ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΗΠΑ
Ξανά και ξανά, συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα

Παρασημοφόρηση εκείνων που μετείχαν στις σφαγές στο Μαζάρ ε Σαρίφ

Associated Press

Παρασημοφόρηση εκείνων που μετείχαν στις σφαγές στο Μαζάρ ε Σαρίφ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Ο «θησαυρός» της υπόθεσης των τρομοκρατικών χτυπημάτων με άνθρακα μπορεί να αποδείχτηκε... άνθρακας. Το γεγονός αυτό όμως δεν πτόησε καθώς φαίνεται ουδόλως τους Αμερικανούς αξιωματούχους και ανέσυραν και συνεχίζουν να ανασύρουν διάφορα σενάρια για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα, κρατώντας μονίμως την αδρεναλίνη των απλών Αμερικανών, που παράγεται σε αυτή την περίπτωση από τον τρόμο, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συνεπώς μία ακόμη προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα από την Αλ Κάιντα, την περίοδο των Χριστουγέννων, που απηύθυναν οι μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας, επικαλούμενες πληροφορίες που έχουν φθάσει στα γραφεία εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δεν είναι πρωτοφανές γεγονός...

Συγκεκριμένα, νέο συναγερμό για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σήμανε ο νεόκοπος υπουργός Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, που τόνισε ότι υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για την πιθανότητα νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, οι ενδείξεις αυτές παραμένουν προς το παρόν απροσδιόριστες. Ο Ριτζ δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας διαπίστωσαν έναν αυξημένο αριθμό απειλών και πως οι αρχές οφείλουν για μία ακόμα φορά να θέσουν το κοινό σε γενική ετοιμότητα.

Ο Ριτζ, που θεώρησε απαραίτητο να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ είναι ένα «έθνος που βρίσκεται σε πόλεμο», πρόσθεσε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες δε συγκεκριμενοποιούν ούτε πιθανούς στόχους στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό, ούτε τον τύπο των επιθέσεων, όμως άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η νέα απειλή συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Ο Ριτζ συμπλήρωσε πως η συγκυρία των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων με το τέλος του Ραμαζανιού σε δύο εβδομάδες περίπου, υπήρξε ένας παράγων για τον οποίο οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν νέα κατάσταση ετοιμότητας. Ηδη οι αρμόδιες αρχές έχουν ειδοποιήσει περισσότερες από 18.000 υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Και πυρηνική απειλή!

Το κλίμα ανησυχίας που δημιουργείται επιτείνουν οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάζει η εφημερίδα «Washington Post», σύμφωνα με τις οποίες ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και ότι διαθέτει ακατέργαστα πυρηνικά υλικά. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο της «Washington Post», οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και όχι μόνον αυτές, κατέληξαν πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι ο Λάντεν και η Αλ Κάιντα ενδέχεται να έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις στην κατασκευή ραδιενεργού όπλου που θα χρησιμοποιεί συμβατικά εκρηκτικά για τη διαρροή της ραδιενέργειας σε μια ευρεία περιοχή. Ερωτώμενος για το θέμα, ο Ριτζ τόνισε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπιν Λάντεν έχει στην κατοχή του πυρηνικά και απειλεί τη χώρα, ενώ μιλώντας στο NBC αρνήθηκε ότι η προειδοποίηση για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα συνδέεται με αυτές τις πληροφορίες.

Η ανησυχία είναι έντονη και ήδη ορισμένες χώρες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρά μέτρα στα σύνορά τους, περιλαμβανομένης και της τοποθέτησης συσκευών μέτρησης της ραδιενέργειας, αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι η «βρώμικη βόμβα», όπως χαρακτηρίζει η αμερικανική εφημερίδα την πυρηνική βόμβα που κατασκευάζει ή υποτίθεται ότι κατασκευάζει η Αλ Κάιντα, έχει στόχο να σκοτώνει ή να τραυματίζει όχι μέσω της εκρηκτικής της ισχύος, αλλά με τη δημιουργία μιας ραδιενεργούς ζώνης που θα εκτείνεται σε αρκετά οικοδομικά τετράγωνα.

Τέλος, η υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά, Λόρενς Μακόλι, και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφτ, υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση των αμερικανοκαναδικών συνόρων. Η νέα συμφωνία προβλέπει τη σύσταση ειδικών ομάδων για τη διεθνή ασφάλεια, τη λήψη μέτρων στις δύο χώρες όσον αφορά την πολιτική της μετανάστευσης, την αυξημένη επίβλεψη των πολιτών που διασχίζουν τα σύνορα, ενώ επιβάλλει τη συνεργασία μεταξύ του Καναδά και της Αμερικής ως προς τα κριτήρια των εισερχομένων στη Βόρεια Αμερική από το εξωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι αν η μία χώρα αρνείται να παραχωρήσει προσφυγικό καθεστώς σε εισερχόμενο, αυτόματα αρνείται και η άλλη. Πάντως η κοινή γνώμη στον Καναδά εκφράζει ανησυχία σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων εκ μέρους των ΗΠΑ.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Πάουελ με «καυτή ατζέντα»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Εχοντας στη βαλίτσα του ανοιχτούς τους φακέλους Ιράκ, Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή και Οικονομικές Σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, πάτησε νωρίς χτες βράδυ το πόδι του στην Αγκυρα, όπου θα έχει επαφές με όλα τα ανώτερα κλιμάκια της τουρκικής ηγεσίας.

Διπλωματικές πηγές λένε πως βασικός στόχος της επίσκεψης Πάουελ είναι η βολιδοσκόπηση των προθέσεων της Αγκυρας για τη διεύρυνση της «διεθνούς αντιτρομοκρατικής εκστρατείας»... Ομως, μερικές ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, είχε φροντίσει να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα με αφετηρία τις δραματικές εξελίξεις που προκαλεί η ισραηλινή εισβολή και επίθεση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ είναι άδικες πράξεις που γίνονται στο έδαφος της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά το Ισραήλ και η Παλαιστίνη είναι ιδιαίτερη περίπτωση... Υπάρχουν δύο, υπό διαμόρφωση, καταστάσεις με τους στρατιωτικούς κύκλους και των δύο πλευρών να διακυβεύουν συνεχώς την πιθανότητα μίας ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Εντελώς «συμπτωματικά» και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέντ Σεζέρ, δήλωνε την ίδια περίπου ώρα: «Δε θέλουμε μία αμερικανική επιχείρηση που να σχετίζεται με το Ιράκ. Αλλά δεν ξέρω τι θα πει ο κ. Πάουελ». Αυτό ενώ μία βδομάδα πριν ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, είχε υπαινιχθεί την υπαναχώρηση των αντιδράσεων της Αγκυρας ενόψει νέας επέμβασης στο Ιράκ λέγοντας: «Υπάρχουν νέες συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες εκτιμήσεις».

Η απάντηση του Κόλιν Πάουελ θα δοθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και το στρατιωτικό και οικονομικό επιτελείο της τουρκικής κυβέρνησης. Ο ίδιος, πάντως, είχε προ της άφιξής του στην Τουρκία δηλώσει πως θα επιχειρήσει να συζητήσει με την Αγκυρα και ένα ακόμη ζέον ζήτημα, το Κυπριακό, λέγοντας μάλιστα πως θα επιδιώξει «την επιτάχυνση των προσπαθειών για την επίλυσή του».


Ομαδικές συλλήψεις ισλαμιστών στην Αμερική

Αρκετές εκατοντάδες ισλαμιστών, που εργάζονται και κατοικούν στην Αμερική, έχουν συλληφθεί μετά τις 11 Σεπτέμβρη, χωρίς να τους ανακοινώνεται συγκεκριμένη κατηγορία και πότε πρόκειται να αφεθούν πάλι ελεύθεροι. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε ανταποκρίτρια του πρώτου γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού (ARD) την Κυριακή το βράδυ. Η ανταποκρίτρια έκανε, όπως δήλωσε, επιτόπια έρευνα στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις, συνομίλησε με οικογένειες συλληφθέντων, τηλεφωνικώς με έναν κρατούμενο, που έχει αρχίσει απεργία πείνας, και δήλωσε ότι «έχει απελπιστεί, γιατί δεν του ανακοινώνουν για ποια συγκεκριμένη κατηγορία βαρύνεται και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αυτοκτονήσει». Ούτε σε δικηγόρους ανακοινώνονται οι λόγοι της σύλληψης, αλλά όπως υπογράμμισε η ανταποκρίτρια «αρκεί ότι οι συλληφθέντες είναι ισλαμιστές για να θεωρηθούν ύποπτοι». Η ίδια δήλωσε ότι είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων, αλλά τους υπολογίζει σε αρκετές εκατοντάδες. Στις οικογένειες των συλληφθέντων, όχι μόνο οι λόγοι της σύλληψης των οικείων τους δεν ανακοινώνονται από τις αρμόδιες αρχές, αλλά ούτε και οι φυλακές στις οποίες κρατούνται και φυσικά ούτε μπορεί να γίνεται λόγος για επισκεπτήριο.

Τα στρατοδικεία για τους ξένους

Ο Αμερικανός Paul Rundguist, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Ασπεν του Βερολίνου, επιβεβαίωσε ότι κατά το σύνταγμα των ΗΠΑ «οι ξένοι έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους Αμερικανούς πολίτες», και γι' αυτό η προσαγωγή ξένων σε αμερικανικά στρατοδικεία δεν είναι αντισυνταγματική, αλλά «αμφίβολη από ηθική άποψη».

Οπως είναι γνωστό, στο FBI και τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ παραχωρήθηκαν με τη λεγόμενη «Πατριωτική Πράξη» (Patriot Act) δικαιώματα και περιορίστηκαν ταυτόχρονα τα δικαιώματα των ξένων. Αν το Κογκρέσο, που ενέκρινε την «Πράξη» τον Οκτώβρη δεν προτάξει στο μεταξύ βέτο, τότε αυτή μπορεί να ισχύσει αυτόματα μια πενταετία. Μετά από αυστηρή κριτική της «Πατριωτικής» Πράξης από δημοκρατικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης John Ashcroft κάλεσε τους ξένους να γίνουν: Καταδότες. Οποιος (ξένος) παρουσιάσει «αποδείξεις εναντίον τρομοκρατών», αποχτάει την αμερικανική υπηκοότητα και άδεια εργασίας, είπε.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ