ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακοί ελιγμοί με τη φορομπηχτική τροπολογία

Την επαναφορά της άμεσα με τη μορφή νομοσχεδίου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης είναι μέρος της στρατηγικής για να περάσουν τα νέα μέτρα στο σύνολό τους. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους κίνημα
Οι ελιγμοί της κυβέρνησης είναι μέρος της στρατηγικής για να περάσουν τα νέα μέτρα στο σύνολό τους. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους κίνημα
Τακτικό κυβερνητικό ελιγμό που υπηρετεί τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί η χτεσινή προσωρινή απόσυρση της φορομπηχτικής τροπολογίας που προέβλεπε την αύξηση των φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα και την επαναφορά του φόρου γονικής παροχής. Η τροπολογία θα επανέλθει σε λίγες μέρες σαν χωριστό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή απαιτήσει την οριστική απόσυρση της αντιλαϊκής τροπολογίας.

Της απόσυρσης προηγήθηκε ένα προκλητικό για το λαό και δημαγωγικό παιχνίδι εντυπώσεων κατά τη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στο κόμμα μοιράστηκαν τους ρόλους των «καλών βουλευτών» και του «κακού υπουργού Οικονομικών», σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως ο ελεγκτής της κυβέρνησης, που της υπαγορεύει δήθεν φιλολαϊκές «διορθώσεις» στο έργο της.

Μετά τη συζήτηση που έγινε, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας. Ο ελιγμός αυτός σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία, αφού θα επανέλθει στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες με τις ίδιες φορομπηχτικές διατάξεις που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, κυρίως μέσα από την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο συζητείται σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίζεται σε μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής. Νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχει να περάσει στη Βουλή από το 1993.

Ελεγχόμενες αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ η Β. Παπανδρέου είπε ότι δεν υπάρχει λειτουργία της κυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στις «έκτακτες συνθήκες» και ανέφερε ότι καλή είναι «η διαβούλευση», αλλά οδηγεί σε απραξία, ασυνεννοησία και σύγχυση. Από την πλευρά του, ο Γ. Φλωρίδης είπε για τους υπουργούς ότι «δεν έχετε εξηγήσει στον κόσμο αν περνάει διαδρομή λιτότητας και δεν έχετε συμμαχίες».

Απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, η Σ. Γιαννακά είπε ότι «κάθε φορά που σας φοβίζει ο Παπουτσής και η Μπιρμπίλη μην κάνετε πίσω γιατί σας κάνει κακό», ενώ η Ε. Τσουρή παρατήρησε ότι εάν αυτά συνέβαιναν έξι μήνες πριν δε θα ήταν ίδιες οι δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα μπορούσε να φέρει την τροπολογία τον Απρίλη και να επιβάλει φόρους αναδρομικά. Για τη διαδικασία της κατάθεσής της στο άσχετο νομοσχέδιο για τα δάση, επικαλέστηκε την απειρία του περί τα κοινοβουλευτικά, λέγοντας ότι δεν ήξερε καν τη διαδικασία και τον συμβούλευσαν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τους κυβερνητικούς ελιγμούς διευκολύνει η άσφαιρη «κριτική» της ΝΔ, η οποία επικεντρώνεται στη διαδικασία, συμφωνώντας επί της ουσίας με το περιεχόμενο των μέτρων που παίρνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, ο σχολιασμός της ΝΔ στάθηκε στις «κυβερνητικές παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ» που συνεχίζονται, με το περιεχόμενο της τροπολογίας να μένει στο απυρόβλητο.

Ο ρόλος των καπνοβιομηχάνων

Μια ακόμα διάσταση του κυβερνητικού ελιγμού δίνουν και οι πληροφορίες ότι οι καπνοβιομήχανοι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που προβλεπόταν η εφαρμογή της αύξησης στον έμμεσο φόρο των τσιγάρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση στους ειδικούς φόρους καπνού κατά 20% θα ανέβαζε την τελική τιμή στο περίπτερο (πλέον ζητούμενη τιμή) από 3,2 ευρώ στα 3,61 ευρώ.

Τους υπολογισμούς αυτούς αμφισβήτησαν από την πρώτη στιγμή οι καπνοβιομήχανοι, οι οποίοι υποστήριξαν την άποψη ότι μια τέτοια αύξηση στον έμμεσο φόρο με ταυτόχρονη διατήρηση των σημερινών περιθωρίων κέρδους για βιομηχάνους, εμπόρους και περιπτερούχους, θα εκτίνασσε την τελική τιμή στα 5,4 ευρώ.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης με τους καπνοβιομήχανους, προκειμένου να βρεθεί «νέος» τρόπος για την επιβολή του φορο-χαρατσιού, χωρίς οι νέες τιμές να «διώξουν» τους καπνιστές από τα τσιγάρα των 3 ευρώ σε φτηνότερα.

Στη σημερινή τιμή (3,2 ευρώ) οι συνολικοί φόροι (ειδικοί και ΦΠΑ) φτάνουν σε 2,35 ευρώ, με το περιθώριο κέρδους των βιομηχάνων να διαμορφώνεται σε 0,51 ευρώ στο πακέτο, και του εμπορικού κυκλώματος σε 0,34 ευρώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαχειριστική κριτική και επί της ουσίας στήριξη

Με αφορμή τις 100 μέρες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, αυξάνει την πίεση για ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα

«Πρόβλημα ακυβερνησίας» (!) διαπιστώνει ο Α. Σαμαράς προκειμένου να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση, αλλά και να δικαιολογήσει την απόφασή του να βάλει πιο γερές πλάτες για να προχωρήσει η νέα αντιλαϊκή επίθεση. «Το πρόβλημα δεν είναι οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκαν. Είναι η ακυβερνησία που εγκαθιδρύθηκε», αποφάνθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωση που έκανε χτες, απαντώντας ουσιαστικά στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, δίχως ωστόσο να κάνει αναφορά σε αυτή.

Αναφερόμενος στις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι «το πρόβλημα δεν είναι "οι πρώτες 100 ημέρες" που χάθηκαν, είναι οι μέρες που έρχονται», αποφεύγοντας ωστόσο να επαναλάβει την εκτίμησή του ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για ανοχή και υπομονή για την κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό», που έκανε την προηγούμενη μέρα μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ.

Ο Α. Σαμαράς επανέλαβε τη συναίνεση και τη στήριξη του κόμματός του στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι να αποτύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αυτό το καταφέρνει από μόνη της - το πρόβλημα είναι να στηρίξουμε την Ελλάδα, την οικονομία της, την κοινωνική συνοχή της, την ασφάλειά της, το ηθικό των καθημερινών ανθρώπων».

Από την άλλη διαπίστωσε ότι «είναι δύσκολο να κάνεις αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται τόσο θεαματικά τον ίδιο τον εαυτό της και δείχνει τέτοια ανεξάντλητη εφευρετικότητα να ...αυτοαναιρείται κάθε μέρα», επικαλούμενος και το φιάσκο, όπως το χαρακτήρισε, της τροπολογίας για τις γονικές παροχές.

ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ

«Αφωνία και παθητική στάση απέναντι στα κελεύσματα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων και χρηματαγορών», προσάπτει στην κυβέρνηση ο ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού χτες, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την επιλογή του να ασκεί επιδερμική κριτική στο ΠΑΣΟΚ, καθόλα καλοδεχούμενη απ' αυτό.

Την προθυμία του να συνδράμει το κυβερνητικό έργο εξέφρασε χτες ο ΛΑ.Ο.Σ. διά του εκπροσώπου του, ο οποίος σχολιάζοντας τις πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Ας πάψουν επιτέλους, τα δύο μεγάλα κόμματα να ρίχνουν ευθύνες το ένα στο άλλο για την κατάντια και να κοιτάξουμε όλοι μαζί να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Τεταμένο το εσωκομματικό κλίμα

Παραιτήσεις και αντεγκλήσεις με αιχμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το έκτακτο συνέδριο

Οξύνεται και πάλι η αντιπαράθεση στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα» διαμήνυσε πως αρμόδια για να λάβει απόφαση σχετικά με τη στάση του σχήματος κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα (στην οποία η «Ανανεωτική Πτέρυγα» διαθέτει ισχυρό έρεισμα) και όχι τα όργανα του ΣΥΝ. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις όποιες εξελίξεις υπενθύμισε προηγούμενες ψηφοφορίες όπου «η Κοινοβουλευτική Ομάδα δε θέλησε να διαμορφώσει με τη λογική του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού την τελική επιλογή όλων των βουλευτών».

Στον «Αθήνα 9.84» χτες ο Φ. Κουβέλης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην περίπτωση που δεν καταφέρει να πείσει την ΚΟ για την «ορθότητα» της άποψης υπέρ της ψήφισης του Κ. Παπούλια.

Τεταμένες είναι και οι σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα και προσκείμενων σ' αυτόν στελεχών, με μεγάλη μερίδα του «αριστερού ρεύματος» για το ενδεχόμενο σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου. Ο Στ. Λεουτσάκος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα οργανωτικού καταγγέλλοντας - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - προσπάθεια εκβίασης συνεδρίου πίσω απ' τις πλάτες των υπευθύνων. Σύμφωνα με την «Αυγή» ο ίδιος κατήγγειλε «γεγονότα που οδηγούν σε παραλυσία και σύγχυση». Για παρεμφερείς λόγους παραιτήθηκε απ' την Εκτελεστική Γραμματεία και ο Θ. Πετράκος.

Η κατάσταση αυτή στον ΣΥΝ προβάλλεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου διογκώνεται η δυσαρέσκεια από παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΝ που δεν είναι συμβατές με τα «συμφωνηθέντα» αλλά και από την απροθυμία τοπικών οργανώσεων του ΣΥΝ να συμβάλουν στη δημιουργία οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, μετά τη Χίο και στο Χαλάνδρι - όπου προχτές πραγματοποιήθηκε ιδρυτική συνέλευση οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία παραβρέθηκε ο Αλ. Αλαβάνος και γράφτηκε μέλος της - η τοπική οργάνωση του ΣΥΝ αποφάσισε να μην συμμετέχει στη συνέλευση και να μην πάρουν τα μέλη της κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύγκρουση πλοίων στα Ιμια

Με διαβήματα διαμαρτυρίας που θα ανταλλάξουν σήμερα Αγκυρα και Αθήνα αναμένεται να «κλείσει» το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε χτες το πρωί στην περιοχή των Ιμίων, όπου συγκρούστηκε πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής και τουρκική ακταιωρός, χωρίς να σημειωθούν σοβαρές ζημιές. Τα δύο πλοία πραγματοποιούσαν ελιγμούς, στην προσπάθειά του τούρκικου πολεμικού να συντηρήσει ζήτημα κυριαρχίας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Ακολούθησε επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών των Λιμενικών των δύο χωρών. Αποφασίστηκε το θέμα να «κρατηθεί χαμηλά» και οι όποιες αντιδράσεις να εξαντληθούν στα σημερινά διαβήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ