ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τιμή στους 16 αγωνιστές που έπεσαν στο Σταυράκι

Εκδήλωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και του Συλλόγου Απογόνων της ΕΑ και του ΔΣΕ

Πέτροβας Σπύρος

Για να τιμήσουν τους 16 αγωνιστές της Υπόθεσης Πρίντζου, μέλη και στελέχη της Κομματικής Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν το 1948 (Αύγουστος - Σεπτέμβρης) από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες συγκεντρώθηκαν, με απόφαση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο Σταυράκι Ιωαννίνων το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αποδόθηκε η ιστορική αλήθεια της υπόθεσης αυτής που έχει μείνει γνωστή ως «Δίκη της Πρίντζου», σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις - παρωδία που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ιωαννιτών στο Σταυράκι. Υπενθυμίζεται ότι οι 16 εκτελεσμένοι ανήκαν στην ομάδα των 114 αγωνιστών που καταδίκασε το Εκτακτο Στρατοδικείο στη Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων, με το γνωστό Γ΄ Ψήφισμα το 1948.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Φ. Αγγελόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ενώ την ομιλία έκανε ο Απ. Τασούλας, μέλος του ΓΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Επίσης, απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη διάβασε η Κ.Χάμου, μέλος του ΝΓ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και χαιρέτισαν ο Ανδροκλής Γκέλιας, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ένας από τους 114 της «Δίκης της Πρίντζου», και η Αγγελική Γκάνιου, αδελφή του Απόστολου Χόρδου που εκτελέστηκε. Τέλος, διαβάστηκε το προσκλητήριο των πεσόντων. Κατατέθηκαν στεφάνια από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ, το Σύλλογο Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων και την τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία του ο Αποστόλης Τασούλας έκανε αναφορά στον ένοπλο αγώνα του λαού έως το 1948, στα αίτια που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο και απέδωσε φόρο τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές. Ασκησε σφοδρή κριτική στο Δήμο Ιωαννιτών για την εκδήλωση - παρωδία, όπως και για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις στη Βούρμπιανη Κονίτσης για τη «νίκη των Ελλήνων», μαζί με εκπροσώπους της ΝΔ και της Νομαρχίας Ιωαννίνων.

Από την εκδήλωση στο Σταυράκι
Από την εκδήλωση στο Σταυράκι
ΚΚΕ
Ερώτηση για τα στρατόπεδα της Καβάλας

Το θέμα της αποδέσμευσης των στρατοπέδων «Ασημακοπούλου» και «Καρακώστα» Καβάλας φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

«Με τις 9189/26-2-2004 (ΦΕΚ Δ 193/2004), 683/9-3-2004 (ΦΕΚ Δ 423/2004) και 12/3581/οικ/15-4-2004 (ΦΕΚ Δ 367/2004) Αποφάσεις των Υφ/γού ΠΕΧΩΔΕ, ΓΓ Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης και Νομάρχη Καβάλας αντίστοιχα, εγκρίθηκε, στο μέτρο της αρμοδιότητας του καθενός από τους παραπάνω, η πολεοδομική μελέτη του Περιγιαλιού Καβάλας, στο οποίο βρίσκονται τα Στρατόπεδα "Κωτσάλου" και "Ασημακοπούλου", χωρίς το τελευταίο να έχει πολεοδομηθεί, όπως είχε αποφασιστεί, ούτε κατά το τμήμα του στο οποίο περιόρισε τις απαιτήσεις του ο Δήμος Καβάλας.

Εξάλλου με την 1739/94/24-6-2004 Ερώτηση και ΑΚΕ μεταφέραμε την πληροφορία που διαχέεται στην Καβαλά ότι όχι μόνον το Στρατόπεδο "Καρακώστα", που βρίσκεται στις δυτικές συνοικίες τους πόλης, αλλά και τα πιο πάνω δύο Στρατόπεδα "θα επαναενεργοποιηθούν,... καταλαμβανόμενα από το επιτελείο και μονάδες της 20ης θωρακισμένης Μεραρχίας", που απομακρύνθηκε από τη Θεσσαλονίκη και ζητούσαμε να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση από το υπουργείο αν αληθεύει αυτό, πράγμα που δεν έγινε, αφού η απάντηση αναφερόταν μόνο στο ότι τα δύο τελευταία "αποδεσμεύονται"... κατά τη Γ΄ Φάση..."».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας:

  • Γιατί το μόνο τμήμα του «Ασημακοπούλου» για το οποίο ενδιαφερόταν ο Δήμος Καβάλας, έμεινε πάλι, και παρά τη δέσμευση, εκτός Σχεδίου;
  • Τι περιλαμβάνει, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις αρχίζει και πότε ολοκληρώνεται η Γ΄ Φάση αποδέσμευσης των στρατοπέδων;
  • Υπάρχει περίπτωση στην παρούσα φάση να εγκατασταθούν νέες στρατιωτικές μονάδες στα Στρατόπεδα «Κωτσάλου» και «Καρακώστα» της Καβάλας;
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Πονοκέφαλος» οι θέσεις και οι καταστατικές αλλαγές

Ζήτημα ημερών είναι η ολοκλήρωση των εργασιών των επιτροπών θέσεων και καταστατικού του ΣΥΝ, καθώς το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο συγκαλείται η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για την τελική έγκριση των προτάσεων που θα εισηγηθεί στο Συνέδριο. Ενδεχομένως σήμερα ή αύριο να υπάρξουν νεότερα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις καταστατικές αλλαγές, παρότι το έργο της επιτροπής δυσχεραίνεται από τον όγκο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Ακόμη πιο δύσκολη διαφαίνεται η σύνθεση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή πολιτικών θέσεων, από εκπροσώπους και των τριών εσωκομματικών τάσεων.

Τα ζητήματα γύρω από τα οποία διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις έχουν να κάνουν με τη φυσιογνωμία του ΣΥΝ, τις συνεργασίες και συμμαχίες του, αλλά και τα αμιγώς οργανωτικά που αφορούν στη λεγόμενη διαρχία, δηλαδή θέσπιση θέσης γραμματέα ή αντιπροέδρου πλάι σ' αυτήν του προέδρου, στον τρόπο εκλογής τους (από την ΚΠΕ, το Συνέδριο, ακόμα και από τη βάση του κόμματος σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο). Διχασμό προκαλεί και η πρόταση για περιορισμό της θητείας των οργάνων, των βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Στο μεταξύ έχουν παγώσει εντελώς οι συζητήσεις σχετικά με τους διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΝ. Ενδειξη της αδυναμίας των τάσεων να καταλήξουν σε κάποια πρόταση κοινής αποδοχής ή σε πρόταση που θα έχει τη στήριξη πέραν της μίας τάσης είναι και τα σενάρια των τελευταίων ημερών που επαναφέρουν το όνομα του Ν. Κωνσταντόπουλου, παρότι ο ίδιος φέρεται πως επιμένει στην αποχώρησή του. Κατά άλλους, η προεδρία θα καταλήξει τελικά σε έναν εκ των τεσσάρων διεκδικητών, των Φ. Κουβέλη, Μ. Παπαγιαννάκη, Αλ. Αλαβάνου και Τ. Κουράκη.

Περί διοδίων...

Αυτή τη φορά ήταν η θέση του ΚΚΕ για κατάργηση των διοδίων, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε δρόμους όπως η Αττική Οδός και το δικαίωμα χρήσης των έργων που οι ίδιοι κατασκεύασαν, η αφορμή για να ξιφουλκήσει εναντίον του Κόμματος η «Αυγή». Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την πρόταση ανεδαφική και την εφαρμογή της δυνατή μόνο στο σοσιαλισμό! Αντιπαραθέτει δε σ' αυτήν, την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος ζητά καθορισμό των διοδίων με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύει κάθε αυτοκίνητο ώστε «να μη λειτουργεί ως κεφαλικός φόρος, ο οποίος εκτός των άλλων είναι αντίθετος και με τις οδηγίες της ΕΕ»! Το ΚΚΕ διατυπώνει μια πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και η κατάργηση των διοδίων υπηρετεί ακριβώς αυτά. Ας μας πει η «Αυγή» ποιων τα συμφέροντα ικανοποιούν διαχειριστικού τύπου προτάσεις όπως του κ. Αλαβάνου; Γιατί, όπως και να καθορίζεται το τέλος των διοδίων, εργαζόμενοι θα κάνουν τις καταθέσεις στα ταμεία των εθνικών ή άλλων οδών. Λιγότερα ή περισσότερα ευρώ από τις όλο και πιο αδειανές τσέπες των εργαζομένων θα βγαίνουν, από το λαϊκό εισόδημα θα αφαιρούνται. Εκτός εάν καταργηθούν. Πράγμα όχι εύκολο, μα απολύτως αναγκαίο, μαζί με πολλά άλλα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ