ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Ουσιαστική προστασία ζητούν και οι σύλλογοι της ΟΓΕ

Μεγάλο μέρος του βάρους από την ιδιωτικοποίηση της Υγείας σηκώνουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων

Πληθαίνουν τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς που διεκδικούν αγωνιστικά ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Πληθαίνουν τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς που διεκδικούν αγωνιστικά ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Εκδήλωση - συζήτηση για τη νέα γρίπη διοργανώνει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου καλώντας τις εργαζόμενες, μητέρες, νέες ή και μεγαλύτερες σε ηλικία να έχουν τη δική τους δυναμική συμβολή στον αγώνα για την προστασία της υγείας των ίδιων και των οικογένειών τους, «με ψυχραιμία και απαιτητικότητα απ' την κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε την πανδημία της νέας γρίπης». Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο (Ανακρέοντος 60) με ομιλήτρια τη γιατρό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή.

Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι είναι τουλάχιστον υποκρισία να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό στο δημόσιο τομέα Υγείας, δεν έχουν παρθεί μέτρα για περιορισμό εξάπλωσης του ιού, στους χώρους εργασίας, δε δίνονται άδειες στους εργαζόμενους σε περίπτωση αρρώστιας του παιδιού ή άλλου μέλους της οικογένειας. Οταν υπάρχει έλλειψη του εμβολίου της εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, δεν υπάρχει υπεύθυνη κρατική ενημέρωση για το νέο εμβόλιο, δεν έχουν παρθεί μέτρα υγιεινής και αποσυμφόρησης σε σχολεία και σε παιδικούς σταθμούς.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ισχυριζόμαστε ότι οι συνέπειες της πανδημίας, όποια κι αν είναι η εξέλιξή της, θα είναι βαρύτερες για τη λαϊκή οικογένεια. Η γυναίκα θα σηκώσει το κύριο βάρος της νοσηλείας στο σπίτι των νοσούντων παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ», υπογραμμίζει, και τονίζει: «Oι γυναίκες μπορούμε να έχουμε τη δική μας συμβολή. Εχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με πρόσχημα την πανδημία, την παραπέρα ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας που προωθεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δηλαδή μεταφορά της ευθύνης του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στην ψευτοφιλανθρωπία».

Στο μεταξύ, ακόμα 2.104 κρούσματα της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκαν την τελευταία βδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας γρίπης στη χώρα είναι πλέον 10.684. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφουν μείωση των επισκέψεων σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή, ωστόσο περίπου ένα στα δύο δείγματα που στάλθηκαν για εργαστηριακό έλεγχο στα νοσοκομεία (το 49,5%) βρέθηκαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα διανύει φάση κορύφωσης του πανδημικού κύματος της νέας γρίπης.

«Φαρμακερή» υπόκλιση στη φαρμακοβιομηχανία

Για την ανάγκη να γίνει «νοικοκύρεμα» στο χώρο της Υγείας μίλησε χτες ο υπουργός Εργασίας

Με την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας στο απυρόβλητο και την εισαγωγή περισσότερων στοιχείων εμπορευματοποίησης του φαρμάκου που θα αποβούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων φαρμακείων είναι οι πρώτες ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών και του νοικοκυρέματος στο χώρο της Υγείας.

Οπως έγινε γνωστό χτες στη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με την ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα με τροπολογίες των αντίστοιχων υπουργείων τη λίστα φαρμάκων και τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία με έκπτωση 13% επί της Χονδρικής Τιμής (ΧΤ). Δηλαδή, οι κατηγορίες εκείνων των φαρμάκων που τώρα φτάνουν στα νοσοκομεία με τη Νοσοκομειακή Τιμή (ΝΤ) - κατά 13% φτηνότερη απ' τη ΧΤ - τώρα θα μεταφερθούν στα φαρμακεία, τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν τοις μετρητοίς τις φαρμακαποθήκες, που με τη σειρά τους θα αποπληρώνουν τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν μπορεί να τα εισπράξει τώρα απ' τα νοσοκομεία.

Η εφαρμογή της λίστας θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς και ταλαιπωρία στην απόκτηση των απαραίτητων φαρμάκων για τα λαϊκά στρώματα στο όνομα του περιορισμού - υπαρκτής σε ορισμένες περιπτώσεις - σπατάλης. Ομως η κύρια αιτία, η ανεξέλεγκτη, δηλαδή, διαμόρφωση των τιμών με σκοπό το κέρδος που επιβάλλεται απ' την φαρμακοβιομηχανία, μένει ανέγγιχτη και ούτε καν γίνεται αναφορά σε αυτή. Ετσι ο «εξορθολογισμός» θα γίνει με άγριες περικοπές συνολικά στις παροχές Υγείας, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιασμοί είναι για 800 εκ. μέχρι ένα δίσ. ευρώ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) οφείλουν στους φαρμακοποιούς του Λεκανοπεδίου περισσότερα από 136 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 120 εκατ. από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Αντί ο ΦΣΑ να συμπαραταχθεί με τους ασφαλισμένους για τη διεκδίκηση της αποπληρωμής με κάλυψη απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει απ' την 1.1.2010 τη συνεργασία με τον ταμείο του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας γιατί έχει οφειλές απ' το Σεπτέμβριο του 2008.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Γόνιμη η προχτεσινή σύσκεψη

Ούτε Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει σε μια περιοχή 40.000 κατοίκων και 50.000 εργαζομένων

Η ανάγκη μαζικής κινητοποίησης και διεκδίκησης δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγειονομικών υπηρεσιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες εργαζομένων και κατοίκων του Ασπροπύργου εκφράστηκε στην προχτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Εργαζομένων στους Δήμους Θριασίου και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου.

Τη σύσκεψη στον Ασπρόπυργο, όπου συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι, εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σ' άλλες περιοχές του Θριασίου, ενώ θα επιδιωχθούν και διεκδικητικές κινητοποιήσεις. Οπως επισημάνθηκε στην εισήγηση, αλλά και στις παρεμβάσεις που έγιναν, η κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών Υγείας στον Ασπρόπυργο είναι τραγική, σε μια περιοχή μάλιστα που υπάρχουν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες βιομηχανίες με κάποιες ιδιαίτερα βαριές και επικίνδυνες, με 100 σοβαρά εργατικά ατυχήματα το χρόνο και τουλάχιστον 8 θανατηφόρα, μεγάλη μόλυνση και τεράστιες ελλείψεις έργων υποδομής.

Ειδικότερα όπως επισήμανε στην εισήγηση ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ: «Στον Ασπρόπυργο των περίπου 40.000 κατοίκων, όπου εγκαταστάθηκαν εκατοντάδες επιχειρήσεων και απασχολούν περίπου 50.000 εργαζόμενους, οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι τραγικές καθώς: Δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, ενώ στο ΙΚΑ λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν έχουν καμία δημόσια υγειονομική υπηρεσία. Τέλος, το Θριάσιο Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καθώς παραμένουν κενές 250 θέσεις, ενώ το Γενάρη λήγει η σύμβαση 100 εργαζομένων».

Σύμφωνα όμως με τις πραγματικές ανάγκες, σημείωσε ο Μ. Βαρδαβάκης, η περιοχή θα δικαιολογούσε την ύπαρξη τουλάχιστον δύο Κέντρων Υγείας που θα έπρεπε να είναι σε 24ωρη λειτουργία, να παρέχουν υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, εξοπλισμένα με όλα τα εργαστήρια, αλλά και ασθενοφόρα. «Αιτία, όπως σημείωσε για τη σημερινή κατάσταση, είναι η χρόνια πολιτική υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Χτίζεται ωσάν νέο ... γεφύρι της Αρτας

Σε «γεφύρι της Αρτας» έχει μετατραπεί η υπόθεση με το νέο νοσοκομείο της Κέρκυρας, αφού από το 2000 μέχρι σήμερα η αποπεράτωσή του και η λειτουργία του έχει εξαγγελθεί πολλές φορές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά κανένας δεν ξέρει πότε επιτέλους θα λειτουργήσει. Το θέμα έφερε για πολλοστή φορά στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους ζητώντας μια υπεύθυνη απάντηση για το πότε θα αρχίσει η λειτουργία του νοσοκομείου.

Απαντώντας η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το έργο του νέου γενικού νοσοκομείου της Κέρκυρας βρίσκεται πλέον σε διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης περαίωσης, καθώς οι σχετικές οικοδομικές και άλλες εργασίες κατασκευής του έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του καλοκαιριού. Για την προμήθεια του ιατρικού και του υπόλοιπου εξοπλισμού είπε ότι αυτή ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου και στις αρχές Γενάρη θα εγκατασταθεί και ο μαγνητικός τομογράφος ενώ θα προχωρήσει και η κατασκευή ψυχιατρικής κλινικής.

Μιλάμε για ένα καινούργιο νοσοκομείο που εδώ και 20 χρόνια κτίζεται και κάθε χρόνο παραδίδεται και λειτουργεί την ίδια στιγμή που ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι οικοδομικές εργασίες, τόνισε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους και υπογράμμισε: «Οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ πάντα έβρισκαν κάποια δικαιολογία και έλεγαν ότι φταίνε κάποιοι άλλοι εκτός από αυτούς. Εκτός από την πολιτική τους για την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, την εμπορευματοποίησή του και την ιδιωτικοποίησή του».

Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα, είπε ο βουλευτής, χτίζεται και τελειώνει μέσα σε τρία χρόνια υπερσύγχρονη ιδιωτική κλινική όταν το καινούργιο κρατικό νοσοκομείο εδώ και είκοσι χρόνια πάντα κάπου σκαλώνει. Το νοσοκομείο, κατέληξε, για να λειτουργήσει χρειάζεται τουλάχιστον 900 άτομα και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει πότε θα τους προσλάβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ