ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Επιβεβλημένες κάποιες αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και οι συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα, έχουν καταστήσει κάποιες αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» «επιβεβλημένες και απαραίτητες». Ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα θα φέρουν την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «προετοιμάζεται εντατικά, για να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελίξεις, όπως πάντοτε θετικά και με καλή διάθεση».

Σημείωσε ωστόσο πως, ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχουν, οι πρωτοβουλίες αυτές «θα πρέπει έγκαιρα να ολοκληρωθούν, δηλαδή πριν από την 1η του Μάη, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό της Κοπεγχάγης, όπου στην προοπτική της λήψης απόφασης για την ένταξη της Κύπρου επιχειρήθηκε η επιβολή εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων για υπογραφή της λύσης χωρίς την ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η λύση του Κυπριακού πρέπει «να αποκαθιστά πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των δύο κοινοτήτων, των πολιτών, αλλά και ολόκληρου του λαού μας στο σύνολο». «Μέσα από αυτό το πλαίσιο και διαπραγματευόμενοι στη βάση του σχεδίου Ανάν, επιδιώκουμε την άρση της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου κάτω από την ομπρέλα μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Διευκρίνισε πως «με τη διαπραγμάτευση του σχεδίου δε στοχεύουμε στην εξουδετέρωσή του, αλλά στη βελτίωσή του προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, ειδικά σε σχέση με τη λειτουργικότητα της λύσης, χωρίς βέβαια να αλλάζει η φιλοσοφία πάνω στην οποία το σχέδιο Ανάν έχει δομηθεί».

Στην Κύπρο ο Γ. Παπανδρέου

Στην Κύπρο αναμένεται να βρεθεί σύντομα ο Ελληνας υπουργός των εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Οπως δήλωσε ο ίδιος, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, όπου συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θα καταβληθεί προσπάθεια η επίσκεψή του να πραγματοποιηθεί πριν από τις 16 Σεπτέμβρη. Σημείωσε δε πως «ακόμη δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία. Βέβαια, θα εξαρτηθεί και από τις δυνατότητες της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και των εκπροσώπων των κυπριακών κομμάτων με τους οποίους θα έχω συναντήσεις. Η επίσκεψή μου θα έχει και ως αντικείμενο την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα».

Για την ανοικοδόμηση
στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, προσχέδιο για ανοικοδόμηση των Κατεχομένων, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Κίκης Καζαμίας. Σε δηλώσεις, ο Κ. Καζαμίας ανέφερε πως έχει ήδη διενεργηθεί μελέτη από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών χαρακτήρισε πολύπλοκο το θέμα με πολλές πτυχές, μια από τις οποίες είναι η οικονομική. «Γι' αυτό», πρόσθεσε, «θα επιχειρήσουμε να διεισδύσουμε σε κοινοτικά προγράμματα».

Αναφερόμενος στην πολιτική πτυχή του θέματος, ο Κ. Καζαμίας είπε πως η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά ενδιαφέρεται και επιζητεί την επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας και ότι προετοιμάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.


Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση για την υπόθεση Γκουζίνσκι

Πλούσιο φαίνεται πως είναι το παρασκήνιο στην υπόθεση του Ρωσοεβραίου μεγιστάνα Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των ρώσικων αρχών. Οι πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας για την άμεση απελευθέρωσή του, κυρίως από ΗΠΑ και Ισραήλ, φαίνεται να είναι έντονες, γεγονός που δεν απέκρυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαππας, ομολογώντας προχτές πως «υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα στην υπόθεση, ενώ αναμένει τις κινήσεις της Ρωσίας, απ' όπου έγινε γνωστό ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Μόσχας άρχισε ήδη να συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να ζητηθεί η έκδοση του Γκουζίνσκι, μην αποκλείοντας την αποστολή στην Ελλάδα ομάδας ερευνητών για την υποστήριξη του αιτήματος έκδοσης. Οποια κι αν είναι η εξέλιξη της υπόθεσης κάποιοι θα δυσαρεστηθούν καθώς αν εκδοθεί στη Ρωσία θα ενοχληθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ που πιέζουν για την απελευθέρωσή του, θεωρώντας πολιτική τη δίωξή του, ενώ αν η Ελλάδα αρνηθεί την έκδοση θα δυσαρεστήσει τη Ρωσία. Να σημειώσουμε πως προ τριετίας η Ισπανία είχε βρεθεί ακριβώς στη θέση της Ελλάδας και τελικά αρνήθηκε την έκδοση του Γκουζίνσκι στη Ρωσία, κρίνοντας «μη επαρκώς τεκμηριωμένο» το φάκελο που της υποβλήθηκε από την Εισαγγελία της Μόσχας. Μια τέτοια λύση φέρεται να επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Ενδειξη της «υψηλής» προστασίας που απολαμβάνει ο Γκουζίνσκι αποτελεί και η επιστολή του Τομ Λάντος, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ και της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, την οποία δημοσίευσαν χτες τα «Νέα». Ο αποστολέας δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να τηρήσει ούτε καν τα προσχήματα, καθώς ασκεί ευθέως πίεση για την απελευθέρωση του «φίλου» του, ενώ εντύπωση προκαλεί και το ιδιαιτέρως προσωπικό ύφος της επιστολής, η οποία έχει ως εξής: «Σου γράφω σήμερα για να εκφράσω τη μεγάλη μου ανησυχία αναφορικά με την κράτηση από τις ελληνικές αρχές του καλού μου φίλου Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, στις 21 Αυγούστου, στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Οπως ξέρεις, ο κ. Γκουζίνσκι δημιούργησε και διηύθυνε την πρώτη πραγματικά ανεξάρτητη εταιρία μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία, μέχρις ότου οι αρχές τον ανάγκασαν να παραδώσει την ιδιοκτησία και να αναχωρήσει από τη Ρωσία. Ο κ. Γκουζίνσκι δεν είναι εγκληματίας, αλλά ένας παθιασμένος υπερασπιστής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας. Οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και δεν επιδέχονται διεθνούς αναγνώρισης. Θα ζητούσα, κατά συνέπεια, ο κ. Γκουζίνσκι να απελευθερωθεί αμέσως και να του επιτραπεί να αναχωρήσει από την Ελλάδα»!


ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Στέλνει τον κατάλογο για απλή ενημέρωση...

Προς απλή ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι προς έγκριση θα σταλεί ο κατάλογος των εκλόγιμων για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Οπως υπογραμμίζει, η «αγάπη» είναι αυτή που την οδηγεί να υπερβεί τα δικαιώματα της Εκκλησίας της Ελλάδας και να στείλει τον κατάλογο. Επιπλέον, θα σταλεί και λεπτομερής επεξηγηματική επιστολή για την πραγματικότητα του θέματος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στηρίζει την απόφασή της στην τροποποίηση του Ε΄ όρου της προ 75 ετών εκδοθείσας Πατριαρχικής Πράξης του 1928. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1929, κατόπιν συμφωνίας των δύο Εκκλησιών και λαμβάνοντας υπόψη το Νομικό Καθεστώς της Ελλάδας και ως «προέκταση» την Αυτοκεφαλία της Ελληνικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με αυτή τη «νομική εξήγηση», θεωρείται ότι μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να «περισυστείνει» μητροπολίτες βάσει όμως κάποιων προϋποθέσεων και με «το πνεύμα» ότι σήμερα υπάρχει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τελικός αποδέκτης απόφασης είναι η Ιερά Σύνοδος. Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην ερμηνεία του στο Σύνταγμα της Ελλάδας, που επιβεβαίωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει τον κατάλογο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για έγκριση. Να σημειώσουμε ότι η ερμηνεία από το ΣτΕ είχε γίνει εξ αφορμής της σύστασης του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας το 1977. Ο Χάρτης περιλαμβάνει στη σύσταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου 6 μητροπολίτες των νέων χωρών και 6 των παλαιών.

Με δεδομένες τις δηλώσεις Βαρθολομαίου στη Ζάκυνθο περί μη απεμπόλησης των νέων χωρών και την «πίστη» του στα επίσημα κείμενα, στις πράξεις, στο Σύνταγμα και τη χτεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, πιστής στα «δικαιώματα» της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναμένονται εξελίξεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ