ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες και διαμαρτυρίες πριν την εκλογική αναμέτρηση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Λίγες μόλις μέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και ενώ το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων φαίνεται ότι είναι αυτό που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, απεργίες και διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε όλη τη γαλλική επικράτεια.

Σχετικό πανδαιμόνιο επικράτησε, χτες, στα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκολ και το Ορλι, καθώς άρχισε η τετραήμερη απεργία των πιλότων της γαλλικής αεροπορικής εταιρίας "Αιρ Φρανς". Αν και η διεύθυνση της εταιρίας προσπάθησε, με ανακοίνωσή της, να καθησυχάσει τους ταξιδιώτες ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν τάχιστα, δεν κατάφερε να πείσει την ομοσπονδία των συνδικάτων των πιλότων να διακόψει την απεργία. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τα σχέδια αλλαγής του μισθολογικού συστήματος, σε περίπτωση που γίνουν νέες προσλήψεις, αίτημα που έχει, επανειλημμένως, υποβάλει η ομοσπονδία των εργαζομένων. Αν και χτες το απόγευμα ένα από τα 6 συνδικάτα που συμμετέχουν στην ομοσπονδία, το οποίο εκπροσωπεί το 18% των εργαζομένων, αποχώρησε από την απεργία υπογράφοντας συμφωνία με τη διεύθυνση για την πρόσληψη, υπό όρους που δεν έγιναν γνωστοί, 450 νέων πιλότων, τα υπόλοιπα 5 συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους και τις υπόλοιπες προγραμματισμένες 3 μέρες.

Δεύτερη μέρα διαμαρτυρίας η χτεσινή και για τους κτηνοτρόφους και συγκεκριμένα για τους γαλακτοπαραγωγούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πτώση κατά 20% της τιμής του γάλακτος. Οι γαλακτοπαραγωγοί έστησαν μπλόκα σε 15 βασικά σημεία διανομής γάλακτος, στη Δυτική, Νοτιοανατολική, Νοτιοδυτική και Ανατολική Γαλλία, με αποτέλεσμα να μη διακινηθεί καθόλου γάλα στη χτεσινή αγορά. Η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί συνάντηση παραγωγών και διακινητών γάλακτος με την παρουσία κυβερνητικών εκπροσώπων, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας, Φιλίπ Βασέρ, ο οποίος καθόρισε για σήμερα τη συνάντηση αυτή.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Το αντι-κουρδικό "σαφάρι" συνεχίζεται...

ΑΓΚΥΡΑ.- Αποφασίζοντας επιτέλους να μιλήσουν, έστω και με λεπτές διπλωματικές διατυπώσεις, για τη συνεχιζόμενη εισβολή του τουρκικού στρατού σε ιρακινό έδαφος, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία ζήτησαν από την κυβέρνηση Ερμπακάν να "σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα", ενώ οι σύμμαχοι της Τουρκίας τής ζήτησαν, πιο διακριτικά ακόμη, να "συντομεύει" την επιχείρηση, η Βαγδάτη απαίτησε - καθόλου διακριτικά αυτή - παρέμβαση του ΟΗΕ και η Δαμασκός μίλησε ξεκάθαρα για "εισβολή". Η απάντηση της Αγκυρας: Χτες έστειλε αθρόες ενισχύσεις στην περιοχή, μαζί με τρόφιμα και πολεμοφόδια. Το "σαφάρι" με έπαθλο κουρδικές ζωές συνεχίζεται...

Ενδείξεις γενίκευσης της σύγκρουσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρόιτερ", δεκάδες στρατιωτικά φορτηγά με στρατιώτες και ενισχύσεις πέρασαν χτες τα σύνορα του Ιράκ. Ομως η κατάσταση στη "ζώνη πυρός" είναι αδύνατο να εξακριβωθεί, καθώς η πρόσβαση σε δημοσιογράφους είναι - από την έναρξη της επιχείρησης, εδώ και μία βδομάδα - απαγορευμένη.

Οπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Ασοσιέιτεντ Πρες" και το πρακτορείο "Ανατολή", επικαλούμενα τουρκικές στρατιωτικές πηγές, πλέον των 1.300 ανταρτών του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Τετάρτη. Κατά τις ίδιες πηγές, περίπου 1.500 Κούρδοι τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός - προχτές βράδυ από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Τουρχάν Ταγιάν - ανέφερε 1.142 νεκρούς αυτονομιστές αντάρτες, ενώ κατά τουρκικές στρατιωτικές πηγές στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 12 Τούρκοι στρατιώτες.

Το "Ρόιτερ" μετέδωσε μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας σε τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με την οποία "η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα (...) θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση PKK, που δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία, καταπιέζει τον λαό της περιοχής και επιδιώκει περιφερειακή κυριαρχία".

Η Αγκυρα ζήτησε από την Τεχεράνη να κλείσει τα σύνορά της στο PKK, χωρίς να λάβει δημόσια απάντηση από την ιρανική κυβέρνηση.

Το κουρδικό πρακτορείο DEM ανέφερε ότι τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα "Κόμπρα" βομβαρδίζουν την περιοχή Μετίνα, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από εκατό εξόδους από βάσεις στο Ντιγιαρμπακίρ και τη Μαλάτια προς την κοιλάδα Ζαπ.

Από το Λονδίνο, εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου δήλωσε στο "Ρόιτερ" πως το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που υποστηρίζει εξ αρχής την επιχείρηση κατά των ανταρτών, κατέλαβε και τα έξι γραφεία του ΡΚΚ στην πόλη Αρμπίλ και εκτέλεσε αιχμαλώτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά σκοτώθηκαν 58 άνθρωποι, οι 28 μετά τη σύλληψή τους.

Οι αντάρτες του ΡΚΚ απάντησαν με σποραδικές επιδρομές και επιθέσεις στην τουρκική ενδοχώρα, επιχειρώντας να αποσπάσουν την προσοχή του στρατού, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, να το έχει επιτύχει.

Ακόμη μια αποτυχία της αντιπολίτευσης

"Αναίμακτα" υπερέβη και τη χτεσινή πρόταση μομφής η κυβέρνηση Ερμπακάν - Τσιλέρ, αφού η ψηφοφορία στη Βουλή απέβη υπέρ της. Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ και τα κόμματα των άλλοτε σοσιαλδημοκρατών είχαν υποβάλει την πρόταση με το - αρκετά προσχηματικό - αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση "απειλεί να μεταλλάξει τον κοσμικό χαρακτήρα του κοσμικού κράτους" προς το ισλαμικότερο, αλλά η επιμονή της Τανσού Τσιλέρ στη στήριξη της κυβέρνησης Ορθού Δρόμου - Ευημερίας και η υποστήριξη του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας απέτρεψαν την πτώση του Ερμπακάν.

Πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται "υπό πίεση", για να μην παρεκτραπεί από τις επιταγές του "τοποτηρητή του κεμαλισμού" στρατού. Το επιτελείο αναμένεται να απομακρύνει από το σώμα, την προσεχή Δευτέρα, πάνω από 100 αξιωματικούς, όπως έγραψε η εφημερίδα "Μιλιέτ", για να εμποδίσει τις προσπάθειες ορισμένων ισλαμικών οργανώσεων να διεισδύσουν στο στρατό.

Ο Ερμπακάν πιθανότατα θα "υποταχθεί" στην απόφαση των στρατηγών και θα επικυρώσει την απομάκρυνση των αξιωματικών σε ένδειξη "καλής θέλησης" προς τους στρατιωτικούς.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλητικά υπέρ του εποικισμού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Μια μέρα μετά τους υπαινιγμούς του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ, ότι η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την εμπλοκή της "ειρηνευτικής διαδικασίας", ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης και έκανε ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις.

Ακόμα περισσότερους οικισμούς και επέκταση των υπαρχόντων υποσχέθηκε απλόχερα κατά τη χτεσινή του περιοδεία στους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μάλιστα, μιλώντας στους κατοίκους του μεγαλύτερου οικισμού, του Μάαλε Επχάιμ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε την άμεση αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας 3 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους αγρότες εποίκους, που ταλαιπωρήθηκαν από τον ξηρό και σκληρό χειμώνα. Επιπλέον, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι στην όποια συμφωνία με τους Παλαιστινίους θα προβλέπεται η κοιλάδα του Ιορδάνη να παραμένει υπό ισραηλινή εποπτεία και θα "αποτελεί την πύλη εισόδου στο Ισραήλ".

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", επικαλούμενη αμερικανική έρευνα, που έγινε με τη βοήθεια των δορυφόρων και επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, που βρέθηκαν στην περιοχή την περασμένη βδομάδα, αποκάλυψε ότι το 26% των σπιτιών των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Οχθης και το 56% των σπιτιών των εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας παραμένουν ακατοίκητα. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι από 41.000 σπίτια που έχουν οικοδομηθεί στους εβραϊκούς οικισμούς κατοικούνται μόνο τα 31.061, γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου περί φυσικής ανάγκης ανάπτυξης των οικισμών.Στο άρθρο της, η "Χααρέτζ" υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν από ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος, όμως, θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός "προσπάθησε να διευκρινίσει" ότι οι δηλώσεις του περί "φυσικής ανάπτυξης των οικισμών" παρεξηγήθηκαν, διότι αφορούσαν την οικιστική ανάπτυξη του ίδιου του Ισραήλ. Τόσο το δημοσίευμα της "Χααρέτζ" όσο και η περιοδεία και οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού προκάλεσαν την αγανάκτηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία διά στόματος του Φαρούκ Καντούμι προειδοποίησε ότι η τακτική αυτή οδηγεί στο "ξέσπασμα πολέμου στη Μέση Ανατολή".

Ο Μουμπάρακ στη Γερμανία

Την αμέριστη υποστήριξή της στην "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά και στις "σημαντικές προσπάθειες του Αιγύπτιου Προέδρου να αποσοβήσει ενδεχόμενη κατάρρευσή της" εξέφρασε, χτες, ο Γερμανός Καγκελάριος. Ο Χέλμουτ Κολ συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, κατά την 24ωρη επίσκεψη του δεύτερου στη Γερμανία, και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει έναν ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει αργά χτες το βράδυ στο Κάιρο, συναντήθηκε και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, από τον οποίο δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης.


Εφτά συν μία μέρες έμειναν από τις εθνικές εκλογές και τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων εξακολουθούν να μαίνονται. Μόλις χτες, σε συνοικίες της πρωτεύουσας Τζακάρτα, οπαδοί των δύο βασικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων συνεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια και οι άνδρες της ινδονησιακής αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν. Οπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 200 υποστηρικτές του Ενωμένου Κόμματος Ανάπτυξης (ΡΡΡ), που έχει ως εκλογική βάση τους μουσουλμάνους της Ινδονησίας, οπλισμένοι με μαχαίρια συνεπλάκησαν με οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος Γκολκάρ, σε προάστια της ανατολικής Τζακάρτα. Οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος απάντησαν λιθοβολώντας τους αντιπάλους τους. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για θύματα, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 20 νεαρών οπαδών και των δύο κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ