ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΟΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ηρθαν, έλεγξαν και θα επανέλθουν...

Στο "μικροσκόπιο" οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας και η εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου". Ειδικό ...ενδιαφέρον για τις εργατικές κινητοποιήσεις! Συναντήσεις με υπουργό Εργασίας, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΟΑΕΔ

Ταξίδι - "αστραπή" πραγματοποίησε στην Ελλάδα κλιμάκιο του ΟΟΣΑ,το προηγούμενο διήμερο, κάνοντας σ' ένα ...ερωτηματολόγιο "φύλλο και φτερό" τη νομοθεσία και ό,τι άλλο έχει σχέση με την αγορά εργασίας στη χώρα μας, διατυπώνοντας θέσεις, απαιτώντας στοιχεία και ελέγχοντας την εφαρμογή των μέτρων που υπαγορεύουν τα οικονομικά επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απασχόληση. Ειδικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το "ρεκόρ απεργιών", που, όπως σημειώνεται, έχει η χώρα μας!

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ),που χτες συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στ. Τζουμάκα,ο οποίος τους ανέλυσε τη "νέα διαρθρωτική πολιτική για την απασχόληση", απαντώντας σε "ερωτηματολόγιο" για την αγορά εργασίας, θα πρέπει να έφυγαν ικανοποιημένοι από τη χώρα μας. Το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, ουσιαστικά, έκανε ένα εξαντλητικό έλεγχο εφαρμογής των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, αφού δε συνέλεξε μόνο στοιχεία για τις ρυθμίσεις που ισχύουν, αλλά και για το αν και πόσο εφαρμόζονται.

Το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, επισήμως, ήρθε να συλλέξει "πληροφορίες" σχετικές με την αγορά εργασίας,προκειμένου να συνταχθεί και η επόμενη έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα, έκθεση - "μανιφέστο", που πάντα σηματοδοτεί τις νέες κατευθύνσεις που οφείλουν να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις. Από αυτή την άποψη, η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αφού η "νέα" πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο από τη θεσμική κατοχύρωση των αντεργατικών διατάξεων της "Λευκής Βίβλου" για την απασχόληση.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης την αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ για τη σημασία του "σταθερού πολιτικού πλαισίου" που υπάρχει στη χώρα, επισήμανε τα "διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και του συστήματος κοινωνικής προστασίας" και δεν ξέχασε να αναφέρει - μια από τις πολλές αναγγελίες του - την ανάγκη για τη σύναψη μιας "Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας"...

Εκτός από τον υπουργό Εργασίας, το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ επισκέφθηκε τις δυο προηγούμενες μέρες, τις οποίες και παρέμεινε στη χώρα μας, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας,το ΣΕΒ,τη ΓΣΕΕ και τον διοικητή του ΟΑΕΔ.

Το "ερωτηματολόγιο"

Ο ΟΟΣΑ μάς προϊδεάζει για το θέμα της επόμενης έκθεσής του για το 1996 μέσα από ένα ερωτηματολόγιο 14 σελίδων (!), που οι παραπάνω φορείς όφειλαν να απαντήσουν με την "παροχή σύντομων γραπτών απαντήσεων στα ερωτήματα μαζί με ενισχυτικά δεδομένα". Στόχος, όπως δηλώνεται από αυτό, είναι "η αξιολόγηση της απόδοσης της ελληνικής αγοράς εργασίας και ο ρόλος της στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης",ενώ συνδέεται άμεσα και με τη συνέχιση μελέτης του ΟΟΣΑ για τις θέσεις εργασίας και την εφαρμογή προτάσεων, που, ήδη, έχει θέσει με αυτή.

Το ερωτηματολόγιο χωρίζεται σε εννέα ενότητες, για την "προσφορά εργασίας", τη "ζήτηση εργασίας", την "ανεργία", τον "καθορισμό μισθών", τις "δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας", τα "εμπόδια στη δημιουργία απασχόλησης", την "προώθηση της απασχόλησης", την "εκπαίδευση", την "τεχνολογία και καινοτομία". Περιλαμβάνει 27 βασικά ερωτήματα με πλήθος υποερωτημάτων (μέχρι και 12 σε μια περίπτωση), που εξαντλούν τα ζητήματα της αγοράς εργασίας και εμπεριέχουν και θέσεις του ΟΟΣΑ.

Στην ενότητα "προσφορά εργασίας", το ερώτημα που απευθύνεται, με ένα χαρακτήρα αποδοκιμασίας, είναι: "Ποιοι παράγοντες καθυστερούν μια διαρθρωτική μείωση στη σχετικά σημαντική θέση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, παρόμοια με αυτή που επήλθε στις χώρες της ΕΕ...;". Παρακάτω ο ΟΟΣΑ τονίζει: "Το σχετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ανδρών ηλικίας 55 - 66 ετών, σε συνδυασμό με μια από τις υψηλότερες δαπάνες για συντάξεις στις αναλογίες του ΑΕΠ στην ΕΕ, υποδηλώνει πως το εργατικό δυναμικό μειώθηκε λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και απογοητευμένων εργαζομένων"!

Οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ δεν άφησαν κυριολεκτικά τίποτα να "πέσει κάτω". Για την προσυνταξιοδότηση ζήτησαν στοιχεία, όπως η μέση ηλικία συνταξιοδότησης τα τελευταία 20 χρόνια, οι ρυθμίσεις που ισχύουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αν εφαρμόζονται,πώς επηρεάζονται όλες αυτές οι ρυθμίσεις μέσα από τις νομοθετικές αλλαγές, ακόμα και "ποια είναι η έκταση των απογοητευμένων εργαζομένων, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε ένα συγκεκριμένο τομέα ή περιοχή της οικονομίας"!

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί "υψηλό" το επίπεδο δαπανών για αποζημιώσεις αναπηρίας - ανικανότητας, ζητάει να μάθει τι ρυθμίσεις ισχύουν, πώς και ποιες πρέπει να "μεταρρυθμιστούν".Σε άλλο ερώτημα, ζητά να μάθει αν το "50% των μισθωτών έχουν δεύτερη δουλιά ή συμπληρωματικές πηγές εισοδήματος".

Ο ΟΟΣΑ, επίσης, θεωρεί το δημόσιο τομέα τον πιο δυναμικό εργοδότη τα τελευταία χρόνια, ρωτάει για τα κύρια εμπόδια στην είσοδο ξένων εταιριών στη χώρα μας και τις κυβερνητικές αποφάσεις για την προσέλκυσή τους. Μεταφέρει την εκτίμηση ότι το μέγεθος της άτυπης οικονομίας κυμαίνεται στο 30% - 50% του ΑΕΠ και ζητά να μάθει τι μέτρα σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση για την ενσωμάτωσή της στην επίσημη οικονομία.Σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης της παραγωγικότητας, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ και ζητά στοιχεία για τις αποκλίσεις.

Για την ανεργία, επισημαίνει ότι υπερέχει η μακροχρόνια ανεργία και αυτή των νέων,καθώς και ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν είναι τόσο γενναιόδωρα, όσο σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ταυτόχρονα και εντελώς "αθώα", ρωτούν "αν υπάρχει πιθανότητα να τροποποιηθεί το σημερινό σύστημα ασφάλισης της ανεργίας ή να εισαχθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας με υπολογισμό εισοδήματος"!Υποτιμητικά σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τα μικρότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην ΕΕ, καθώς και ότι "χρησιμοποιεί λίγο τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ζητούνται σχετικές εξηγήσεις!

Για τις απεργίες

Η Ελλάδα - επισημαίνεται με ύφος επικυρίαρχου - έχει το χειρότερο (σ.σ. δηλαδή, το μεγαλύτερο) ρεκόρ απεργιών" και ο ΟΟΣΑ ζητά να μάθει: Ποιες είναι οι αιτίες της σύγκρουσης, πόσες ώρες εργασίας χάθηκαν, πόσοι είναι οι συνδικαλισμένοι εργάτες, ποια είναι η κυβερνητική επιρροή στα συνδικάτα και ποιο νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει τα όρια του απεργιακού δικαιώματος! Σχετικά με το τελευταίο, ζητούνται λεπτομερείς απαντήσεις, ακόμα και με ποια πλειοψηφία παίρνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας!

Σε πορεία αγώνα οι καθαρίστριες σχολείων

Πορεία διαμαρτυρίας στο Δήμο Αθηναίων, στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία, προγραμματίζουν οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων,την Τετάρτη 24 Γενάρη, στις 11 π.μ., σύμφωνα με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: "Αποφασίσαμε, ως πρώτο βήμα την πορεία διαμαρτυρίας απέναντι σε μια αντεργατική πολιτική εμπαιγμού σε βάρος μας. Εδώ κι ένα χρόνο μετά τη σύσταση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής και μετά από 11 συνεδριάσεις (!) είμαστε ακριβώς στο σημείο που αρχίσαμε. Απαιτούμε η επιτροπή να συνεδριάσει αμέσως και να καταλήξει σε θετική πρόταση προς τις πολιτικές ηγεσίες των αρμοδίων υπουργείων για να παρθεί επιτέλους απόφαση που θα δώσει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση. Απαιτούμε να αλλάξει η μεσαιωνική, όπως τη χαρακτηρίζουν ακόμα και αρμόδιοι φορείς, εργασιακή μας σχέση, από εργολαβική σε σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με διασφάλιση των ήδη εργαζομένων στην καθαριότητα".

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων καθαριστριών στις 4 Γενάρη, είχε αποφασιστεί σειρά κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο που θα κορυφωθούν με την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του αγώνα, αν και μετά την απεργία δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης.

Δέκα μήνες χωρίς προεδρείο!

Την ανάγκη για εκλογή νέας διοίκησης στο σωματείο των εργαζομένων στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου επισημαίνει η ΤΕ της ΕΣΑΚ

Την ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών,τονίζει με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Ζακύνθου της ΕΣΑΚ,αφού η παρούσα διοίκηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει αποδείξει ότι "είναι ανάξια να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΝΔ, με στόχο τη διάλυση των συνεταιρισμών, παραδίδει την παραγωγική δουλιά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μειώνει τους μισθούς, απολύει, μεγαλώνοντας έτσι την ανασφάλεια των εργαζομένων". Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με την ως τώρα στάση τους, έχουν αποδείξει ότι "θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο και συμβιβασμένο με τους εργαζόμενους στο περιθώριο, αφού δέκα μήνες μετά τις εκλογές του Συλλόγου δεν αξιώθηκαν ούτε προεδρείο να συγκροτήσουν, μιας και στον προσανατολισμό τους δεν είναι τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά το ποιος θα πιάσει την καρέκλα του προέδρου. Η υποκρισία τους συνεχίστηκε και μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου ζήτησαν δέκα μέρες για να συγκροτηθούν σε προεδρείο ή να προχωρήσουν σε καινούρια εκλογική διαδικασία και τελικά δεν έκαναν ούτε το ένα ούτε το άλλο".

Τέλος, καλούνται οι εργαζόμενοι να "αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης μέσα στο σωματείο, υπέρ της ΕΣΑΚ, να ενισχύσουν τη δύναμη εκείνη που είναι ικανή να συγκρουστεί και να αντιδράσει για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ