ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ
Ευημερία μόνο για λίγους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο και αν ψάξει κανείς δε θα βρει ούτε ένα(!) ουσιαστικό φιλολαϊκό μέτρο της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή. Αντίθετα τα γενναιόδωρα μέτρα ενίσχυσης των υπερκερδών του κεφαλαίου δεν έχουν τελειωμό... Αυτό είναι και το κυρίαρχο συμπέρασμα με τη συμπλήρωση ενός χρόνου γαλάζιας διακυβέρνησης.

Δε χρειαζόταν η άθλια μεθόδευση του ΛΑΦΚΑ, που διόλου δεν ακυρώθηκε, το αντίθετο, από την προχτεσινή πρωθυπουργική δήλωση, για να πέσουν οι φιλολαϊκές μάσκες της ηγεσίας της ΝΔ. Στο χρόνο που πέρασε, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, ένιωσαν βαθιά στο πετσί τους τι σημαίνει «γαλάζια διακυβέρνηση», καθώς διαπίστωσαν με οδυνηρό τρόπο τη «νέα» άγρια λιτότητα να πλήττει το βιοτικό επίπεδο, ενώ τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων όχι μόνο να μην ανακόπτουν τη μακρόχρονη ανοδική πορεία τους, αλλά να καταγράφουν νέα ρεκόρ.

Η οργή και η αγανάκτηση είναι πιο μεγάλη για όσους είχαν πιστέψει τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις και είχαν πέσει θύματα της ασύστολης δημαγωγίας του σημερινού πρωθυπουργού. Ορκιζόταν ο Κ. Καραμανλής ότι δε θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους, ότι δε θα μετακυλίσει τα βάρη του παρελθόντος στους πολίτες, ότι υπάρχουν πόροι που εγγυώνται ευημερία για όλους και άλλα τέτοια μεγαλόστομα. Αξίζει να υπενθυμίσει κανείς τι έλεγε ο ίδιος στη διάρκεια της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος, υπογράφοντας - και αυτός - μια «συμφωνία τιμής με τον καθένα ξεχωριστά». Βασικές επιδιώξεις, τόνιζε στις 3.2.2004, είναι: «Η αύξηση των θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος της πρώτης τετραετίας. Η σύγκλιση, μέσα σε μία δεκαετία, των μισθών και των συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σταδιακή αύξηση του ΕΚΑΣ από τα 140 ευρώ που είναι σήμερα στα 230 ευρώ. Η παροχή κρατικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Μέριμνας, της Ασφάλειας. Και κάτι ακόμη: Η ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Το χρωστούμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές»... Απλά για το φρεσκάρισμα της μνήμης...

Η αθέτηση ωστόσο των προεκλογικών υποσχέσεων, η οποία χρειάστηκε κάποιο εύλογο χρόνο για να γίνει και μεθοδεύτηκε με τη βοήθεια διαφόρων τεχνασμάτων (βλέπε «απογραφή») για να περιοριστεί το πολιτικό κόστος, δεν είναι το κυρίαρχο του πρώτου χρόνου της κυβέρνησης Καραμανλή. Το βασικό ζήτημα είναι η «ανανέωση» της ολομέτωπης αντιλαϊκής επέλασης, η οποία το τελευταίο διάστημα γίνεται περισσότερο αντιληπτή από ευρύτερες λαϊκές μάζες.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις διόλου δεν εμπόδισαν ή μετρίασαν την ένταση και την έκταση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο εφάρμοσε πιστά τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά φρόντισε ο «πρώτος» δικός της να είναι σε απόλυτη συνέπεια και συνέχεια.

Πάγος στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, νέα φορολογική επιδρομή και αφαίμαξη από τα συνήθη υποζύγια, ανελέητες περικοπές κοινωνικών δαπανών (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια), ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, αναπτυξιακός νόμος που δίνει νέα προνόμια στο κεφάλαιο είναι η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Η διαφορά από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι η ΝΔ καυχιέται πως είναι ο γνήσιος και λόγω ιδεολογίας διαχειριστής της.

Πράγματι, η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία αποτυπώθηκε και στα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία διαπερνούσε ο στόχος της δημιουργίας «φιλικού περιβάλλοντος» στο κεφάλαιο. Ατράνταχτη απόδειξη οι γενναίες φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων με τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών από 35% σε 25% στην τριετία, τα πλουσιοπάροχα κίνητρα του αναπτυξιακού, η κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων (διάβαζε νομοθετικών διατάξεων που αναχαίτιζαν κάπως την καταστροφή του περιβάλλοντος) για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η απελευθέρωση του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα και έπεται συνέχεια.

Η αλήθεια είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμά της. Ομως φρόντιζε επιμελώς να περνά σε δεύτερο πλάνο τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να αποκρύπτει τη βαρβαρότητά της με τις φιλολαϊκές κορόνες. Τα περί «ήπιας προσαρμογής» ήταν στάχτη στα μάτια για να μην ανακαλέσει στη μνήμη των λαϊκών μαζών την αναλγησία των προηγούμενων κυβερνήσεων και προκαλέσει ανεπιθύμητες κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τον πρώτο χρόνο της θητείας της. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, οι φιλολαϊκές μάσκες έχουν καταπέσει, η αγανάκτηση διαδέχεται την απογοήτευση και τα μεγαλεπήβολα σχέδια των γαλάζιων ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου περί αδιατάραχτης πολιτικής ηγεμονίας και ανέφελης οκταετίας φαντάζουν όνειρα θερινής νυκτός.

Από την άλλη δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες και «μετατόπιση» ξανά προς τον έτερο μονομάχο, το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Η στήριξη του Γ. Α. Παπανδρέου στην κυβέρνηση είναι αναντίρρητα πολύτιμη και αναντικατάστατη. Το «στενό μαρκάρισμα» που ασκεί για πιο τολμηρές ανατροπές των κατακτήσεων των λαού, είναι ό,τι καλύτερο θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, το «τέλος ανοχής» στη ΝΔ, πρέπει να σημάνει και την ταυτόχρονη καταδίκη της στην πολιτική που εφαρμόζει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει, από την προεκλογική περίοδο ακόμη, γι' αυτά που σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ και τις βαριές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα αν ενισχυθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα υπάρχει πείρα. Γι' αυτό και επιμένει καμιά ανοχή στην πολιτική της ΝΔ καμιά εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει, για το λαό, να σημάνει την οριστική ρήξη με τους «δίδυμους» διαχειριστές και τη στράτευση στους ταξικούς αγώνες κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Π. Κ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Εξαπάτηση για το λαό... εγγύηση για το κεφάλαιο

Το κάλπικο «συμβόλαιο με το λαό» του Α. Παπανδρέου, έδωσε τη θέση του στην ψευδεπίγραφη «νέα κοινωνική συμφωνία» του Γ. Παπανδρέου, που εξήγγειλε από το βήμα του 7ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ετσι στη «διακήρυξη» της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, ήρθε να προστεθεί και η «επανίδρυση» της 3ης του Μάρτη του 2005 και της «αναγέννησης» του ΠΑΣΟΚ.

Το εφεύρημα της «αλλαγής» του ΠΑΣΟΚ μέσα από το συνέδριό του, ήρθε να προστεθεί στο οπλοστάσιο εξαπάτησης του λαού για να... πείσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει σε «νέα εποχή» και συγχρόνως να αποτελέσει το προκάλυμμα συγκάλυψης της νέας, ακόμη πιο βάρβαρης επέλασης στα εργασιακά και στα λαϊκά δικαιώματα που στηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολιτικές του θέσεις.

Το δήθεν νέο ιδεολογικό πλαίσιο που καταγράφεται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που συζητήθηκαν και επικυρώθηκαν από το σώμα του συνεδρίου, σηματοδοτούν την ίδια - αλλά σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση - πορεία του. Την προώθηση νέων διαρθρωτικών καπιταλιστικών αλλαγών, που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, απαιτεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο και την απαίτηση αυτή το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την ταξική πολιτική προάσπισης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, τη θέτει πρωταρχικό στόχο του.

Το ΠΑΣΟΚ αποδεχόμενο τον «ανταγωνισμό ως θεμέλιο λίθο της ανάπτυξης, επισημαίνει ότι «χρειάζεται μια νέα γενιά διαρθρωτικών αλλαγών», οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν «στις εργασιακές δομές και σχέσεις το χρόνο και το είδος της εργασίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές προοπτικές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην εναρκτήρια ομιλία του, επιβεβαίωσε αυτές τις θέσεις εντάσσοντάς τες στα πλαίσια της «νέας οικονομίας» και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δίνοντας το στίγμα της νέας αντεργατικής επέλασης μίλησε για «νέο κύμα εκσυγχρονισμού μέσα από μεταρρυθμίσεις»...

Πιστό στους «νόμους της αγοράς», στην «επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας», στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο κράτος ή κράτος που θα παρέχει υπηρεσίες στο κεφάλαιο, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για ακόμα παραπέρα μετατροπή του «κοινωνικού κράτους» σε ένα φιλανθρωπικό σύστημα που θα «βοηθά τον αδύναμο» και τους «εξαθλιωμένους». Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής είναι η απαγκίστρωση ακόμα και από τις όποιες «φραστικές «προοδευτικές» αναφορές του παρελθόντος και η προσαρμογή στις σημερινές απαιτήσεις του καπιταλισμού. Στα πλαίσια αυτά η έννοια και το περιεχόμενο των «δικαιωμάτων» αντικαθίστανται από τις «ευκαιρίες».

Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε συνεπής στην εφαρμογή αυτής της νέας γραμμής. Στη διάρκεια του συνεδρίου με κάθε ευκαιρία μιλούσε για «ευκαιρίες» στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, ξεκαθαρίζοντας ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων «ελαστικοποιούνται» και γίνονται «δυνατότητες». Δυνατότητες και ευκαιρίες, αυτές που επιτρέπουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Και όποιος αντέξει... Γιατί για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων αυτό σημαίνει και άλλες εκπτώσεις από τις πραγματικές τους ανάγκες. Ολα αυτά μαζί με τις αυταπάτες περί «λαϊκής συμμετοχής», δήθεν «ανεξάρτητων αρχών» και περισσότερη «αποκέντρωση», αλλά πάνω απ' όλα, περισσότερη «ελεύθερη» αγορά και εμπορευματοποίηση των πάντων.

Με την ίδια πάντα συνέπεια

Η εντύπωση που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί από τον Γ. Παπανδρέου, σε όλη τη διάρκεια της προσυνεδριακής περιόδου, είναι ότι το «νέο ΠΑΣΟΚ» αποτελεί έναν πολιτικό σχηματισμό που τώρα πρωτοεμφανίζεται στην ελληνική κοινωνία και τοποθετείται απέναντι στα προβλήματα σαν παρατηρητής. Αυτή η εντύπωση, ωστόσο, «σβήνεται» από τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όσο κυβερνούσε δεν έκανε «λάθη», αλλά με συνέπεια εφάρμοσε μια συγκεκριμένη πολιτική, μια ταξική πολιτική υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας, της πολιτικής που υπαγορεύει το μεγάλο, ντόπιο και πολυεθνικό, κεφάλαιο.

Μέσα από τις θέσεις του δίνει ακόμα μια φορά διαπιστευτήρια στους ιμπεριαλιστές, διαβεβαιώνοντάς τους για τη συνεπή του στάση απέναντι στις στρατηγικές τους επιλογές. «Απαιτείται παγκόσμια σταυροφορία και συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», διατυπώνεται χαρακτηριστικά στις θέσεις, που σε συνδυασμό με τη δήλωση πίστης σε μια «Ευρώπη με το δικό της Σύνταγμα, τη δική της Αμυνα και ασφάλεια», δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται στην κατεύθυνση που υπαγορεύει ο ρόλος του ως κόμμα της «νέας τάξης», που υπηρετεί την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Η πολιτική εξαγνισμού του ρόλου των ΗΠΑ, από τον Γ. Παπανδρέου, συνοδεύεται με την προτροπή «να μη δαιμονοποιήσουμε τις ΗΠΑ», καθώς είναι «πιο έξυπνο να παλέψουμε με τις δυνάμεις της προόδου για να επηρεάσουμε τις αποφάσεις τους».

Η προώθηση των αντιδραστικών πολιτικών σχεδίων για το ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει το λαό συμμέτοχο και συνένοχο στην εφαρμογή μιας πολιτικής σε βάρος του. Η «συμμετοχική δημοκρατία» του ΠΑΣΟΚ θέλει το λαό ενσωματωμένο στο σύστημα και εγκλωβισμένο στη διαχείριση της μιζέριας που του προσφέρεται ως μονόδρομος για τη ζωή του. Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός της στρατηγικής της «νέας κοινωνικής συμφωνίας» που ευαγγελίζεται ο Γ. Παπανδρέου και δηλώνει ότι θέλει να συνάψει με το λαό.

Η αχίλλειος πτέρνα αυτής της πολιτικής είναι ότι για να προχωρήσει πρέπει να πείσει εξαπατώντας για μια ακόμα φορά το λαό, πράγμα δύσκολο, καθώς η εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα νωπή, ενώ την ίδια ώρα βιώνει μια ανάλογη κατάσταση που προέρχεται από την πολιτική της ΝΔ. Το κλίμα της συναίνεσης του δικομματισμού κινείται στον αστερισμό της προάσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Κάνει αναγκαίο τον απεγκλωβισμό τους απ' αυτή την πολιτική και τον οργανωμένο, στο δικό τους λαϊκό μέτωπο, αγώνα αντίστασης, με κατεύθυνση την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στον κόσμο τους...

Είναι ανθρώπινο. Για να δικαιολογήσει - ερμηνεύσει ο καθένας τις προσωπικές του επιλογές δημιουργεί τα προσωπικά του άλλοθι. Αυτά μπορεί να είναι ανόητα, παράλογα, εκτός πραγματικότητας, αλλά «περί ορέξεως...», μένει ο καθείς με τη συνείδησή του. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, όταν αρχίζει η επιχείρηση γενίκευσης τέτοιων προσωπικών άλλοθι, για να διασκορπιστούν και στους υπόλοιπους. Τότε είναι που αρχίζει το επιλεκτικό τσαλαβούτημα στα γεγονότα και τη θεωρία.

Αφορμή γι' αυτές τις σκέψεις, μας έδωσε άρθρο της «Αυγής» (1-3-05). «Είναι η Ελλάδα ιμπεριαλιστική χώρα;». Ο αρθρογράφος για να οικοδομήσει τον κόσμο του και να κρυφτεί από μέσα αρχίζει το κείμενό του με την κατασκευή: «Το συνέδριο του ΚΚΕ ανέθεσε τελικά σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να μελετήσει το αν η Ελλάδα είναι ή όχι ιμπεριαλιστική χώρα». Πού το ξετρύπωσε αυτό; Το δημιούργησε στα βάθη των πολύ «προσωπικών του δεδομένων»;

Το ΚΚΕ δε θα ανακαλύψει σήμερα και μάλιστα από κάποιους «εμπειρογνώμονες» πως στην Ελλάδα έχουμε κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό. Δεκαετίες τώρα, η συλλογική σκέψη του Κόμματος μελετά, διατυπώνει, αποφασίζει. Οπου ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός είναι ο καπιταλισμός των μονοπωλίων (ιμπεριαλισμός) που συνυφαίνεται με το αστικό κράτος. Πρόκειται, δηλαδή, για το στάδιο ανάπτυξης, που από όλα τα παράθυρά του φαίνεται μόνο ο σοσιαλισμός...

Φυσικά, όπως έχουμε χρέος ως μαρξιστές, δε σταματάμε να μελετάμε τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο εκδήλωσής τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Για παράδειγμα, στις αρχές του περασμένου αιώνα η εξαγωγή κεφαλαίου γινόταν κύρια από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές. Σήμερα, όλο και πιο συχνά έχουμε τοποθετήσεις κεφαλαίων και από τις πλούσιες χώρες στις πλούσιες. Το αρχικό κίνητρο φαίνεται μόνο πολιτικό, αλλά πάντα αποβλέπει σε μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Για παράδειγμα, δεν είναι άσχετη η στάση εφ' όλης της ύλης της Βρετανίας από τις επενδύσεις των ΗΠΑ σ' αυτή τη χώρα...

Σε άλλο σημείο του άρθρου της «Αυγής» γίνεται, με τον πιο κουτοπόνηρο τρόπο, η «ανακάλυψη»: «Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι ασυνήθιστα επιδοτούμενος, εξαρτημένος και ευάλωτος για ιμπεριαλιστική χώρα...» (στο ίδιο). Γιατί τέτοια περιχαράκωση στον πιο ακραίο και απόλυτο δογματισμό; Για να τραβηχτεί η πραγματικότητα με το ζόρι εκεί που τη θέλουμε; Ποιος του είπε του αρθρογράφου πως η εξάρτηση καθυστερεί την καπιταλιστική ανάπτυξη στην εξαρτημένη χώρα; Υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη οποιασδήποτε βαθμίδας χωρίς εξάρτηση; Ισα - ίσα, αυτή η εξάρτηση συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων. Γι' αυτό και η σύνδεση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ και στη συνέχεια με την ΕΕ και την ΟΝΕ ήταν συνειδητές επιλογές του κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι πρόθυμο το κεφάλαιο, σε κάθε περίπτωση, να κάνει «σκόντο» στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Φυσικά, αυτή η ανάπτυξη γίνεται για τον καπιταλισμό σε βάρος των εργαζομένων. Είναι, δηλαδή, και θέμα ταξικών συμφερόντων η επιλογή αυτής της ανάπτυξης. Επίσης, λειτουργούν οι νόμοι του συστήματος της εκμετάλλευσης. Δηλαδή, λειτουργεί πάντα ο νόμος της ανισόμετρης οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης, που πηγάζει από την ανισομετρία μεταξύ των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Εκεί, όμως, που ο αρθρογράφος της «Αυγής» γράφει με τη λογική «αν δε μας κάνει η πραγματικότητα τόσο χειρότερο γι' αυτήν...», είναι, όταν με πλήρη άγνοια κινδύνου τραβάει τη θεωρία στον μικρό του κόσμο και κουκουλώνεται: «Τη φάση που περνάμε δεν την προέβλεψε ο Λένιν, αλλά ο Κάουτσκι: έναν "ούλτρα - ιμπεριαλισμό", που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και συνενώνει σε διεθνές επίπεδο δυνάμεις με κοινό στόχο την εκμετάλλευση του κόσμου. Αυτό δε σημαίνει ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις εξαλείφθηκαν, όπως θα ήθελε ενδεχομένως ο Κάουτσκι (κατά Λένιν τουλάχιστον)» (στο ίδιο). Βουλησιαρχική σαλάτα συλλογισμών, που αλληλοαναιρούνται από μόνοι τους. Γιατί, αφού υπάρχουν οι αντιθέσεις αυτό αποκλείει και τη δημιουργία του «ούλτρα - ιμπεριαλισμού» (υπερ-ιμπεριαλισμός). Δεν αποκλείουν όμως την τάση καπιταλιστικής ενοποίησης, που στην πνευματική του τούμπα ο αρθρογράφος της «Αυγής» τη βλέπει για «ούλτρα - ιμπεριαλισμό». Ισα - ίσα την επιβάλλουν, γιατί οι ενδομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί πάνε χέρι - χέρι με τους ενδομονοπωλιακούς συμβιβασμούς και συμφωνίες. Τα μονοπώλια, από τη φύση τους, επιδιώκουν μόνιμα να μοιράζουν και να ξαναμοιράζουν την αγορά. Μοίρασμα που γίνεται στη βάση μεταξύ των καπιταλιστών και κατά περίπτωση βρίσκει αντανάκλαση σε συμφωνίες (προσωρινές ή λιγότερο προσωρινές) και μεταξύ των κρατών. Ταυτόχρονα, επειδή κάθε ξεχωριστό μονοπώλιο επιδιώκει το μεγαλύτερο μερίδιο, ποτέ δε σταματούν οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί. Γι' αυτό οι συμφωνίες μπορεί να σπάνε, να ξαναδημιουργούνται, να παίρνουν καινούριες μορφές, να επανέρχονται στις παλιές και να προχωρά το σύστημα, χωρίς ποτέ να μπορεί να γίνει «ούλτρα - ιμπεριαλισμός».

Ολα αυτά τα «από την πόλη έρχομαι...», ο αρθρογράφος της «Αυγής» τα αράδιασε, για να καταλήξει στο τέλος στον πόνο του: «Να παλέψει για χειραφέτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και δεύτερον να παλέψει για μια σοσιαλιστική Ευρώπη» (στο ίδιο). Να βυθιστεί, δηλαδή, στην αυταπάτη της διαμόρφωσης του καλού ιμπεριαλιστή και να αποκλείσει τη σοσιαλιστική επανάσταση, μετατρέποντάς τη σε ουτοπία. Παλιό και γνωστό το κόλπο της φυγής στο πουθενά... Εδώ κάτω, στον υπαρκτό κόσμο, όμως λειτουργεί, όπως είπαμε, με σιδερένια αναγκαιότητα, ο νόμος της ανισόμετρης οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης, που καθορίζει και το πως η επανάσταση ωριμάζει και έρχεται, ή δεν έρχεται σε μερικές ή σε μια μόνο χώρα, τον «αδύνατο κρίκο» στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, και όχι ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τον αρθρογράφο και τις αντιλήψεις του. Η εμμονή σ' αυτή τη λογική αφοπλίζει το εργατικό κίνημα κάθε χώρας από την κατεύθυνση της πάλης του για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στη χώρα του, (άρα ο σοσιαλισμός πάει περίπατο), κατευθύνοντάς την, αλήθεια, πού; Στην ανατροπή της Κομισιόν;

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν πως κλείνουν τα μάτια και οι νόμοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης έρχονται να τους συναντήσουν. Δεν έγινε όμως ποτέ. Οταν τα ξανανοίγουν τους ξαναβρίσκουν μπροστά τους σε πλήρη λειτουργία...


Του
Παύλου ΑΛΕΠΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ