ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Φυλλορροεί κι άλλο προπαγανδιστικό τέχνασμα

Η μεγαλύτερη πολυεθνική στο χώρο επιβεβαιώνει ότι, παρά την κρίση, το τουριστικό κεφάλαιο στη χώρα μας θα κάνει και φέτος χρυσές δουλειές

Τα προπαγανδιστικά παιχνίδια που εξελίσσονται σε βάρος του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας αναδεικνύουν οι εκτιμήσεις του μεγαλύτερου γερμανικού τουριστικού ομίλου «TUI» ότι «η Ελλάδα έχει για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο τις ίδιες σχεδόν κρατήσεις όπως παλιά».

Επιβεβαιώνοντας ότι οι εργατικές κινητοποιήσεις κάθε άλλο παρά πλήττουν τον τουρισμό, η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» πάει ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίζεται ότι ένα «κύμα» Γερμανών στοχεύει να αγοράσει «κοψοχρονιά» εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι τώρα είναι «η καλύτερη εποχή για να αγοράσει κανείς θερινές κατοικίες στην Ελλάδα».

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «γύρω στις 700.000 Γερμανοί θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στις υπερχρεωμένες μεσογειακές χώρες: Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία. Ειδικοί επισημαίνουν ότι στις αγαπημένες περιοχές των Γερμανών, όπως, π.χ., στην Πελοπόννησο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές προσφορές, υπάρχουν όμως χαμηλές τιμές στα οικόπεδα και καλές τιμές στην οικοδόμηση κατοικίας».

Με άλλα λόγια, κάτοικοι με υψηλά εισοδήματα από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες αντιλαμβάνονται την κρίση σαν μια ευκαιρία να αγοράσουν γη και κατοικία στην Ελλάδα σε φτηνές τιμές.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Μάικλ Στράους, καθηγητής Γεωπολιτικής στο «Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών» στο Παρίσι, μέσα από άρθρο του στην «International Herald Tribune» καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει η Ελλάδα «περιορισμένα δικαιώματα σε κάποια από τα εδάφη της, διατηρώντας παράλληλα την κυριαρχία τους», ως μια «άριστη δυνατότητα χρηματοδότησης της μείωσης του δημόσιου χρέους»!

Ο Μ. Στράους εκτιμά πως ορθά η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει την πώληση νησιών - όπως την προέτρεπε πριν από λίγους μήνες Γερμανός βουλευτής.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν πολλά κράτη που δε θα είχαν πρόβλημα να εξασφαλίσουν προσωρινά δικαιώματα σε κομμάτια της ελληνικής επικράτειας ή σε άλλες προβληματικές χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ακόμα και περιορισμένα δικαιώματα μπορεί να είναι ελκυστικά, όπως η δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας συγκεκριμένης πηγής ή η εμπλοκή σε κάποια άλλη επικερδή επιχείρηση».

Με άλλα λόγια, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την άνευ όρων παράδοση των πόρων, των λιμανιών και άλλων στρατηγικών τομέων και περιοχών στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα τού να ξεπληρώσει τους πιστωτές της!

Σημειώνεται, τέλος, ότι λίγες μόλις μέρες πριν από τις Συνόδους Κορυφής των G8 και G20 που ξεκινούν στο τέλος της βδομάδας στον Καναδά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο την πολιτική εξόδου των χωρών τους από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Αγκομαχάει η εργατική λαϊκή οικογένεια

Οι μισοί Ελληνες δίνουν αγώνα για να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες

Χιλιάδες είναι τα λαϊκά νοικοκυριά, που σε συνθήκες κρίσης δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα

Eurokinissi

Χιλιάδες είναι τα λαϊκά νοικοκυριά, που σε συνθήκες κρίσης δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα
Το 43,9% των Ελλήνων δίνει καθημερινό αγώνα για να αντεπεξέλθει στα έξοδα των λογαριασμών του σπιτιού και τις πιστωτικές του υποχρεώσεις. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το Ευρωβαρόμετρο του Μάη σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ευρώπης και αποτελεί τρανή απόδειξη του γεγονότος ότι τις επιπτώσεις της κρίσης πληρώνουν οι λαοί.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι αναδεικνύονται στις πρώτες θέσεις όχι μόνο εκείνων που «τα φέρνουν βόλτα» όλο και δυσκολότερα, αλλά και εκείνων που εκτιμούν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα δυσκολότερη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 85% των Ελλήνων εκτιμά πως η φτώχεια αυξήθηκε στην περιοχή που μένουν τον τελευταίο χρόνο και 94% εκτιμά ότι η φτώχεια αυξήθηκε συνολικά στη χώρα, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 60% και 75%, αντίστοιχα. Μάλιστα, το 50% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η φτώχεια αφορά περίπου το 30% του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ συνολικά 75% εκτιμά ότι η φτώχεια αφορά τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού.

Παράλληλα, 29% των Ελλήνων δηλώνει ότι τον περασμένο χρόνο βρέθηκε τουλάχιστον μια φορά αντιμέτωπο με αδυναμία να αντεπεξέλθει σε βασικές ανάγκες (φαγητό, λογαριασμοί κ.ά.), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 17%.

Την ίδια στιγμή, 58% των Ελλήνων αντιμετώπισε δυσκολία να αντεπεξέλθει σε δανειακές υποχρεώσεις - ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ - ενώ το 54% των Ελλήνων δηλώνει ότι πέρσι αντιμετώπισε μεγαλύτερη δυσκολία να αντεπεξέλθει στις απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας για την οικογένειά του και 72% στις απαραίτητες υπηρεσίες για τη φροντίδα του παιδιού. Τα ποσοστά για την ΕΕ είναι 29% και 28%, αντίστοιχα.

Η εκτίμηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, ως προς την οικονομική κατάσταση την επόμενη χρονιά, καταγράφει την απαισιοδοξία που προκύπτει από το βάρος των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Το 69% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του θα χειροτερεύσει, το 66% εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ένα έκτακτο έξοδο 1.000 ευρώ, το 47% εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να πληρώσει λογαριασμούς, φαγητό και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ το 57% εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να πληρώσει το νοίκι.

Παράλληλα, 35% των Ελλήνων αισθάνεται ανασφάλεια για το κατά πόσον θα κρατήσει τη δουλειά του και 73% θεωρεί απίθανο να βρει δουλειά μέσα σε έξι μήνες αν απολυθεί, ενώ στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 18% και 49%.

Οσο για το συνταξιοδοτικό, το 51% των Ελλήνων απάντησε ότι θεωρεί πως θα έχει λιγότερα συνταξιοδοτικά οφέλη από όσα περίμενε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το Μάρτη ήταν 44% και το 2009 ήταν 30%. Τέλος, το 73% εκτιμά ότι η σύνταξη που τελικά θα λάβει δε θα επαρκεί για μια ζωή με αξιοπρέπεια και το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 54%.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Γενικευμένο πλιάτσικο στον κρατικό κορβανά

Ζητούν και τα ρέστα αξιώνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή «κοινωνική συναίνεση»

Μπόλικο ζεστό κρατικό χρήμα, ειδικούς μηχανισμούς στήριξης και ενίσχυσης, πολλαπλές εναλλακτικές επιλογές για τζάμπα χρηματοδότηση και άλλες προκλητικές ρυθμίσεις έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι τραπεζικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένου και του ντόπιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτή είναι η πολιτική που έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν με νύχια και με δόντια τα αρπακτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, τόσο οι τραπεζίτες όσο και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων του ο επικεφαλής του ομίλου Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος, τσουβαλιάζοντας σκόπιμα την πλουτοκρατία με το λαό, «κάλεσε» στην «απαραίτητη» για τους ίδιους «σύνεση και αυτοσυγκράτηση, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση» !

Ο τραπεζίτης διαμήνυσε και τη στήριξή του στα βάρβαρα μέτρα πολιτικής, ισχυριζόμενος ότι το κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ «αν και βραχυπρόθεσμα επιτείνει την ύφεση, αναμένεται να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά», δηλαδή σε φάση νέας ανθοφορίας για τους ίδιους.

Προκειμένου να στηρίξει την εφαρμοζόμενη πολιτική, ο τραπεζίτης εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ για το 2010 θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη. Για τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης, όπου και η τράπεζά του έχει επιχειρηματική παρουσία και συμφέροντα, σημείωσε ότι «σταδιακά ανακάμπτουν».

Για τη σημερινή δομή του ντόπιου τραπεζικού συστήματος, με ενεργητικό ύψους 300 δισ. ευρώ, είπε ότι με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα αντιστοιχεί σε 2,5 τράπεζες, δυνητικά δηλαδή ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για παραπέρα συγκέντρωση.

Να σημειωθεί ότι οι ντόπιες τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν χρήση του κρατικού πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ, ενώ άμεσα ενεργοποιείται και ο μηχανισμός στήριξης με τουλάχιστον ακόμη 10 δισ. ευρώ από το μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ. Η «ειδική νομοθεσία» που τους χρειάζεται ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με στελέχη της Τράπεζας Ελλάδας.

Ακόμη, στη διάθεσή τους έχουν και τους κρουνούς φτηνής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνολικά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ευρωζώνη φτάνει σήμερα στα 850 δισ. ευρώ, χώρια τις άλλες ενισχύσεις! Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται η εφαρμογή και νέου «εθνικού πακέτου», πέρα από αυτό που άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ