ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβότερος και ο κοινωνικός τουρισμός

Αυξημένη θα είναι φέτος η συμμετοχή των δικαιούχων δελτίων κοινωνικού τουρισμού

Με 23.000 δικαιούχους έναντι 16.000 πέρσι, αλλά και με αρκετάακριβότερη συμμετοχή, θα ξεκινήσει το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που θα αρχίσει την 1η Ιούνη 1997 και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Μάη 1998. Εξαιτίας της τουριστικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, το πρόγραμμα φέτος θα ισχύσει πανελλαδικά και δε θα εξαιρεί, όπως γινόταν άλλες χρονιές, ορισμένες τουριστικές περιφέρειες, όπως Κρήτη, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ζάκυνθος κτλ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΤ, για τα ξενοδοχεία η επιδότηση του ΕΟΤ θα ανέλθει στα περσινά επίπεδα, των 3.000 δρχ. κατ' άτομο, ενώ η συμμετοχή των δικαιούχων θα ποικίλει (για πρώτη φορά φέτος) κατά κατηγορία ξενοδοχείου και θα είναι ακριβότερη από πέρσι (3.000 ή 2.000 δρχ., ανάλογα με την περίοδο των διακοπών).

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα καταβάλουν για ξενοδοχεία Α κατηγορίας με ημιδιατροφή 3.800 δρχ. ημερησίως τον Ιούλη και τον Αύγουστο και 3.300 δρχ. τους υπόλοιπους μήνες. Για τα ξενοδοχεία Β κατηγορίας με ημιδιατροφή 3.500 δρχ. τον Ιούλη - Αύγουστο και 3.000 δρχ. τους άλλους μήνες. Για τα ξενοδοχεία Γ κατηγορίας με ημιδιατροφή 3.200 δρχ. τους μήνες Ιούλης - Αύγουστο και 2.700 δρχ. τους άλλους μήνες, ενώ για τα ξενοδοχεία Γ κατηγορίας μόνο με πρωινό, η συμμετοχή των δικαιούχων καθορίστηκε στις 1.500 δρχ. τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο και 1.000 δρχ. τους υπόλοιπους. Για τα κάμπινγκ, τόσο η επιδότηση, όσο και η συμμετοχή του δικαιούχου ορίστηκε σε 700 δρχ. τη μέρα ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου έναντι 500 δρχ. πέρσι. Οι όροι και τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΤ αργότερα.

  • Ο ΕΟΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και κάμπινγκ να δηλώσουν συμμετοχή για το φετινό πρόγραμμα στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού μέχρι τις 10 Φλεβάρη 1997 και να παραλάβουν το ειδικό έντυπο είτε απευθείας από τον ΕΟΤ είτε από τις νομαρχίες και περιφερειακές Ενώσεις ή Συλλόγους Ξενοδόχων.
Καλπάζουν στα ύψη τα "φέσια" στην αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το 1996 έκλεισε και βρήκε την αγορά με ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικής αξίας 322,4 δισ. δραχμές αντί 284,7 δισ. δραχμές το 1995

Ολο και πιο έντονη γίνεται χρόνο με τη χρόνο η βίαιη και με κάθε τρόπο συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, στα πλαίσια όσων επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Νεότερα στοιχεία που αφορούν ολόκληρο το 1996 για τη συμπλήρωση του "παζλ" της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο συγκεκριμένος χώρος, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Οπως αποκαλύπτουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 1996 έκλεισε και άφησε στην αγορά "φέσια" από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικού ύψους 322,4 δισ. δραχμών.Πρόκειται για ύψος - ρεκόρ, καθώς συγκριτικά με το 1995, που τα "φέσια" στην αγορά είχαν διαμορφωθεί στα 284,7 δισ. δραχμές, έχουμε μια αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών κατά 13,24%.Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα 5.795 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βγήκαν εκτός παραγωγικής διαδικασίας βάζοντας οριστικά λουκέτο.

Πρόκειται για μία πάγια κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια, οι προοπτικές της οποίας διαγράφονται ακόμη πιο δυσοίωνες για το έτος που διανύουμε, με την επικείμενη εφαρμογή μιας - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - πολιτικής άγριας λιτότητας από την "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που θα πλήξει για ακόμη μια χρονιά τα λαϊκά εισοδήματα και ως εκ τούτου θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση του τζίρου των μικροκαταστημάτων. Κι αυτό γιατί οι όποιες απώλειες υφίστανται στο εισόδημά τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αποτελούν και την κύρια πελατεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν άμεση επίπτωση και στον τζίρο των καταστημάτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ στη διάρκεια του 1996:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ποσό των 98,9 δισ. δρχ. σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οπότε έφταναν τα 99,9 δισ. δρχ.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές εκτινάχτηκαν στο ύψος - ρεκόρ των 223,5 δισ. δρχ. έναντι 184,8 δισ. δρχ. το 1995, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 20,9%.
  • Οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης έφτασαν τον αριθμό των 4.416 έναντι 4.807 το 1995 (μείωση 8,13%).
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά ρολά κηρύσσοντας πτώχευση έφτασαν τον αριθμό των 1.379 έναντι 1.396 το αμέσως προηγούμενο έτος, σημειώνοντας μείωση κατά 1,22%.

Είναι αξιοσημείωτη η μεγάλη αύξηση που σημείωσαν το Δεκέμβρη του 1996 - συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 1995 - οι ακάλυπτες επιταγές (71,3%) και οι αιτήσεις για κήρυξη πτώχευσης επιχειρήσεων (21,7%).

Με δεδομένη την κατάσταση έτσι όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω, αλλά και τις δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται, δικαιολογημένα οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι όλης της χώρας - που βιώνουν άμεσα τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης πολιτικής - αποφάσισαν μέσα από το κεντρικό συνδικαλιστικό τους όργανο (ΓΣΕΒΕΕ) να προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους ενάντια στην προωθούμενη οικονομική πολιτική για φέτος και τα επόμενα χρόνια.

ΓΣΕΒΕΕ
Αποφάσισε 24ωρο πανελλαδικό κλείσιμο μέσα στο Γενάρη

Με νέες δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας στη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη φιλομονοπωλιακή κυβερνητική πολιτική διωγμού, διεκδικώντας την αλλαγή αυτής της πολιτικής και την ίδια τους την επιβίωση. Αυτό προκύπτει από την προχτεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όπου αποφασίστηκε ομόφωνα εικοσιτετράωρο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και των βιοτεχνιών μέσα στο Γενάρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αιχμήτη διαρκή πτώση του τζίρου, που κατά κοινή ομολογία είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών και συνεχώς επιδεινώνεται εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών που εφαρμόζονται. Η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, η επέκταση του ωραρίου, η ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, που στρώνουν το έδαφος για την ανεμπόδιστη επέλασή τους, η κατάργηση της χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ, η φορομπηχτική επίθεση με τη διατήρηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και του 35% και οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις οποίες οι ΜΜΕ θα επιβαρυνθούν με αύξηση της ήδη δυσβάσταχτης φορολογίας έως και 45%,η μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε νέο φορομπηχτικό μηχανισμό, διαμορφώνουν το εχθρικό πλαίσιο λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που οδηγούνται σε αφανισμό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεδομένου του κλίματος αγανάκτησης που φτάνει στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των ΕΒΕ, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε να κηρύξει πανελλαδικό 24ωρο κλείσιμο τις επόμενες μέρες, ενώ με τον ίδιο προσανατολισμό συνεδριάζει αύριο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Μείον 12% η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών

Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών όχι μόνο δε βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά αδυνατούν πλέον να αγοράζουν το ίδιο μοντέλο ζωής και να έχουν την ίδια καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης υπολογίζεται στο 12%.Αυτό υπογραμμίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο, επικαλούμενο τα σχετικά στοιχεία, επισημαίνει ότι οι Ελληνες είναι οι πιο δυσαρεστημένοι καταναλωτές σε σχέση με τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Το ΙΝΚΑ καταλήγει στην παραπάνω εκτίμηση, με βάση στοιχεία από τις καταγγελίες των καταναλωτών, που στην Ελλάδα είναι τριπλάσιες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ξεπερνούν σε απόλυτους αριθμούς - και όχι σε ποσοστό επί του πληθυσμού - τις αντίστοιχες καταγγελίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, τονίζει το ΙΝΚΑ, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει οδηγήσει στη διάθεση υποβαθμισμένων ή και νοθευμένων προϊόντων, προκειμένου αυτά να διαμορφώνονται σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή.

Οι περισσότερες καταγγελίες και παράπονα καταναλωτών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο και υπολογίζοντας σε σχέση με τον πληθυσμό, αφορούν τους Δήμους Ψυχικού, Κηφισιάς, Παλαιού Φαλήρου, ενώ σε επίπεδο νομών πρώτοι έρχονται οι νομοί Ρεθύμνης, Χανίων και Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ