ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μετάλλιο» εντατικοποίησης στον «Ευαγγελισμό»

Υπάρχουν 1.100 κενές οργανικές θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση απλώς επισπεύδει 80 προσλήψεις παλιότερων προκηρύξεων

Στιγμιότυπο από παλιότερη συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο των Επειγόντων
Στιγμιότυπο από παλιότερη συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο των Επειγόντων
Στην εντατικοποίηση οδηγείται το προσωπικό του «Ευαγγελισμού», για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες εφημερίας του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού δεν προβλέπεται καμία νέα πρόσληψη. Ο «Ευαγγελισμός», όπως είπε προχτές ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, είναι ανάμεσα στα έξι νοσοκομεία όπου θα στηριχτεί η υγειονομική κάλυψη των Αγώνων, παρότι στους αρχικούς σχεδιασμούς ήταν 18 Ολυμπιακά νοσοκομεία.

Η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας του προσωπικού στη διάρκεια των Αγώνων, η ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη (στον προϋπολογισμό ή με επιπλέον κονδύλι), ώστε να μη μείνει απλήρωτη η εργασία του προσωπικού συζητήθηκαν στη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Το υπουργείο Υγείας - τονίστηκε χτες - σχεδιάζει μόνο την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης 80 νοσηλευτών για τον «Ευαγγελισμό», από προηγούμενες προκηρύξεις, ενώ υπάρχουν 1.100 κενές θέσεις προσωπικού.

Σημαντικές πτυχές της... Ολυμπιακής προετοιμασίας στον «Ευαγγελισμό» ανέδειξαν στη γενική συνέλευση και με ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση και Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών. Οι οποίες υπογράμμισαν ότι στο όνομα μιας Ολυμπιάδας πλήρως εμπορευματοποιημένης κατασκευάζονται μονόκλινες σουίτες στον 10ο όροφο, που μετέπειτα θα αξιοποιηθούν από μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Μάλιστα, σχεδιάζεται και στα πλαίσια της... καταπολέμησης της τρομοκρατίας να τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης στο 10ο όροφο, αλλά και στα Επείγοντα. Γίνεται ακόμα ολική ανακατασκευή των ΤΕΠ με τεράστιο κόστος, αν και υπήρχε πρόταση για σταδιακές και πιο οικονομικές βελτιώσεις, ενώ η μετεγκατάσταση των Εργαστηρίων ανατέθηκε σε ιδιωτική κατασκευαστική που καθυστερεί χρόνια την παράδοσή τους.

«Δε θα δώσουμε "πίστωση χρόνου" σε κανέναν: Ούτε σ' αυτούς που δρομολόγησαν τη σημερινή κατάσταση, ούτε σ' αυτούς που την παρέλαβαν, έχοντας συμφωνήσει σ' όλες τις βασικές επιλογές», τονίζουν οι παρατάξεις και ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και πληρωμή των υπερωριών, παράδοση των έργων για αξιοποίηση από όλο το λαό.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση αποφασίστηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία συντονισμού με εργαζόμενους και των άλλων Ολυμπιακών νοσοκομείων.

Καθυστερήσεις και στο Βόλο

Τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων στο νοσοκομείο Βόλου, που δημιουργεί τον κίνδυνο να μη χρησιμοποιηθούν οι δυο πρώτοι όροφοι του νοσοκομείου ως εξωτερικά ιατρεία, όπως ήταν σχεδιασμένο, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Υγείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε τα έργα στο νοσοκομείο να ολοκληρωθούν και να χρησιμοποιηθούν πριν και κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για να παταχτούν φαινόμενα κατάχρησης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μέγα έλλειμμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Χρειάζονται τουλάχιστον 5.000 γενικοί γιατροί και υπάρχουν μόνο 1.300 ειδικευμένοι

Με το μεγάλο έλλειμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) να σέρνεται εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκει και φέτος τη χώρα μας η Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Στις 17.2.2004 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε νέο νόμο - τον 3235 για την ΠΦΥ - ενώ προχτές ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης εξάγγειλε την ψήφιση νέου νόμου για την ΠΦΥ μέχρι το 2005. Επίσης χτες ο Νικ. Κακλαμάνης κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) «δεσμεύτηκε για τη λήψη, στο αμέσως προσεχές διάστημα συγκεκριμένων μέτρων για την αναβάθμιση της ΠΦΥ» - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.

Ωστόσο όμως τόσο οι νόμοι όσο και οι υποσχέσεις απέχουν απ' τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος σε πρωτοβάθμιο επίπεδο που θα καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. Οπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) για την ανάπτυξη ενός πλήρους συστήματος ΠΦΥ απαιτούνται 7.000 γενικοί γιατροί. Με τους μετριότερους υπολογισμούς, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, θα χρειάζονταν 5.000 γενικοί γιατροί για να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου - τα οποία δεν μπορούν να είναι λιγότερα από 400 - ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς ένα σύστημα ΠΦΥ. Ανάμεσα στα 400 Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΓΕΙΑ κατατάσσουν και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, που στην προοπτική ενός τέτοιου συστήματος ΠΦΥ θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση.

Ομως σήμερα υπάρχουν μόνο 1.300 ειδικευμένοι Γενικοί Γιατροί και 700 γιατροί περιμένουν στη λίστα για να πάρουν σειρά για έναρξη της ειδίκευσης στη Γενική Ιατρική. Ετσι μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό η προχτεσινή εξαγγελία του υπουργού Υγείας Νικ. Κακλαμάνη για την υπογραφή απόφασης με την οποία εγκρίνονται 100 θέσεις για την έναρξη ειδίκευσης στη γενική ιατρική μέσα στο 2004, ενώ υποσχέθηκε και 100 ακόμα θέσεις ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΓΕΙΑ επανέφεραν την πρόταση για την «εν λειτουργία εκπαίδευση» των γιατρών χωρίς ειδικότητα του ΙΚΑ ώστε μέσα σε δυο χρόνια να αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής.

Η ΕΛΕΓΕΙΑ οργανώνει το 16 συνέδριό της στην Κω απ' τις 14-18 Απρίλη 2004.

Απλές σκέψεις του υπουργού

Φέτος η Παγκόσμια Μέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει ως κεντρικό σύνθημα: «Οδική ασφάλεια - Μην αφήνεις τη ζωή σου στην τύχη».

Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας ο Νικ. Κακλαμάνης μοιράζεται κάποιες σκέψεις με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της οδικής συμπεριφοράς των οδηγών, ενώ αποσιωπά τα χάλια των ελληνικών δρόμων.

Δραματικά, πάντως, είναι τα στοιχεία της ΠΟΥ για τη θυσία στην άσφαλτο:

  • Καθημερινά σε όλο τον κόσμο 140.000 τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα. Περισσότεροι από 3.000 πεθαίνουν, ενώ 15.000 μένουν ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους, με πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για το οικογενειακό περιβάλλον, τις υγειονομικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά συστήματα.
  • Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια οικογένειες παγκοσμίως αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο θάνατο ή στην αναπηρία μέλους της οικογένειάς τους από τροχαίο ατύχημα.
Υπερασπιστές

Ως ανυποχώρητος υπερασπιστής του δημόσιου συστήματος υγείας εμφανίστηκε χτες ο προσφάτως παραιτηθείς - δύο φορές - πρόεδρος του Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Γιάννης Τούντας. Τα μέτρα της ΝΔ, ανέκραξε, «συρρικνώνουν το δημόσιο τομέα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού και οδηγούν στην αποδόμηση και αποδυνάμωση του ΕΣΥ».

Ο Γ. Τούντας ήταν απ' τους εμπνευστές του σχεδίου για τον πολίτη, που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της διαβόητης μεταρρύθμισης του Αλ. Παπαδόπουλου, όπου πέρα απ' τη δημιουργία των ΠεΣΥΠ, ένα βασικό στοιχείο είναι η δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών για να λειτουργεί η προσφορά και η ζήτηση. Καθιερώθηκαν και τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, που το 2003 έφεραν «έσοδα 5.000.000 ευρώ στα 14 νοσοκομεία του Α΄ ΠεΣΥΠ». Καμάρωνε, δηλαδή, για το χαράτσι σε 80.000 αρρώστους στην ώρα της ανάγκης!

Και η ανταπάντηση του Ν. Κακλαμάνη δεν έλεγε τίποτε επί της ουσίας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στην υγεία. Τι, άλλωστε, να πει αφού και η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στην ίδια ρότα της εμπορευματοποίησης;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ