ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πάλι ψεύτικες υποσχέσεις!

Να καταπραΰνει τις αντιδράσεις των πλημμυρόπληκτων επιχείρησε χτες ο Φ. Χατζημιχάλης, επισκεπτόμενος τη Φαρκαδώνα. Με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στην Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων «υποδέχτηκαν» οι αγρότες τον υφυπουργό Γεωργίας

Eurokinissi

Με δεκάδες τρακτέρ παρατεταγμένα στην Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων, «υποδέχτηκαν» οι πλημμυρόπληκτοι της Φαρκαδώνας τον υφυπουργό Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλη, που επισκέφτηκε χτες την περιοχή. Οι αγρότες είναι ανάστατοι, καθώς πάνω από 15.000 στρέμματα με σιτηρά, καλαμπόκι, τεύτλα, τριφύλλι και άλλες καλλιέργειες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, λόγω των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ανάλογες καταστροφές έχουν προκληθεί και σε χιλιάδες στρέμματα του Νομού Καρδίτσας.

Τι ζητούν

Οι πληγέντες παραγωγοί Τρικάλων και Καρδίτσας ζητούν:

  • Να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν εγκαίρως δίκαιες αποζημιώσεις. Για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ να δοθεί αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να γίνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται και να αποζημιώνονται οι πληγέντες για ποσοστά ζημιάς από 1%-100% και για όλες τις χρονικές περιόδους.
  • Να χαρακτηριστεί η περιοχή της Φαρκαδώνας πλημμυρόπληκτη και να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά, αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα.
  • Να γίνει, επιτέλους, η εκτροπή του Αχελώου.
Ολο «ΘΑ»

Μιλώντας στους αγρότες, τα χωράφια των οποίων έχουν πλημμυρίσει, ο υφυπουργός Γεωργίας δε δίστασε να υποσχεθεί τα πάντα, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, σχεδόν, τίποτε.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως δεσμεύεται και προσωπικά ότι θα γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις πλημμύρες και θα δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραγωγού, υποσχέθηκε, ενώπιον του διευθυντή του ΕΛΓΑ στα Τρίκαλα κ. Κλιάφα, ότι θα βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι αγρότες και για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα χωράφια όπου δεν είχαν φυτρώσει ακόμα τα σπαρτά, παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Κάτω, δε, από την πίεση των παραγωγών αποδέχτηκε ότι οι αποζημιώσεις θα είναι τόσες που να καλύπτουν όλα τα έξοδα της καλλιέργειας, καθώς και την απώλεια εισοδήματος.

Οσον αφορά το αίτημα των αγροτών να κηρυχτεί η περιοχή της Φαρκαδώνας πλημμυρόπληκτη, ώστε αναλόγως να καθορίζονται και να δίνονται οι αποζημιώσεις - ως γνωστόν η περιοχή αποτελεί λεκάνη ανάσχεσης των νερών όλης της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να πλημμυρίζει από τα νερά του Πηνειού και άλλων ποταμών - ο Φ. Χατζημιχάλης είπε ότι θα το εξετάσει το υπουργείο Γεωργίας, αν και, όπως είπε, μάλλον χρειάζεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Συμπλήρωσε, όμως, ότι μάλλον δε χρειάζεται να ακολουθηθεί όλη αυτή αυτή η διαδικασία, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη και διατεθειμένη να πάρει μέτρα για να δοθούν ό,τι αποζημιώσεις ζητούν οι παραγωγοί.

Μόνο μικρά έργα, κάποτε

Στο αίτημα για κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής - αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, αρδευτικά κ.ά. - απάντησε με υποσχέσεις για κατασκευή κάποιων μικρής εμβέλειας έργων, χωρίς ν' αναφέρει συγκεκριμένα ποια θα είναι και πότε θα γίνουν. Μάλιστα, υποστήριξε ότι για να λυθούν τα προβλήματα με το νερό στη Θεσσαλία, δε χρειάζεται να γίνουν τα μεγάλα έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου κ.ά., αλλά αρκεί να γίνουν κάποια μικρά και διάσπαρτα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσπάθησε να φορτώσει ευθύνες για τα προβλήματα της λειψυδρίας στους αγρότες, κατηγορώντας τους ότι ξοδεύουν άσκοπα νερό!!

Δεν έπεισε...

Βεβαίως, οι υποσχέσεις και οι δήθεν δεσμεύσεις του Φ. Χατζημιχάλη δεν έπεισαν τους αγρότες των Τρικάλων. Και αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις που έκανε ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», ο οποίος υποστήριξε ότι «για άλλη μια φορά φαίνεται πως το υπουργείο Γεωργίας μας εμπαίζει, καθώς τις ίδιες υποσχέσεις που παίρναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια μας δίνει και τώρα. Οσα είπε ο κ. υφυπουργός έχουν στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αγροτών, να καταπραΰνουν τις αντιδράσεις μας. Εμείς δε ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε ό,τι δικαιούμαστε. Πιστεύουμε ότι στόχος του υπουργείου Γεωργίας, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το ξεκλήρισμά μας. Η απάντησή μας θα είναι πάλι ο αγώνας».

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο Σπ. Τσιοτινός παρέδωσε στον υφυπουργό Γεωργίας πλήθος υπομνημάτων προς τις κυβερνήσεις - το πρώτο εξ αυτών χρονολογείται από το 1982 και απευθυνόταν στον τότε υπουργό Γεωργίας και σημερινό πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - στα οποία αναφέρονταν τα ίδια ακριβώς αιτήματα που και τώρα θέτουν οι πλημμυρόπληκτοι...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΓΑ
«Πλάνες»... αποζημιώσεις

Με μισές δουλιές και «πονηρές» ανακοινώσεις επιχειρεί η διοίκηση του ΕΛΓΑ να εμπαίξει τους πληγέντες από την κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφους, για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Χτες η διοίκηση του ΕΛΓΑ έβγαλε μια ανακοίνωση για να γνωστοποιήσει ότι καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις που αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή μέχρι το Οκτώβρη του 2001. Κι επίσης ανακοίνωσε το υπόλοιπο των αποζημιώσεων που αφορά την περίοδο Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2001 θα καταβληθούν εντός του Μάη, προσδιορίζοντας και το ύψος των αποζημιώσεων του διμήνου αυτού: 11,1 εκατ. ευρώ (3,8 δισ. δραχμές).

Οσον αφορά, όμως, τις αποζημιώσεις του Γενάρη του 2002 που έπονται στη... σειρά, αναφέρεται γενικώς ότι θα καταβληθούν εντός εξαμήνου και «ειδικώς» για τέσσερις νομούς (Αρτας, Φθιώτιδας, Λακωνίας και Αργολίδας) από τον Απρίλη. Στην ανακοίνωση αυτή βέβαια, η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν προσδιόρισε... αν πρόκειται για το σύνολο των αποζημιώσεων ή για τις προκαταβολές, όπως υποσχέθηκε το Γενάρη που πέρασε η κυβέρνηση.

Εκτός αυτών, η χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΛΓΑ επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση, σε όσους δε γνωρίζουν το πρόβλημα, ότι από το Μάη θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές της κακοκαιρίας του διμήνου Δεκέμβρης 2001 - Γενάρης 2002. Ομως, πρόκειται για ένα πολύ μικρό μέρος των αποζημιώσεων που υποχρεούται να καταβάλει ο ΕΛΓΑ και οι οποίες αφορούν μόνο την παραγωγή.

Το φυτικό κεφάλαιο και οι υποδομές πότε θα αποζημιωθούν; Αυτό δεν μπορεί να το ανακοινώσει η διοίκηση του ΕΛΓΑ μια και ανέλαβε την εργολαβία καταγραφής - αποτίμησης για λογαριασμό της ΠΣΕΑ του υπουργείο Γεωργίας. Γιατί οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ είναι το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την υπόθεση και «καίνε» τη συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων. Αυτές οι αποζημιώσεις πότε θα δοθούν και τι ύψος ζημιών θα καλύπτουν; Μήπως πρόκειται να δοθούν 18 μήνες αργότερα και θα καλύπτουν μόλις από 20% έως 40% των ζημιών;

ΚΚΕ
Να ληφθούν μέτρα για τους πληγέντες

Το θέμα των καταστροφών στο Νομό Τρικάλων από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, έρχεται στη Βουλή από το ΚΚΕ, με Ερώτηση των βουλευτών Τάκη Τσιόγκα, Νίκου Γκατζή και Αντώνη Σκυλλάκου και απευθύνεται στους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στο Νομό Τρικάλων από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Πάνω από 20 χιλιάδες στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες (σιτηρά, ζαχαρότευτλα και τριφύλλια) πλημμύρισαν στις περιοχές Φαρκαδόνας, Ζάρκου και Πηνειάδας.

Οι επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο πλημμύρες στην περιοχή δεν μπορούν να αποδοθούν σε "ακραία καιρικά φαινόμενα", αλλά στην έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων, τόσο στο Νομό Τρικάλων, όσο και γενικότερα στη Θεσσαλία, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης και της αντιαγροτικής πολιτικής είναι χιλιάδες αγρότες της περιοχής που ζουν με την αβεβαιότητα, για το αν θα έχουν παραγωγή, να υφίστανται ανυπολόγιστες ζημιές και να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση άμεσα για:

  • Να γίνουν εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν έγκαιρα αποζημιώσεις στους πληγέντες. Για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, να δοθεί αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να γίνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται και να αποζημιώνονται οι πληγέντες για ποσοστά ζημιάς από 1% - 100% και για όλες τις χρονικές περιόδους.
  • Να χαρακτηριστεί η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυροπαθής, να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, επίσης αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά, ταμιευτήρες για τη συγκράτηση των νερών, ώστε να χρησιμοποιούν το καλοκαίρι. Να γίνει, επιτέλους, η εκτροπή του Αχελώου».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ