ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Το 2004... μπορεί και να νικήσουμε!

Να σταματήσουν οι αναφορές στη συνεργασία με το ΣΥΝ στις βουλευτικές, ώστε να μην «καεί» το σενάριο της «κεντροαριστεράς» ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το... «αισιόδοξο» μήνυμα ότι «όλα είναι ανοιχτά» (!) και πως το ΠΑΣΟΚ - που μέχρι χτες οι κυβερνώντες το εμφάνιζαν σίγουρο νικητή - μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, συνόδεψε τη χτεσινή του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Ο Κ.Σημίτης, αφού υποστήριξε ότι «το "στείλτε μήνυμα" της ΝΔ απέτυχε», συνεπώς το ΠΑΣΟΚ δε θα «εξαναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές» και άρα «ηττήθηκε η ΝΔ, ως προς την τακτική της», ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ κράτησε τις δυνάμεις του» και πως οι εκλογές έδειξαν ότι «η πολιτική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη» για την κυβέρνηση.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε μνεία της σημασίας που είχε η «επιλογή των προσώπων», προσθέτοντας τη συμφωνία του με την τοποθέτηση του Κ. Σκανδαλίδη ότι «χρειάζονται νέα πρόσωπα» και πως αυτό θα πρέπει να εκφραστεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές.

Σε ό,τι αφορά στην ακροδεξιά, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι «δεν είναι ένα παροδικό επεισόδιο». «Αφορμή - όπως είπε - της εμφάνισης της ακροδεξιάς ήταν η χωρίς κριτήρια οικειοποίηση από τη ΝΔ των πιο ασύμβατων απόψεων, των παλινωδιών σε σχέση με αυτά που υποστήριζε, ιδίως όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Τζαννετάκου. Υπάρχει, όμως - συνέχισε - και μια αιτία» που την προσδιόρισε στην «επί χρόνια έλλειψη καθαρών θέσεων» της ΝΔ και στις προσπάθειες της τελευταίας «να προσεταιριστεί την ακροδεξιά» όσον αφορά «το ύφος της, το λόγο της, τον τρόπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τα επιχειρήματά της». Οι ακροδεξιοί, κατά τον κ. Σημίτη, «όπως ο κ. Καρατζαφέρης, υπήρχαν στις γραμμές της ΝΔ απαράλλακτοι εδώ και χρόνια» και «η ΝΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», κατέληξε...

Οσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι καλό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα θέλαμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, περισσότερους δήμους, περισσότερες νομαρχίες». Αναφερόμενος στις αγροτικές περιοχές, ανέφερε ότι «στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, σε αγροτικές περιοχές και ορισμένους νομούς παρουσιάστηκαν μικρές ή μεγαλύτερες αδυναμίες», που απέδωσε σε «ένα κλίμα υστέρησης στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην περιφερειακή κατανομή των πόρων και η αίσθηση σε ορισμένους ότι δεν ενδιαφερόμαστε». Στο σημείο αυτό πρόταξε την ανάγκη για βαθύτερη ανάλυση του αποτελέσματος, προσθέτοντας μια κορόνα περί του ότι «χρειάζεται, βεβαίως, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές»...

Μιλώντας κατόπιν περισσότερο για την ενδοκυβερνητική και εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για την ύπαρξη «αρκετής εσωστρέφειας», για «προσωπικές στρατηγικές» και «ατομισμό», που συνδυάζεται με «μια έλλειψη παρουσίας του κόμματος και της κυβέρνησης στην περιφέρεια», γεγονός που αποτυπώθηκε στις εκλογές.

Κατόπιν αυτών ο Κ. Σημίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «όλα είναι ανοιχτά, ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές» εφόσον υπάρξει «κλίμα ενότητας». Συνεχίζοντας τις... «οδηγίες προς ναυτιλλομένους», είπε προς τους υπουργούς του να μην «κατατρίβονται σε προβολή διαφωνιών, προβολή εσωκομματικής διαμάχης, προβολή διαφορετικών ή προσωπικών αντιπαραθέσεων», ενώ σε μια προσπάθεια να μην «καεί» το σενάριο της «κεντροαριστεράς» και της πολυσυζητούμενης συμφωνίας με το ΣΥΝ, ζήτησε να «μην προτρέχουμε, είτε με διάφορες προτάσεις, τις οποίες δεν έχουμε συνολικά μελετήσει, είτε με διάφορες σκέψεις, τις οποίες προβάλλουμε, χωρίς να είναι ευρύτερα αποδεκτές στο χώρο μας»... «Ολες αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με ηρεμία, σοβαρότητα και ευθύνη μέσα στα όργανα του κινήματος», πρόσθεσε...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο «στόχαστρο» αγρότες και λαϊκά στρώματα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας
Να «κεφαλαιοποιήσει» τα κέρδη στους αγρότες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα επιχειρήσει την επόμενη προεκλογική χρονιά η ηγεσία της ΝΔ, εντείνοντας για το σκοπό αυτό τη δημαγωγία και τους «υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους».

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη χτεσινή τετράωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ταυτόχρονα όμως τέθηκε το κόμμα «σε διάταξη μάχης για τις βουλευτικές εκλογές», καθώς εκτιμήθηκε ότι «η χώρα μπαίνει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», αλλά και για να εξουδετερωθεί ένα κλίμα εσωστρέφειας λόγω των λανθασμένων επιλογών στην προεκλογική περίοδο.

Ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα ήταν «καθαρή νίκη της ΝΔ», η οποία δικαιώνει τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου» και «του ανοίγματος στην κοινωνία». Επισήμανε την επικράτηση της ΝΔ στις αγροτικές περιοχές και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, για να υπογραμμίσει ότι «σ' αυτή την κατεύθυνση να δουλέψουμε με μεγαλύτερη έμφαση το επόμενο διάστημα». Παραδέχθηκε ότι η δικομματική πόλωση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, γιατί το ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιεί ότι η ΝΔ βρίσκεται «προ των πυλών» και η μάχη θα δοθεί «χωρίς κανόνες και με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τους αντάρτες που στοίχισαν την απώλεια τεσσάρων νομαρχιών (Φλώρινας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Εύβοιας), ο Κ. Καραμανλής προειδοποίησε ότι δε θα ανεχθεί ξανά τέτοια φαινόμενα. «Οφείλουμε να προστατεύσουμε το κόμμα από συμπεριφορές που εν ώρα μάχης το πληγώνουν. Αυτό άλλη φορά δε θα το επιτρέψω», τόνισε.

Η Ρηγίλλης επιχειρεί να περάσει προς τα έξω ότι το κλίμα στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν πολύ καλό και όλοι συμφώνησαν στα βασικά συμπεράσματα, ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν οι τριβές και κόντρες.

Ο Γ. Σουφλιάς υπερασπίστηκε την εκλογική τακτική, λέγοντας ότι δικαιώθηκε από τα αποτελέσματα. Η τακτική αυτή, πρόσθεσε, είχε ως στόχο να αναδείξει τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών, ενώ θα «έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς για τους δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς». Εκτίμησε ότι η ΝΔ στον α' γύρο εξασφάλισε ένα προβάδισμα 5,5%, με το οποίο θα κέρδιζε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ από το β' γύρο προκύπτει ότι «η κοινωνία όχι μόνο είναι ανοιχτή, αλλά φαίνεται αποφασισμένη να δώσει στη ΝΔ την ευκαιρία να κυβερνήσει»!

Επιφυλάξεις για την ορθότητα του συνθήματος «στείλτε μήνυμα» εξέφρασε ο Β. Μεϊμαράκης, αλλά συμφώνησε ότι η στρατηγική ήταν σωστή. Αφησε να εννοηθεί ότι είχε διαφωνήσει με την επιλογή Τζαννετάκου, την οποία χαρακτήρισε «πολύ τολμηρή επιλογή, για την οποία δεν προετοιμάστηκε ιδιαίτερα ο κόσμος μας». Σε ό,τι αφορά τους αντάρτες, αλλά και βουλευτές που τους στήριξαν, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ είπε ότι πρέπει να γίνουν συνθετικές κινήσεις στους νομούς, όπου υπήρξαν εσωτερικά προβλήματα, και με ηρεμία και νηφαλιότητα να αποτιμηθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να ενισχύσει την Ακροδεξιά, η οποία έχει μικρές δυνάμεις και αδύναμο πολιτικό λόγο. Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για νίκη του κόμματος, το οποίο ευχαρίστησε, επειδή όλο είχε συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητά της και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε πληγές από τις εσωτερικές αντιθέσεις στους νομούς, γιατί «μια αγκαλιά θέλουν όλοι, αφού ξέρουν ότι η ΝΔ έρχεται στην κυβέρνηση».

Υπήρξαν και ποια τα μηνύματα των εκλογών

Μετά και το β΄ γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπως ήταν αναμενόμενο και τα δύο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού βγήκαν νικητές και θριαμβολογούντες.

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; θα μπορούσε ν' αναρωτηθεί ο καθένας.

Κι όμως, αγαπητοί μου, είναι δυνατόν. Σήμερα που εύκολα το άσπρο γίνεται μαύρο, σήμερα που ζούμε στην εποχή της στρογγυλοποίησης και της ισοπέδωσης των πάντων, και αυτό ακόμη είναι δυνατόν.

Τουλάχιστον είναι δυνατόν να παρουσιαστεί και να σερβιριστεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δημιουργών του σκηνικού, που ευελπιστούν στο να περάσει ως συνείδηση στην κοινωνία. Να περάσει και να εδραιωθεί στην κοινωνία η αντίληψη, ότι μόνον τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ρόλο, ο δικομματισμός με τις εναλλαγές του καλά κρατεί και είναι το μόνο σύστημα από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι βρίσκει και το κατάλληλο, πρόσφορο έδαφος, αφού και αυτή τη φορά τα αποτελέσματα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δείχνουν μια επανάληψη του εγκλωβισμού των πολιτών στη λογική του δικομματισμού.

Ενώ τα αποτελέσματα του β΄ γύρου αποδεικνύουν ότι οι εκλογές του 2002 είχαν, και καλώς, πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, έναντι των εκλογών του 1998, η αντίδραση των ψηφοφόρων εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, σε μεγάλο ποσοστό, μεταφέρθηκε προς το άλλο κόμμα του δικομματισμού, τη ΝΔ.

Εκαναν, δηλαδή, τη χάρη, για να μην πούμε ότι πέσανε στη στημένη παγίδα του προκατασκευασμένου σκηνικού του συστήματος.

Απόδειξη είναι τ' αποτελέσματα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Στους Δήμους Αθήνας-Πειραιά και στην πλειοψηφία των υπόλοιπων δήμων καταψηφίζεται η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη νομαρχία, με εντελώς διαφορετικά κριτήρια, οι ίδιοι άνθρωποι υπερψηφίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Ενέδωσαν στην τεχνητή πόλωση των δύο μονομάχων, στα αποπροσανατολιστικά μηνύματα που δημιούργησαν χρησιμοποιώντας θεσμούς, θρησκείες, πρόσωπα, την ιδιαιτερότητα του γυναικείου φύλου, καθώς και τα επικίνδυνα κατασκευασμένα δεξιά πυροτεχνήματα.

Το μεγάλο πρόβλημα το οποίο βγαίνει ως συμπέρασμα από αυτές τις εκλογές είναι ότι η πολιτική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική εκδηλώθηκε ως ψήφος εκδίκησης, χάνοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά ώστε να οδηγηθεί σωστά και να έχει θετικά αποτελέσματα.

Οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με κινήσεις εκδίκησης.

Μπορεί ν' αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από σοβαρές και πολιτικοποιημένες τοποθετήσεις, πλάι με εκείνους που είναι πραγματικά αντίθετοι σ' αυτές τις πολιτικές.

Με εκείνους που παλεύουν καθημερινά για την ανατροπή, μέσα από τα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, την ίδια τη ζωή, μαζί με τους εργαζόμενους και τους πολίτες, και όχι με εκείνους που τους θυμούνται κάθε φορά προεκλογικά και ομολογούν ότι έχουν δίκιο.

Είναι σίγουρο ότι την επομένη των εκλογών πάλι θα τους ξεχάσουν και θα βρουν κάποιες δικαιολογίες για να τους εγκαταλείψουν, είτε γιατί, όπως λένε, δεν έχουν το μαγικό ραβδί και πρέπει να περιμένουν μερικές δεκαετίες ακόμη, είτε γιατί δήθεν επιβάλλεται, από την παγκοσμιοποίηση ή την ΕΕ.

Τέτοιες δυνάμεις, που μπορούμε να είμαστε πλάι τους, υπάρχουν στην κοινωνία μας, όπως υπήρξαν και στις εκλογικές διαδικασίες της ΤΑ.

Είναι οι δυνάμεις της συμπαράταξης των προοδευτικών και αγωνιστικών δυνάμεων της Αριστεράς που διεκδίκησαν μέσα από κοινούς συνδυασμούς την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να τους εκπροσωπήσουν μπαίνοντας μπροστά στους αγώνες και στις διεκδικήσεις τους.

Οι δυνάμεις αυτές, που αποτελούνται από τις δυνάμεις του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΕΔΗΚ, του οικολογικού κινήματος και πάρα πολλών ανένταχτων αγωνιστών, είναι αυτές που παρότι δεν έχουν αναλάβει πολλές θέσεις διοίκησης, είναι νικητές των εκλογών αυτών, ερμηνεύοντας τ' αποτελέσματα του α΄ γύρου που είναι και τ' αντιπροσωπευτικά, αφού κατάφεραν:

  • Να εγκρίνουν οι πολίτες την κοινή τους δράση και τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας
  • Ν' αποτελέσουν με την κοινή τους δράση την εναλλακτική πρόταση διεξόδου των πολιτών
  • Ν' αυξήσουν τα ποσοστά τους σε όλη την επικράτεια όπου εκδηλώθηκε αυτή η συμπαράταξη
  • Να προβληματίσουν ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών ώστε στο μέλλον να συσπειρωθεί και ν' αγωνιστεί από κοινού

Μοναδικό ελπιδοφόρο μήνυμα αυτών των εκλογών, η ενίσχυση της κοινής δράσης των ριζοσπαστικών προοδευτικών δυνάμεων, που επιβάλλεται:

  • Να συνεχίσουν την κοινή τους δράση
  • Ν' αγωνιστούν για τη διεύρυνση της συμπαράταξης, δραστηριοποιώντας όλες τις αγωνιστικές και αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις της κοινωνίας
  • Να διατηρήσουν αναλλοίωτες τις βασικές θέσεις και αρχές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, μέσα από την πολυφωνία και τη διαφορετικότητα του κάθε χώρου
  • Ν' αναπτύξουν την ισότιμη εκπροσώπηση και την πολύπλευρη δράση για την καταξίωση και την επέκταση της πρότασης στην κοινωνία.

Του
Δημήτρη ΣΟΥΚΗ*
* Ο Δημήτρης Σούκης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00... ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ. Η Πόπη Καπετανοπούλου φιλοξενεί σε μια συζήτηση για την παχυσαρκία, τον Χάρη Γεωργακάκη - διαιτολόγο, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων.
  • Στις 19.30 AUTO SPRINT LIVE. Από αυτή την Πέμπτη, ο χρόνος της εκπομπής μεγαλώνει. Ο κόσμος του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας, θα έχουν τη χαρά να προβάλλονται μέσα από την οθόνη του «902», για 2 ώρες. Σε αυτή την εκπομπή ο Στράτος Φωτεινέλης φιλοξενεί το δημοσιογράφο Βασίλη Σαριμπαλίδη, τον οδηγό αγώνων Γιώργο Χατζηρήγα και τους οδηγούς αγώνων ΝΤΡΑΞΤΕΡ & ΝΤΡΙΦΤ ΤΣΑΛΕΝΤΖ, Ζαφύρη και Δέγλερη.
  • Στις 22.00 ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ. Ο Γιάννης Ευσταθίου συνομιλεί για τα αποτελέσματα των εκλογών, με τους: Αργύρη Ντινόπουλο, δημοσιογράφο - δήμαρχο Βριλησσίων, Γιάννη Διακογιάννη, δημοσιογράφο της εφημ. «ΝΕΑ» και Παύλο Αλέπη, δημοσιογράφο της εφημ. «Ριζοσπάστης».
Δεν εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών

Καταψήφισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις

Μακριά από τη σωστή νέα συνταγματική πρόβλεψη για συμμόρφωση της διοίκησης στις αποφάσεις των δικαστηρίων κινείται ο σχετικός εκτελεστικός νόμος που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος το ΚΚΕ είχε ταχθεί υπέρ της σχετικής διάταξης αλλά με τον σχετικό εκτελεστικό νόμο δε λύνεται οριστικά το πρόβλημα και δεν εξασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των πολιτών.

Εξηγώντας την αντίθεσή του στις διατάξεις του νόμου, είπε ότι με βάση αυτές μπορεί η διοίκηση να καθυστερεί στην εκτέλεση της απόφασης επ' αόριστον, να αποφεύγει τις συνέπειες της μη εκτέλεσης και τελικά να μη συμμορφώνεται. Σοβαρό αρνητικό στοιχείο είναι και το ότι το αρμόδιο τριμελές δικαστικό όργανο δε θα κληρώνεται αλλά θα διορίζεται από την κυβέρνηση άρα θα είναι ευάλωτο στις όποιες κυβερνητικές πιέσεις.

Ο Αντ. Σκυλλάκος στη διάρκεια της συζήτησης έφερε ως παράδειγμα υπακοής στις κυβερνητικές επιταγές, τη στάση του διορισμένου προέδρου του Αρείου Πάγου στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τόνισε ότι ο Σ. Ματθίας «έκανε δικαστικό πραξικόπημα για να μην μπορούν χιλιάδες θύματα του ναζισμού να διεκδικούν αποζημιώσεις από τα ελληνικά δικαστήρια». Για να αποφευχθούν στο μέτρο του δυνατού παρόμοιες περιπτώσεις, ο Αντ. Σκυλλάκος πρότεινε ο ορισμός του τριμελούς οργάνου να γίνεται με κλήρωση και όχι διορισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ