ Εουν, για να μεσολαβήσει στην απελευθέρωση ενός Νοτιοκορεάτη υπαλλήλου της επιχείρησης, που, όπως αναφέρουν ΜΜΕ στη Σεούλ, κρατείται τους τελευταίους μήνες στο βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ με την κατηγορία ότι άσκησε κριτική στις τοπικές αρχές.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Πολιτικές πιέσεις και συμβόλαια...

KINΣΑΣΑ - ΛΟΥΑΝΤΑ.--

Πιέσεις για «πολιτικές μεταρρυθμίσεις, προεδρικές εκλογές και περισσότερη διαφάνεια και υπεύθυνη διακυβέρνηση» άσκησε χτες και προχτές στην Αγκόλα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Υπέγραψε μεταξύ άλλων συμφωνίες για την αντιμετώπιση του AIDS και την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Αγκόλα από αμερικανικές εταιρείες, ενώ «ενθάρρυνε» τις αρχές να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παρέστη μάλιστα στην υπογραφή συμφωνίας «εταιρικής ευθύνης» μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και της πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρείας «Chevron».

Σε άλλο σημείο, η Κλίντον αναφέρθηκε στην «ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια» ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα έσοδα της χώρας απ' το πετρέλαιο, καθώς η Αγκόλα τον περασμένο Ιούνη έγινε η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρας της υποσαχάρειας Αφρικής (ξεπερνώντας τη Νιγηρία). Σε επόμενο σημείο, η Κλίντον απέφυγε να αναφερθεί στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας για τον έλεγχο και την κατοχή ενεργειακών πηγών και οδών στην Αφρική, λέγοντας ότι δεν την ενδιαφέρει τη κάνουν οι άλλοι στην Αγκόλα «αλλά τι μπορεί να κάνουν οι ΗΠΑ για να εμβαθύνουν στις διμερείς σχέσεις».

Αργότερα, χτες η Κλίντον βρέθηκε στη ΛΔ Κονγκό όπου είχε προγραμματιστεί συνάντησή της με τον πρόεδρο της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της στην Αφρική είναι οι Νιγηρία, Λιβερία και το Πράσινο Ακρωτήρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ