ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέοι διαξιφισμοί με αφορμή εκτόξευση πυραύλου

Προς σημαντικές συμφωνίες Αγκυρα - Τεχεράνη για εξαγωγή και μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονη ανησυχία εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, αλλά και η ισραηλινή κυβέρνηση για την επιτυχή εκτόξευση από το Ιράν, την Κυριακή, πυραύλου που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δορυφόρο. Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ επανέλαβαν τις γνωστές τους αιτιάσεις περί πιθανότητας να χρησιμοποιηθεί όλη αυτή η τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς και κατηγόρησαν την ιρανική ηγεσία ότι δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που της έχουν ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τους κινδύνους πίσω από τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Τεχεράνη υποβάθμισε ένας Ισραηλινός ειδικός. Ο Γιτζάκ Μπεν Ισραελ, νυν βουλευτής του κυβερνώντος «Καντίμα» και πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Διαστημικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι το Ιράν «έχει ακόμη πολύ δρόμο στον τομέα των δορυφόρων και απλώς υπερβάλλει σκοπίμως για τις δυνατότητές του, με στόχο ν' αποθαρρύνει τυχόν επιθέσεις εναντίον του». Ο Μπεν Ισραελ επέμεινε ότι εκ μέρους του Ιράν απειλή δεν είναι ούτε οι δορυφόροι, ούτε οι βαλλιστικοί πύραυλοι, αλλά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα θα συζητήσει, για δεύτερη φορά μέσα στον τρέχοντα μήνα, με την ιρανική ηγεσία ο υποδιευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Ολι Χαϊνόνεν έφτασε, χτες, στην ιρανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας έκθεσης της Επιτροπής για τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σημαντικές συμφωνίες και δυσαρέσκεια

Ενώ συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωνε, χτες, ότι τον επόμενο μήνα, Αγκυρα και Τεχεράνη θα έχουν σημαντικές συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με ιρανικό φυσικό αέριο μέσω του προγραμματισμένου προς κατασκευή αγωγού Nabucco από την Ανατολική Τουρκία προς την Αυστρία. Επίσης, η Αγκυρα επιδιώκει ν' αναλάβουν τουρκικές εταιρείες την εκμετάλλευση τριών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν, ήδη, σε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο. Εντούτοις, δεν προχώρησαν σε οριστική συμφωνία κατά την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στην Τουρκία, την περασμένη εβδομάδα. Κατά ορισμένους αναλυτές, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει στη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι «δίνει λάθος μηνύματα στην Τεχεράνη, στην παρούσα φάση που εξετάζονται επιπλέον κυρώσεις για να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελευθέρωση - «στήριξη» στον Αμπάς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ελεύθεροι θα είναι, εντός των επομένων ημερών, 199 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μετά και από την τελική έγκριση της σχετικής απόφασης, την Κυριακή, από το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, η απόφαση απελευθέρωσης λήφθηκε προκειμένου να «ενδυναμωθούν» οι προσπάθειες ειρήνευσης, αλλά και να ενισχυθεί η θέση του Προέδρου Αμπάς απέναντι στη «Χαμάς» που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των 199 κρατουμένων προς απελευθέρωση, για πρώτη φορά, θα συμπεριλαμβάνονται και δύο που έχουν καταδικαστεί για φονικές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Πρόκειται για τον Σαΐντ αλ Ατμα, που ήταν ένας από τους βασικούς καταζητούμενους του Ισραήλ τη δεκαετία του '70 και έχει, ήδη, εκτίσει 32 χρόνια ποινής και τον Αμπού Αλι, που εκτίει ποινή κάθειρξης για τη δολοφονία ενός εποίκου τη δεκαετία του '80 και κατά τη διάρκεια της κράτησής του εξελέγη βουλευτής με τη «Φατάχ». Ειδική επιτροπή ασφαλείας εκτίμησε ότι και οι δύο, μετά από τόσα χρόνια κάθειρξης, είναι μάλλον απίθανο να εμπλακούν, πάλι, σε επεισόδια βίας.

Η απόφαση αυτή, όμως, έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Ισραήλ. Δύο κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας και νυν υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Αβι Ντίχτερ, όπως και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαούλ Μοφάζ διαφώνησαν ανοιχτά με την απελευθέρωση των Ατμα και Αλι. Υπογράμμισαν ότι με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση του Ισραήλ απέναντι στη «Χαμάς», από την οποία απαιτεί την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2006, και δίνεται η εντύπωση «αδυναμίας απέναντι στους τρομοκράτες».

Με αφορμή την απόφαση απελευθέρωσης των «199», η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B'tselem ανακοίνωσε, χτες, ότι στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται 8.505 Παλαιστίνιοι για «λόγους ασφαλείας».Οι 5.176 εκτίουν διάφορες ποινές, οι 2.605 περιμένουν να περάσουν από δίκη, οι 691 τελούν υπό το απολύτως απαράδεκτο καθεστώς της «διοικητικής κράτησης» (δηλαδή δεν τους έχουν απαγγελθεί ούτε κατηγορίες) και 33 κρατούνται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στον κατάλογο της οργάνωσης, που συμπίπτει με τον αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού, δε συνυπολογίζονται άλλοι 1.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου.

Οι Λούγκο και Τσάβες σε κοινή περιοδεία στο φτωχό Σαν Πέδρο

Associated Press

Οι Λούγκο και Τσάβες σε κοινή περιοδεία στο φτωχό Σαν Πέδρο
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Ενεργειακή συμφωνία με τη Βενεζουέλα

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

«Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με την οποία θα προμηθεύουμε στην Παραγουάη το πετρέλαιο που χρειάζεται, ως την τελευταία σταγόνα... για την ανάπτυξη του λαού, της βιομηχανίας και της γεωργίας της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σε ομιλία του στο Σαν Πέδρο, μια από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας.

Ο Τσάβες περιόδευσε στο Σαν Πέδρο με τον νέο Πρόεδρο της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο, μετά την ορκωμοσία του Λούγκο που επισημοποίησε την αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας μετά τη μονοκρατορία του κόμματος «Κολοράντο» επί 47 χρόνια. Η Βενεζουέλα, όπως ορίζει μια από τις συμφωνίες που συνήψαν, θα αυξήσει σε 25.000 βαρέλια την ημέρα, από 18.600 σήμερα, την ποσότητα του πετρελαίου που παρέχει στη χώρα.

Η Παραγουάη είναι σημαντική παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά δε διαθέτει ορυκτά καύσιμα και καταναλώνει περίπου 28.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ο Φερνάντο Λούγκο, ο «επίσκοπος των φτωχών», εμφανιζόταν από ΜΜΕ ότι «θέλει να κρατήσει απόσταση» από τον Τσάβες... Εντούτοις, η πρώτη του ενέργεια ως Πρόεδρος ήταν οι επαφές με τους Προέδρους της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και του Εκουαδόρ κι η κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, όπου δηλώνουν τη θέλησή τους για σύσφιγξη των σχέσεων.

Οικονομική συνάντηση Τουρκίας - Αφρικής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη η τριήμερη διάσκεψη κορυφής ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματούχους και αντίστοιχους χωρών της Αφρικής, με στόχο την αύξηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέμεναν τη συμμετοχή δεκάδων αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων από 50 χώρες και την παρουσία τουλάχιστον επτά Αφρικανών ηγετών, ανάμεσά τους ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ που αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία στο Νταρφούρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η Τουρκία προσδοκεί να αυξήσει σε 13 δισ. δολάρια την αξία των εμπορικών συναλλαγών της με την Αφρική ως το 2010 από 5,4 δισ. δολάρια που είναι το τρέχον έτος.

ΠΕΡΟΥ
Κοινωνικός αναβρασμός

ΛΙΜΑ.--

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους 65 ιθαγένικες κοινότητες στην περιοχή της Αμαζονίας, ενάντια στη δράση των πετρελαϊκών εταιρειών στην περιοχή τους που τους καταδικάζουν σε αργό θάνατο.

Οι ιθαγένικες κοινότητες που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις μία βδομάδα πριν, ήδη προχώρησαν από χτες στον αποκλεισμό και των οδικών αρτηριών, ενώ ο Πρόεδρος Αλαν Γκαρσία κήρυξε τις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σημαίνει και την ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού.

Οι κινητοποιήσεις των ιθαγένικων κοινοτήτων αποτελούν μόνο μία πτυχή του κοινωνικού αναβρασμού που επικρατεί στο Περού. Μόλις το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι, θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το Περού στις 15 Αυγούστου 2007, διαδήλωσαν οργισμένοι στους δρόμους του Πίσκο, καταγγέλλοντας τη βραδυπορία στην ανοικοδόμηση της πόλης τους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για πολιτική που στρέφεται ενάντια στους φτωχούς, για «ληστεία και διαφθορά» και κατάχρηση των χρημάτων της διεθνούς βοήθειας για τους πληγέντες.

Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των τοπικών εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων, ήταν μαζική και έγινε στους δρόμους και στα ερείπια του Πίσκο, της Τσίντσα και της Ικα, τις τρεις πόλεις που επλήγησαν σοβαρότερα από τον σεισμό, ο οποίος είχε ως απολογισμό πάνω από 600 νεκρούς και 300.000 αστέγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ