ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, της Οργάνωσης του «πολεμάμε και τραγουδάμε»

Ανακοίνωση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΕΠΟΝ: Εργο του Γιάννη Στεφανίδη
ΕΠΟΝ: Εργο του Γιάννη Στεφανίδη
Πριν από 80 χρόνια, στις 23 Φλεβάρη 1943, ιδρύθηκε η οργάνωση - σύμβολο της νεολαίας και των αγώνων της, η θρυλική Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η ΕΠΟΝ υπήρξε γνήσιο τέκνο της μεγάλης δεκαετίας του 1940, της ΕΑΜικής Αντίστασης και της εξόδου στο προσκήνιο της ιστορίας των εργατικών - λαϊκών μαζών με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Μετά την επιβολή της τριπλής φασιστικής κατοχής (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία), η κυρίαρχη μερίδα της αστικής τάξης, οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, ο ενταγμένος στο αστικό πολιτικό σύστημα βασιλιάς και τα ευρισκόμενα τότε στην Ελλάδα βρετανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη χώρα. Ενα μέρος των αστικών πολιτικών δυνάμεων παρέμεινε και συνεργάστηκε ανοιχτά με τις δυνάμεις Κατοχής. Ενα άλλο μέρος - μικρότερο από τα προηγούμενα - περίμενε το πού θα γείρει η πλάστιγγα του πολέμου. Ενα ακόμα μικρότερο μέρος, σε μια πορεία χρόνου και κάτω από την πίεση της ολοένα και αναπτυσσόμενης ΕΑΜικής Αντίστασης, συγκρότησε ολιγομελείς αντιστασιακές ομάδες. Πάντα βέβαια τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στην «επόμενη μέρα» του πολέμου και στην προάσπιση της καπιταλιστικής εξουσίας. Αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ότι η διακηρυγμένη εκ μέρους της αστικής τάξης «εθνική ενότητα» έχει ξεκάθαρο ταξικό περιεχόμενο, την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους.

Από την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ από το βενιζελικό «Ιδιώνυμο» έως τη μεταξική δικτατορία και την Κατοχή βαλλόταν διαρκώς από το αστικό κράτος (χιλιάδες συλλήψεις, εξορίες, καταδίκες σε θάνατο, συγκρότηση από την Κρατική Ασφάλεια ενός ψεύτικου καθοδηγητικού οργάνου, της λεγόμενης «Προσωρινής Διοίκησης», έκδοση ψεύτικου «Ριζοσπάστη», παράδοση εξόριστων κομμουνιστών στις αρχές Κατοχής). Παρ' όλα αυτά το ΚΚΕ, ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης και στις συνθήκες της Κατοχής, ανασυγκροτήθηκε οργανωτικά με την κοπιαστική και ηρωική δράση των λίγων ελεύθερων κομμουνιστών και όσων άλλων είχαν αποδράσει από τις φυλακές και τις εξορίες. Ιδρυσε αρχικά την Εθνική Αλληλεγγύη (ΕΑ) και στη συνέχεια, σε συνεργασία κυρίως με ορισμένους σοσιαλδημοκρατικούς πολιτικούς σχηματισμούς, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΕΑΜ) και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Μέσα από τη δράση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ γεννήθηκαν ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ), το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ), η Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ), η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ) και άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις, που συσπείρωσαν μεγάλα τμήματα εργατών, φτωχών και μεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, διανοουμένων και καλλιτεχνών. Οι οργανώσεις αυτές έδωσαν μάχη ενάντια στην πείνα, οργάνωσαν απεργίες και συλλαλητήρια, σταμάτησαν την επιστράτευση των εργατών, πραγματοποίησαν σαμποτάζ, συγκρούστηκαν ένοπλα με δυνάμεις των κατακτητών και στη συνέχεια και με δυνάμεις των Ταγμάτων Ασφαλείας και τελικά απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Αετόπουλα
Αετόπουλα
Η ΕΑΜική Αντίσταση αγκαλιάστηκε από τη νεολαία των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων. Στην αρχή της Κατοχής οι νέοι κομμουνιστές και οι νέες κομμουνίστριες δρούσαν στις γραμμές της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Η ΟΚΝΕ, ως κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας πλάι στο ΚΚΕ και μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων, από την ίδρυσή της, στις 22.11.1922, έδρασε ηρωικά στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στον στρατό, στα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία και στην ύπαιθρο, συμμετείχε στη διακίνηση κομμουνιστικών εντύπων, ανέπτυξε διεθνιστική δράση για τη στήριξη της ΕΣΣΔ και κατήγγειλε τον επικείμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η ΟΚΝΕ γαλούχησε πλήθος κομμουνιστών, μεταξύ των οποίων τους Χρήστο Μαλτέζο, Ηλέκτρα Αποστόλου, Νίκο Ζαχαριάδη, Αρίστο Βασιλειάδη, Αύρα Παρτσαλίδου κ.ά., και αντιμετώπισε την κρατική καταστολή, με σημείο αναφοράς τις δίκες κομμουνιστών φαντάρων στο Καλπάκι.

Μετά την επιβολή της τριπλής φασιστικής κατοχής μπήκε στην πρωτοπορία της αντιστασιακής δράσης. Στις 5 Φλεβάρη 1942 με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και των οργανώσεων Φιλική Εταιρεία Νέων, Λεύτερη Νέα, Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας και Δημοκρατική Ενωση Νέων, ιδρύθηκε το ΕΑΜ Νέων.

Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και του ΕΑΜ Νέων ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ. Στην ΕΠΟΝ συμμετείχαν ακόμα η Αγροτική Νεολαία Ελλάδας, η Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, η Ενιαία Μαθητική Νεολαία, η Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, ο Θεσσαλικός Ιερός Λόχος, η Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία. Η ΟΚΝΕ, όπως και οι υπόλοιπες οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν στην ΕΠΟΝ, αυτοδιαλύθηκε. Η αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος εκείνη την εποχή και άφησε αναπλήρωτο κενό στη διαπαιδαγώγηση και στην επαναστατική δράση νέων κομμουνιστών.

Καρπενήσι, Ιούνιος 1944. Αντάρτισσες της υποδειγματικής διμοιρίας της ΕΠΟΝ της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ
Καρπενήσι, Ιούνιος 1944. Αντάρτισσες της υποδειγματικής διμοιρίας της ΕΠΟΝ της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ
Πρόεδρος της ΕΠΟΝ στην Κατοχή ήταν ο πανεπιστημιακός Γιώργος Γεωργαλάς. Οργανο του ΚΣ της ΕΠΟΝ ήταν η «Νέα Γενιά», με υπεύθυνο αρχικά τον Σταύρο Ζορμπαλά και στη συνέχεια τον Νίκο Καραντηνό, ενώ στη σύνταξή της συμμετείχαν και οι Μαρία Σβώλου, Ρόζα Ιμβριώτη και Κώστας Σωτηρίου. Παράλληλα, εκδίδονταν και δεκάδες ΕΠΟΝίτικα τοπικά έντυπα. Η ΕΠΟΝ απέκτησε επίσης τα τραγούδια και τον ύμνο της, γραμμένο από την Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη και μελοποιημένο από τον Αλέκο Ξένο.

Ως γέννημα λαϊκής αντικατοχικής δράσης, είχε τεράστια οργανωτική ανάπτυξη. Παραμονές της Απελευθέρωσης μετρούσε περίπου 600.000 μέλη. Πάνω από 30 χιλιάδες μέλη της ήταν ταυτόχρονα αντάρτες του ΕΛΑΣ. Χιλιάδες μέλη της συμμετείχαν επίσης σε άλλους σχηματισμούς του ΕΛΑΣ.

Βασικές θέσεις της ΕΠΟΝ σύμφωνα με τα ιδρυτικά της κείμενα ήταν: Η εθνική απελευθέρωση, η πλέρια ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας. Η υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη ζωή, στη μόρφωση και στον πολιτισμό. Η εξολόθρευση του φασισμού τόσο στα χρόνια της Κατοχής όσο και μετά, με όποια μορφή κι αν παρουσιαζόταν. Ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων για την κατοχύρωση της ειρήνης με βάση την αυτοδιάθεση των λαών και νεολαιών και την αδελφική συνεργασία τους. Η ανοικοδόμηση της Ελλάδας από τα ερείπια του πολέμου προς το συμφέρον και την ευημερία ολόκληρου του λαού της. Το δικαίωμα ψήφου στην απελευθερωμένη Ελλάδα στους νέους από την ηλικία των 18 ετών και άνω.

Η ΕΠΟΝ πολέμησε τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους παντού και ακατάβλητα: Τα μέλη της ΕΠΟΝ πραγματοποίησαν εκατοντάδες εξορμήσεις και διαφωτιστικές ομιλίες σε χωριά. Προετοίμασαν τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας σε συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες. Εξασφάλισαν συσσίτια για τους νέους και τα παιδιά. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, στα γερμανικά κρατητήρια και στρατόπεδα, στις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις με τις αρχές Κατοχής και τα Τάγματα Ασφαλείας. Μέλη της ΕΠΟΝ συγκρότησαν 190 υποδειγματικές ομάδες στον ΕΛΑΣ. Αρκετοί/ες αναδείχθηκαν σε στελέχη του ΕΛΑΣ.

Πολυάριθμα είναι τα ηρωικά γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες. Ορισμένα μόνο είναι τα παρακάτω: Η πολύωρη υπεράσπιση στις 29.4.1944 σπιτιού το οποίο λειτουργούσε ως αποθήκη οπλισμού του ΕΛΑΣ, γνωστού μετέπειτα ως «Κάστρου του Υμηττού» από τους 3 ΕΠΟΝίτες Δημήτρη Αυγέρη, Κώστα Φολτόπουλο και Θάνο Κιοκμενίδη εναντίον μεγάλης δύναμης Γερμανών και ταγματασφαλιτών. Η ακινητοποίηση γερμανικού άρματος από τις ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη - οι οποίες και έχασαν τη ζωή τους από ριπές του άρματος - στη διαδήλωση της 22.7.1943 για τη μη επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής και στη Μακεδονία. Η φραγή γερμανικού πολυβόλου από την Κούλα Ελευθεριάδου με το σώμα της στη διάρκεια διαδήλωσης στις 26.10.1943 στη Θεσσαλονίκη. Η Κούλα Ελευθεριάδου συνελήφθη και βασανίστηκε το 1944, εκλέχτηκε Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ μετά την Απελευθέρωση, καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο στις 2.5.1947 ως στρατολόγος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και εκτελέστηκε τρεις μέρες αργότερα.

Ταυτόχρονα, η ΕΠΟΝ λειτούργησε γεωργικές και παιδαγωγικές σχολές, μόρφωσε αναλφάβητους, δημιούργησε ερασιτεχνικούς θεατρικούς θιάσους, κουκλοθέατρο και χορωδίες, οργάνωσε εκδρομές και αθλητικούς αγώνες και καταπολέμησε τη χρήση ναρκωτικών.

Η ΕΠΟΝ καθοδηγούσε και τα «Αετόπουλα», το παιδικό κίνημα της Αντίστασης. Η δράση των τελευταίων περιλάμβανε τη μεταφορά εφοδίων για τους αντάρτες, τη συγκέντρωση πληροφοριών, τη φροντίδα τραυματιών, ακόμη και κάποια σαμποτάζ (π.χ. αχρήστευση αυτοκινήτων).

Η ΕΠΟΝ συνυφασμένη με το ΚΚΕ και την ΕΑΜική Αντίσταση ακολούθησε σε όλη τη δεκαετία του 1940 το εργατικό - λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα στους θριάμβους και τις τραγωδίες του.

Το τελευταίο διάστημα της Κατοχής, όταν υπό το βάρος κυρίως της νικηφόρας προέλασης του Κόκκινου Στρατού, αλλά και των επιτυχιών των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στην κατεχόμενη Ευρώπη, η έκβαση του πολέμου έβαινε οριστικά εναντίον των δυνάμεων του φασιστικού Αξονα, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ξεπέρασαν τις διαφωνίες τους και επιδόθηκαν μαζί με τον βρετανικό ιμπεριαλισμό και τους κατοχικούς μηχανισμούς σε έναν αγώνα «ζωής ή θανάτου» για τη μεταπολεμική διάσωση της καπιταλιστικής εξουσίας. Εκείνη την περίοδο το ΚΚΕ δεν κατόρθωσε να διορθώσει τη στρατηγική του, ώστε να συνδέσει την πάλη για την απελευθέρωση με τον αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, σε μια περίοδο κατά την οποία είχαν διαμορφωθεί συνθήκες επαναστατικής κατάστασης. Αντίθετα, επέμεινε στην πολιτική της «εθνικής ενότητας», όταν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι διεθνείς σύμμαχοί τους προετοίμαζαν τη συντριβή του ίδιου και της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Αυτό επέτρεψε την ανασυγκρότηση των εγχώριων αστικών πολιτικών δυνάμεων και την επιστροφή τους στην απελευθερωμένη Ελλάδα ως «εθνική κυβέρνηση» με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία «εθνική κυβέρνηση» συμμετείχε και το ΕΑΜ-ΚΚΕ με 6 υπουργούς. Ηταν επόμενο, μια τέτοια κυβέρνηση όχι μόνο να μην επουλώσει τις βαθιές πληγές του πολέμου για τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, π.χ. την αφάνταστη πείνα, αλλά να ανοίξει μέτωπο απέναντι στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ και στο πλαίσιο αυτό να αποφασίσει τον μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και να αιματοκυλήσει την εργατική - λαϊκή διαμαρτυρία της 3ης Δεκέμβρη 1944.

Στις 33 μέρες του Δεκέμβρη 1944 ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες από 16 έως 20 ετών, ενταγμένοι στον ΕΛΑΣ, έδωσαν τη μάχη σε όλη την Αθήνα στην «πρώτη γραμμή του πυρός» απέναντι στα βρετανικά στρατεύματα, τα επανεξοπλισμένα Τάγματα Ασφαλείας και τις εκκαθαρισμένες και ανασυγκροτημένες, μετά το κίνημα της ΑΣΟ στη Μέση Ανατολή, δυνάμεις του Εθνικού Στρατού.

Η αρνητική έκβαση της Μάχης του Δεκέμβρη δεν σήμαινε και την απώλεια των ισχυρών δεσμών της ΕΠΟΝ με τη νεολαία. 354 αντιπρόσωποι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 450.000 μέλη, συμμετείχαν στο 1ο της Συνέδριο στις 13-19 Γενάρη 1946. Το συνέδριο αποφάσισε και την προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ). Τα μέλη της ΕΠΟΝ ήταν «Ετοιμα για καινούριο ξεκίνημα», όπως ακούστηκε από έναν αντιπρόσωπο.

Κατά τον τρίχρονο ταξικό αγώνα του ΔΣΕ (1946-1949), η ΕΠΟΝ συνέχισε και στην παρανομία τη δράση της, παράλληλα με τη Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΔΝΕ), η οποία δημιουργήθηκε στις υπό την κυριαρχία του ΔΣΕ περιοχές. ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες βρέθηκαν στις τάξεις του ΔΣΕ, ειδικά μετά την Απόφαση της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (11-12 Σεπτέμβρη 1947). Πολλοί περισσότεροι επιθυμούσαν το ίδιο, η έξοδός τους όμως από τις πόλεις έγινε ανέφικτη, εξαιτίας των οργανωτικών δυσκολιών που επέφερε η καθυστερημένη γενίκευση του αγώνα του ΔΣΕ. ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες έδρασαν και εντός των πόλεων: Δημιούργησαν τυπογραφία, εξέδωσαν 4 φύλλα της «Νέας Γενιάς», κυκλοφόρησαν χιλιάδες προκηρύξεις, έγραφαν συνθήματα, αναρτούσαν πλακάτ σε κεντρικούς δρόμους, παρενέβαιναν σε μια σειρά εργοστάσια, κυρίως της κλωστοϋφαντουργίας, και συγκέντρωναν χρήματα για την ενίσχυση του αγώνα του ΔΣΕ.

Η ΕΠΟΝ αντιμετώπισε και αυτή τον αυταρχισμό του αστικού κράτους, από τη μεταβαρκιζιανή «λευκή τρομοκρατία», το Γ' ψήφισμα και τα παράγωγα νομοθετήματά του έως τον ΑΝ 509/1947. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες κακοποιήθηκαν, δολοφονήθηκαν, δικάστηκαν από στρατοδικεία, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Οι επαφές του ΚΣ της ΕΠΟΝ με τις οργανώσεις και τα μέλη της έγιναν δύσκολες έως αδύνατες. Στις 28 Φλεβάρη 1947, το Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε τη διάλυση της ΕΠΟΝ και το ίδιο βράδυ η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της και στα γραφεία της «Νέας Γενιάς». Τον Ιούνη 1948 συνελήφθησαν 19 μέλη της ΕΠΟΝ. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν οι Δημήτρης Καμουτσής, Δημήτρης Τσούτης, Μαρούλα Ρέππα και Γεωργία Πολυδεύκους. Στις 16 Ιούνη 1949, άρχισε στο Εκτακτο Στρατοδικείο η δίκη 76 μελών της ΕΠΟΝ Αθήνας - Πειραιά. Οι 16 που καταδικάστηκαν σε θάνατο και κράτησαν ηρωική στάση στα βασανιστήρια ήταν οι εξής: Δημήτρης Αυγερινός, Κική Βουδούρη, Θανάσης Γκανάς, Γιώργος Γιωτόπουλος, Μπάμπης Ευσταθιάδης, Νίκος Καρράς, Αχιλλέας Λαγουρός, Νικήτας Μαραγκός, Τάκης Μπενάς, Ανδρέας Ξυφτίλης, Χρήστος Παπαγιαννάκης, Φάνης Πασπαλιάρης, Αννα Τεριάκη, Μάνθος Τσιμπουκίδης, Βέρα Τσιμπουκίδου, Πάτρα Χατζησάββα. Η εκτέλεση ματαιώθηκε, χάρη στη διεθνή κινητοποίηση.

Το 1949, ύστερα από τα πλήγματα στο παράνομο κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αθήνα, συγκροτήθηκε, αρχικά από 4 μέλη του προεδρείου της ΕΠΟΝ (Σταύρος Κασιμάτης, Κώστας Φιλίνης, Φώφη Λαζάρου, Πέτρος Διβέρης), δεύτερο παράνομο καθοδηγητικό κέντρο του ΚΚΕ. Μέσα στις ασφυκτικές μετεμφυλιακές συνθήκες, το δεύτερο αυτό καθοδηγητικό κέντρο βοήθησε στην έκδοση του παράνομου «Ριζοσπάστη» και στην αποκατάσταση κομματικής επαφής με «ξεκομμένα» μέλη του Κόμματος και εξόριστους. Επιβεβαιώθηκε και σε αυτή την περίπτωση η σημασία ύπαρξης Κομματικών Οργανώσεων και σε καθεστώς παρανομίας.

Οι παρακαταθήκες της ΕΠΟΝ ενσωματώθηκαν στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968 και στην 55χρονη πολύπτυχη δράση της. Η ίδρυση της ΚΝΕ επιβεβαίωσε την αναντικατάστατη ανάγκη για ύπαρξη κομμουνιστικής Οργάνωσης Νεολαίας με ιδεολογική - προγραμματική και οργανωτική σχέση με το ΚΚΕ, η οποία παρέμενε ανικανοποίητη όλο το διάστημα από την αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ.

Η ΕΠΟΝ αποτέλεσε εν γένει μέρος της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, με τα κατορθώματα και τις αντιφάσεις αυτής της Ιστορίας. Εξέφρασε ευρύτερα - κατά τον στίχο σε ένα από τα τραγούδια της - νέους και νέες «Χτίστες της λευτεριάς και της δουλειάς».

80 χρόνια μετά, το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία 1940-1950 και εντός αυτού η ΕΠΟΝ, η ΕΑΜική Αντίσταση, βρίσκονται και σήμερα στο στόχαστρο - όχι βέβαια με ενιαίο τρόπο - των αστικών πολιτικών δυνάμεων, των θεσμών τους και των ιδεολογικών τους εκφραστών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του κεφαλαίου, προωθεί τη θεωρία των «δύο άκρων, του κόκκινου και μαύρου ολοκληρωτισμού» και νομιμοποιεί τις απαγορεύσεις σε βάρος των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Ο αστικός φιλελεύθερος κόσμος κινείται από την αναθεώρηση της Ιστορίας και την ανοιχτή καταδίκη του ΕΑΜικού κινήματος έως τη γραμμή της «λήθης» προς κατοχύρωση της «εθνικής ενότητας». Η σοσιαλδημοκρατία, παρότι συνηγορεί ενίοτε και στον αντικομμουνισμό, επιχειρεί κατά βάση την ανάδειξη της ψευδεπίγραφης διαχωριστικής γραμμής προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, την οικειοποίηση του ΕΑΜικού κινήματος και την ανώδυνη ένταξή του στα μέτρα της καπιταλιστικής διαχείρισης.

Στην πραγματικότητα, η ΕΠΟΝ και το ΕΑΜικό κίνημα συνιστούν ακλόνητο ιστορικό τεκμήριο της οξυμένης αντιπαράθεσης του ΚΚΕ και των ΕΑΜικών οργανώσεων με το σύνολο της αστικής τάξης, το κράτος της και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Συνιστούν πάντα παράδειγμα του μεγαλείου στο οποίο φτάνει το κίνημα της νεολαίας, όταν εμπνέεται από το κομμουνιστικό κίνημα και αποδεσμεύεται από την καπιταλιστική εξουσία, αλλά και της τραγωδίας στην οποία μπορούν να οδηγήσουν οι αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση στο έδαφος της καπιταλιστικής εξουσίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση στην Καισαριανή με ομιλητή τον Θ. Κωτσαντή

Το Σάββατο 4 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο γήπεδο της Νηαρ Ηστ

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με τίτλο «Οι νέοι της ΕΠΟΝ μάς δείχνουνε τον δρόμο, βαδίζουμε στα χνάρια τους να αλλάξουμε τον κόσμο», πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή.

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση στο σπίτι της ΕΠΟΝ

Πολύς κόσμος από όλες τις γενιές συγκεντρώθηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους, δίπλα στο ιστορικό σπίτι όπου ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3) ακριβώς πριν από 80 χρόνια για να τιμήσουν την επέτειο και συνολικά τη σημαντική κληρονομιά που αφήνει για τους αγώνες του σήμερα. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση τιμής μίλησαν η Τούλα Μητσέα, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και η Γεωργία Γκούφα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, εκ μέρους του ΚΚΕ από τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Αττικής, εκ μέρους της ΚΝΕ από την Γ. Γκούφα. Επίσης κατέθεσαν από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η Βούλα Σταμέλου, γενική γραμματέας, και από την Πανελλήνια Ενωση Φίλων ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) η Γεωργία Μαχαίρα.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Οι νέοι της ΕΠΟΝ μάς δείχνουνε τον δρόμο, βαδίζουμε στα χνάρια τους να αλλάξουμε τον κόσμο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (σ.σ. χτες) από τις 23 Φλεβάρη του 1943, ημέρα που ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, που σκοπό είχε να καθοδηγήσει τη νέα γενιά στη μάχη για την απελευθέρωση από τον ναζιστικό ζυγό. Η ΕΠΟΝ γρήγορα αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας, αριθμώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση και ηρωισμό στον αγώνα για τη λευτεριά.

Αιμοδότης της ΕΠΟΝ υπήρξε η ΟΚΝΕ, η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, η Νεολαία του ΚΚΕ. Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και μέσα σε συνθήκες βαριάς παρανομίας ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ. Στις γραμμές της γαλουχήθηκαν αμέτρητοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, που πολέμησαν το κτήνος του φασισμού, τροφοδότησαν τον ΕΛΑΣ με αλύγιστους αγωνιστές και έγραψαν με τις θυσίες και το αίμα τους χρυσές σελίδες στην ιστορία των αγώνων του λαού μας.

Η ανυπότακτη στάση ζωής των ΕΠΟΝιτών, η διαπαιδαγώγηση της νεολαίας με ανώτερες αξίες και ιδανικά, η αφοβία απέναντι στον αντίπαλο, το παράδειγμα αγώνα που παρέδωσαν στις επόμενες γενιές μάς εμπνέουν και μας καθοδηγούν μέχρι σήμερα. Με βαθύ σεβασμό υποκλινόμαστε στους χιλιάδες αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, που πάλεψαν μέσα σε αφόρητες συνθήκες και άντεξαν τις κακουχίες και αντιξοότητες που είχε η επιλογή της στρατευμένης στον αγώνα ζωής.

Αναλογιζόμαστε το βάρος της κληρονομιάς που μας άφησαν τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες τους στην πράξη, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, ρίχνοντας όλες μας τις δυνάμεις για να συστρατευτεί η νέα γενιά με αξίες και ιδανικά που θα την κάνουν να οραματιστεί και να παλέψει για μια άλλη κοινωνία, ελεύθερη από εκμετάλλευση, να υιοθετήσει αγωνιστική στάση ζωής, ταιριαστή με τις ένδοξες στιγμές που μας χάρισαν οι ΕΠΟΝίτες και οι ΕΠΟΝίτισσες.

Παλεύουμε να συμπορευτούν ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες με την ΚΝΕ, ακολουθώντας τον δρόμο της ανυποχώρητης σύγκρουσης με την "κανονικότητα" της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που είναι και ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να φέρει νικηφόρους αγώνες στον λαό και στη νεολαία. Το ΚΚΕ είναι ο σίγουρος εγγυητής αυτού του δρόμου, βαδίζοντας στα μονοπάτια της βαριάς κληρονομιάς των αγώνων του λαού μας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι να δυναμώσει ο λαός και το κίνημά του, καθιστώντας όσο γίνεται πιο αδύναμα τα κόμματα που προετοιμάζονται να σχηματίσουν άλλη μια αντιλαϊκή, εχθρική κυβέρνηση. Σε αυτό το μοναδικό, αληθινό διακύβευμα που τίθεται και στις προσεχείς εκλογές, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στις κάλπες, στον δρόμο, στους καθημερινούς αγώνες, για να γραφτούν νέες χρυσές σελίδες στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Ζήτω η ΕΠΟΝ! Τιμή και δόξα σε κάθε νέο άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για μια καλύτερη ζωή!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ