ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κάτω από τη βάση όλο το σύστημα

Με την καθιέρωση από φέτος της βαθμολογικής βάσης - για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - να εντείνει την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, άρχισαν να ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η καθιέρωση του 10 ως προϋπόθεση για εισαγωγή σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ εμφανίστηκε το προηγούμενο διάστημα, από την ηγεσία του υπουργείου, ως μέσο «ποιοτικής αναβάθμισης» της εκπαίδευσης και έδωσε λαβή στο ΠΑΣΟΚ να σηκώσει ένα ζήτημα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει τη συμφωνία του στις κεντρικές στρατηγικές επιλογές για την Παιδεία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζοντας χτες τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων, εκτίμησε ότι οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση θα είναι λιγότερες φέτος (πέρσι ήταν 17.000, ενώ 38.000 συνολικά έμειναν εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υπάρχει μείωση των ποσοστών γραπτών κάτω από τη βάση στα 14 από τα 22 μαθήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, αυξημένο σε σχέση με πέρσι ήταν το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από 10 στα εξής μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης 56,02%. Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής 52,28%. Ιστορία θεωρητικής 60,27%. Μαθηματικά θετικής 35,85%. Ηλεκτρολογία τεχνολογικής 1 23,26%. Μαθηματικά τεχνολογικής 1 50,37%. Μαθηματικά τεχνολογικής 2 74,51%. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον 53,88%.

Το πόσοι τελικά θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, επειδή δεν κατόρθωσαν να πιάσουν τη βαθμολογική βάση, θα είναι γνωστό όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προφορικών και γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οπως ανακοινώθηκε χτες, ενώ αναμενόταν να προσέλθουν στις εξετάσεις 98.140 υποψήφιοι (από τους οποίους 79.965 μαθητές της τελευταίας τάξης και 18.175 απόφοιτοι προηγούμενων ετών), τελικά εξετάστηκαν 93.190, κάτι που αποδίδεται είτε στην απόρριψη λόγω ελλιπούς φοίτησης για τους τελειόφοιτους είτε στην απόσυρση των αιτήσεων υποψηφίων προηγούμενων ετών.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, από τη Δευτέρα 10 Ιούλη μέχρι την Παρασκευή 21 Ιούλη θα κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους. Στο μεταξύ, στις 7 Ιούλη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα και οι βαθμολογίες των αποφοίτων των ΤΕΕ που διαγωνίστηκαν πανελλαδικά για εισαγωγή στα ΤΕΙ.

Αφορμή για προβληματισμό

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών και η φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από αυτές, φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα του περιεχομένου του σχολείου, που αντί να παρέχει γενική παιδεία, είναι προσανατολισμένο στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Αποκαλύπτει το ζήτημα των εξετάσεων επιλογής και όχι αποτίμησης γνώσεων για τα Πανεπιστήμια, τα οποία με τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούνται στην εμπορευματοποίηση και την όξυνση των ταξικών φραγμών για περισσότερους φοιτητές, ενώ η μισοκατάρτιση επί πληρωμή απομένει ως μοναδική διέξοδος για όσους δεν εισαχθούν.

Παράλληλα, η όλη συζήτηση για την τύχη των τμημάτων σε ιδρύματα της περιφέρειας, που τα προηγούμενα χρόνια δέχονταν εισακτέους με χαμηλές βαθμολογίες, αναδεικνύει και το ζήτημα του περιεχομένου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της ίδρυσης το προηγούμενο διάστημα τμημάτων χωρίς υποδομές ή επιστημονικό περιεχόμενο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τοπικές αρχές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο δεν απαντά σε αυτό που προκύπτει ως βασική ανάγκη στην εποχή μας για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, για να αποκτήσουν τα παιδιά γερές βάσεις γενικής παιδείας, σύστημα δημόσιων επαγγελματικών σχολών, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση που θα γίνεται σε μεγάλα πανεπιστημιακά συγκροτήματα, που θα καλλιεργούν ευρύ φάσμα επιστημών και θα συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υψηλά ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν είναι λύση η βάση του 10

Στο θέμα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και στους λεγόμενους κομμένους αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας της στη Βουλή, και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Πραγματικά, από μια πρώτη και τυπική - όπως είμαστε όλοι διαπαιδαγωγημένοι να κάνουμε - προσέγγιση των πραγμάτων φαίνεται ως λογικό όσοι παίρνουν πάνω από τη βάση να μπαίνουν και όσοι παίρνουν κάτω από τη βάση να μην μπαίνουν. Εμείς όμως θέλουμε να θέσουμε έναν άλλο προβληματισμό γιατί θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό αυτών που θεωρούνται "κομμένοι" και δε συμφωνούμε ότι με ένα νόμο επιλύεται το ζήτημα της ποιότητας των εισαγομένων», εξήγησε εισαγωγικά ως προς το θέμα η Αλ. Παπαρήγα, και ανέλυσε παρακάτω:

«Επί ΠΑΣΟΚ έγινε η μεγάλη διακήρυξη για την "ελεύθερη πρόσβαση" στα πανεπιστήμια. Εμείς τότε ειρωνευτήκαμε αυτή τη θέση, είπαμε ότι δε θα εφαρμοστεί και μάλιστα τότε στη Βουλή φέραμε ορισμένα στοιχεία και επιχειρήματα με τα οποία αποδεικνύαμε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εισαγομένων στην Ανώτατη Παιδεία. Μετά άρχισαν κάτι κόψε-ράψε στο εξεταστικό...

Δεύτερο, δεν είναι μόνο τα ΤΕΙ που αναπτύχθηκαν. Κάθε χρόνο στα Πανεπιστήμια γίνονται και νέα Τμήματα, και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ. Τα κριτήρια ειλικρινά δεν τα ξέρω.

Εχουμε γενική υποβάθμιση της Παιδείας. Οι ευέλικτες ζώνες που εισάγονται τώρα θα οδηγήσουν σε καθετοποίηση αυτής της υποβάθμισης και φτάσαμε στο σημείο πραγματικά να γίνονται εξετάσεις και να μπαίνουν με βαθμό 5 στα ΤΕΙ. Και φτάσαμε και στο σημείο χιλιάδες παιδιά να μπαίνουν σε μια σχολή και να μη θέλουν να τη συνεχίσουν, γιατί δεν τους άρεσε, γιατί η επιλογή ήταν αναγκαστική. Γιατί συμπληρώνεις έναν πίνακα και είναι ΠΡΟΠΟ πού θα μπεις».

Με βάση αυτά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Δημιουργείται ένα μείζον ζήτημα που δε λύνεται με τη βάση ή κάτω από τη βάση. Η ευθύνη είναι συσσωρευμένη και μακρόχρονη. Οι εξετάσεις είναι εξετάσεις επιλογής, δεν είναι εξετάσεις αξιολόγησης γνώσεων και ικανότητας να γίνεις ή να μη γίνεις επιστήμονας».

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε για την πρόταση του ΚΚΕ να υπάρχουν «μεταλυκειακές σπουδές για ορισμένα επαγγέλματα που το αντικείμενό τους δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο». Ξεκαθάρισε όμως: «Οχι αυτά τα αδιαβάθμητα ΙΕΚ, ΤΕΙ, κλπ. Γιατί υπάρχει ένα ζήτημα, μετά το Λύκειο κάποιος κάτι θέλει να κάνει. Δεν είναι υποχρεωτικό όλος ο ελληνικός λαός να περάσει στο Πανεπιστήμιο. Εχει όμως δικαίωμα το κάθε παιδί να πάει στο Πανεπιστήμιο εφόσον το θέλει και να μην καθορίζεται αυτό από την οικονομική θέση της οικογένειάς του και τη δική του».

Και καταλήγοντας γι' αυτό το θέμα η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Ολα αυτά τα πράγματα οδηγούν στο να έχουμε χιλιάδες παιδιά με κάτω από τη βάση. Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά; Να ξαναδώσουν; Ξανά φροντιστήρια. Για μας προέχει να σπουδάσουν, γνωρίζοντας βεβαίως ότι το επίπεδο σπουδών είναι υποβαθμισμένο, ότι θα απογοητευτούν, ότι δε θα βρουν δουλιά, γνωρίζοντας ότι οι θυσίες που κάνουν οι γονείς είναι πολύ πάνω από το αντίκρισμα των γνώσεων και των δικαιωμάτων που θα αποκτήσουν τα παιδιά τους, αλλά η λύση σε αυτό το περίπλοκο πρόβλημα δεν είναι "με 10 και πάνω μπαίνεις, με 10 και κάτω δεν μπαίνεις". Εμείς δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης των εξετάσεων. Αλλά είναι πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα. Για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης και όχι δαρβινικής επιλογής χρειάζονται πολλά άλλα πράγματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν».


32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Σήμερα οι εκδηλώσεις των μαθητών

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα ανοίγει την αυλαία του το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Αλσος Περιστερίου, με κεντρικό θέμα: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα». Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται αύριο.

Σήμερα, στις 10 μ.μ., θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ αύριο, στις 10 μ.μ., θα χαιρετίσει ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από τουλάχιστον 30 μαθητικά συγκροτήματα από 40 σχολεία της Αθήνας και μεγάλη συναυλία από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημα «Τοξικά Απόβλητα».

Στις 8 μ.μ. σήμερα θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο Ανθρωπος αυτός ο γίγας», ενώ στις 9 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση για τη μουσική και τον πολιτισμό, όπου θα συμμετάσχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, και η προβολή της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας».

Ακόμη, λειτουργούν ειδικοί χώροι αφιερωμένοι σε θέματα, όπως, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η πρόταση της ΚΝΕ για το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για τις εξελίξεις στην Παιδεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ και για τον «Οδηγητή». Η είσοδος και για τις δύο μέρες του Φεστιβάλ είναι 5 ευρώ.

Ολοκληρώνεται σήμερα στα ΤΕΙ

Σήμερα ολοκληρώνονται οι διήμερες Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Αθήνας στο Αιγάλεω.

Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Ακόμα, θα προβληθούν οι ταινίες «Δευτέρες με λιακάδα», «Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο και ο πόλεμος», θεατρικό δρώμενο. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με συναυλίες με ροκ συγκροτήματα και ρεμπέτικο ξεφάντωμα με τον Βασίλη Κορακάκη.

Σήμερα σε άλλες πόλεις
  • Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Μαβίλη στα Γιάννενα, διοργανώνεται Μαθητικό Φεστιβάλ με θέμα: «Στον αγώνα της μόρφωσης και της ζωής».
  • Στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, σήμερα, στις 7 το απόγευμα διοργανώνεται Μαθητικό φεστιβάλ.
  • Στο Κορωπί, στην πλατεία Γυμνασίου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», ενώ σήμερα θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ με ομάδες της περιοχής.
  • Στη Δεσκάτη Γρεβενών, στην πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα το 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Γράμμο.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πανεπιστήμιο στην Κνωσό, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Τι φοιτητικό κίνημα θέλουμε. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ