ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σύμπλευση με τους φαρμακοβιομήχανους και το υπουργείο Εργασίας

«Τα έψησαν» για ΣΣΕ - καρμανιόλα και «ιδιωτικό» επικουρικό Ταμείο και βάζουν τους εργαζόμενους στη γωνία

Από κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη. Φυσικά συνδικαλιστές κι εργαζόμενοι βρήκαν κατεβασμένα ρολά, αφού το υπουργείο «ξέρει» με ποιους μιλάει...
Από κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη. Φυσικά συνδικαλιστές κι εργαζόμενοι βρήκαν κατεβασμένα ρολά, αφού το υπουργείο «ξέρει» με ποιους μιλάει...
Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους όταν ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και παρατάξεις όπως η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», από τη μία μιλάνε διαρκώς για «ενότητα του κινήματος» και από την άλλη ενώνουν τις δυνάμεις τους με την εργοδοσία και την κυβέρνηση; Προσπαθούν να κρύψουν από τους εργαζόμενους ότι τα δικά τους συμφέροντα είναι αντίθετα με αυτά των επιχειρήσεων, να συσκοτίσουν το ταξικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Τέτοια είναι η «ενότητα» που αναζητούν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων η δράση βεβαιώνει ότι το εργατικό κίνημα που θέλουν είναι - τουλάχιστον - ακίνδυνο για τη μεγαλοεργοδοσία.

Ενδεικτική είναι η στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο του Φαρμάκου, αποκαλυπτική του γιατί οι επιχειρηματίες και η κυβέρνηση τον προτιμούν ως «συνδικαλιστικό εταίρο».

* * *

Με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών και με παρουσία βουλευτών του (Μ. Γλέζου και Π. Κουρουμπλή) που «χαιρέτισαν» τη διαδικασία, έγινε το Δεκέμβρη 2012 συνδιάσκεψη της ΠΟΙΕ όπου πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

1. Να υπογράψει η ΠΟΙΕ κλαδική ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους σε φάρμακο - καλλυντικό και όχι μόνο για τους ιατρικούς επισκέπτες.

2. Να προχωρήσει η μετατροπή του επικουρικού Ταμείου (ΤΕΑΥΦΕ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο έγινε από 1η Μάρτη.

3. Διατυπώθηκαν θέσεις για τη στήριξη των ντόπιων φαρμακοβιομηχάνων και για την τιμολόγηση των φαρμάκων σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι δεν έχουν να αγοράσουν φάρμακα, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι ακονίζουν τα «μαχαίρια» για τους εργαζόμενους.

Χαμόγελα στο ΣΦΕΕ και στο υπουργείο Εργασίας

Τα νέα υποδέχτηκαν με χαμόγελα τόσο οι φαρμακοβιομήχανοι (Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) όσο και η κυβέρνηση. Διότι η ΣΣΕ που η ηγεσία της ΠΟΙΕ έθεσε (τον περασμένο Γενάρη) προς διαπραγμάτευση προβλέπει περικοπές σε μισθούς και θεσμικά δικαιώματα, όπως το ωράριο, το 5νθήμερο, τα μισθολογικά κλιμάκια και διότι η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε «ιδιωτικό Ταμείο» απαλλάσσει το κράτος από κάθε υποχρέωση και εγγύηση. Χέρι βοηθείας στις αντεργατικές μεθοδεύσεις έδωσαν ο πρόεδρος κι ο γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αντίστοιχα) υπογράφοντας έγγραφο πως η ΠΟΙΕ είναι η πιο αντιπροσωπευτική στον κλάδο. Κάτι αδιανόητο, όχι μόνο γιατί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) έχει υπερδιπλάσια μέλη αλλά και γιατί η ΠΟΙΕ καλύπτει μόνο μια ειδικότητα του κλάδου.

Από κοντά, έτρεξαν κι οι εργοδότες. Σε συνάντηση που έγινε στις 22 Φλεβάρη με την ΟΕΦΣΕΕ για την κλαδική ΣΣΕ, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) δήλωναν όλο νόημα, πως αν προχωρήσει η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ μόνο με τη συμφωνία της ΠΟΙΕ, η τελευταία θα... αναβαθμιστεί σημαντικά στον κλάδο έναντι της ΟΕΦΣΕΕ. Στο μεταξύ η ΠΟΙΕ είναι μια διασπαστική Ομοσπονδία που ιδρύθηκε το 1992 για να καλύπτει μόνο τους ιατρικούς επισκέπτες, ενώ ο πρόεδρός της (ΠΑΣΚΕ) και για χρόνια πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ άφηνε έξω από το επικουρικό Ταμείο τους εργάτες στην παραγωγή φαρμάκου - καλλυντικού. Την ίδια ώρα ως ιατρικοί επισκέπτες εργάζονται και επιστήμονες φαρμακοποιοί και χημικοί που δεν ασφαλίζονται στο ΤΕΑΥΦΕ, όπως άλλωστε και οι ιατρικοί επισκέπτες με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Παρ' όλ' αυτά, στο πρόσωπο της ΠΟΙΕ οι φαρμακοβιομήχανοι και η κυβέρνηση βρήκαν άξιο «εταίρο» και «συνομιλητή». Η ΟΕΦΣΕΕ τους χαλάει τη «σούπα» γιατί διεκδικεί να υπογραφεί απείραχτη η ΣΣΕ του 2009, υπερασπίζεται τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και το φάρμακο - κοινωνικό αγαθό με κοινωνικοποίηση των φαρμακευτικών επιχειρηματικών ομίλων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Ετσι, όλοι μαζί ενωμένοι οι φαρμακοβιομήχανοι, το υπουργείο Εργασίας και η ηγεσία της ΠΟΙΕ «τα έψησαν» κρυφά από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές του κλάδου και προχώρησαν στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ. Ωστόσο, οι αντεργατικές τους μεθοδεύσεις έχουν ήδη ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων του κλάδου. Μεγαλώνει η κατακραυγή από τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων (όπως από ΣΥΝ.ΦΑ., ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΒΙΟΣΕΡ, «Boehringer», σωματεία Φαρμακοϋπαλλήλων Αρτας, Ρεθύμνου, Αχαΐας, Ηπείρου, Χανίων), που με ψηφίσματά τους ξεκαθαρίζουν: «Δεν εξουσιοδοτούμε την ΠΟΙΕ να διαπραγματευθεί για το επικουρικό μας Ταμείο ούτε για την κλαδική μας σύμβαση. Μόνο η ΟΕΦΣΕΕ έχει τη στήριξή μας να το κάνει αυτό. Θεωρούμε ότι έτσι θα υπερασπιστούμε καλύτερα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, όπως επίσης την κλαδική μας σύμβαση και το επικουρικό ταμείο».

Ακρα του τάφου σιωπή

Αν ρωτήσει κανείς τους περισσότερους εργαζόμενους σε φάρμακο - καλλυντικό για τις συνέπειες που έχει η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, λίγοι γνωρίζουν. Ωστόσο, η ΠΟΙΕ σε ανακοίνωσή της την 1η Μάρτη λέει πως «το όνειρο έγινε πραγματικότητα». Το όνειρο ποιου, άραγε; Γιατί οι συνέπειες που έχει η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ παραπέμπουν σε όνειρο που μόνο των μεγαλοεργοδοτών θα μπορούσε να είναι.

Η μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε ΝΠΙΔ αίρει αυτομάτως την όποια κρατική εγγύηση άρα και των παροχών των Ταμείων. Υπό αίρεση μπορεί να βρεθεί και η συνδρομή των εργοδοτών, ενώ η λειτουργία των Ταμείων θα γίνεται με κεφαλαιοποιητικούς όρους, οδηγώντας και με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και όλων των παροχών, που θα εξαρτώνται ανάλογα με το πόσα (και αν) θα έχει έσοδα το Ταμείο.

Είναι ενδεικτικά όσα λέει στο «Ρ» ο Ηλίας Παλάντζας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών, εκλεγμένος με την παράταξη «Αγωνιστικής Συνεργασία Ιατρικών Επισκεπτών»: «Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία που αναφέρονται σε βασικά σημεία του πλαισίου και της εισήγησης του αναλογιστή για το ύψος των συντάξεων, καθώς είχαμε πληροφορίες από αντίστοιχα ταμεία που μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ και προβλεπόταν μείωση 45% στο ύψος των επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να είναι "βιώσιμα". Ζητούσαμε πληροφόρηση και μας βάζει σε σκέψεις ότι έγινε άρον άρον και παρουσιάστηκε ως τετελεσμένο. Οι εργαζόμενοι δε θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι για όλα αυτά που αφορούν τις εισφορές τους και τον ιδρώτα τους;

Χαρακτηριστικά, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Βορείου Ελλάδας στις 17 Φλεβάρη, όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μάθουν τι συνεπάγεται η μετατροπή σε ΝΠΙΔ, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου -συστρατεύονται και μάλιστα με "αριστερή" επιχειρηματολογία με την πλειοψηφία της ΠΟΙΕ- πρόσφεραν στήριξη στην τακτική συσκότισης της ηγεσίας λέγοντας ότι "δεν έχουν θέση", "περιμένουν ενημέρωση". Αντίστοιχα ζήτησα να ενημερωθώ για τη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ και έμαθα εκ των υστέρων ότι η συνάντηση με τους εργοδότες έγινε την 1/2 εν κρυπτώ!».

Να αναλάβουν οι εργαζόμενοι δράση

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούν αυτή την πρόκληση, αυτό το «κάλεσμα» από τέτοιου είδους συνδικαλιστές να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και να βλέπουν τα δικαιώματά τους να κατακρεουργούνται. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η οργάνωση και δράση με συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις, με αιτήματα που υπηρετούν τις δικές τους ανάγκες. Με συμμετοχή σε μαζικές διαδικασίες, να κουβεντιάσουν, να οργανωθούν στη βάση των δικών τους συμφερόντων. Η ΟΕΦΣΕΕ προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της να ανοίξει συζήτηση στους χώρους δουλειάς και να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις, γιατί ο κλάδος βρίσκεται σε μια πρωτοφανή επίθεση, στη δίνη αντεργατικών εξελίξεων που θα αξιοποιηθούν συνολικά για να χτυπηθούν κι άλλοι κλάδοι.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ