ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτονται οι πιέσεις

«Θέματα επιβίωσης ενός λαού δεν μπορούν να λυθούν με διαιτησία ενός ξένου, αλλά ούτε με προληπτική διαιτησία». Αυτό δήλωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί επανάληψη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, αλλά όχι με διαιτησία, χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις του παρελθόντος.

«Δεν δεχόμαστε να υπάρξει ξανά διαιτητικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», είπε. Συμπλήρωσε ακόμη: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε πιεστικά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού γιατί κάθε χρονικό ορόσημο που τίθεται είναι πηγή πίεσης προς τη δική μας πλευρά».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, θέλει «επανάληψη της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, επανάληψη η οποία θα πρέπει να ικανοποιεί κάποιες προϋποθέσεις που από την πείρα του παρελθόντος απεδείχθη ότι ήταν αντιπαραγωγικές και όχι η καλύτερη διαδικασία». Ο κυπριακός ελληνισμός, πρόσθεσε, απορρίπτοντας το «σχέδιο Ανάν» δεν απέρριψε τη λύση αλλά αυτό ειδικά το σχέδιο, το οποίο δεν ικανοποιούσε τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. «Παραμένουμε πιστοί στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτήν θα επιδιώξουμε με όλα τα διπλωματικά μέσα που είναι στη διάθεσή μας», κατέληξε.

Εξάλλου, ο νέος ειδικός εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Λεονίτ Αμπράμοφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι παραδοσιακά η Ρωσία αποδίδει μεγάλη προσοχή στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα επεκταθεί.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρον» το «γεγονός ότι ο κ. Αμπράμοφ σας είπε ότι μιλούμε πια για προσφορά καλών υπηρεσιών εκ μέρους του ΓΓ, πράγμα το οποίο υποδηλεί ότι δεν υπάρχει επιδιαιτητικός ρόλος του ΓΓ». Ο υπουργός δήλωσε πως το συμπέρασμά του από τις συνομιλίες είναι ότι «θα τύχουμε της αρωγής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πορεία μας στο Κυπριακό τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το Συμβούλιο Ασφαλείας και ευρύτερα τα Ηνωμένα Εθνη». Πρόσθεσε ότι οι επαφές με τους επισήμους των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχιστούν και «θα γίνουν πιο εντατικές και στο μέλλον».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, πως ακολουθεί την γκεμπελική μέθοδο προπαγάνδας, και πρόσθεσε ότι καταλήγει να πιστεύει στο τέλος «εκείνα τα ψεύδη τα οποία λέει και διαδίδει και τις πασιφανώς λανθασμένες εκτιμήσεις του όσον αφορά τις πολιτικές πραγματικότητες».

Σχολιάζοντας πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού στην εφημερίδα «Σαμπάχ» της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε πως ο Γκιουλ «προσπαθεί από τη μια να επιρρίψει ευθύνες στη δική μας πλευρά ή να λέει ότι η ευθύνη για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της Χάγης έπρεπε να πέσει στην πλάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου, χωρίς να θυμάται ότι εκεί ήταν ακριβώς η απόδειξη της απόλυτης αδιαλλαξίας της Τουρκίας, και εκ μέρους του Ντενκτάς ο οποίος είχε δηλώσει από πολύ πριν ότι πάει για να απορρίψει το σχέδιο, και η αδιαλλαξία της Τουρκίας όσον αφορά τις διευθετήσεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Χάγη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε: «Οι δικές μας θέσεις ήταν απόλυτα καθαρές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει έγγραφο πριν τη Χάγη, στις 28 Φεβρουαρίου 2003 στον ΓΓ με τις θέσεις μας, είχε πει ότι εκείνες οι θέσεις εξακολουθούν να ισχύουν, παρέμεναν στο τραπέζι, ότι δε θα υπέβαλλε άλλες εισηγήσεις ή θα ήγειρε άλλα θέματα εάν δεν εγείρονταν άλλα θέματα από την πλευρά της Τουρκίας, που όπως είδατε ηγέρθησαν, και ότι θα χρειαζόταν χρόνος για ενημέρωση των πολιτών».

Σημείωσε ακόμη πως «επαίρεται ο κ. Γκιουλ, λέγοντας ότι δεν υποχρεώθηκε η Τουρκία να αποσύρει ούτε ένα στρατιώτη, ούτε να δώσει έστω ένα τετραγωνικό μίλι εδάφους». Επ' αυτού τόνισε: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Γκιουλ ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος, έδαφος κράτους πλήρους μέλους της ΕΕ και ότι τα πληθυσμιακά δεδομένα είναι 82% Ελληνοκυπρίων και 18% Τουρκοκυπρίων». Αυτό «είναι λιγότερο ποσοστό από ό,τι το ποσοστό των Κούρδων στην ίδια την Τουρκία», ανέφερε.

Διδάγματα για το μέλλον

Επισκόπηση των διπλωματικών διαβουλεύσεων του 2004 από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία

Το σκηνικό μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό το 2004 περιγράφει στην εμπεριστατωμένη της ετήσια έκθεση η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, προχωρώντας σε προσεκτικές μεν, ουσιαστικές δε, διαπιστώσεις, οι οποίες βοηθούν να εξαχθούν συμπεράσματα και διδάγματα για το μέλλον.

Στην έκθεση που παρουσίασε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ» επισημαίνεται κατ' αρχήν η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να παραμερίσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος αποτελούσε το ανάχωμα επάνω στο οποίο έσβηνε κάθε προσπάθεια προώθησης της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Η ενίσχυση των δυνάμεων που αντιπολιτεύονταν τον Ντενκτάς στο ψευδοκράτος, ήταν για την Αγκυρα, η οποία αναζητούσε την έξωθεν καλή μαρτυρία, προκειμένου να προωθήσει την ένταξή της στην ΕΕ, βασική πολιτική επιλογή της.

Ουσιαστική πτυχή των εξελίξεων για το Κυπριακό κατά το έτος 2004 ήταν οι συνομιλίες της 13 Γενάρη στη Νέα Υόρκη. Εκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δέσμευσε τη χώρα, άρα και την επόμενη κυβέρνηση, σε μια διαδικασία, η οποία εκτός από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε και την παραπομπή του προβλήματος στην επιδιαιτησία του ΓΓ του ΕΕ.

Στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει η έκθεση, «τα μέρη δεσμεύτηκαν να διαπραγματευτούν με καλή πίστη το «σχέδιο Ανάν» και με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και πριν την 1η Μάη 2004. Για το σκοπό αυτό, τα μέρη θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε αλλαγές και να συμπληρώσουν το σχέδιο σε όλες τις πτυχές μέχρι τις 22 Μάρτη 2004, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ, ούτως ώστε να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο.

»Σε περίπτωση έλλειψης μιας τέτοιας συμφωνίας ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει συνάντηση των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, προκειμένου να προσφέρουν τη συνεργασία σε μια συντονισμένη προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ένα τελικό κείμενο μέχρι τις 29 Μάρτη. Ως τελική επιλογή, στην περίπτωση αδιεξόδου, τα μέρη δέχτηκαν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιήσει τη διακριτική του ευχέρεια να διαμορφώσει το τελικό κείμενο που θα υποβληθεί σε δημοψηφίσματα στη βάση του σχεδίου του».

Με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό ήταν αυστηρά προκαθορισμένα και εν τέλει οδηγούσαν στην επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ. Το δικαίωμα αυτό ο Κ. Ανάν το άσκησε όταν οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν από τις 24 μέχρι τις 29 Μάρτη στη Λουκέρνη της Ελβετίας δεν καρποφόρησαν. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές, ακολούθησε την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία απογοητευμένη από τις προτάσεις επίλυσης που προέβλεπε το «σχέδιο Ανάν», το απέρριψε, αφήνοντας τον ΓΓ του ΟΗΕ να ασκήσει το επιδιαιτητικό του δικαίωμα. «Το τελικό σχέδιο Ανάν, αναφέρει η έκθεση της ελληνικής πρεσβείας, έγινε δεκτό με έκδηλη ικανοποίηση από την τουρκική αντιπροσωπεία, χωρίς καθόλου σχόλια από την κυπριακή και με επιφύλαξη από την ελληνική».

Το «σχέδιο Ανάν», όπως είναι γνωστό, καταψηφίστηκε από τους Ελληνοκύπριους. Η έκθεση αναφέρεται στις δυσχέρειες που αντιμετώπισε η Λευκωσία μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα και επισημαίνει την άθλια έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία καλεί τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ «να τερματίσουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

Εκτοτε, το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοιχτό ζήτημα και επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες των Αγγλοαμερικανών για την αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους. Πτυχές αυτών των προσπαθειών που συνοδεύονται από ασφυκτική πίεση, θα έχει την ευκαιρία σύντομα να διαπιστώσει από πρώτο χέρι η Αθήνα, καθώς στο τέλος της βδομάδες μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης...

902 TV
Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη συνδρομητική τηλεόραση και τον Λάμπη Ταγματάρχη.
  • Στις 20.15 την εκπομπή «Εις υγείαν» με θέμα τις επιπτώσεις του χρόνου στο δέρμα μας. Φιλοξενούμενη της Πόπης Καπετανοπούλου η Καίτη Μουλοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας.
  • Στις 22.10 την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις εξελίξεις στην Παιδεία και ειδικότερα στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ