ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Κέντρο διερχομένων»

Οι βομβαρδισμοί, αλλά και οι μάχες στα όρη Τόρα Μπόρα συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό. Στην πρωτεύουσα όμως Καμπούλ, μετά τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατέφθασε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε «αιφνιδιαστικά» για τη Ρώμη

Αιχμάλωτοι, μέλη της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία

Associated Press

Αιχμάλωτοι, μέλη της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί που πια έχουν επικεντρωθεί στα όρη Τόρα Μπόρα εξακολουθούν να είναι ανελέητοι, ενώ Μουτζαχεντίν έχασαν τη ζωή τους, όταν για πολλοστή φορά τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έσφαλαν... Εννοείται, πάντως, ότι η τύχη του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου αγνοείται. Πιο ενδιαφέρον όμως από αυτά καθ' εαυτά τα πεδία των μαχών παρουσιάζουν οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, να αναχωρεί αργά το βράδυ της Κυριακής από τη χώρα του, με προορισμό τη Ρώμη, όπου πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με τον έκπτωτο μονάρχη του Αφγανιστάν, Ζαχέρ Σαχ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξαιτίας των συντονισμένων επιχειρήσεων και των αφγανικών δυνάμεων που μάχονται τους μαχητές των Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν εξαναγκάστηκαν την Κυριακή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στα βουνά Τόρα Μπόρα και να προωθηθούν προς άλλους ορεινούς όγκους του Αφγανιστάν, ενώ αρκετοί παραδόθηκαν και στις δυνάμεις που μάχονται την Αλ Κάιντα. Ο Αμερικανός επιτελάρχης της επιχείρησης, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε πάντως ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρις ότου οι αφγανικές δυνάμεις αναλάβουν πλήρως των έλεγχο των Τόρα Μπόρα.

Ο Μπιν Λάντεν παραμένει άφαντος

Ο κύριος στόχος όμως παραμένει η σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που όμως λες και «έχει ανοίξει η γη να τον καταπιεί». Πληροφορίες από τη Βόρεια Συμμαχία αναφέρουν ότι ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος έχει εγκαταλείψει το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ πάντως δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Ρίτσαρντ ΜακΓκρόου. Αντιθέτως, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Η ινδική εφημερίδα «Jang Rawalpindi» στο κυριακάτικο δημοσίευμά της αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα βρίσκονται σε αιχμαλωσία, ο Μπιν Λάντεν διέφυγε στο Ιράν, όπου βρήκε καταφύγιο σε μία τοποθεσία που είναι άγνωστη μέχρι στιγμής, με τη βοήθεια μιας ομάδας που μάχεται την ιρανική κυβέρνηση. Τέλος, η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει λάβει αυξημένα μέτρα φρούρησης των συνόρων της με το Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να αποσοβήσει κάθε ενδεχόμενο διαφυγής του Λάντεν, εφόσον βέβαια ο τελευταίος βρίσκεται στο αφγανικό έδαφος.

Οσον αφορά τον μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, που και αυτός παραμένει άφαντος, αφγανικές δυνάμεις προετοίμαζαν επίθεση σε ορεινή περιοχή βορειοδυτικά της Κανταχάρ όπου πιστεύουν ότι κρύβεται ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν με 500 άνδρες, όπως δήλωσε σήμερα ο Χατζί Γκουλαλάι, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Γκουλαλάι, ο μουλάς Ομάρ κρύβεται σε σπηλιές και βουνά γύρω από το χωριό Μπαγκράν της επαρχίας Χελμάντ, περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κανταχάρ, μαζί με μαχητές Ταλιμπάν και μαχητές της Αλ Κάιντα.

Κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι αναχώρησε από το Αφγανιστάν, με προορισμό τη Ρώμη. Ενδιάμεσος σταθμός χτες η βρετανική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Λονδίνο. Χτες αργά το βράδυ έφθασε στη Ρώμη για διαβουλεύσεις με τον έκπτωτο μονάρχη του Αφγανιστάν, Ζαχέρ Σαχ. Περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο των συζητήσεων δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ ο Καρζάι αναμένεται να επιστρέψει στο Αφγανιστάν μέχρι την Παρασκευή, μια ημέρα πριν η κυβέρνησή του αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ δήλωσε χτες πως η Βρετανία θα στείλει μέχρι 1.500 άνδρες στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, της οποίας η χώρα του θα ηγηθεί. Σχετικά με τη διάρκεια της αποστολής της δύναμης αυτής, ο Μπλερ είπε πως το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στο Αφγανιστάν δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, όμως τα βρετανικά στρατεύματα δε θα παραμείνουν περισσότερο από λίγους μήνες.

Σε παράλληλη εξέλιξη, το μέγεθος και η σύνθεση της πολυεθνικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και τα επόμενα βήματα στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τέλος, τόσο η αμερικανική όσο και η τουρκική διπλωματική αποστολή τέθηκαν από χτες σε επίσημη λειτουργία. Μάλιστα, επί της ευκαιρίας της επίσημης επαναλειτουργίας της πρεσβείας της Τουρκίας στην αφγανική πρωτεύουσα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, που παρέστη ο ίδιος, διαμήνυσε την πρόθεση της Αγκυρας να αναλάβει ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας νέας πολιτικής τάξης στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία. Ο Τζεμ συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας, Μπουρανουντίν Ραμπανί, τον υπουργό Αμυνας, Μοχάμαντ Φαχίμ και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιούνις Κανούνι. Δεν μπόρεσε όμως να συναντηθεί και με τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Ρώμη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Αφγανιστάν, ο Τζεμ θα μεταβεί στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θα συναντηθεί με τον πολέμαρχο της Βόρειας Συμμαχίας, στρατηγό Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Τζεμ πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη σύντομη στάση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, έξω από την Καμπούλ.

ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Εξετάζουν» την επιλογή του ανοιχτού πολέμου...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η επιτροπή ασφάλειας της ινδικής κυβέρνησης δήλωνε χθες ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές» και εξέταζε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον «στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Πακιστάν, τη μυστική υπηρεσία του οποίου, ISI, κατηγορεί ότι «ενορχήστρωσε» την επίθεση της περασμένης βδομάδας στο Κοινοβούλιο, και την κυβέρνησή του ότι «ήταν ενήμερη». Πράγμα, που η άλλη πλευρά, η στρατιωτική - τεχνοκρατική κυβέρνηση του Πακιστάν, διαψεύδει (φυσικά), προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση στρατιωτικών «αντιποίνων» από τον ινδικό στρατό «θα απαντήσει με ισχύ». Παρεμβαίνοντας, η αμερικανική πλευρά έκανε σαφές πως θεωρεί ότι η Ινδία έχει το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», αλλά κάλεσε για «μεγάλη προσοχή», καθώς η στρατιωτική κλιμάκωση «θα μπορούσε να κλιμακώσει τα πράγματα εκτός ελέγχου».

Καθώς η αστυνομική έρευνα έχει οδηγήσει σε πέντε συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ενός «ενδιάμεσου» της οργάνωσης Τζάις-ι-Μοχάμεντ στην Ινδία, υπουργοί της ινδουιστικής - εθνικιστικής κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, όπως αυτός των Εσωτερικών Λ. Κ. Αντβάνι, δεν αποκλείουν τίποτε. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και ο στρατηγός Β. Π. Μαλίκ, που είχε ηγηθεί το 1999 του πολέμου κατά των μουτζαχεντίν στο Καργκίλ, εξέφραζε χθες την άποψη ότι «δε θα ήταν σοφή... μια στρατιωτική επίθεση στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ» για να καταστραφούν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης, στέγασης και ανεφοδιασμού των αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ. Η κυβέρνηση του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, από την άλλη, ζητά να λάβουν μέρος οι δικές της υπηρεσίες στην έρευνα - αίτημα που είναι μάλλον απίθανο να γίνει αποδεκτό - ενώ χαρακτηρίζει «αβάσιμες και κατασκευασμένες» τις κατηγορίες περί εμπλοκής της ISI.

Τα κόμματα της ινδικής Αριστεράς, τόσο το ΚΚ Ινδίας, όσο και το ΚΚ Ινδίας - Μαρξιστικό, σε σχετικές ανακοινώσεις τους, επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης, ενός «ολοκληρωτικού πολέμου» ανάμεσα σε δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι ορατός, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» την προταθείσα από τα «γεράκια» της κυβέρνησης τακτική των στρατιωτικών αντιποίνων (κατά το αμερικανικό παράδειγμα). Αυτό ακριβώς έγραφε και η εφημερίδα Τάιμς οφ Ιντια στο χθεσινό κύριο άρθρο της, ρωτώντας «αντέχει η Ινδία να ξεκινήσει έναν πόλεμο, τις συνέπειες του οποίου δεν μπορεί να προβλέψει, πόσο μάλλον να ελέγξει;»...

ΗΠΑ
Παραδέχτηκαν πως ο άνθρακας ήταν «αμερικάνικος»!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για εσωτερική πηγή», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, παραδεχόμενος ότι το βακτήριο άνθρακα που κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο ήταν «ντόπιο» και όχι εκ της αλλοδαπής... Ο ίδιος είπε ότι αυτό βασίζεται «σε στοιχεία που προέκυψαν από ανακριτικές και επιστημονικές έρευνες», αρνούμενος να προσθέσει οτιδήποτε άλλο «εν αναμονή των τελικών επιστημονικών αποτελεσμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ