ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Θέμα ... τριών βδομάδων η Κινσάσα για τον Καμπίλα!

Ο ηγέτης των ανταρτών απέρριψε το ενδεχόμενο εκεχειρίας και ξεκαθάρισε ότι δε θα σταματήσει παρά μόνο μέχρι την τελική πτώση του καθεστώτος Μομπούτου

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Με ύφος ηγέτη χώρας και όχι ανταρτικής οργάνωσης αναχώρησε χτες ο Λόρεντ Καμπίλα στη Νότια Αφρική, προκειμένου να συζητήσει με τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα "το μέλλον της χώρας του". Υποστηρίζοντας ότι η κυρίευση της ζαϊρινής πρωτεύουσας Κινσάσα είναι θέμα "τριών βδομάδων", ο ηγέτης των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας" του Ζαϊρ απέρριψε ευθέως την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για εκεχειρία, θεωρώντας ότι ο ζαϊρινός λαός όχι μόνο δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά του έχει, λίγο - πολύ, αναθέσει τη ρίψη της χαριστικής βολής στο διεφθαρμένο καθεστώς του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο.

Την ίδια στιγμή, ο καινούριος "εγκάθετος" του καθεστώτος Μομπούτου, ο στρατηγός Λικούλια Μπολόνγκο επιχειρεί να φορτώσει ό,τι μπορεί στις πλάτες του πρώην πρωθυπουργού Κένγκο Ουά Ντόντο, κατηγορώντας τον για ατασθαλίες και κλοπές "εκατομμυρίων δολαρίων", με την απειλή ότι θα κινήσει τις διαδικασίες έρευνας και σε περίπτωση ενοχής του τελευταίου τη σύλληψή του! Ολα αυτά ενώ η Κινσάσα ζει υπό το βάρος της ανάμεικτης προσδοκίας αλλαγών και του τέλους της χαοτικής εποχής του Μομπούτου Σεσεσέκο...

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πόλεμος στο Ζαϊρ θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσης απέστειλε ο ηγέτης των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα λίγο πριν αναχωρήσει για την Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Ισχυρίστηκε ότι η κατάληψη της πρωτεύουσας Κινσάσα είναι απλώς θέμα χρόνου, αφού απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους επόμενους στόχους της οργάνωσής του, είπε: "Ο καθένας το γνωρίζει. Η κυρίευση της Κινσάσα. Θα είμαι εκεί σε περίοδο τριών βδομάδων και μιλάω πολύ σοβαρά!".

Ο Καμπίλα δεν είπε μόνον αυτά λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Λουμπούμπασι. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ο λαός τον έχει αναγορεύσει σε απελευθερωτή του. Είπε χαρακτηριστικά: "Ο λαός είναι κατά της εκεχειρίας. Πώς μπορώ να κηρύξω εκεχειρία, όταν ο λαός είναι αντίθετος; Ο λαός δε θέλει εκεχειρία, αλλά να μπει τέλος στο διεφθαρμένο καθεστώς!" Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον δικτάτορα Μομπούτου, απάντησε με τη μάλλον περιφρονητική φράση: "Ποιος είναι αυτός; Δεν έχει σημασία μια τέτοια συνάντηση"... Κατέληξε σημειώνοντας ότι σκοπός της επίσκεψής του στη Νότια Αφρική είναι η προσωπική συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα σχετικά με "το μέλλον του Ζαϊρ".

ΓΓ του ΟΗΕ: Διάλογος με όλους για ελεύθερες εκλογές!

Σοβαρές αντιδράσεις επιφύλαξε στις παραπάνω, αλλά και παρελθούσες παρόμοιου τύπου δηλώσεις του Λόρεντ Καμπίλα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Καλώντας όλες τις χώρες να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συνάντηση μεταξύ Μομπούτου και Καμπίλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι για να αποφευχθούν τα σφάλματα του παρελθόντος στη δραματική ιστορία που έζησε το Ζαϊρ αυτόν τον αιώνα, θα πρέπει τώρα να γίνουν τα σωστά βήματα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Κόφι Ανάν, ζητώντας τη συνεργασία όλων των ζαϊρινών πολιτικών δυνάμεων για την προετοιμασία "πολιτικών αλλαγών μείζονος σημασίας" και τη διεξαγωγή "ελεύθερων εκλογών", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βόννη: "Εάν δεν καταφέρουμε να επιφέρουμε την αλλαγή στο Ζαϊρ με τον τρόπο που οφείλουμε, δηλαδή με τις συνδυασμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές του Ζαϊρ, ίσως χάσουμε τον έλεγχο. Το Ζαϊρ διήλθε μία χαοτική ιστορική περίοδο. Δε θέλουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο".

Ο ίδιος, απαντώντας στις χτεσινές δηλώσεις Καμπνλα, κατέληξε: "Ισως φαίνεται πολύ εύκολο σε ορισμένους να μπορούν να παρελάσουν στην Κινσάσα και να αναλάβουν την εξουσία. Αλλά από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο, θα αναπηδήσουν και άλλοι "Λόρεντ Καμπίλα"! Ηδη, σήμερα, στην Κινσάσα έχουμε δύο αντίθετες πλευρές (δηλαδή Μομπούτου - Καμπίλα). Πόσες ομάδες, πόσα κόμματα υπάρχουν δε γνωρίζουμε. Γι' αυτό και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καλέσει όλα τα (ζαϊρινά) κόμματα στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να εξευρεθεί κοινή μεταβατική λύση και να διοργανωθούν ελεύθερες εκλογές, όπου θα μπορούν να πάρουν μέρος ως υποψήφιοι ηγέτες του Ζαϊρ όσοι το επιθυμούν!".

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη των ανταρτών του Ζαϊρ, σύμφωνα με τις οποίες στις ενδεχόμενες γενικές εκλογές θα αποκλειστούν όσα κόμματα και υποψήφιοι δεν εντάχθηκαν και δε συστρατεύτηκαν με τις δυνάμεις της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων"...

Οι στρατηγοί βρήκαν αποδιοπομπαίο τράγο

Ο διορισμένος από τον δικτάτορα Μομπούτο Σεσεσέκο πρωθυπουργός - στρατηγός Λικούλιο Μπολόνγκο επιχείρησε χτες να φορτώσει όλα τα δεινά της χώρας και να εκτονώσει την οργή των πολιτών για τα χάλια του Ζαϊρ στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού (και αυτού διορισμένου από τον Μομπούτου) Κένγκο Ουά Ντόντο. Γι' αυτό και θυμήθηκε χτες ξαφνικά τα αδειανά και κατακλεμμένα από τους πάντες κρατικά ταμεία! Εξιλαστήριο θύμα ή καλύτερα αποδιοπομπαίο τράγο βρήκε εξίσου εύκολα και μάλιστα εν τη απουσία του: τον Κένγκο Ουά Ντόντο, ο οποίος έφθασε στις αρχές της βδομάδας στην Ελβετία και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Ετσι, ο στρατηγός Μπολόνγκο κατηγόρησε τον Κένγκο Ουά Ντόντο και τους συνεργάτες του ότι έκλεψαν "αρκετά εκατομμύρια δολάρια" από τα κρατικά ταμεία. Ο εκπρόσωπός του και υπουργός "Πληροφοριών", Κιν - Κίεγ Μουλούμπα, ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τον εντοπισμό του Κένγκο και στην περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή διασπάθισης δημόσιου χρήματος "θα του απαγγελθούν οι κατηγορίες προδοσίας"...

Στο "παιχνίδι" του στρατηγού Λικούλιο Μπολόνγκο φάνηκε να παίρνει μέρος και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, το οποίο, πιθανότατα μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανακοίνωσε ότι "πριν λίγες μέρες ήταν στην Ελβετία, αλλά είναι αμφίβολο εάν παραμένει ακόμη".

Από κει και πέρα άρχισε ένα "θρίλερ" δημοσιογραφικών πληροφοριών, που ήθελαν τον Κένγκο Ουά Ντόντο να έχει ξεκινήσει τη φυγή του από το γειτονικό με το Ζαϊρ Κονγκό, να έχει μεταβεί στην Ελβετία, με πιθανό μετέπειτα προορισμό το Βέλγιο ή τις ΗΠΑ.

ΙΡΑΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανταλλαγή απειλών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε χτες ότι η Γερμανία θα πληρώσει "ακριβά" για την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, με την οποία κατηγορούνται Ιρανοί ηγέτες ότι διέταξαν πολιτικές δολοφονίες.

"Οι Γερμανοί έχουν χάσει κάτι σημαντικό: Την πίστη των Ιρανών", μετέδωσε η τηλεόραση της Τεχεράνης, επικαλούμενη δηλώσεις του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Ωστόσο, δεν ανέφερε ακριβώς πώς θα "τιμωρηθεί" η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ελλάδα, έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Ιράν, μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου. Το ίδιο παράδειγμα έχουν ακολουθήσει η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Από την πλευρά του, το Ιράν έχει ανακοινώσει πως θα απαντήσει σε αυτές τις ενέργειες και απείλησε πως θα ακυρώσει κάποιες εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, παρά τη διένεξη αυτή, τόσο το Ιράν, όσο και η ΕΕ προσπαθούν να ελέγξουν την όλη κατάσταση, ώστε να μη ζημιωθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις μπροστά στη γερμανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, όπου περίπου 6.000 ανάπηροι πολέμου συγκεντρώθηκαν έξω από αυτήν.

Από τη Γερμανία, η Γενική Εισαγγελία της χώρας διέψευσε ότι διέταξε την έναρξη ανακρίσεων κατά του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί για την υπόθεση της δολοφονίας τεσσάρων Ιρανών Κούρδων στο Βερολίνο το 1992, αλλά κατέστησε σαφές ότι συνεχίζει να εξετάζει το φάκελο.

Η πληροφορία για την έναρξη ανακρίσεων κατά του Βελαγιατί δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ". Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Γενικός Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας θα ζητούσε την έναρξη ανάκρισης κατά του Βελαγιατί πιθανόν από την ερχόμενη βδομάδα, μετά τη συγκεκριμένη έκδοση απόφασης δικαστηρίου του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αν η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ιρανού Προέδρου Αλί Ακπμάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και του πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεϊ έχει αποκλειστεί για λόγους ασυλίας και από το διεθνές δίκαιο, δεν ισχύει το ίδιο για τον Βελαγιατί. Η "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" ισχυρίζεται ότι ο ρόλος του Βελαγιατί στην επίθεση του 1992 έχει επιβεβαιωθεί, αφού ανήκε στην "επιτροπή ειδικών επιχειρήσεων" της ιρανικής ηγεσίας, η οποία, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, έδωσε την εντολή για τις δολοφονίες.

Επίσκεψη Γιέλτσιν στη Γερμανία

Μεθοδεύσεις για την παράδοση των πολιτιστικών αξιών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Μπορίς Γιέλτσιν κάνει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία από χτες 16 Απρίλη έως τις 18 του μήνα. Ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ξεκινάει τον αγώνα για την επανεκλογή του. Πρέπει να κερδίσει πόντους στους ψηφοφόρους. Ενας απ' αυτούς είναι το πρόβλημα των "κατασχεμένων στην περίοδο του πολέμου πολιτιστικών αξιών". Οι "κατασχεμένες πολιτιστικές αξίες" είναι έργα τέχνης, τα οποία αποτελούν μέρος των επανορθώσεων για τα καταστραμμένα από τους φασίστες μέγαρα στο Λένινγκραντ, αρχιτεκτονικά μνημεία σε άλλες πόλεις της Σοβιετικής Ενωσης, για τα καταστραμμένα ή κλεμμένα από τους Γερμανούς κατακτητές εκατομμύρια βιβλία, πίνακες και γλυπτά, τα οποία μεταφέρθηκαν μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην ΕΣΣΔ.

Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία απαιτεί να της επιστραφούν αυτά τα έργα τέχνης, μεταξύ τους και ο "θησαυρός της Τροίας". Η διευθύντρια του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών "Α. Σ. Πούσκιν" της Μόσχας, στο φράχτη του οποίου έχει γραφεί ακόμα το 1955 η επιγραφή "Δόξα στον Κόκκινο Στρατό που έσωσε τους πολύτιμους παγκόσμιους θησαυρούς!", Ιρίνα Αντόνοβα, σε συνέντευξή της, στη "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", αναφέρει ότι πριν ακόμα από το 1960 η ΕΣΣΔ παρέδωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία πάνω από 1.500.000 έργα τέχνης, μαζί και την πινακοθήκη της Δρέσδης. "Η Ρωσία δε χρωστάει τίποτα σε κανέναν. Πρέπει να ισχύει η αρχή των επανορθώσεων για τη ζημιά που προκάλεσε ο εισβολέας όχι μόνο στην υλική περιουσία, αλλά και για την απώλεια των πνευματικών, πολιτιστικών αξιών", τόνισε η Αντόνοβα. Σημειώνουμε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το κλεμμένο από τους χιτλερικούς θαύμα της τέχνης, το "Κεχριμπαρένιο δωμάτιο".

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) υιοθέτησαν νόμο που απαγορεύει την προσφορά στους ξένους "φίλους" δώρων με τη μορφή έργων τέχνης. Ο Γιέλτσιν είχε θέση "βέτο" στο νόμο αυτό. Ωστόσο, η Κρατική Δούμα στις 4 Απρίλη σχεδόν ομόφωνα παρέκαμψε το "βέτο" του Γιέλτσιν. Το ίδιο αναμενόταν να πράξει και η Ανω Βουλή. Από την άλλη μεριά, η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", επικαλούμενη εμπιστευτικές πληροφορίες, έγραφε στις 15 Απρίλη ότι ενόψει της συνάντησης του "φίλου Μπορίς" με τον "φίλο Χέλμουτ" η προεδρική διοίκηση ετοίμασε δυο σχέδια απόρρητων διαταγμάτων του Προέδρου Γιέλτσιν. Σύμφωνα με το πρώτο, η Ρωσία υποχρεούται να επιστρέψει στη Γερμανία τα "κατασχεμένα" έργα τέχνης. Το δεύτερο διάταγμα προβλέπει να παραδοθούν στη γερμανική πλευρά τα μικροφίλμς των Αρχείων του Σοσιαλιστικού Ενιαίου Κόμματος Γερμανίας από το 1972 έως το 1986, που φυλάγονταν στην ΕΣΣΔ με βάση τη συμφωνία ΚΚΣΕ - ΣΕΚΓ. Είναι ολοφάνερο ότι τα αρχειακά υλικά του κυβερνώντος τότε κόμματος της ΓΛΔ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση των διώξεων σε μια σειρά μέλη του κόμματος αυτού, που χωρίς τη θέλησή τους έγιναν πολίτες άλλου κράτους.

Παιδιά πρόσφυγες περιμένουν στοιβαγμένα σε φορτηγά στα σύνορα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ