ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Νέο χαράτσι στους πολλούς, ψίχουλα στους λίγους

Χωρίς - μέχρι στιγμής - τη διάταξη για τη διαδοχική ασφάλιση, οδεύει προς την τελική του διατύπωση το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και αυτό το νομοσχέδιο συμπληρώνει το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα του νόμου 3029/2002 με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, την επιβολή πρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ και του δεύτερου μέλους της οικογενείας, ενώ επιβάλλει χαράτσι για την ασφαλιστική κάλυψη των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κινείται στη γνωστή ψηφοθηρική τακτική της «Χάρτας Σύγκλισης». Εστιάζει σε ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων, χωρίς όμως και εδώ να δίνει λύσεις σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων (π.χ. 37ετία ΤΕΒΕ), ενώ την ίδια στιγμή η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, η λεηλασία των αποθεματικών, η συγκρότηση των επαγγελματικών Ταμείων, η καθήλωση των συντάξεων στα όρια της πείνας, οι περικοπές στον τομέα της Υγείας, χαρακτηρίζουν την κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Εμπλοκή φαίνεται να παρουσιάζεται και στο ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης. Οι μέχρι τώρα διαρροές πλευρών του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, έδειχναν ότι σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούσαν τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν αλλάξει ασφαλιστικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες από τις αντίστοιχες συντάξεις εργαζομένων που είχαν ασφαλιστεί σε ένα και μοναδικό ταμείο. Μένει ανοιχτό, αν μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την υπόσχεση ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης. Και το σπουδαιότερο με ποιους όρους θα γίνει αυτό.

Με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιβάλλει επιπλέον ασφαλιστική εισφορά σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι επιβάλλεται «Κράτηση 2% στις πάσης φύσεως αμοιβές των ασφαλισμένων στο Ταμείο, πέραν των προβλεπομένων από τις διατάξεις της περίπτωσης α' περιλαμβανομένων και των εξόδων κίνησης και οδοιπορικών...». Πρόκειται για ένα ακόμα σκληρό χαράτσι σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων, πέραν της μέχρι τώρα εισφοράς τους στο ΤΕΑΔΥ. Και ενώ η κυβέρνηση χαρατσώνει εκατοντάδες χιλιάδες, εμφανίζεται σε αλλά άρθρα του νομοσχεδίου να δίνει κάποια ψίχουλα σε ορισμένες ολιγάριθμες ομάδες ασφαλισμένων. Αυτή η λογική διέπει το σύνολο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αλλα άρθρα του νομοσχεδίου αναφέρονται στη συνταξιοδότηση των διαζευγμένων, την αναγνώριση χρόνου των ομογενών, σε συνταξιοδοτικά θέματα ατόμων με αναπηρίες, στην ασφάλιση των συγγραφέων, των χορευτών και χορευτριών της Λυρικής, στις επικουρικές συντάξεις, στους ασφαλισμένους στα ταμεία Τύπου, ενώ γίνονται και ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΙΚΑ
Αγρια πληρωμή για την εξαγορά της ασφάλισης

Με τους μετριότερους υπολογισμούς θα καταβάλλουν 500 ευρώ το μήνα

Υπαναχώρηση ακόμα και από τη συμφωνία που έγινε μεταξύ της κυβέρνησης και της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) στις 27.6.2004 αποτελούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ (άρθρα 24, 25, 26, 27 και 28). Πέρα από το ότι δεν κινείται στη λογική της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα πλαίσια ενός ενιαίου και δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων: Προβλέπει γιατρούς Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ) και Οικογενειακούς Γιατρούς, που θα είναι ιδιώτες γιατροί, με τους οποίους θα υπογράψει συμβάσεις το ΙΚΑ. Εκτός απ' αυτούς, θα παραμείνουν οι μόνιμοι και γιατροί με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, που δε θα πάρουν θέσεις γιατρών ΠΑΑ.

Το αντιφατικό των διατάξεων είναι ότι οι μόνιμοι, μέχρι, σήμερα, γιατροί του ΙΚΑ μπορεί να χάσουν και αυτή τη μονιμότητα σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιλέξουν θέση ΠΑΑ, καθώς θα μπουν στη διαδικασία δύο κρίσεων ανά πενταετία.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι διατάξεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών θεμάτων των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ μεταβάλλονται σε ένα άγριο χαράτσι για τους ίδιους, καθώς σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα: Θα πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ για την εξαγορά της μέχρι τώρα παροχής υπηρεσιών και 250 ευρώ για την τρέχουσα στο εξής ασφάλιση.

Το άρθρο 24 προβλέπει ότι οι γιατροί που θα υπηρετούν στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ θα είναι ΠΑΑ και ότι με αποφάσεις του διοικητή του ΙΚΑ οι μονάδες ΠΦΥ κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον ασφαλιστικό πληθυσμό, ενώ ορίζεται και ο αναγκαίος αριθμός ιατρών και οδοντιάτρων κάθε κατηγορίας.

Το άρθρο 25 αναφέρεται στους γιατρούς και τους οδοντιάτρους ΠΑΑ και μεταξύ των άλλων προβλέπει τις κρίσεις ανά πενταετία -δύο στον αριθμό- όπως και στο ΕΣΥ. Επίσης προβλέπει ότι οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές τους θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

Οι κρίσεις των γιατρών θα γίνονται από πενταμελή Συμβούλια Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΚΕΙΟΠΙΚΑ) με τα τρία μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση.

Το άρθρο 26 αναφέρεται στο λεγόμενο προσωπικό γιατρό (ΠΓ) -που αντικατέστησε τον οικογενειακό γιατρό- και θα είναι ιδιώτης γιατρός με τον οποίο θα υπογράφει σύμβαση το ΙΚΑ, το περιεχόμενο της οποίας θα καθορίζεται με απόφαση του διοικητή του Ιδρύματος.

Το άρθρο 27 αναφέρεται στα ασφαλιστικά θέματα γιατρών και, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

  • Οι ιατροί και οδοντίατροι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν προσληφθεί μέχρι την 31.12.1992, μπορούν να υπαχθούν για τον κλάδο σύνταξης και στο κοινό ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ, παραλλήλως στο ΤΣΑΥ, καταβάλλοντος οι ίδιοι το σύνολο των εισφορών κλάδου σύνταξης.
  • Η προϋπηρεσία των γιατρών της παραπάνω παραγράφου και μέχρι δέκα χρόνια κατ' ανώτερο όριο αναγνωρίζεται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης ως συντάξιμη με καταβολή από τους ίδιους του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου κλάδου κύριας σύνταξης.

Στο άρθρο 28 περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις.

Μεγαλύτερες εισφορές και για τους αγρότες

Νέες αλλαγές εισπρακτικού περιεχομένου στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, που θα φορτωθούν στην καμπούρα των μικρομεσαίων αγροτών, περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο. Στο άρθρο 5 με τίτλο «Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ» προβλέπεται ότι στο εξής οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών θα γίνονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όχι με βάση τον υπολογισμό των αυξήσεων των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων επί της κατηγορίας βάσης όπως ισχύει τώρα. Επίσης, αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού τόσο για την πρόσθετη σύνταξη όσο και για την κύρια σύνταξη. Συμπεραίνεται, λοιπόν, πως οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πληρώνουν στο εξής μεγαλύτερες εισφορές για να λαμβάνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις. Επιπλέον προβλέπεται η υποχρεωτική καταβολή εισφορών υπέρ ΟΓΑ και από τους δύο συζύγους, για επίσης εμφανείς εισπρακτικούς λόγους. Στο ίδιο άρθρο τίθενται και μια σειρά διατάξεις για μεταφορά ασφαλισμένων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον ΟΓΑ, με βασικούς ωφελημένους κάποιους εργοδότες, ενώ βασικό αντικείμενο με την ίδια στόχευση αποτελούν και οι ξένοι εργάτες, καθώς και οι αλιεργάτες σε αλιευτικά σκάφη και υδατοκαλλιέργειες, που επίσης περνούν στον ΟΓΑ. Οσο για τους ξένους εργάτες προβλέπεται πως αυτοί θα μπαίνουν υποχρεωτικά στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, ενώ όσοι θέλουν να κάνουν αυτασφάλιση ή να αναγνωρίσουν χρόνια, θα πληρώνουν υποχρεωτικά τις εισφορές της έβδομης και πιο ακριβής κατηγορίας.

Εμπαίζει χιλιάδες ΕΒΕ

Να εξαπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους, επιδιώκει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας στα 37 χρόνια, αλλά και με τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου της.

Η διάταξη είναι απαγορευτική για την πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ που βιώνουν ένα καθεστώς δίωξης, ενώ καταργεί και την ισχύουσα ρύθμιση για συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια δουλιάς σε ηλικία 60 ετών, που επίσης είναι άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση δε μένει μόνο σ' αυτό, αλλά χειροτερεύει τη διάταξη μη αναγνωρίζοντας τη διαδοχική ασφάλιση για τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους.

Ενα ακόμη σημείο εμπαιγμού είναι η πρόβλεψη για συμφωνία με τον ΟΑΕΕ ώστε να εξοφληθεί το κρατικό χρέος περίπου 267 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό που θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, καθώς έχει ήδη έχει μειωθεί με αλχημείες από την πλευρά της κυβέρνησης και που αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα καταδικάσει το Ταμείο σε οικονομική ανέχεια για πολλά χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ