ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξεκινά έρευνες πετρελαίου σε Αιγαίο - Κύπρο

Επιβεβαίωσε και επίσημα πλέον η τουρκική κυβέρνηση τα σχέδιά της για έρευνες πετρελαίου στα ανοιχτά του Αιγαίου και της Κύπρου, επαναφέροντας έμμεσα και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών».

Η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου στους επιτρεπόμενους χώρους στα ανοιχτά της Κύπρου και του Αιγαίου, μέσα στο 2007, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Χιλμί Γκιουλέρ, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ. Σε ερώτηση για το αν πρόκειται για κίνηση απάντησης στην πρωτοβουλία της Κύπρου να αναζητήσει πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με το Λίβανο και την Αίγυπτο, ο Χ. Γκιουλέρ δήλωσε: «Τις έρευνες δεν τις κάνουμε ανάλογα με τη στάση οποιασδήποτε χώρας, η ΤΡΑΟ (τουρκική εταιρεία πετρελαίων) έχει δικό της πρόγραμμα και κινούμαστε με βάση το πρόγραμμα αυτό». Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε επίσης ότι οι έρευνες αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που προβλέπεται να γίνει μέσα στο 2007.

Ο Χ. Γκιουλέρ τόνισε ότι η Τουρκία πρόκειται να κάνει έρευνες μόνο στις περιοχές της δικαιοδοσίας της όπου επιτρέπεται η αναζήτηση πετρελαίου. Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι οι πιθανότητες να συμπίπτουν οι περιοχές έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία είναι «πολύ μικρές». Σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Γκιουλέρ απάντησε: «Προς το παρόν δε θέλουμε να σχολιάζουμε υποθετικές εξελίξεις», «αν υπάρξει μία τέτοια κατάσταση, τότε θα το αντιμετωπίσουμε, είναι τεχνικό το θέμα», είπε. «Προχτές που μας επισκέφτηκε ο Ελληνας πρέσβης, δε μας απασχόλησε τέτοιο ζήτημα», είπε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρέσβη της Ελλάδος στην Αγκυρα κ. Γιώργο Γεννηματά. «Συζητήσαμε τα θέματα του αγωγού που διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα και τον καθορισμό ημερομηνίας των εγκαινίων του αγωγού», είπε.

Ωστόσο, ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην είδηση σχετικά με το θέμα έρευνας πετρελαίου από την ΤΡΑΟ (τουρκική εταιρεία πετρελαίων) στην περιοχή της Κύπρου, με τίτλους όπως «Αντεπίθεση από την ΤΡΑΟ: Θα αναζητήσει πετρέλαιο στην Κύπρο», «Η ΤΡΑΟ αρχίζει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο» και «Αντίποινα στους Ελληνοκύπριους για το πετρέλαιο».

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο για τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, αναμένει τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στην Αθήνα στις 21 του μήνα για να συζητήσει το ζήτημα των ερευνών που έχει εξαγγείλει η κυπριακή κυβέρνηση για πετρέλαιο στα ανοιχτά του νησιού.

Πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, φάνηκε να ευθυγραμμίζεται με τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι το ζήτημα των ερευνών για πετρέλαιο οδηγεί στην ανάγκη ...«συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Λίβανο για τον εντοπισμό πετρελαίου, ο υφυπουργός δήλωσε στο «Σκάι» ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος και ως μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να παραχωρεί τις σχετικές άδειες για την ανεύρεση πετρελαίου. Αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να συμμετάσχουν στο συνολικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουν παρά να συμφωνήσουν με την ελληνοκυπριακή πλευρά, με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να προκύψει η λύση του γνωστού ως Κυπριακού ζητήματος».

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Εξόρμηση με επιχειρηματίες στα Εμιράτα

Την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ για τον «εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής» επιδιώκει να «εξαργυρώσει» η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα των αγορών της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό η Ντ. Μπακογιάννη πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επικεφαλής πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας της επίσκεψης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Επιμελητηρίου του Αμπού Ντάμπι και έγιναν οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με εκδήλωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στον κατασκευαστικό και το μελετητικό τομέα.

Σε ομιλία της ενώπιον επιχειρηματιών των δύο χωρών η Ντ. Μπακογιάννη τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχουν η Ελλάδα και τα Εμιράτα και να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες τους, στον εμπορικό και επενδυτικό τομέα, στις δύο χώρες αλλά και σε τρίτες. «Οι περισσότερες από 90 μεγάλες εταιρείες που ακολουθούν την ελληνική αποστολή, διψούν να μοιραστούν την εμπειρία τους και να εγκαθιδρύσουν στρατηγικές οικονομικές συνεργασίες», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.

Προβάλλοντας την Ελλάδα ως χώρο προσέλκυσης επενδύσεων, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «καλωσορίζουμε τις επενδύσεις από τα Εμιράτα» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τραπεζικές και λιμενικές αρχές των Εμιράτων για το ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκδηλώσει.

Στις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον διάδοχο του Αμπού Ντάμπι στρατηγό, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγιεντ Ελ Ναχιάν, αναπληρωτή ύπατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων και με τον σεΐχη Αμπντάλα Μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν, υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων, επιβεβαιώθηκε το άριστο πολιτικό κλίμα και η ανάγκη για αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στο Παλαιστινιακό και στις τελευταίες εξελίξεις μετά τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ». Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για το Ιράν, και το Ιράκ.

Οταν η «Αυγή» ανακάλυψε το «Μεγάλο Αδελφό»

...ξεχνώντας ότι είναι παιδί του Αμστερνταμ

Το πρωτοσέλιδο της χτεσινής «Αυγής» ασχολήθηκε με το πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα της απόφασης της κυβέρνησης να προσχωρήσει η Ελλάδα στη Συνθήκη του Πριμ, απόφαση που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 13 Φλεβάρη 2007. Ο/η αρθρογράφος μάλιστα ξεκινάει το ρεπορτάζ αναφέροντας συγκεκριμένα: «στην κόλαση του πραγματικά "μεγάλου αδελφού" εισέρχεται η Ελλάδα». Αυτό που δε λέει είναι ότι ο «μεγάλος αδελφός» είναι «παιδί» του Αμστερνταμ.

Είναι γνωστό ότι η Συνθήκη του Πριμ λέγεται και Σένγκεν ΙΙΙ, ακριβώς επειδή αποτελεί εξέλιξη προς το χειρότερο της Συνθήκης Σένγκεν. Ως γνωστόν, η Συνθήκη Σένγκεν ενσωματώθηκε στο κοινοτικό δίκαιο με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, για την οποία ο Συνασπισμός είχε ψηφίσει λευκό στην ελληνική Βουλή.

Το ερώτημα είναι: Τώρα ανακάλυψε η «Αυγή» ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η «κόλαση του μεγάλου αδελφού»; Τότε, γιατί συντονίζεται με τις αστικές πολιτικές δυνάμεις στην επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, που τόσα χρόνια αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό ότι η ΕΟΚ τότε, ΕΕ τώρα, είναι κόλαση τόσο για τα κοινωνικά -εργατικά όσο και για τα δημοκρατικά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και των υπόλοιπων λαών των χωρών της ΕΕ; Πώς αυτή η έκρηξη «αντιευρωπαϊσμού» (για να χρησιμοποιήσουμε μια συνηθισμένη κατηγορία ενάντια στο ΚΚΕ) συνδυάζεται με την υποστήριξη από την «Αυγή» και το Συνασπισμό του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» της χώρας μας, υπό τη σκέπη της ΕΕ, της υιοθέτησης ακόμη περισσότερων ευρω-κοινοτικών πολιτικών σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ασφάλειας), με την προβολή και προπαγάνδιση της ανάγκης για ένα νέο «ευρωσύνταγμα»;

Τέλος, χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τη συμβολή του κ. Κουβέλη στη συζήτηση, ούτε να μονοπωλήσουμε ως ΚΚΕ την ανησυχία για τα ατομικά - πολιτικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, επισημαίνουμε ότι το άρθρο της «Αυγής» αποκρύπτει ότι το ΚΚΕ, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Αντ. Σκυλλάκου, ήταν το κόμμα που ζήτησε τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής και την ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό για τη θέση που πρόκειται να κρατήσει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Αποκρύπτει επίσης ότι το ΚΚΕ δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υπογραφή της Συνθήκης του Πριμ από την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο, με τις οποίες δικαιολόγησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης την προσχώρηση της χώρας μας, είναι δευτερεύουσες και δεν αλλάζουν τον αντιδραστικό και επικίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες χαρακτήρα της Συνθήκης.


Λ. Κ.

ΥΠΟΘΕΣΗ «Π&Κ»
Στην Εισαγγελία Εφετών

Στην Εισαγγελία Εφετών διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς την υπόθεση με την εξαγορά της χρηματιστηριακής εταιρείας «Π&Κ» από την Εθνική Τράπεζα, δίνοντας παραγγελία να διενεργηθεί έρευνα από εισαγγελέα Εφετών. Αντίθετα, τις άλλες τρεις υποθέσεις για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας «Finans Pank» από την Εθνική Τράπεζα, την εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «COSMOTE», καθώς και την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας για επισφαλείς επενδύσεις στο εξωτερικό, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τις παρέπεμψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να συσχετιστεί το περιεχόμενο των αναφορών του ΠΑΣΟΚ με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη μέχρι τώρα έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ