ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αυταρχική υπεράσπιση της εμπορευματοποίησης

Δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν χτες σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Οι δυνάμεις καταστολής προσπαθούν να εμποδίσουν τους συνδικαλιστές να μπουν στο υπουργείο
Οι δυνάμεις καταστολής προσπαθούν να εμποδίσουν τους συνδικαλιστές να μπουν στο υπουργείο
Δημόσια δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου για όλο το λαό, έξω οι εταιρείες απ' τα νοσοκομεία, καμία πληρωμή για την Υγεία, άμεσες προσλήψεις προσωπικού για να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά προβλήματα, απαίτησαν εργαζόμενοι όλων των κλάδων και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Υγείας.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρήκαν παραταγμένες στην είσοδο του υπουργείου τις δυνάμεις καταστολής και τα ΜΑΤ, που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Λίγο αργότερα, σε συνάντηση, ο υφυπουργός Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, μετέφερε κυνικά την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ελλείψεις, συμβάσεις, STAGE, συνεργεία, κάνανε γαλέρες τα νοσοκομεία», «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, έξω οι εταιρείες απ' τα νοσοκομεία», «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν το κεφάλαιο, πουλάνε την Υγεία», φώναξαν οι διαδηλωτές. Κατήγγειλαν την αντεργατική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας. Οταν λίγο αργότερα πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επιχείρησε να μπει στο υπουργείο, για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με βαρβαρότητα, χτυπώντας με τα γκλομπ τους τους διαδηλωτές. Κάτω από την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων, ο υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε μαζί τους.

Εκεί ξεχείλισε η οργή για τη βάρβαρη επίθεση, αλλά και για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι τα προβλήματα στα νοσοκομεία και συνολικά στην Υγεία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, λόγω των ελλείψεων, των χαρατσιών, της συνειδητής υποχρηματοδότησης της Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικής Ασφάλισης για να κερδίζουν οι ιδιώτες.

Ο υφυπουργός, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε προκλητικά ότι καμία άλλη χώρα δε διαθέτει τόσα χρήματα για την Υγεία και ιδιαίτερα, ευαίσθητων πληθυσμών όπως οι μετανάστες και ότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν για την υγεία τους! Επανέλαβε υποσχέσεις για 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών το χρόνο και λίγο έως πολύ είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική της στην Υγεία.

Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι το ΠΑΜΕ, μαζί με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτήν την πολιτική, δε θα σταματήσουν να παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και την επιχειρηματική δράση, για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, μονιμοποίηση των εκτάκτων, για να καταργηθεί κάθε πληρωμή των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Και απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 10 του Δεκέμβρη με τις δυνάμεις και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Υγείας καταγγέλλει με απόφαση της γενικής του συνέλευσης το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.


ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΙΟΥ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Καινούρια «βδέλλα» σε Ταμεία και Δημόσιο

Θα επιβαρυνθούν με 17 εκατ. ευρώ το χρόνο που θα προστεθούν στα 250 εκατ. ευρώ, με τα οποία τα χαράτσωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 2002

Εναν ακόμα κρίκο στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας υπέρ των επιχειρηματιών έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ στις αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με την αύξηση των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών.

Πρόκειται για μια απόφαση των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου (ΦΕΚ Β΄ 2115 του 2008), με την οποία αναπροσαρμόστηκαν τα νοσήλια του 2002 κατά 18% που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο προς τις ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία - γιατί δεν επαρκούν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας - των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Η καθιέρωση των νοσηλίων αποκλειστικά για τις ιδιωτικές κλινικές θεσπίστηκε το 2001 (ΦΕΚ Β΄ 1372) - και ίσχυσε απ' την 1.1.2002 - με κοινή απόφαση των τότε συναρμόδιων υπουργών του ΠΑΣΟΚ Οικονομικών Γιώργου Δρυ, Εργασίας Νίκου Φαρμάκη και Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου. (Στον Πίνακα φαίνονται οι τιμές ανά θέση το 2002 και το 2008).

Μέχρι το 2001 το νοσήλιο ήταν κλειστό και ίσχυε το ίδιο για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας (Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 242 Β΄/8.4.1993). Ομως το 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε (ΦΕΚ Β΄ 99/10.2.1998) δύο τύπους νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία: Το ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο που ποικίλλει από κλινική σε κλινική και το συνολικό ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ιατρικές πράξεις, φάρμακα κλπ. Μ' αυτή τη διατίμηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - μετακύλησαν τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σήμερα χρωστούν 2,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία.


Μετά το 2002, με την αύξηση των νοσηλίων για τις ιδιωτικές κλινικές, τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνθηκαν με 29,4 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο με 6,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο την περίοδο 2002-2008 επιβαρύνθηκαν - μόνο απ' τις αυξήσεις - με 250 εκατ. ευρώ. Με τη νέα απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται η πρόβλεψη ότι το Δημόσιο θα επιβαρύνεται με 5 εκατ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία με 12 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Με αυτή τη μεθοδολογία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μετέτρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο σε βασικούς χρηματοδότες της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενδεικτική για αυτό είναι η μελέτη που έγινε απ' το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ(Ταμείο Δημοσίου), που καλύπτουν το 85,1% του συνόλου των ασφαλισμένων. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι κατά την περίοδο 2001-2003 οι πληρωμές των παραπάνω Ταμείων προς τους ιδιωτικούς φορείς παροχής ξεπέρασαν το 1,56 δισ. ευρώ - ήτοι 520 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο - που αντιπροσωπεύουν το 52-60% του τζίρου των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των μαιευτικών κλινικών.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΟΕΝΓΕ
Ευρω-ομοθυμία υπέρ της διευθέτησης

Τη σύμβαση καταψήφισε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών

Με ομοθυμία, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που κινούνται στη λογική του ευρωμονόδρομου ενέκριναν χτες στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τη συμφωνία της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας με το υπουργείο Υγείας για τη Συλλογική Σύμβαση, που υπογράφτηκε προχτές. Την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης καταψήφισε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί σαφή προσπάθεια από πλευράς του υπουργείου - κάτι το οποίο δηλώθηκε απερίφραστα στη διάρκεια της υπογραφής - για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών που οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αποτελεί, τόνισε η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, ένα ενδιάμεσο στάδιο εφαρμογής των κοινοτικών σχεδίων για το 65ωρο και την καθιέρωση του ανενεργού χρόνου εργασίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας με χρονική διάρκεια ενός έτους. Επίσης, η ΔΗΠΑΚ κατάγγειλε ότι οι ρυθμίσεις για τις αποδοχές και τις εφημερίες βρίσκονται μακριά απ' τις ανάγκες των γιατρών. Υπέρ της σύμβασης στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ ψήφισαν οι σύμβουλοι της ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ), ΠΑΣΚ (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ), Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (στηρίζεται απ' τον ΣΥΝ) και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ