ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ελλείψεις ακόμα και σε υλικά κρίσιμα για την ασφάλεια των νοσηλευομένων

Νέος κύκλος εκβιασμών σε βάρος των νοσηλευομένων και συνολικά του λαού, με τους προμηθευτές να αναστέλλουν ξανά την παράδοση υλικών

Σε ελλείψεις ακόμα και υλικών που είναι «κρίσιμα για την ασφάλεια των νοσηλευομένων» έχει οδηγήσει τα δημόσια ιδρύματα Υγείας η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία νοσοκομείων, που προσπαθούν να αλληλοκαλύψουν τρύπες με ...δάνεια του ενός προς το άλλο.

Την ίδια στιγμή, ξεκινά νέος κύκλος εκβιασμών από τους επιχειρηματίες της Υγείας, καθώς ο Σύνδεσμος Επιστημών και Υγείας (οι εταιρείες μέλη του προμηθεύουν τα νοσοκομεία με κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) προχωρά από τη Δευτέρα, 2 του Μάη, σε τριήμερη προειδοποιητική αναστολή παραδόσεων υλικών προς τα δημόσια νοσοκομεία, πιέζοντας για την εξόφληση των χρεών τους.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας επιμένει να λέει ότι όσα ακούγονται για ελλείψεις είναι στοιχεία «υπονόμευσης» του έργου του! Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλήσεις σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των αναγκών της, φτάνοντας, τις τελευταίες μέρες, να μιλά ακόμα και για δολιοφθορές σε βάρος του «έργου» της, προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι πρόκειται για φιλολαϊκό έργο. Ομως η καθημερινότητα των εργαζομένων μαρτυρά πως αλίμονό τους αν περάσει και υλοποιηθεί το κυβερνητικό έργο. Ενα έργο που προβλέπει λειτουργία τόσων και όποιων νοσοκομείων επιβάλλουν όχι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά η στρατηγική του κεφαλαίου για πλήρη παράδοση της Υγείας - Πρόνοιας στον έλεγχο των μονοπωλίων: Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από μια βδομάδα 32χρονη έγκυος που ετοιμαζόταν να φέρει στον κόσμο το 3ο της παιδί κατέληξε, κατά τη μεταφορά της από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε αρχικά δεν ήταν εκεί ο παιδίατρος, ο οποίος το μισό μήνα εφημερεύει σε άλλο νοσοκομείο της περιοχής (βλ. σελίδα 32 του «Ρ»)! Είναι, λοιπόν, η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει και λειτουργεί ως δολιοφθορέας της υγείας των λαϊκών στρωμάτων. Η απάντηση δεν είναι απλά η πάλη για να εμποδιστεί η εφαρμογή της πολιτικής αυτής, αλλά η πάλη για την ανατροπή της, για να μην καταστρέφεται πρόωρα η υγεία των εργαζομένων από την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και για να επιβληθεί ένα λαϊκό σύστημα Υγείας με Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτή.

Δεν έχουν ούτε σύριγγες

Οταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται υλικά, μηχανήματα, φάρμακα από τους ιδιώτες μπορούν να είναι πραγματικά «δημόσια»; Ή μένουν όμηροι της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών;..
Οταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται υλικά, μηχανήματα, φάρμακα από τους ιδιώτες μπορούν να είναι πραγματικά «δημόσια»; Ή μένουν όμηροι της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών;..
Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ «Ασκληπιείου» και «Ευαγγελισμού», οι ελλείψεις στο πρώτο φτάνουν ακόμα και σε υλικά, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά περιστατικά, όπως «συστήματα χορήγησης ενδοφλέβιων ορών και φαρμάκων για τις αντλίες χορήγησης - γάντια διαφόρων μεγεθών - συστήματα χορήγησης υγρών και φαρμάκων με ογκομετρικό μετρητή (κοιν. βαρελάκι) - συστήματα χορήγησης υγρών απλά - σύριγγες υπάρχουν μόνο των 20 ml και 60 ml - δεν υπάρχουν υποστρώματα μεγάλα και μικρά - τολύπια - βαμβάκι - three way».

Στο αίτημα της διοίκησης του «Ασκληπιείου» ήρθε η απάντηση του «Ευαγγελισμού», για να ενημερώσει για τη «δυνατότητα» του νοσοκομείου να δανείσει «κάποια» υλικά όπως σύριγγες, βαμβάκι, συσκευές ορών κ.λπ. Ετσι, η αποκατάσταση της υγείας των ασθενών γίνεται όμηρος των «δυνατοτήτων» των νοσοκομείων να αλληλοκαλύψουν τις τρύπες τους από τα στοκ που διαθέτουν (αν και όπως τα διαθέτουν) για τις έκτακτες ανάγκες.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία απ' τις περικοπές και την έλλειψη υλικών. Στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, ο αξονικός τομογράφος που είναι αγορασμένος από πολυεθνική εταιρεία έπαθε βλάβη εδώ και τουλάχιστον δέκα μέρες. Ομως, επειδή το νοσοκομείο χρωστά στην εταιρεία, εκείνη αρνείται να συντηρήσει και να επισκευάσει τον αξονικό που παραμένει εκτός λειτουργίας. Αποτέλεσμα είναι τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στην εφημερία του «Θριάσιου» και είναι αναγκαίο να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία (ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες, εγκεφαλικά επεισόδια, νευροχειρουργικά περιστατικά κ.ά.) να μεταφέρονται για την εξέταση στο «Αττικόν» και αφού κάνουν εκεί την εξέταση να επιστρέφουν στο «Θριάσιο».

Στην απάντηση του «Ευαγγελισμού» προς το «Ασκληπιείο» διευκρινίζεται ότι μπορεί να του δανείσει κάποιες ποσότητες σε σύριγγες, μικροσταγόνες κ.τ.λ.
Στην απάντηση του «Ευαγγελισμού» προς το «Ασκληπιείο» διευκρινίζεται ότι μπορεί να του δανείσει κάποιες ποσότητες σε σύριγγες, μικροσταγόνες κ.τ.λ.
Στο «Θριάσιο» υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε γάντια και ράμματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χειρουργούνται με ράμματα που είναι ακατάλληλα για το είδος της επέμβασης. Στο ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου δε γίνονται αρθροσκοπήσεις γιατί δεν υπάρχει αρθροσκόπιο. Υπάρχει, επίσης, έλλειψη σε βαμβάκι, πάνες κ.ά.

Οι επικίνδυνες αυτές ελλείψεις αποτελούν συνέπεια της εξάρτησης των νοσοκομείων και της υγείας του λαού απ' τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και φαρμάκων. Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πάλης των εργαζομένων για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Για τη δημιουργία ενιαίου φορέα έρευνας, παραγωγής, διακίνησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών, για να πάψει η εξάρτηση των νοσοκομείων από τα μονοπώλια και να απαλλαγούν οι ασθενείς απ' τους εκβιασμούς των προμηθευτριών εταιρειών και τις πληρωμές για τα είδη αυτά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Εκατομμύρια εργάτες σακατεύονται στους τόπους δουλειάς

Ξεπερνούν τα 330 εκατομμύρια τα εργατικά «ατυχήματα» που γίνονται παγκοσμίως λόγω της έλλειψης μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας

Από πορεία διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη στις 6/2/2009

Motion Team

Από πορεία διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη στις 6/2/2009
Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία χτες - 28 Απρίλη - και ένα καθήκον μπαίνει επιτακτικά στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους: Η πάλη για ανατροπή του καπιταλισμού, που σακατεύει και σκοτώνει εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων «κοστολογούνται» τόσο, όσο ενισχύουν την παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Κι αυτό διότι η παραγωγή στον καπιταλισμό οργανώνεται σύμφωνα με το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες.

Τα εργατικά «ατυχήματα» σε όλο τον κόσμο αγγίζουν κάθε χρόνο τα 337 εκατομμύρια και από αυτά τα 2,3 εκατομμύρια είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Επιπλέον, τη στιγμή που οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν», σειρά επαγγελμάτων ετοιμάζονται να βγουν από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται. Οσο μεγαλώνει η ανάγκη για αύξηση των καπιταλιστικών κερδών - ανάγκη που καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες - τόσο βαθαίνει η εκμετάλλευση και οξύνονται οι κύριες αιτίες που προκαλούν τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες: Εντατικοποίηση της δουλειάς, ελαστικές μορφές εργασίας, ανειδίκευτοι - και πιο «φθηνοί» - εργαζόμενοι σε θέσεις που απαιτείται ειδίκευση και πείρα, ελλιπής συντήρηση και έλεγχος μηχανημάτων, ελλιπή μέτρα προστασίας κ.ά.

Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων δεν είναι μόνο ζήτημα ελέγχων. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ελέγχει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, όπως οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, η εκ περιτροπής εργασία και άλλες ελαστικές μορφές. Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις σε προσωπικό για όλο το ΣΕΠΕ ανέρχονταν στο τέλος του 2010 σε 32,5% των οργανικών θέσεων (σ.σ. 377 κενές στις 1.160 οργανικές θέσεις). Το 2010 παραδόθηκαν 55 αυτοκίνητα του Σώματος, που είχαν μισθωθεί, καθώς έληξε η σύμβαση. Αυτή τη στιγμή το ΣΕΠΕ διαθέτει μόλις 5 αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε εργαζόμενος στον «Ρ» ότι η Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης, που καλύπτει τη βιομηχανική περιοχή της Ανατολικής Αττικής, δεν είχε αυτοκίνητο και μετέφεραν τον επιθεωρητή για έλεγχο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι!

Την ουσία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία αποκρύπτουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας. Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι «κυβερνήσεις, εργοδότες αλλά και εργαζόμενοι» αντιμετωπίζουν το θέμα από την ίδια σκοπιά και πρέπει να αναλάβουν «κοινή δράση», «σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας αποτελεί σημαντική στρατηγική ενάντια στα εργατικά ατυχήματα». Μετατίθεται, δηλαδή, η ευθύνη αποκλειστικά στους εργαζόμενους και ξεκόβεται το ζήτημα από τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της παραγωγής. Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, είπε ότι το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ τάχα ενδυναμώνει τους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς «για να περιορισθεί το υψηλό τίμημα που καταβάλλεται για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες».

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τη Μέρα αυτή - ανάμεσα σε άλλα - καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Υπεράσπιση του κατακτημένου πλαισίου των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και γενικευμένη θεσμική εφαρμογή σε όλους τους τομείς της παραγωγής (δημόσιο και ιδιωτικό), για όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις περιοχές.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Επέκταση του ασφαλιστικού θεσμού των επαγγελματικών ασθενειών για όλους τους εργαζόμενους και για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας (ΤΑ) και Ιατρών Εργασίας (ΙΕ) ενταγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων ΤΑ στους εργοδότες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Συγκρότηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) στη βιομηχανία, στο δημόσιο τομέα και ειδικά στις υπηρεσίες Υγείας και αναβάθμιση της δράσης τους.
  • Αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στη σχετική θεματολογία (παραγωγή ιατρών εργασίας και μηχανικών ασφαλείας, κλαδικές έρευνες κλπ.) μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και τα ΑΕΙ.
  • Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.).
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσης πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
  • Αύξηση των ετήσιων ημερών αδείας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Αδειες κυήσεως, τοκετού, λοχείας και φροντίδας των νεογέννητων ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η άδεια να ισχύει για δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον, να ισχύει γονική άδεια για κάθε παιδί για ένα χρόνο (για τη μητέρα ή τον πατέρα) με αποδοχές και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη τάξη του σχολείου. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του.
  • Αντίστοιχα δικαιώματα και παροχές για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες με κοινωνικά επιδόματα, που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται οι αυξημένες υποχρεώσεις τους κατά την περίοδο της κύησης, τοκετού και γαλουχίας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Συνέλευση και παράσταση στη διοίκηση

Απάντηση στο κλίμα εκφοβισμού που προσπαθεί να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας στους εργαζόμενους του «Ασκληπιείου» Βούλας και συνολικά των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να συγκαλύψει τις επικίνδυνες ελλείψεις, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μέσα από τη γενική τους συνέλευση και με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση.

Κατήγγειλαν την προσπάθεια τρομοκράτησης του προσωπικού για να μην απαιτούν τα απολύτως απαιτούμενα φάρμακα και υγειονομικό υλικό για την υγεία των ασθενών. Ακόμα, την έλλειψη υλικών και φαρμάκων, σαν συνέπεια των περικοπών, την επιδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στο νοσοκομείο και τη διενέργεια της ΕΔΕ, αλλά και ότι παραμένουν απλήρωτοι τις υπερωρίες από το Δεκέμβρη του 2010. Παράλληλα, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων με επικεφαλής τον εκλεγμένο εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλαο Πόθο. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δε συμμετείχαν στη γενική συνέλευση και στην παράσταση διαμαρτυρίας και βρίσκονταν έξω από το νοσοκομείο δίνοντας συνεντεύξεις στα κανάλια.

Στη γενική συνέλευση και την παράσταση διαμαρτυρίας εκφράστηκαν φόβοι ότι το «Ασκληπιείο» θα είναι ο επόμενος άμεσος στόχος των συγχωνεύσεων, όπως έγινε και στο «Αλεξάνδρα», που συγχωνεύτηκε διοικητικά με το «Ελενα Βενιζέλου». Τονίστηκε ότι η προωθούμενη διάλυση του νοσοκομείου δεν είναι σημερινή, αφού σταθερά υποχρηματοδοτείται και μαστίζεται από τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό κ.ά. Ο διοικητής απέφυγε να απαντήσει για το αν υπήρχαν ή όχι υλικά στο νοσοκομείο και είπε απλά ότι κάνει κάθε προσπάθεια να έρθουν υλικά. Σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα του προσωπικού, δε δεσμεύτηκε για το αν θα πληρωθούν και πότε.

Χτες το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση και το υπουργείο για την προσπάθεια να σπιλωθεί ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου και να αθωωθεί η πολιτική στραγγαλισμού των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου κλήθηκε προφορικά και όχι εγγράφως από τους ελεγκτές δημόσιας υγείας να καταθέσει σε ΕΔΕ. Και όταν ζήτησε να την καλέσουν εγγράφως να καταθέσει στην ΕΔΕ, αντί για έγγραφη πρόσκληση, την κάλεσαν οι ελεγκτές σε απολογία! Οι γιατροί πραγματοποιούν σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την έλλειψη υλικών και την επιχείρηση τρομοκράτησης του προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ