ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Απεβίωσε πλήρης ημερών ο Ξ. Ζολώτας

ICON

Απεβίωσε χτες σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι, από το πρώτο νεκροταφείο. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το θάνατό του.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι και οικονομικά στη Λιψία. Διατέλεσε υφηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και αργότερα τακτικός καθηγητής στην ίδια έδρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ανασυγκροτήσεως, αρχηγός της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Οικονομικό Συμβούλιο της Βαλκανικής Συνεννοήσεως, ενώ το διάστημα 1936-1940 διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣ της Αγροτικής Τράπεζας, το 1944 τοποθετήθηκε συνδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ηταν ιδρυτικό στέλεχος της Σοσιαλιστικής Ενωσης.

Ο Ξ. Ζολώτας διατέλεσε μέλος του ΔΣ της UNRRA και διοικητής για την Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ από το 1948 έως το 1953 ήταν μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Το 1949 διατέλεσε αντιπρόσωπος στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης, της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος. Το 1950 έγινε τακτικό μέλος της Νομισματικής Επιτροπής.

Το 1952 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Συντονισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Δημητρίου Κιουσόπουλου, αξίωμα στο οποίο επανήλθε το 1974 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την περίοδο 1955-1967 διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1960 ήταν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής των «Τεσσάρων Σοφών» για τη συγκρότηση του ΟΟΣΑ.

Το 1968 παραιτήθηκε από την έδρα της Πολιτικής Οικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζοντας την αντίθεσή του στο δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967. Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, επανήλθε και τοποθετήθηκε εκ νέου διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όπου παρέμεινε έως το 1981.

Ο Ξενοφών Ζολώτας ανέλαβε στις 23 Νοεμβρίου του 1989 πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε και στηριζόταν στα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού της Αριστεράς, καθώς οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τις 10 Απριλίου 1990, οπότε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990 και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε συγγράψει και δημοσιεύσει πλήθος έργων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε χτες για το θάνατο του Ξενοφώντα Ζολώτα:

«Ο Ξ. Ζολώτας έχει μια μακρόχρονη ιστορία. Εγώ αυτό που θα ήθελα περισσότερο να κρατήσω αυτή τη στιγμή είναι οι μεγάλες και σημαντικές συζητήσεις που είχε πάρει μέρος μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη δεκαετία του '50, για τις γραμμές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (συζητήσεις Ζολώτα, Βαρβαρέσου κλπ.). Νομίζω ότι από αυτή την περίοδο μπορούν να βγουν πάρα πολλά συμπεράσματα για την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού και για τα διαφορετικά ρεύματα που υπήρχαν μέσα στους κόλπους της αστικής τάξης. Στέκομαι σ' αυτό γιατί συνήθως τέτοιους ανθρώπους τους κρίνουμε σε κάποια περίοδο που έχουν έναν υπουργικό η πρωθυπουργικό θώκο. Για μένα ήταν σημαντική εκείνη η συζήτηση. Δε σημαίνει ότι συμφωνούσαμε με αυτά που έλεγε ο Ξ. Ζολώτας, αλλά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκείνη η περίοδος που ξεκίνησε η συζήτηση για το πώς θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού».

Τόσο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όσο και ο επίτιμος Πρόεδρος Χαρίλαος Φλωράκης, έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στην οικογένεια του καθηγητή και πρώην πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα για το θάνατό του.

Η ψήφος στο ΣΥΝ αφοπλίζει την Αριστερά

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος (Ν.Κ.) στην προεκλογική ομιλία για τις ευρωεκλογές στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτη προσπάθησε να απαντήσει στο ΚΚΕ, εφαρμόζοντας ένα δικό του μαρξισμό: «Εάν η Αριστερά θέλει να επιβεβαιώσει το ρόλο της, ρόλο πολιτικού εκφραστή των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, θα πρέπει να οργανώσει την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο στο πραγματικό πεδίο που δρα σήμερα το κεφάλαιο και όχι εκεί που τίποτα, ή πολύ λίγα, πια, παίζονται» («Αυγή» 8.6.2004).

Ο Ν.Κ. με τη διατύπωση αυτή εννοεί τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς. Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να έχει σκοπό να δημιουργήσει ευρωπαϊκή συνείδηση, να σέβεται και να τηρεί τις αρχές και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αγωνίζεται για βαθιούς κοινωνικοοικονομικούς μετασχηματισμούς και τη δημιουργία όρων, για να επικρατήσει και να οικοδομηθεί ο Σοσιαλισμός. Τέλος, στο κόμμα αυτό οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες - αφού υπήρξαν και κόμματα τα οποία τάχθηκαν υπέρ του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας - που η ένωση των αριστερών δυνάμεων δεν είναι υπέρ της αγωνιστικής ενότητας, αλλά το λιγότερο υπέρ της ενότητας του να μη γίνεται τίποτα.

Ετσι, το κόμμα της αριστεράς, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί «να οργανώσει την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο στο πραγματικό πεδίο που δρα». Ουσιαστικά μόνο την αδράνεια μπορεί να οργανώσει!

Ο Ν.Κ., επίσης, σημείωσε: «Εχουμε μπει πια σε μια νέα ιστορική εποχή. Και σε αυτή τη νέα εποχή θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μονάχα εάν ξαναπιάσουμε το νήμα από κει που το άφησαν οι κλασικοί του μαρξισμού.

Η Αριστερά πρέπει να αναλύσει την εξέλιξη του καπιταλισμού στη σημερινή, τη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια μορφή και σ' αυτήν να αντιπαρατεθεί με συνολικές ιδέες και με ένα νέο διεθνισμό» (ό.π.).

Κατ' αρχήν είναι θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ΣΥΝ δέχεται τους κλασικούς του μαρξισμού! Επίσης, που μιλάει για συνολικές ιδέες και για έναν νέο διεθνισμό. Το θέμα είναι τι επιδιώκουν. Θέλουν το Σοσιαλισμό ή τη διόρθωση του Καπιταλισμού; Από τα ντοκουμέντα τους δεν προκύπτει ότι αγωνίζονται για το Σοσιαλισμό. Μόνο μερεμέτια στον Καπιταλισμό θέλουν να κάνουν.

Τέλος ο Ν.Κ. κατέληξε: «Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αδιέξοδη, είναι ψήφος κόντρα στην ιστορική εξέλιξη και ψήφος αφοπλισμού της Αριστεράς» (ό.π.).

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι αδιέξοδη γιατί βοηθάει να οργανωθεί η ταξική πάλη για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των εργατών (και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο) και για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα, το Σοσιαλισμό. Η ψήφος στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό είναι κόντρα στην ιστορική εξέλιξη γιατί βοηθάει στη διαιώνιση του συστήματος και αφοπλίζει το λαό με την ευρωπαϊκή συνείδηση που καλλιεργούν και αναπτύσσουν αυτά τα κόμματα.

ΥΓ: Πολλοί, με την ευκαιρία της πολιτικής διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη συζήτηση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου μετείχε ο Στέφαν Κουρτουά (Σ.Κ.), συγγραφέας της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού», γράφουν ακόμη και ότι αν έρθουμε στην εξουσία θα τους πάμε εξορία! Εκείνο που πρέπει να παρατηρήσω είναι ότι πριν δύο περίπου χρόνια ο Σ.Κ. όταν παρουσίαζε το βιβλίο του στο Γαλλικό Ινστιτούτο είπε αν αυτά που είπα για το βιβλίο τα έλεγα στη Γαλλία θα με πετούσαν έξω από την αίθουσα. Τότε δεν είδα καμία διαμαρτυρία για τον κ. Σ.Κ!


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Καλούμε σε υπερψήφιση του ΚΚΕ

«Αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το δικό μας όραμα για την Ευρώπη. Η Ελλάδα της ευημερίας και της ανάπτυξης δε χωρά στα δεσμά της ΕΕ. Παλεύουμε για τη δημιουργία μίας νέας Ευρώπης της ειρήνης, των λαϊκών ελευθεριών, του σοσιαλισμού (...). Καλούμε σε υπερψήφιση του ευρωψηφοδελτίου συνεργασίας του ΚΚΕ κάθε εργαζόμενο, νέο, προοδευτικό, αριστερό της πόλης μας, ακόμη κι αν δε συμφωνεί με το ΚΚΕ στο σύνολο της πολιτικής του. Διατηρούμε τις ιδιαίτερες απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις μας. Συμφωνούμε όμως στο κύριο. Στην ανάγκη να ορθώσουμε ανάστημα στην ΕΕ. Να αντιπαλέψουμε τις αντιλαϊκές επιλογές της. Συμφωνούμε να δυναμώσει η αντίσταση και απειθαρχία στη λογική του ευρωμονοδρόμου».

Πρόκειται για ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο που υπογράφουν κάτοικοι της Νέας Σμύρνης που ανέλαβαν την πρωτοβουλία στήριξης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Πρόκειται για τους:

Σεβαστιανός Σαμοΐλης - εκδότης, Ξεκομηνός Κωνσταντίνος - ηλεκτρολόγος, Φετούρης Φραγγούλης - ξυλογλύπτης, Μυλωνάς Δημήτριος - συνταξιούχος, Ψαρρός Χρήστος - συνταξιούχος, Ρακιτζόγλου Γιώργος - ιδιωτικός υπάλληλος, Πολυχρονιάδης Μιχάλης - έπιπλα, Ξεκομηνός Μιχάλης - εργαζόμενος στη ΔΕΗ, Καραγιάννης Γιώργος - αρχιτέκτονας, Μπάκη Εύα - λογίστρια.

Διόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας εκ παραδρομής δημοσιεύτηκε στη σελ. 16 θέμα με τίτλο «Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα», που αφορούσε σε ρεπορτάζ από δήθεν ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για άρθρο στελέχους του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ