ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υπήκοοί της μετείχαν στις μάχες της Νότιας Οσετίας

Κλιμακώνεται η εμπλοκή των Βρυξελλών, αλλά και της χώρας μας στους ευρωενωσιακούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Υπήκοοι της ΕΕ πήραν μέρος στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, όπως προκύπτει από Ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Εσθονοί φέρεται να πήγαν στα πεδία των μαχών, επιβεβαιώνοντας τον ιμπεριαλιστικό ρόλο που παίζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, η ΕΕ συνολικά. Αλλά εγείροντας παράλληλα και ζητήματα για το αν ήξεραν και σιωπούσαν οι λοιποί συνάδελφοί τους της ΕΕ ή αν δυνάμεις εστάλησαν κι από αλλού. Επιπλέον τι ακόμα θα πράξουν από τούδε και στο εξής, δεδομένου ότι ηγεσίες όπως η ελληνική έχουν ήδη αποφασίσει την αποστολή εκεί, σε πρώτη φάση, «στρατιωτικών παρατηρητών».

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Sahra Wagenknecht, μέλος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGLΕυρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά»), κατέθεσε γραπτή Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ, όπου κατ' αρχάς αναφέρει ότι άμεσα, μετά την έναρξη της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας - που προκλήθηκε από τη γεωργιανή επίθεση κατά της πόλης Τσχινβάλι στη Νότια Οσετία - η αυτοαποκαλούμενη Ενωση των Εσθονών στρατιωτών που βρίσκονται σε εφεδρεία προχώρησε σε δημόσια έκκληση για τη στρατολόγηση εθελοντών με σκοπό να συμμετάσχουν ένστολα σε μία αποστολή υποστήριξης της Γεωργίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η ευρωβουλευτής εξηγεί ότι οι εν λόγω εθελοντές θα επιβιβάζονταν σε κυβερνητικό αεροπλάνο της Εσθονίας που είχε μισθωθεί προκειμένου να μεταφέρει «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Τιφλίδα και επιστρέφοντας να απομακρύνει Εσθονούς υπηκόους. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες της έκκλησης ήταν φυσικά ο πρόεδρος της Ενωσης Εσθονών εφέδρων, Priit Heinsalu, αλλά και ο παλαιός διπλωμάτης και νυν διευθυντής μουσείου Indrek Tarand.

Στη δημόσια έκκληση φέρεται να απάντησαν περίπου πενήντα άτομα, τα οποία και μετέβησαν αεροπορικώς στην Τιφλίδα. Ομως, σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης, δε χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό το προαναφερόμενο κυβερνητικό αεροπλάνο. Εξάλλου, λέγεται ότι μεταξύ των εθελοντών ήταν και εκπρόσωποι της παραστρατιωτικής εσθονικής ένωσης «Kaitseliit».

Μετά από αυτά η Γερμανίδα ευρωβουλευτής ρωτά:

  • Το Συμβούλιο της ΕΕ θα μπορούσε να αναφέρει εάν γνωρίζει την εν λόγω πρωτοβουλία των Εσθονών εθελοντών; Γνωρίζει επίσης εάν εκπρόσωποι του εσθονικού στρατού ή επίσημων εσθονικών υπηρεσιών ασφαλείας είχαν συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία; Εάν ναι, γνωρίζει το Συμβούλιο τον αριθμό τους; Επίσης, γνωρίζει το Συμβούλιο εάν οι συμμετέχοντες σε αυτή την πρωτοβουλία εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γεωργία;
  • Σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Συμβούλιο, συμμετείχαν Εσθονοί υπήκοοι στις μάχες μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας;
  • Ποια είναι η άποψη του Συμβουλίου της ΕΕ για το γεγονός ότι πρώην εκπρόσωποι του εσθονικού στρατού καθώς και της κυβέρνησης προέβησαν σε δημόσια έκκληση για μια παρόμοια πρωτοβουλία;
  • Αποτελεί η εν λόγω πρωτοβουλία αντικείμενο συζητήσεων του Συμβουλίου με την εσθονική κυβέρνηση; Εάν ναι, με ποιο τρόπο πραγματοποιήθηκαν οι εν λόγω συζητήσεις;
  • Το Συμβούλιο θεωρεί ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες όπως η αποστολή εθελοντών ενός κράτους - μέλους της ΕΕ σε μια περιφέρεια όπου υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις είναι κατάλληλες για να συμβάλουν σε μια ειρηνική λύση; Εάν όχι, θα μπορούσε να αναφέρει ποια μέτρα έχει λάβει για να εμποδίσει να επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες πρωτοβουλίες;

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία προστίθενται στις νωπές ακόμα καταγγελίες της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας ότι στο πλευρό των Γεωργιανών πολέμησαν και μαχητές από άλλες χώρες. Επομένως, τίθεται συνολικά το ερώτημα εάν άτομα από την ΕΕ, όχι μόνο από την Εσθονία, αλλά και από άλλες χώρες - μέλη, μετέβησαν στα πεδία των μαχών υπό την όποια ιδιότητα. Ακόμα ακόμα να απαντήσει και η ελληνική κυβέρνηση εάν γνωρίζει τέτοιες «πρωτοβουλίες» εδώ ή αλλού.

Αλλωστε, ο ρόλος και της Ελλάδας μόνο καθαρός δεν είναι, με ευθύνη φυσικά της κυβέρνησης. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι τέλη Αυγούστου έγινε το πρώτο βήμα στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στον Καύκασο, με την αποστολή «στρατιωτικού παρατηρητή», στο πλαίσιο 20μελούς ομάδας του ΟΑΣΕ («Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη»). Για την Τιφλίδα αναχώρησε Ελληνας υπολοχαγός του Μηχανικού, ενταγμένος στην ομάδα των είκοσι.

Σημειωτέον ότι η ελληνική προσφορά ήταν για δύο, αλλά τελικά στέλνεται ένας καθώς υπήρχε μεγάλη προσφορά από άλλες χώρες! Ωστόσο, αναμένεται δεύτερο κύμα «παρατηρητών» στην περιοχή, ώσπου ο αριθμός τους να φτάσει τους ογδόντα. Η ελληνική συμμετοχή - ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας του ΟΑΣΕ από το 2009 - εκτιμάται ότι θα είναι οκτώ - δέκα στρατιωτικοί. Αλλωστε, ελέω κυβερνήσεων του δικομματισμού, από το 1995 έως σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 25.000 Ελληνες στρατιωτικοί έχουν συμμετάσχει σε διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κι εξορμήσεις, το κόστος των οποίων ξεπερνά ετησίως τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αρχές της τρέχουσας βδομάδας, πραγματοποιήθηκε στο Νομό Θεσσαλονίκης άσκηση πολεμικής προετοιμασίας για τέτοιους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Σύμφωνα με το σενάριό της ξέσπασε κρίση σε νησί του Αραβικού πελάγους, δηλαδή περιοχή εκτός ορίων των κρατών - μελών της ΕΕ, και εστάλησαν εκεί μονάδες για να την «αντιμετωπίσουν». Στην ίδια περιοχή περιπολεί ελληνική φρεγάτα, συμμετέχοντας στις «αντιτρομοκρατικές περιπολίες» του ΝΑΤΟ...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ανοίγουν νέα «παράθυρα»

Στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για αναγνώριση της «μακεδονικής εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας», προσανατολίζεται ο Μάθιου Νίμιτς

Κλιμακώνεται η αμερικανική πίεση, προκειμένου η διαδικασία διαμεσολάβησης υπό τον Μάθιου Νίμιτς να καταλήξει σε μια διευθέτηση της υπόθεσης της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε η απερχόμενη κυβέρνηση Μπους να εξασφαλίσει την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μετά από τις διαβουλεύσεις της περασμένης Πέμπτης, έγινε γνωστό ότι ο διαμεσολαβητής Νίμιτς κατέθεσε «νέες ιδέες» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ωστόσο, πέραν των «νέων ιδεών», ο Μάθιου Νίμιτς φρόντισε να ανακοινώσει πως ασχολήθηκε και με τα «νέα» αιτήματα της ΠΓΔΜ περί διασφάλισης της «μακεδονικής εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας». Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ελληνας εκπρόσωπος Αδαμάντιος Βασιλάκης υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας, τονίζοντας ότι τα Σκόπια πρέπει να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Α. Βασιλάκης υπογράμμισε: «Οι πρώτες προσωπικές μου αντιδράσεις για τις νέες ιδέες που μας παρουσίασε σήμερα (11/9) το πρωί ο κ. Νίμιτς ήταν ότι του τόνισα πως πρέπει να σκεφτεί ότι η προκλητικότητα των Σκοπίων είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και ότι μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει στάση αναμονής, επιδιώκοντας να βρούμε μία φιλική λύση. Ξανά επωφελήθηκα της ευκαιρίας να του πω ποιες είναι οι βασικές θέσεις, τις οποίες είπα και το πρωί, παρουσία των δυο διαπραγματευτών από την ΠΓΔΜ. Πιστεύω ότι κατάλαβε αυτά που του είπα σε προσωπική βάση. Ενημέρωσα ήδη προφορικά την υπουργό μου. Θα εξετάσουμε το θέμα του όλου κειμένου και από εκεί και πέρα θα δούμε τι συνέχεια θα δοθεί».

«Η θέση μας είναι σαφής, ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει. Η εντολή που έχει πάρει ο κ. Νίμιτς από τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι, επίσης, σαφής. Σε αυτά τα πλαίσια κινούμεθα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Την ίδια θέση επανέλαβε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τις προτάσεις Νίμιτς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι νέες ιδέες Νίμιτς αποτελούν δυσάρεστη εξέλιξη. Συνευθύνη γι' αυτό έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση αυτή ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσκολίες βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι

Λίγο μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραχώρησε συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας, TRT, στην οποία υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με τους Ελληνοκύπριους. «Δεν έχουν αντίρρηση σε αυτό. Αλλά θέλουμε αυτή η ισότητα να εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Ταλάτ.

Το θέμα των περιουσιών, κατά τον κ. Ταλάτ, «είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα», όπως είπε. «Δε νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πάρει περισσότερο χρόνο για να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα» είπε. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δε θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί έως ότου οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Σχετικά με το καθεστώς των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ είπε: «Πρόκειται για διεθνή συμφωνία. Αν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφωνήσουν να τεθεί τέρμα στη συμφωνία εγγυήσεων μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά θα πρέπει να πείσουν εμάς και την Τουρκία», τόνισε ο κ. Ταλάτ.

Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. «Η Τουρκία δεν επενέβη στο νησί για το τίποτα το '74. Ολος ο κόσμος το γνωρίζει αυτό. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία άργησε. Θα έπρεπε να είχε επέμβει το 1963 ή το 1964. Τότε δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να το κάνει, αλλά έδειξε τότε εξαιρετική υπομονή για τα γεγονότα στην Κύπρο», ισχυρίστηκε. «Το 1974 δεν υπήρχε άλλη επιλογή», ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ