ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Ποντάρει στη «στρατηγική συμμαχία» και με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

Από την υπογραφή συμφωνίας ενεργειακής - οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Από την υπογραφή συμφωνίας ενεργειακής - οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Στρατηγική συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο θέλει να προωθήσει το κράτος του Ισραήλ, θέση που καταγράφεται στο νέο αμυντικό δόγμα του, ψήγματα του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας ενόσω εντείνεται η σφαγή στη Γάζα. Τα σχέδια σχετίζονται άμεσα με την ανάγκη προάσπισης μονοπωλιακών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, υδρογονάνθρακες, αγωγούς και άλλες υποδομές της Ενέργειας. Ζητήματα που καίνε και την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης προωθεί τη στενή στρατιωτική συνεργασία με ό,τι κινδύνους αυτή συνεπάγεται για τους λαούς της περιοχής.

Από πλευράς των Ισραηλινών υποστηρίζεται, χαρακτηριστικά, ότι το νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ κρίνεται αναγκαίο γιατί τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν άρδην τα τελευταία 60 χρόνια. Σημειώνεται πως «οι απειλές και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις περιφερειακές αναταράξεις, η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και η περίπλοκη πραγματικότητα, που προέκυψε μετά τα γεγονότα της Αραβικής Ανοιξης επιβάλλουν στο Ισραήλ να επιχειρήσει και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και εκτός αυτής, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Αφρική».

Προστίθεται πως πέραν της ικανότητας του Ισραήλ να αμύνεται επί του εδάφους και να προστατεύει το κράτος του, χρειάζεται σήμερα και ένα πρόσθετο ισχυρό στοιχείο, που είναι η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων, οι περιφερειακές συμμαχίες.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται τρεις στρατηγικοί τομείς στους οποίους μπορεί το Ισραήλ να αναζητήσει συμμάχους: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα, Κύπρος και άλλες βαλκανικές χώρες. Στη Μέση Ανατολή, Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες του Κόλπου. Τέλος, στην Ανατολική Αφρική, Αιθιοπία, Κένυα, Νότιο Σουδάν και Ουγκάντα (οι χριστιανικές ανατολικοαφρικανικές χώρες, που απειλούνται από τους φανατικούς ισλαμιστές)».

Για τη σημασία που δίνει το Ισραήλ στην ανάπτυξη σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο, καταγράφεται σε άλλο σημείο μελέτης που αναφέρεται στο νέο αμυντικό δόγμα της χώρας: «Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί τη σανίδα σωτηρίας που συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη και την Αμερική».

Αλλωστε, στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών που διαμορφώνονται τελευταία, και οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Κύπρου καλοβλέπουν και προωθούν μια τέτοια συμμαχία με το κράτος του Ισραήλ για προώθηση μονοπωλιακών τους συμφερόντων, βελτίωση της θέσης τους στον ανταγωνισμό τους με την τουρκική αστική τάξη, γενικότερη αναβάθμισή τους στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την ιμπεριαλιστική λεία. Διόλου τυχαία το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των τριών χωρών, οι μετασταθμεύσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών για ασκήσεις στο Ισραήλ, κοινά ναυτικά γυμνάσια κ.λπ.

Στο νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ σχετικά με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σημειώνεται ότι επιβάλλεται «μία αναθεώρηση της θαλάσσιας περιοχής σε συνάρτηση με την άμυνα του Ισραήλ». Υπογραμμίζεται πως η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ και ο καθορισμός ΑΟΖ επιβάλλουν την προστασία αυτών των στρατηγικών αποθεμάτων. Στο σημείο αυτό προστίθεται και η σημασία που αποδίδεται στην Ερυθρά Θάλασσα ως εμπορικού διαδρόμου προς τις ασιατικές υπερδυνάμεις της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

ΛΙΒΥΗ
Προελαύνουν οι ένοπλοι ισλαμιστές

Ο ενεργειακός πλούτος και η γεωγραφική θέση της χώρας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών συμφερόντων

ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν ισλαμιστές κατέλαβαν στρατιωτική βάση ειδικών δυνάμεων στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων που εμφανίζονται ως τμήμα ενός «εθνικού στρατού» (με επικεφαλής τον απόστρατο στρατιωτικό Χαλίφα Χαφτάρ) και ισλαμιστικών οργανώσεων.

Το στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων Φάντελ αλ - Χάσι δήλωσε ότι «αποσυρθήκαμε από τη στρατιωτική βάση στη Βεγγάζη μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς». Χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι η Ερυθρά Ημισέληνος ανακάλυψε 50 πτώματα στη συγκεκριμένη βάση, ενώ συνολικά στη Βεγγάζη εντοπίστηκαν χτες 75 πτώματα - στην πλειοψηφία τους στρατιωτών.

Στην πρωτεύουσα Τρίπολη, χτες συνεχιζόταν η μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη με δεξαμενές που συνολικά περιέχουν περίπου 90 εκατομμύρια λίτρων καυσίμων και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δήλωναν ότι δεν μπορούν καν να ελέγξουν. Ακόμα, εξαιτίας των μαχών μεταξύ των ενόπλων ομάδων της Μισράτα και της πολιτοφυλακής της Ζιντάν για την κατάληψη του αεροδρομίου, έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές 21 αεροπλάνα και ο εναέριος χώρος έχει κλείσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκρούσεις μαίνονται σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις πετρελαίου ή περιοχές με πετρελαιοπηγές. Οι ανταγωνισμοί κλιμακώνονται, με δεδομένο ότι ο ενεργειακός πλούτος στην περιοχή όχι μόνο είναι μεγάλος, αλλά και η θέση του ανοίγει περαιτέρω την «όρεξη» στα μονοπώλια. Η Λιβύη βρίσκεται πάνω σε ένα σταυροδρόμι ενεργειακών, αλλά και εμπορικών οδών, σε μια ζώνη που τα τελευταία χρόνια νέες δυνάμεις επιχειρούν να «σπάσουν» το «μονοπώλιο» της δράσης μονοπωλίων της Δύσης. Αλλωστε και η πορεία ανατροπής του Μουαμάρ Καντάφι, το 2001, ξεκίνησε όταν εκείνος άνοιξε το δρόμο για επενδύσεις ρωσικών, αλλά και κινεζικών κεφαλαίων.

Τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς περιπλέκουν φυσικά και οι επιδιώξεις των τμημάτων της ντόπιας αστικής τάξης. Ο ίδιος ο στρατηγός Χαφτάρ - που θεωρείται σήμερα ένας από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων - είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Πολλοί αναλυτές τον συνδέουν με τον νυν Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, εξαιτίας της διακηρυγμένης αποφασιστικότητάς τους να αντιπαλέψουν οργανώσεις όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Ο συγκεκριμένος στρατιωτικός στο παρελθόν είχε βρεθεί και στο πλευρό του Μουαμάρ Καντάφι που ανατράπηκε το 2011.

Χτες, ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη Λιβύη δήλωσε ότι η επίθεση των πολιτοφυλακών στο αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι μια «νόμιμη» απάντηση στην επίθεση που δέχονται οι ισλαμιστές.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Το προσωπικό σχεδιάζεται να παραλάβει η φρεγάτα «Σαλαμίς» που αναμένεται να φτάσει στη Λιβύη σήμερα το απόγευμα.

Το σώμα δεν επηρέασε το αεροσκάφος...

H είδηση μεταδόθηκε «ξερά» από το Πεντάγωνο (το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ) και αναπαρήχθη από κάποια διεθνή ΜΜΕ. Συγκεκριμένα: Το προσωπικό της αεροπορικής στρατιωτικής βάσης Ραμστάιν των ΗΠΑ στη νοτιοδυτική Γερμανία βρήκε στις 27 Ιούλη το σώμα ενός εφήβου σε ένα διαμέρισμα πάνω από το πίσω σύστημα προσγείωσης μεταγωγικού αεροπλάνου C-130J. Η χαρακτηριστική ανακοίνωση των επιτελών του Πενταγώνου σημείωνε χαρακτηριστικά: «Το αεροσκάφος μόλις είχε επιστρέψει από την υποστήριξη ενεργειών της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική με στάσεις στη Σενεγάλη, στο Μάλι, στο Τσαντ, στην Τυνησία και τη Ναυτική Βάση στο Σιγκονέλα στην Ιταλία. Οι αρχές δεν γνωρίζουν πότε το αγόρι μπήκε στο χώρο του συστήματος προσγείωσης».

Και ακολουθεί το ...αμίμητο: «Η θέση του σώματος δεν επηρέασε τη λειτουργία ή την πτήση του αεροσκάφους, ούτε ήταν ορατή κατά τον έλεγχο πριν και μετά την πτήση. Το σώμα ανακαλύφθηκε μόνο κατά τη διάρκεια μιας λεπτομερούς επιθεώρησης μετά την πτήση από το προσωπικό συντήρησης μετά από την άφιξη του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ραμστάιν. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι το αγόρι δεν είχε κανένα είδος μεταδοτικής ασθένειας και η αιτία του θανάτου και οι περιστάσεις είναι υπό διερεύνηση». Και καταλήγει: «Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι θα εξετάσουν το περιστατικό, τις επιπτώσεις για την ασφάλεια (...) Και αν είναι ανάγκη να παρθούν κάποια πρόσθετα μέτρα θα παρθούν».

Αυτό ήταν όλο και όλο. Ετσι περιγράφεται ο φριχτός θάνατος ενός παιδιού που επιχείρησε να φύγει από τη χώρα του για να βρει την τύχη του στον ...παράδεισο του αναπτυγμένου κόσμου. Αν και δεν έχουν δοθεί στοιχεία για τη χώρα προέλευσης του τραγικού θύματος ή άλλες πληροφορίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Το αεροπλάνο που θεώρησε ο έφηβος ότι μπορούσε να συμβάλει στη λύτρωσή του είναι από αυτά που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων που καταληστεύουν τον πλούτο πολλών χωρών και της «μαύρης ηπείρου» και διευρύνουν μαζί με τις ντόπιες αστικές τάξεις τη φτώχεια και τη μιζέρια των λαών. Ο δε κυνισμός και η ψυχρότητα του εν λόγω ανακοινωθέντος, «ο νεαρός δεν είχε κάποια ασθένεια» και «θα εξεταστούν οι συνέπειες στην ασφάλεια των αεροσκαφών», αποκαλύπτουν ότι για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου ...προσλαμβάνεται ως μια ακόμα παράπλευρη απώλεια. Η εξαχρείωση του σάπιου συστήματος σε όλο της το μεγαλείο!


Δ. Κ.

ΙΝΔΙΑ
Καταπλακώθηκε χωριό από κατολίσθηση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς εκφράζονταν, χτες, μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε στη δυτική Ινδία με αποτέλεσμα να θαφτούν πάνω από 40 σπίτια. Πρόκειται για χωριό κοντά στην πόλη Πούνε, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μουμπάι, που αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Ινδίας. Πολλοί απέδωσαν την κατολίσθηση αποκλειστικά στους μουσώνες, ωστόσο το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Σαχιάντρι, που έχουν αποψιλωθεί σε μεγάλο βαθμό. Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 5 τα ξημερώματα, πιάνοντας τους χωρικούς στον ύπνο. Πέρυσι, 6.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, μόνο από πλημμύρες και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στη βόρεια πολιτεία Ουταράκχαντ. Η ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης καταδικάζει εκατομμύρια φτωχών ανθρώπων κάθε φορά που υπάρχει κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ