ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τις αμερικανικές... οδηγίες

Με γρήγορα βήματα, η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζει την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, σύμφωνα με τις σαφείς οδηγίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών

H Αθήνα, αφού "εμπέδωσε" τις απαιτήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων Εταίρων, προχωρεί με ταχύ ρυθμό στον επαναπροσδιορισμό των θέσεων της εξωτερικής της πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Η "στροφή" της Αθήνας, σχεδιάστηκε από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ενώ ακόμη βρίσκονταν σε εξέλιξη η ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και άρχισε να υλοποιείται στις αρχές του καλοκαιριού, με την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το "νέο" βήμα προς την κατεύθυνση της "προσέγγισης" πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Φιλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε Ατυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στη Σύνοδο αυτή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, "πλειοδότησε" στη συζήτηση, τόσο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, όσο και για το θέμα της προόδου των ευρωτουρκικών σχέσεων. Μέσα από αυτή τη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τη "στροφή" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία. Κατ' αρχήν, "αξιοποιώντας" το κλίμα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό, ο υπουργός Εξωτερικών δέχτηκε την εκροή κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία. Επίσης, έδειξε στους εταίρους, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει άλλο... μισό βήμα πίσω από τη διακηρυγμένη θέση της: Μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο, η θέση της Αθήνας ήταν ότι δεν πρόκειται να δεχτεί το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως "εντάξιμης" στην ΕΕ, χώρας, αν προηγουμένως η Αγκυρα δεν αλλάξει στάση στο Κυπριακό, αποδεχτεί τη γενική Δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και δεν παρουσιάσει πρόοδο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ελλάδα εμφανίζεται υπέρ της προόδου των ευρωτουρκικών σχέσεων και δέχεται, ουσιαστικά, το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως "εντάξιμης" χώρας στην ΕΕ, χωρίς να ικανοποιούνται οι όροι που είχαν τεθεί. Οι όροι αυτοί, πάντως, παραμένουν ως "σημεία ελέγχου" στο "χάρτη της διαδρομής" που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία για να βρεθεί στην ΕΕ.

Αυτές οι επιλογές της Αθήνας, ενθουσίασαν, όπως φαίνεται, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Κ. Σημίτη (που απεστάλη το περασμένο Σάββατο), συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί απέναντι στην Τουρκία.

Η "στάση" αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με απόλυτη συνέπεια, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά, ότι εκτός από τα "συγχαρητήρια" του πλανητάρχη, έχει εξασφαλίσει και την αμέριστη συμπαράσταση των μεγάλων οικονομικών παραγόντων του τόπου, που ονειρεύονται "δουλιές" με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Αυτούς τους οικονομικούς παράγοντες, ενημέρωσε χτες λεπτομερέστατα (μιάμιση ώρα κράτησε η συζήτηση) ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια συμπαράσταση απολαμβάνει η κυβέρνηση και από τμήμα τουλάχιστον, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου για να του παραδώσει ένα "υπόμνημα" των "σκέψεών" του, δήλωσε ότι υπάρχει η ευνοϊκότερη συγκυρία από το 1936 και έπειτα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, χτες το βράδυ ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτης. Στη σύσκεψη αυτή, έγινε επισκόπηση της πορείας, και προετοιμασία των επόμενων βημάτων για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, που θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται από τις 9 του μηνός με το ξεκίνημα του νέου γύρου της ελληνοτουρκικής συζήτησης.

"Χαρτοπόλεμος"

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σε δήλωσή του μιλάει για "κυβέρνηση των υποχωρήσεων και των ευχαριστιών που έκανε μια ακόμη επικίνδυνη έκπτωση (...) και αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, χωρίς να έχει εκπληρωθεί κανένας απολύτως όρος από αυτούς που απαιτούσε η ΕΕ με την ειδική απόφαση του Συμβουλίου κορυφής".

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι "Η Ελλάδα έχει οριοθετήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με όρους που διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα και με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Η πολιτική αυτή είναι ορθή, είναι αποτελεσματική, είναι πολιτική αρχών και δεν αλλάζει. Η συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία όχι μόνο δε θίγει το πλαίσιο αυτό, αλλά επιπλέον προάγει το εθνικό συμφέρον. Η Νέα Δημοκρατία, όσο κι αν παριστάνει πως αγνοεί το περιεχόμενο των συζητήσεων στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, δεν κατορθώνει να κρύψει την ενόχλησή της που η κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθεί, ανέδειξε την Ελλάδα σε χώρα που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις".

Η Ρόδος, αναψυκτήριο του 6ου Στόλου

Συγκέντρωση χτες το απόγευμα στο λιμάνι της Ρόδου, ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων

Την προκλητική παρουσία του αμερικανικού στόλου στο λιμάνι της Ρόδου, κατήγγειλαν οι Ροδίτες που ανταποκρίθηκαν χτες το απόγευμα στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Ρόδου και συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κύπρου. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία με πλακάτ και συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στο λιμάνι, όπου αποβιβάζονται τα πληρώματα του αεροπλανοφόρου "Ρούσβελτ" το οποίο έχει αγκυροβολήσει από το Σάββατο έξω από το λιμάνι, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται ο κατάπλους και δύο αμερικάνικων καταδρομικών.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση -κάλεσμα που εξέδωσε σχετικά με την παρουσία του αμερικανικού στόλου στη Ρόδο επισημαίνει:

"Επειδή η παρουσία τους εδώ, συμβολίζει την αμερικανική επικυριαρχία στην περιοχή, και ταυτόχρονα αποτελούν το μέσο επιβολής διά της βίας ή της απειλής βίας της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επειδή επαναφέρει στις μνήμες μας τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της 25χρονης κατοχής της Κύπρου από τον Αττίλα, αλλά και την πρόσφατη προκλητική επίθεση εναντίον της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας με χιλιάδες θύματα αθώους αμάχους και τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας.

Δεν μπορεί, παρά να εκδηλώσουμε την έντονη αντίθεσή μας σ' αυτή την παρουσία".

Η ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, με την ίδια ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους Ροδίτες, άνδρες, γυναίκες, νέους και νέες, τους εργαζόμενους, τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα καταγγελίας της παρουσίας των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Ρόδο και καταλήγει: "Ο πατριωτισμός, η εθνική ανεξαρτησία και η ειρήνη δεν ανταλλάσσονται με όποια οικονομικά οφέλη".

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Ζητείται μετάνοια από τον Πάπα

Με διπλωματικό "όχι", θέτοντας απαγορευτικούς όρους, απάντησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του Πάπα της Ρώμης στην Ελλάδα, ωστόσο το Βατικανό από την πλευρά του διαμήνυσε διά του καρδιναλίου Κάσιντι, ο οποίος συναντήθηκε την Κυριακή με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ότι "η επίσκεψη αυτή ούτε έχει προγραμματιστεί και ούτε πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον".

Κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθόρισε το πλαίσιο και τους όρους μιας τέτοιας επίσκεψης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος, ο οποίος προέβη χτες στις σχετικές ανακοινώσεις, αφού σημείωσε αρχικά ότι ο Πάπας μπορεί να έρθει στην Ελλάδα ως αρχηγός κράτους, παρουσίασε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας επίσκεψης.

"Υπάρχει η ανάγκη, σημείωσε, να αναπτυχθούν οι κατ' εξοχήν χριστιανικές αρετές της ταπεινοφροσύνης και της μετάνοιας, σε συνδυασμό με την προσήλωση προς την Ευαγγελική Αλήθεια και την Παράδοση της Εκκλησίας". Επίσης, αναφέρθηκε σε "τάσεις επεκτατικές, προσηλυτιστικές και υπονομευτικές των Ορθοδόξων Εκκλησιών". Πρόκειται για τη διείσδυση του Βατικανού με όχημα την "Ουνία" στις ορθόδοξες εκκλησίες των χωρών της Αν. Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου όταν του ζητήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το ποια είναι τα θέματα στα οποία ο Πάπας πρέπει να δείξει μετάνοια, αναφέρθηκε στον πρόσφατο ρόλο του Βατικανού στον πόλεμο στη Βοσνία αλλά και παλαιότερα στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Σταυροφόρους και στη διάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΚΕ
Σε Πέλλα και Ημαθία

Περιοδεία στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας πραγματοποιεί σήμερα η βουλευτής Ημαθίας του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου. Αντικείμενο της περιοδείας της είναι η ρύπανση που πραγματοποιούν οι βιομηχανίες των δύο νομών στην τάφρο "66", προκαλώντας σοβαρές οικολογικές καταστροφές σε πολλές κοινότητες των δύο νομών.

Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

9.30 π.μ. συνάντηση με το νομάρχη Ημαθίας. 11.30 συνάντηση με τον δήμαρχο Απ. Παύλου. 1 μ.μ. συνάντηση με τον δήμαρχο Σκύδρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ