ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δεδομένη η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Αμυνας επιχειρεί να διασκεδάσει τις αντιδράσεις μιλώντας για «φιλοξενία» αμερικανικών δυνάμεων

KAMΠΕΡΑ.--

Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Στέφεν Σμιθ, προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τη σύσφιξη των στρατιωτικών και στρατηγικών σχέσεων Καμπέρας και Ουάσιγκτον απορρίπτοντας πρόταση του αμερικανικού ιδρύματος γεωπολιτικής «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» (CSIS) να ελλιμενιστεί σε ναυτική βάση του Περθ της δυτικής Αυστραλίας και αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών στρατηγικών και στρατιωτικών σχέσεων.

Ο Σμιθ παραδέχθηκε ωστόσο ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αύξηση της πρόσβασης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σε βάσεις της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό (στο ΗΜΑS Stirling) ξεκαθαρίζοντας ότι η περιοχή δε θα γίνει «ποτέ» αμερικανική στρατιωτική βάση. «Εχουμε καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχουμε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Αυστραλία. Δε βλέπουμε την ανάγκη για κάτι τέτοιο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά μιλώντας χτες στην κρατική αυστραλιανή τηλεόραση.

Το CSIS είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της βάσης στο HMAS Stirling προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο...

Στο τέλος του 2011, Ουάσιγκτον και Καμπέρα ανακοίνωσαν συμφωνία για στενότερη στρατιωτική συνεργασία για την εκ περιτροπής «φιλοξενία» 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών σε ναυτική βάση στο Ντάρβιν αλλά και τη χρήση στρατιωτικών αεροδρομίων και πεδίων βολής από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η συμφωνία αυτή αλλά και τα σχέδια της Ουάσιγκτον για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στον Ειρηνικό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας (ενός εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Αυστραλίας) που είχε σχολιάσει πως οι αμερικανο-αυστραλιανές σχέσεις επιστρέφουν στην Ψυχροπολεμική Περίοδο διακυβεύοντας την ειρήνη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ
Προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων

Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Βρετανίας
Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Βρετανίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο έγιναν η ευκαιρία για την «αναθέρμανση» στις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, καθώς ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επέλεξε αυτή τη χρονική περίοδο για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βρετανία. Την πρώτη του είδους εκ μέρους Ρώσου Προέδρου εδώ και μία επταετία και του Βλαντιμίρ Πούτιν για σχεδόν μία δεκαετία. Βασικές αιτίες της πρόκλησης «πάγου» στις διμερείς σχέσεις είναι η διπλωματική ένταση που υφέρπει χρόνια, με κορυφαίο γεγονός τη «ραδιενεργό δηλητηρίαση» του μυστικού πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Ενταση που διαιωνίζεται από εκατέρωθεν καταγγελίες για κατασκοπεία, μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διμερές εμπόριο και φυσικά την τεράστια ρωσική κοινότητα του Λονδίνου, που, εκτός της οικονομικής δύναμής της, κατά τη ρωσική κυβέρνηση μονίμως επιδίδεται σε υπονομευτικές ενέργειες σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, παρά το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά στην επίσκεψη, βασικός στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η προσέγγιση εκ νέου της Ρωσίας ώστε να «ξεμπλοκαριστούν» οι διεθνείς προσπάθειες για «μία επίλυση του ζητήματος της Συρίας», τη στιγμή που υπάρχουν «σημάδια άμβλυνσης της σφοδρής αντίθεσης της Ρωσίας».

Ετσι, αναμένεται η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στην Ντάουνιγκ Στριτ, να περιστραφεί σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα της Συρίας, όπου και οι δύο συμφώνησαν ότι «ο τερματισμός της βίας» είναι κοινή τους επιθυμία. Υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση των δύο ηγετών, τόνισε ο Κάμερον με το πέρας της συνάντησης προσθέτοντας ότι επιθυμούν αμφότεροι μια «σταθερή Συρία». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι Ρωσία και Βρετανία θα εργαστούν από κοινού για μια «βιώσιμη λύση». Η επίσκεψη Πούτιν «ολοκληρώθηκε» μετά την κοινή παρακολούθηση αγώνα τζούντο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέο κρούσμα επίθεσης μουσουλμάνων σε κόπτες

ΚΑΪΡΟ.--

Φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές οι ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη Παρασκευή στο χωριό Ντασούρ που βρίσκεται έξω από το Κάιρο για το... καμένο πουκάμισο ενός μουσουλμάνου από χριστιανό εργαζόμενο σε καθαριστήριο. Επαναλήφθηκαν και χτες από όχλο οργισμένων μουσουλμάνων που έσπευσαν να πάρουν εκδίκηση αυτή τη φορά για τον τυχαίο θάνατο ενός ομόθρησκού τους από βόμβα μολότοφ χριστιανού σε άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη.

Ο όχλος των μουσουλμάνων επιχείρησε χτες να πυρπολήσει ένα χριστιανικό ναό αλλά τους απέτρεψαν ομόθρησκοί τους και αργότερα πλειάδα αστυνομικών που έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε πλήθος και αστυνομικούς τραυματίστηκαν έξι χωρικοί και δέκα αστυνομικοί.

Τελικά, η εκκλησία γλίτωσε το κάψιμο όχι όμως αργότερα και τα σπίτια και τα καταστήματα χριστιανών χωρικών που παραδόθηκαν στη φωτιά από μουσουλμάνους εμπρηστές...

Το νέο περιστατικό διαθρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο εντείνει τις ανησυχίες για τη διατάραξη των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων μίας χώρας με μακρόχρονη παράδοση στην ανεκτικότητα και στη σχεδόν ανέφελη συμβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών κοπτών.

Το ίδιο 24ωρο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνηση καλώντας, μετά την ορκωμοσία της, τον αιγυπτιακό λαό να την υποστηρίξει λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσουμε να ρωτάμε ποιος είναι κόπτης, μουσουλμάνος ή σαλαφιστής. Είμαστε όλοι Αιγύπτιοι και αυτό θα πρέπει να είναι η βασική μας αρχή». Στη νέα κυβέρνηση ο Χουσεΐν Ταντάαουι που ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει υπουργός Αμυνας ενώ μόλις τέσσερις είναι οι υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Με νέες μορφές αγώνα οι ανθρακωρύχοι

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι, που απεργούν από τον περασμένο Μάη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, ανακοίνωσαν χτες πως αναστέλλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, προσθέτοντας ωστόσο πως θα πραγματοποιήσουν νέες δράσεις. «Αποφασίσαμε να επαναπροσδιορίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (...) Στις 3 Αυγούστου θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία των ορυχείων», αναφέρει ανακοίνωση της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT). Επιπλέον, η UGT - η ηγεσία της οποίας συμμετέχει χρόνια στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - καταγγέλλει την έλλειψη βούλησης από την ισπανική κυβέρνηση «να βρεθεί μια διέξοδος» στο θέμα και ζήτησε «μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη διατήρηση της λειτουργίας των ορυχείων και των θέσεων εργασίας».

Υπενθυμίζεται πως οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι από την αρχή της απεργίας τους έχουν πραγματοποιήσει πολύμορφες διαμαρτυρίες καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την επιχορήγηση του τομέα από τα 301 εκατομμύρια ευρώ στα 111 εκατομμύρια ευρώ, ενέργεια που θα οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών ορυχείων και να χαθούν 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας και έως και 30.000 έμμεσες. Καθημερινή ήταν σχεδόν η έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τους Ισπανούς εργαζόμενους στον αγώνα τους, με ιδιαίτερα συγκινητική την «υποδοχή» τους στη Μαδρίτη στις 11 Ιούλη καθώς ολοκλήρωναν τη λεγόμενη «μαύρη πορεία» τους αφού προηγουμένως είχαν διανύσει πορεία 430 χιλιομέτρων.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Σε εξέλιξη η γύρα της Κλίντον στην Αφρική

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Η χειρότερη επιδημία του αιμορραγικού ιού Εμπολα που πλήττει τις τελευταίες βδομάδες την Ουγκάντα, επισκιάζει την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που αναμενόταν χτες βράδυ στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Καμπάλα, στο πλαίσιο της αφρικανικής περιοδείας της που έχει ξεκινήσει από την αρχή της βδομάδας.

Η Κλίντον μετά τη διανυκτέρευσή της αναμένεται να έχει σήμερα συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας (με πρώτο τον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ Πρόεδρο Γιοβέρι Μουσεβένι) και να επισκεφθεί τη στρατιωτική βάση Σίνγκο (απέχει 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα), την οποία έφτιαξαν αμερικανικές εταιρείες και έστησε ο αμερικανικός στρατός στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής της Ουάσιγκτον κατά της οργάνωσης - φάντασμα «Αλ Κάιντα» στην υποσαχάρια Αφρική.

Στη βάση Σίνγκο η Χ. Κλίντον λέγεται πως θα «ενημερωθεί» για την πορεία του ανθρωποκυνηγητού που έχουν εξαπολύσει από τον περασμένο χειμώνα δεκάδες Αμερικανοί κομάντος σε συνεργασία με στρατούς χωρών της περιοχής για τη σύλληψη του Τζόζεφ Κόνι, ηγέτη της ένοπλης οργάνωσης LRA. Επίσης, θα ενημερωθεί και για την «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση Ουγκαντέζων στρατιωτών από Αμερικανούς που προορίζονται να συμμετάσχουν στην αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία κατά των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

Αργότερα σήμερα η Κλίντον αναμένεται να μεταβεί στον επόμενο σταθμό της περιοδείας της, στο Νότιο Σουδάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ