ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Με στόχο την προώθηση της συνεργασίας

KITO - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΑΒΑΝΑ.--

«Καμία κυβέρνηση της Λατινικής Αμερικής δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο ή τα μέλη του Κοινοβουλίου της Ονδούρας που θα αναδειχθούν από μία εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί από την ντε φάκτο κυβέρνηση υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των ηγετών της Ενωσης της Νότιας Αμερικής (UNASUR).

Η Σύνοδος ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, με πρώτη ενέργεια την παράδοση της ετήσιας προεδρίας του νεοσύστατου UNASUR (ιδρύθηκε στις 23 του Μάη του 2008) εκ μέρους της Προέδρου της Χιλής στον Πρόεδρο του Εκουδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος δήλωσε ότι το UNASUR αξιώνει την «άμεση και άνευ όρων επιστροφή του Προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια», και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας.

Το πραξικόπημα στην Ονδούρα είναι από τα κύρια ζητήματα της ατζέντας των συνομιλιών των ηγετών, όπως και η υιοθέτηση μηχανισμών ολοκλήρωσης. Εντούτοις, το θέμα της εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία αναμένεται να τις μονοπωλήσει. Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, θα καταθέσει την πρότασή του, ώστε να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Συνόδου, για την απαγόρευση οποιασδήποτε ξένης βάσης στη Λατινική Αμερική. Πρόταση που, βάσει των δηλώσεων, θα στηριχτεί από τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη. Η πρόταση της Βολιβίας εμπεριέχει επίσης δύο ακόμη σημεία: Τη σύσταση περιφερειακής Σχολής για την Αμυνα και τον περιορισμό του αγώνα κατά των ναρκωτικών σε περιφερειακό επίπεδο και μόνο.

«Θα είναι μεγάλη τραγωδία εάν ως συνέπεια αυτών των συμφωνιών, που έχουν προωθηθεί παράνομα και αντισυνταγματικά από τις ΗΠΑ, οι βάσεις χρησιμοποιηθούν όπως έγιναν τα χρόνια του Ρίγκαν και του Μπους, τα χρόνια του πολέμου κατά του Ιράκ, ώστε να προκληθεί ένας πόλεμος, μία σύγκρουση μεταξύ δύο αδελφών χωρών», τόνισε ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, στους χτεσινούς «Στοχασμούς» του που δημοσιεύθηκαν στον κουβανικό Τύπο.

Θα είναι μία τραγωδία καθώς «στην περιοχή φυσούν οι άνεμοι του πολέμου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, κατά την έναρξη της Συνόδου και επιβεβαίωσε ότι η θέση της Βενεζουέλας παραμένει ότι η χώρα απειλείται από την ύπαρξη των βάσεων αφού η Κολομβία όχι μόνο υπερασπίζεται τη χρήση του δόγματος του προληπτικού πλήγματος αλλά ήδη το έχει πράξει με την εισβολή των Ενόπλων Δυνάμεών της στο Εκουαδόρ την 1η του Μάρτη 2008, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 25 ανθρώπων μεταξύ αυτών του ηγετικού στελέχους των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Το Εκουαδόρ έχει από τότε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις - ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, είναι και ο μοναδικός απών ηγέτης στη Σύνοδο - ενώ η Βενεζουέλα έχει παγώσει τις διπλωματικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι το Σάββατο απέστειλε εκ νέου τον πρεσβευτή της για να τον ανακαλέσει την επόμενη μέρα καθώς Κολομβιανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Ορινόκο και εισήλθαν στο έδαφος της Βενεζουέλας. Η Κολομβία επισήμως αρνείται τη στρατιωτική διείσδυση.

Τέλος, στο Κίτο βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, καθώς και ηγέτες πολλών άλλων κρατών της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής καθώς θα παραστούν στην τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του Ραφαέλ Κορέα, μετά την επανεκλογή του στις εκλογές του Απρίλη που διεξήχθησαν βάσει του νέου Συντάγματος.

ΜΕΞΙΚΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ NAFTA
Καθιερωμένες διακηρύξεις περί «συνεργασίας»

ΓΚΟΥΑΝΤΑΛΑΧΑΡΑ.--

Την πλήρη δέσμευσή τους για συνεργασία, «κοινή, υπεύθυνη και διαφανή συνεργασία» για την οικονομική ανάκαμψη και διέξοδο από την κρίση, την ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου, την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της γρίπης Η1Ν1 και της κλιματικής αλλαγής εξέφρασαν στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες του Μεξικού, των ΗΠΑ και του Καναδά Φελίπε Καλδερόν, Μπαράκ Ομπάμα και Στίβεν Χάρπερ με το πέρας της Συνόδου των χωρών της Βορειοαμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου - NAFTA, που πραγματοποιήθηκε στην Γκουνταλαχάρα του Μεξικού.

Ως είθισται, η ετήσια Σύνοδος των Ηγετών της NAFTA αποτελεί τυπική διαδικασία που δεν παράγει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Εντούτοις, η φετινή Σύνοδος απέκτησε ειδική, σημασία καθώς ήταν η πρώτη για τον Πρόεδρο Ομπάμα. Επίσης, τα θέματα της ατζέντας πολλά, ειδικά όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας που οι ΗΠΑ είχαν πρόθεση να τροποποιήσουν, προς όφελός τους εννοείται. Εξ ου και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, όπου φρόντισε να διαβεβαιώσει τον Καναδά και κυρίως το Μεξικό ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη Συμφωνία, η οποία ισχύει τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, σημαντικά θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Μεξικού για την καταπολέμηση των καρτέλ των ναρκωτικών αλλά και το πραξικόπημα στην Ονδούρα.

Διαδηλώσεις κατά της παρουσίας του Προέδρου Ομπάμα και της πολιτικής των ΗΠΑ, όσον αφορά το πραξικόπημα στην Ονδούρα, την πολιτική μετανάστευσης και το περιβάλλον, έλαβαν χώρα στην Γκουανταλαχάρα παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μία επίσκεψη του Ομπάμα συνοδεύεται από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

  • Σε απεργία, αξιώνοντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας στα ορυχεία και στις χαλυβουργίες, πραγματοποίησαν περίπου 3.500 εργαζόμενοι στο Μεξικό, οι οποίοι εργάζονται στις επιχειρήσεις που ανήκουν στην ArcelorMittal, την μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Προσπάθειες απεγκλωβισμού 19 ανθρακωρύχων

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Μάχη μέσα στο σκοτάδι και τις υψηλές θερμοκρασίες έδιναν χτες σωστικά συνεργεία σε ένα ανθρακωρυχείο στην κεντρική Σλοβακία όπου σημειώθηκε νωρίτερα πυρκαγιά και έκρηξη με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 19 εργατών. Απ' την ώρα της έκρηξης πάντως χάθηκε οποιαδήποτε επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους....

Ο διευθυντής των ορυχείων «Χάντλοβα», Πίτερ Τσίσμανεκ, είπε ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανώς από τη συσσώρευση μείγματος εύφλεκτων αερίων, μεταξύ των οποίων και μονοξείδιο του άνθρακα. Στην περιοχή μετέβησαν αργότερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρπερτ Φίκο και ο υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ, εκφράζοντας ενδιαφέρον για την πορεία των ερευνών διάσωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ