ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Ψηλαφώντας τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στην εκπαίδευση

Πετυχημένη η σχετική εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, που έγινε το περασμένο Σάββατο

Γεμάτο το αμφιθέατρο στην εκδήλωση
Γεμάτο το αμφιθέατρο στην εκδήλωση
Η τεράστια συμβολή που είχε η ΕΣΣΔ στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης αναδείχθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τίτλο «Οκτωβριανή Επανάσταση και Εκπαίδευση», στο αμφιθέατρο του 9.84, στο Γκάζι.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων επισήμανε: «Υπάρχει κυριολεκτικά ένας πλούτος ιδεών που μπορεί να καταγράψει κανείς μιλώντας για τη συμβολή της σοσιαλιστικής παιδαγωγικής σκέψης. Και σας καλούμε, αξιοποιώντας το περιοδικό "Θέματα Παιδείας" και τον "Ριζοσπάστη", να μελετήσετε το αφιέρωμα με τίτλο "Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία", που αναδεικνύει, μαζί με τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό, την ακτινοβολία της επανάστασης σε προοδευτικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς, σε δασκάλους με το Δ κεφαλαίο, που έθεσαν τη γνώση τους στην υπηρεσία του λαού, στην προσπάθεια να ανθρωπέψει ο άνθρωπος (...)

Ξεχωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα. Για να ξεδιπλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η παρέμβαση πρωτοπόρων εκπαιδευτικών μέσα στο μάθημα. Μια τέτοια παρέμβαση είναι απαίτηση των καιρών. Και για αυτό το λόγο δίνουμε μεγάλο βάρος στο ρόλο των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη. Για να καταπολεμηθεί ο σύγχρονος σκοταδισμός που συνυπάρχει με την πολλαπλότητα της πληροφόρησης αλλά και του καταιγισμού των ιντερνετικών σκουπιδιών, που μόνο γνώση δεν είναι. Σε μια τέτοια προσπάθεια, οδηγοί μας μπορούν να γίνουν και ο πλούτος της σοσιαλιστικής παιδαγωγικής σκέψης»(Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία θα δημοσιεύσουμε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε παρέμβαση από τη δασκάλα Κυριακή Καμαρινού, με θέμα «Η δυναμική της οργάνωσης της σχολικής ζωής στο σχολείο της σοσιαλιστικής διαπαιδαγώγησης», η οποία περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο οργάνωσης του σοσιαλιστικού σχολείου και του ελεύθερου χρόνου των νέων και μετέφερε την κουλτούρα, τις αξίες που μετέδιδε το σχολείο στη Σοβιετική Ενωση και το κλίμα που κατάφερνε να δημιουργεί η κοινωνία και το σχολείο ανάμεσα στους μαθητές.

Ανάμεσα στην ομιλία της παρεμβάλλονταν επαναστατικά τραγούδια από μουσικό συγκρότημα με τους: Νίκο Μόσχο, Γιώργο Λαδόπουλο, Νατάσα Μουσάδη, Αργύρη Μπακαλώμη, Ασημίνα Παπαχριστοδώλου, Αστέρη Πασχαλιά, Γεράσιμο Παλάτη.

Στην παρέμβασή της η Κυρ. Καμαρινού στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και στη δράση των Κομσομόλων, δίνοντας τη σκυτάλη στο θεατρικό που παρουσιάστηκε για την Κομσομόλα ηρωίδα Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια, βασισμένο σε αποσπάσματα από το βιβλίο που έχει γράψει η μητέρα της, Λιουμπόβ Τιμοφέεβνα, «Η Ζόγια και ο Σούρα», και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Για τη συμβολή τους στο θεατρικό, η ΤΟ Εκπαιδευτικών ευχαρίστησε τους: Κοντούλη Νατάσα, Αλεξανδρόπουλο Δημήτρη, Ιωσίπου Νίκο, Κουτελιέρη Φίλιππα, Λιόκαρη Γιάννη, Μαρέτση Ιουλία, Μπούτζα Γιώργο, Παπαθεοφάνους Μαρία, Πούλο Αλέκο, Σαμπατακάκη Δάφνη, Τσαγανού Ελένη, Χούτα Δέσποινα και Βάνια Ξυφαρά.

Από το θεατρικό
Από το θεατρικό
Το τελευταίο μέρος της παρέμβασης της Κυρ. Καμαρινού στάθηκε στο θέμα της έμπρακτης αλληλεγγύης του σοσιαλιστικού κόσμου στους κομμουνιστές που διώκονταν στα μέρη τους, όπως ήταν οι Ελληνες μαχητές του ΔΣΕ, και ακολούθησε η προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η ΤΟ Εκπαιδευτικών με φωτογραφίες, πλάνα, αλλά κυρίως μαρτυρίες παιδιών πολιτικών προσφύγων για την πρωτοποριακή εκπαίδευση που έλαβαν. Η εκδήλωση έκλεισε με τη «Διεθνή» και το κοινό όρθιο να τραγουδά με υψωμένες τις γροθιές.


ΚΟ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απόλυτα επίκαιρο το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»

Σε εκδήλωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Κυριακή 5 Νοέμβρη η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Παπατολίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αντικομμουνιστική επίθεση που γίνεται προκειμένου να αμαυρωθεί η πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης της κοινωνίας όπου καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Οπως τόνισε, το ΚΚΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των απόψεων, που θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό στα γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος, όχι μόνο τιμώντας το γεγονός της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αλλά και αναδεικνύοντας τα συμπεράσματα από αυτήν την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα, σε σημαντικό μέρος της ομιλίας της, στάθηκε στο πώς αντιμετώπισε η εργατική εξουσία, με την καθοδήγηση των μπολσεβίκων, τις μειονότητες και τις εθνότητες της Ρωσίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μια βδομάδα μόνο μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης η Σοβιετική Δημοκρατία της Ρωσίας διακήρυξε την ισότητα και κυριαρχία των λαών της Ρωσίας, το δικαίωμα των λαών της Ρωσίας για ελεύθερη αυτοδιάθεση μέχρι και την αποχώρηση και τη δημιουργία αυτοτελούς κράτους, την κατάργηση των θρησκευτικών προνομίων, την ελεύθερη ανάπτυξη των εθνικών μειονοτήτων και εθνοτικών ομάδων που κατοικούσαν στην επικράτεια της Ρωσίας. Αυτή η απόφαση συνέβαλε και στη σταθεροποίηση της σοβιετικής εξουσίας, αλλά και να εμφανισθούν Σοβιετικές Δημοκρατίες και προλεταριακές επαναστάσεις σε μια σειρά περιοχές».


Η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι «ο 20ός αιώνας, από την πρώτη 10ετία, αποτέλεσε τα εγκαίνια της εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, της εποχής των ιμπεριαλιστικών πολέμων και σοσιαλιστικών επαναστάσεων, δύο ζητημάτων που η μέχρι τώρα πείρα έχει δείξει τη στενή σχέση μεταξύ τους. Σήμερα, όσο και αν τα πράγματα ήρθαν τα "πάνω κάτω", έχουμε και όπλα και πλεονεκτήματα, να συμβάλουμε στη χώρα μας και όσο μπορούμε διεθνώς: Ο 21ος αιώνας να γίνει ο αιώνας νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων, χωρίς τον κίνδυνο πισωγυρίσματος από τα δικά μας λάθη». Στη συνέχεια ανέδειξε την αξία να κατακτούν οι κομμουνιστές μεγαλύτερη πίστη και ευθύνη, που, όπως είπε, έχουν προαπαιτούμενα: «Περισσότερη γνώση, αφομοίωση του μαρξισμού - λενινισμού, χρησιμοποίηση του διαλεκτικού υλισμού ως μεθοδολογίας εκτίμησης των εξελίξεων, βαθιά γνώση της στρατηγικής της σοσιαλιστικής επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Απαιτείται η γνώση της πλούσιας ιστορικής πείρας του Κόμματός μας που ήταν, και σωστά, αναπόσπαστο τμήμα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, στήριξε, και σωστά, τον σοσιαλισμό και την προσφορά του στον 20ό αιώνα...».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Καιρός - αρχινώ για τον Λένιν να ιστορώ», εμπνευσμένη από το έργο του Β. Μαγιακόφσκι «Β. Ι. Λένιν» και του Ε. Καζακέβιτς «Γαλάζιο τετράδιο». Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το ποίημα του Μαγιακόφσκι που συνδέθηκαν, «ποιητική αδεία», θεατρικά, με αναφορές σε γεγονότα, σκέψεις, ιδέες, αντιλήψεις, που σχετίζονται με το περιεχόμενο του ποιήματος αλλά και με το περιεχόμενο της ιστορικής νουβέλας του Καζακέβιτς.

Στιγμιότυπο της παράστασης
Στιγμιότυπο της παράστασης
Οι 25 συντελεστές της παράστασης απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών καθώς και τα επαινετικά τους σχόλια για το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα θα δημοσιευθούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ